Brod koji pamtite kao najzabavniji i najbolji

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Brod koji pamtite kao najzabavniji i najbolji

PostPostao/la Rexi » 07. 09. 2022. (07:40)

Kako mi starimo, tako su u điru sve vece brodine, glisercine, jahturine. Sa tomosa od 4ks koji ide kao da je 3ks smo presli na 150 -200ks. Sa 4-5m na 10-12.
Naravno ne svi, ali generalno su se granice pomaknule.
Sjecam se kada je bio pojam onaj tko ima uopce pasaru ili neku kadicu. Ako si imao kabinu, e to je vec bio brod ipo.

U skladu te nostalgije i dobrih starih vremena, zanima me koji brod pamtite vi?

Moj prvi brod koji mi je otac dao na koristenje je bio T-401L. Bio je to brodic s kojim sam odrastao i citava obitelj je isla na izlete iz Makarske, Brela do Vrulje, Brača.
Bio je to brod koji je izgubio 2 tomosa usred velikih valova i naucio me puno toga o ponasanju na moru ali i postivanju mora. Jednostavan, jako okretan, brz i lagan. I zbog toga ludo zabavan.

Kasnije kada je dosao u moje ruke, nakon par godina tomosakija je dobio Tohatsu 18, te konzolu postavljenu ispred srednje klupe. To je bio brod koji mi je pruzio najvise uzitaka do sada. Brz, okretan.. nije bilo mora preko kojega nije isao u Hvarskoj okolini, a bas zbog jaceg motora i njegove male kilaze i rasporeda tezine, nisu mu predstavljali problem niti mali niti veliki valovi.
Njegova najveca mana je bilo sto ga jace kise mogu napuniti do te mjere - da se potopi. Prodan je samo zato sto sam zelio vise, ali je jedini kojeg kada sam prodavao nisam imao onaj osjecaj "ah, konacno sam se rijesio onog loseg rebra/santine/odvoda/biloceg drugoga (ven590)".
Slobodno mogu reci da je to najbolji brod ikad - za mene. Unatoc svim manama kontrukcijske naravi :ugeek: .
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

Re: Brod koji pamtite kao najzabavniji i najbolji

PostPostao/la peroLA » 07. 09. 2022. (08:32)

