Postao/la luka » 07. 06. 2016. (23:58)
Sto se tice razredjivanja epoxyja ni pod razno, pojedini proizvodjaci dopustaju razrjedjivanje max do 3 %, ja sam protivnik i takvog razresjivanja. Danas postiji dovoljno ispitivanja sa razrijedjivanjem epoxyja i rezultati nijesu dobri. Najveca zabluda je da epoxy drzi bodje za drvo ako se razrijedi i dublje prodre u drvo. Mnogo bolje lagano zagrijati drvo (jako pazljivo da se ne pregrije) pa da ta toplota doprinese viskoznosti epoxyja.Neki proizvodjaci prave prajmere za epoxy nizeg viskoziteta. A sto se tice sperpoce u brodogradnji, licno mislim da je bolje graditi u laminiranom masivu, nego speplocu lijepiti u epoxy. Po meni je oplata laminirana u vise slojeva od masiva, mnogo bolja od sperploce, jer se moze bolje kontrolisati kvalitet gradnje. Kod sperploce mi je uvijek diskutabilan kvalitet i ljepilo sa kojim je sperploca lijepljena. Sperploca se moze i u sopstenoj reziji napraviti, postoje furniri debljine po 2,3,4 mm i na presu se laminiraju u epoxy i eto spere. Ako se nemogu ispostovati svi parametri za kvalitetan rad sa epoxyjem mislim da je bolje raditi kombinaciju epoxyja i neke "tradicijonalne" varijante, konstrukcija brod lijepljena epoxyjem ili rezocinskim ljepilom, a madijeri i ostalo klasicno, sa primjenom pitura boljeg kvlaliteta. Kad se radi sa epoxyjem tu nema improvizacije, omjer A i B komponente mora bit tacno onakav kako propisuje proizvodjac, ispunjeni uslovi u pogledu temperature i vlaznosti zraka, drvo dovoljno niske vlaznosti, povrsine koje se lijepe pravilno obrusene,dobro oprane najmanje 2 put min 90% alkoholom (pogotovo masne egzote), ako se lijepi konstrukcija ili laminira da to bude dvostepeno lijepljenje sa mikrofiber punilom, zastita kompletnog broda sa minimum 4 sloja epoxyja i na kraju zastita epoxyja od UV zraka sa adekvatnom piturom (ne na epoxy bazi) svijetlih nijansi.
Sto se tice pajula od sperploce jedino dolazi u obzir zastita epoxyjem, povrsine na kojima se gazi na epoxy se pospe kvarcni pijesak ili protivklizne perlic. Za takav posao u Hrvatskoj ima za kupiti epoxy koji proizvodi Novapox odnos cijene i kvaliteta odlican, samo namazi dovoljno slojeva i pituruj sa UV zastitom. Zaobli sve ivice na sperploci (radijus 2,3 mm) ako su pajuli dugacki ili mnogo siroki tresaj ispod nekim tvrdim masivom i zalijepi u epoxy.