dobra tema već je bilo slična :) moji prvi doticaji su Rabac Sport, vega za rentu, poseban model za povećanom kobilicom i torpedo 9, nono je uzeo mene baku i sestru đir po rapcu, ajme sreće... zatim nas rođak stolar provozao na njegovoj batani koju je sam napravio sa novim t4, već tu mi je ljubav nagnula prema pasarama jer sam iz grada Kvarnerplastike-adrije kojih je bilo po svugdje, i na moru i oko kuća i virile su iz izloga... paralelno sa time djetinjstvo provedeno kod susjeda koji je doma opremao barke, doslovno svaki dan u barkama, i navečer plakanje jer kad ideš sa kožom na frišku plastiku to je peklo da je milina... ali kad smo ugledali završne faze recimo dalmatinke u novom mahagaoniju sa svim onim najsitnijim detaljima ormarićima u kojeg smo stali cijeli unutra, i sva ona oprema sve novo milina, pa još smo čekali kamione da nakrcaju i pravac klijentu bilo gdje po Yu...to vrijeme je taj susjed imao istranku sa t4 full oprema, čak mislim da je to ona sa onog flayera kojeg sam sherao... ja sam molio samo moje da me čim više vode na barke ali za sam sa susjedom sam bio premali a moji nisu baš bili od barki... e eto nonetu se bližila penzija, a sa iskusvom pomorca i stažem u restoranima na rivi već je bio spreman podignut dozvolu i kupit kvarerku u vrijeme rata i krize.. išli smo doma kod čovjeka u neku nedovršenu kuću i kupili kvarnerku i t4, i prvi đir je bilo samo spustit u more nakrcat 6ljudi i gas.. i onda je vozit doma... zatim smo sredili vez.. tako je nono počeo i ribarit... nikad ne zaboravim prvi put kad smo iz trsta donijeli panulu na šlapu i došli na more a ono bure i nemožemo van.. pa je bilo do večer lov sa kraja i tek navečer prve lokarde.. milina, no već onda moja te neka patnja za kabinom a na kvarnerki nije ni portele bilo već sam čezuo za drugom... i eto nono se sve više napalio na ribolov adria u stečaju, i išli u tvornicu po adriu 400, već je sve bilo zatvoreno možda samo stražar i poslovođe koji su ostali krast ostali.. adriju smo kupili za manje nego što sam je pred 4godine prodao.. na nju je pak valjalo zamjenit kratku osovinu za dugu i gas..dalje rasli smo domogao sam se snage povuć špag od tomosa da nemoram veslat, prvi put sam pao na leđa kad sam povukao, i sad kako ić položit i sam na barku a motor se teglio autom od doma, odgovor nikako..drugi problem šekanje, a nije onda ni bilo blizu tih 12km sa stojkom svaki dan... paralelno time kod tog susjeda ostajale su barke radi ratnog stanja i krize i on uspio prodat istranku i uzet dalmatinku koja je tamo ostala, i opremit si.. to je bio presedan, od doma ideš i samo ključevi u đepu, samopraženjenje, brzina puno bolja nego t4, unutra kreveti i sve, vani tenda sve sređeno... svaki sat na toj barki znao sam što me zanima i što mi treba, pa kad su išli na višednevno krstarenje ajme, samo sam si planirao kako ću ja makar šator na adriu stavit... i onda lude godine motori barke su išle u neki drugi plan, ostali hobiji itd.. nono je došao do istranke ali nisam više ni toliko trzao... i onda jedan dan cca 24godine neki natučki progam na tv, i krenuo uzet knjigu položit, prva sezona sa istrankom i odmah analizia želja potreba i situacije i kupljena dalmatinka i dalje je sve povijest... naglašavam te adrije nove nije to veze imalo kad se sad gleda neko rasulo raskopano ili neki ven ili mlaku to je neka druga priča bila, sa time se plovilo do kornata od sv.jadrana ne mogu bolje opisat nivo opreme koji je to bio..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 07. 09. 2022. (13:49)

nije to do nas nego nasih oceva... zajebi pricu
da ti ej caca ostavija 17 miljuna eura na banci onda nebi bija u kaicu od 4 m nego u jahti od 20m, a i tvoje dite isto
znaci caca je kriv :D
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 07. 09. 2022. (14:17)

pa nije baš tako meni je ostavio druge stvari a barke ga uopće ne zanimaju, a ja svejedno imam barku, da ju nisam želio nebi je ni nono bio kupio tako da je krenulo od mene, drugo je to što sam bio ambiziozan već sa par godina ali tako je ispalo... prvi posao mi je bio prodavat školjke sa 8 godina... iznad plaže imao sam svoj teritorij i prodava školjke koje sam izronio makar uz smeća oprao i prodavao... i isto tako imam dosta slučajeva da su im starci zaista i ostavili jahte a njih to uopće ne zanima
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 07. 09. 2022. (18:14)

a dobro jbg
meni je dida ima istranku
i od mojih 6 miseci zivota me se vodalo po brodu
kad san ima nekih 10-12 stari je kupija drveni brod koji imamo dan danas, ok u koji je ulozeno stotine tisuca kuna dosad, je mogao se za te novce kupit puno bolji brod al usao je u familiju i nije ga se tilo prodavat.
Ja volim brodove, respektiram more, pa je taj dio oko brodova i mora valjda nasljedjen ili naucen, ALI, ribolov i ribu apsolutno ne, to me umara, to je bas kontra onom sta su me ucili dida i caca.

al moram ti priznat da mi je pokojni dida reka da kad je kupiva istranku da mu je baba govorila da kupi adriatic, bija je socjalizam mogli su se dobit krediti, a dida je bija tvrdoglav i govorija da mu to ne triba da mu je to veliko. 20god kasnije je pozalija i reka da je triba babu poslusat.
tako da mislin cak da je rexi u pravu
onda se cak i moglo al ljud nisu tili nego su kupovali kolko im je bilo dosta.
vremena se mjenjaju.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 08. 09. 2022. (07:58)

Vega + Tomos 4
Spržio sam 4 Tomosa dok nisam prvog zubatca ulovio :)
Kasnije kupio Suzuki 5 konja, preporodio se. Dan danas mi je žao da sam je prodao, idealna barka za zimske lignje u plitkom. Ovaj trajekt koji sad imam ima više komocije ali nema vozanja po plitkom i šaranja lijevo-desno.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la peroLA » 08. 09. 2022. (08:17)

Slazem se za vegu.. dize se i mreze sa njom a moze se i dva tomosa stavit...za ribolov top ali u dobrim lucicama kamo ne treba skidat motor radi kradja..jedina mana praznjenje ali i to se da danas rjesit
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 08. 09. 2022. (09:42)

daj cekaj porer
pa kolki ti gaz ima ta pasara od 6.20 ? to je odlican brodic za ic panulat i na lignje
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 08. 09. 2022. (09:49)

a nije ti toliko do gaza koliko do težine općenito... meni je recimo primorka s natkabinom bila nezgodna za uz kraj nevezano za dubine, pogotovo i naktabina i bočne tenda u funkcji jedra pa se premještaj pa ovo pa ono.. na vegi sve to sa veslima odradiš
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 08. 09. 2022. (11:05)

josey težina je problem. Zimi u plitkom sa Vegom sam vozio slalom između grota (znam na pamet gdje je koja) i lovio velike lignje. Sa ovim nemoguće, nije problem gaz nego inertnost.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 08. 09. 2022. (11:21)

sad te kuzim.
a jbg, nista prebaci se na drukcij tip lignjolova :)

ja i onako ne ulazim nigdje u plice od 2m
josey
Old Senior Member

PostPostao/la bjosip » 08. 09. 2022. (11:28)

Eto da se i ja pridružim žalopojkama o prošloj mladosti ,,,

Bila jednom jedna Dalmatinka i DMB 9 , žena i ja 18 godina ,eeeeee što je to bio dobar brod , panulivanje brancina na kašete , lignje preko 10 kg noć ,,,e to su bila vrimena .
Uzalud ovom novom brzina cc 17 milja , 150 konja motor , webasto, pusta elektronika , salon itd , wc ,, nitko više ne more vratiti 18 godina :silent: :silent: :silent:
EEEEEEEEE!!!!!!!!
bjosip
Member

Tip plovila: QS 700 weekend

PostPostao/la porer » 08. 09. 2022. (12:15)

Evo je... :(

slika
porer
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 09. 09. 2022. (10:15)

ljepotica... imam jednog susjeda "osebujnog" koji svoju vegu svakih 5godina obrusi do gelocta ako ga uopće ima... i prefraba.. i to ne samo podvodni dio nego komplet sve i svaki put kovertu u drugu boju.... protuklizne gotovo nema više.. bitno da je boja... i zatim kad je porine u more... zadnji lijevi dio krme udara u molić i razbije ju... i onda to zakrpa na licu mjesta, i onda slijedećih 5 godina tako bude sva lijepo ofarbana sa tom zakrpom sa strane... eto gdje sve ljudski mozak dosiže
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 12. 09. 2022. (16:14)

Drveni Kadet,od špere,ne tako daleke1981-2-3...,drveni jarbol,spinaker,sartige ej...,prvi koraci sa epoxi smolom i dvokomponentnim piturama..,zimi hangar kazetofon i udri.,brusilica i pineli...ebeš OŠ i domaću zadaću...,daaaleko najzabavniji..ostatak godine landranje po regatama..,i tu je bilo zabave kad se prevrneš u tome sa šupljim zračnim komorama..,ili pukne jarbol pod Velebitom ..

Najbolji..?...
:lol:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

Sljedeća

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.