Registracija broda pod stranom zastavom - iskustva

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Registracija broda pod stranom zastavom - iskustva

PostPostao/la Miss Trogir » 09. 05. 2016. (17:42)

Pozdrav svim nautičarima!

Razmišljam o kupovini jedrilice iz Italije i trebaju mi savjeti o registraciji i cijenama (ovo sve mi je novo pa je doslovno svaki savjet dobrodošao :) ).
Dakle, čini mi se najjeftinije prebacit ga na belgijsku ili nizozemsku zastavu jer sam čuo da je to puno povoljnije od registracije pod hrvatskom zastavom.

Ima li itko iskustva s registracijom broda pod stranom zastavom (naravno, mislim samo na EU)? Dođe li to na kraju zaista jeftinije?
Od kojih agencija kupiti certifikat?

Ako imate iskustva ili znate nekog tko je to prošao, molim vas da podijelite.

Pozdrav!
Miss Trogir
New Entry

Re: Registracija broda pod stranom zastavom - iskustva

PostPostao/la dmeter » 10. 05. 2016. (05:26)

Miss Trogir je napisao/la:Pozdrav svim nautičarima!

Razmišljam o kupovini jedrilice iz Italije i trebaju mi savjeti o registraciji i cijenama (ovo sve mi je novo pa je doslovno svaki savjet dobrodošao :) ).
Dakle, čini mi se najjeftinije prebacit ga na belgijsku ili nizozemsku zastavu jer sam čuo da je to puno povoljnije od registracije pod hrvatskom zastavom.

Ima li itko iskustva s registracijom broda pod stranom zastavom (naravno, mislim samo na EU)? Dođe li to na kraju zaista jeftinije?

Pozdrav!

Recimo hrvatska je jedna od jeftinijih zemalja.Nizozemsko obavezno osigiranje je skuplje nego sva davanja u RH zajedno.
dmeter
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bavaria 38

PostPostao/la som » 10. 05. 2016. (20:44)

Daj malo to pojasni "registrirati".
Kod nas se moze registrirati jedrilica s pregledom svakih 5 godina ako je do 11.99.m i upisuje se u ocevidnik brodica a ako je preko 12 m. imas pregled svake godine u moru i vani i brod se upisuje u upisnik jahti i brodova. Ali ako nemas prijavljeno prebivaliste van Hr. u prekrsaju si ako se ne varam. A najvaznije troskovi registracije , pregleda i obaveznog osiguranja su kod nas superjeftini.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la dimulius » 11. 05. 2016. (07:44)

som je napisao/la:Ali ako nemas prijavljeno prebivaliste van Hr. u prekrsaju si ako se ne varam.

Slazem se.
U najmanju ruku je u moralnom prekrsaju tako da za samu ideju :thumbdown:
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la Hammerless » 11. 05. 2016. (08:25)

som je napisao/la:Kod nas se moze registrirati jedrilica s pregledom svakih 5 godina ako je do 11.99.m i upisuje se u ocevidnik brodica a ako je preko 12 m. imas pregled svake godine u moru i vani i brod se upisuje u upisnik jahti i brodova. Ali ako nemas prijavljeno prebivaliste van Hr. u prekrsaju si ako se ne varam. A najvaznije troskovi registracije , pregleda i obaveznog osiguranja su kod nas superjeftini.

Som, malo si mi nejasan u određenim tumačenjima, ispadaš dvosmislen, ne znam je li DA ili je NE...

Znači, prvo: "ako je do 11.99.m i upisuje se u ocevidnik brodica a ako je preko 12 m"

Što znači ovo "A"? Upisuje se u očevidnik brodica ako je do 12 metara ili preko 12 metara? Ili se upisuje u očevidnik brodica ako je do 11.99 metara, a ako je pre 12 metara onda u očevidnik brodova? Ili?? Što ako je preko 12 metara?

Drugo: "ako nemas prijavljeno prebivaliste van Hr. u prekrsaju si ako se ne varam"

Valjda si u prekršaju ako nemaš prebivalište u Hrvatskoj (to teoretski nije moguće) ili ako ga imaš a nije prijavljeno (toje definitivno prekršaj)?
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Dobrodošli na hrvatski moto-forum!
Hammerless
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: U izgledu - Barracuda 590

PostPostao/la Miljac » 11. 05. 2016. (08:38)

Miss Trogir je napisao/la:Pozdrav svim nautičarima!

Pozdrav!

Ma najpovoljnije ti je registrirati pod zastavom Paname.
Otvoriš offshore kompaniju i jedrilicu kupiš na ime firme.
Možeš i u HR otvoriti poslovnicu kompanije ali te onda brže skuže.

Panama... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ¸ :shh: :shh: :shh:
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la som » 11. 05. 2016. (09:55)

Hammerless je napisao/la:
som je napisao/la:
Som, malo si mi nejasan u određenim tumačenjima, ispadaš dvosmislen, ne znam je li DA ili je NE...

Znači, prvo: "ako je do 11.99.m i upisuje se u ocevidnik brodica a ako je preko 12 m"

Što znači ovo "A"? Upisuje se u očevidnik brodica ako je do 12 metara ili preko 12 metara? Ili se upisuje u očevidnik brodica ako je do 11.99 metara, a ako je pre 12 metara onda u očevidnik brodova? Ili?? Što ako je preko 12 metara?

Znaci da ako je ispod 12 m. Upisuje se u ocevidnik brodica a ako je 12 ili vise metara u registar jahti i brodova s pravima i obvezama koje idu uz to.

Drugo: "ako nemas prijavljeno prebivaliste van Hr. u prekrsaju si ako se ne varam"

Valjda si u prekršaju ako nemaš prebivalište u Hrvatskoj (to teoretski nije moguće) ili ako ga imaš a nije prijavljeno (toje definitivno prekršaj)?

Znaci da ako nema prebivaliste van Hr. ne moze koristiti plovilo sa stranom registracijom ili ako ti je draze s prebivalistem prijavljenim u Hr. ne mozes koristiti plovilo registrirano van Hr.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Miss Trogir » 11. 05. 2016. (10:01)

Hvala na odgovorima!

Som - moram li imati prebivalište u npr. Nizozemskoj da bih imao nizozemsku zastavu? Malo me zbunio tvoj komentar :wtf:
Ako brod ima npr. belgijsku zastavu, usidren je u Hrvatskoj i vlasnik je Hrvat (s prebivalištem u Hrvatskoj), može li biti osiguran u Hrvatskoj?
Miss Trogir
New Entry

PostPostao/la dmeter » 11. 05. 2016. (10:42)

Miss Trogir je napisao/la:Hvala na odgovorima!

Som - moram li imati prebivalište u npr. Nizozemskoj da bih imao nizozemsku zastavu? Malo me zbunio tvoj komentar :wtf:
Ako brod ima npr. belgijsku zastavu, usidren je u Hrvatskoj i vlasnik je Hrvat (s prebivalištem u Hrvatskoj), može li biti osiguran u Hrvatskoj?

Ne.
Ako brod ima npr. belgijsku zastavu, može biti svugdje u EU usidren,ploviti osim Hrvatskoj ako je vlasnik Hrvat s prebivalištem u Hrvatskoj,
Ako brod ima npr. belgijsku zastavu, može biti svugdje u EU usidren čak i u Hrvatskoj ako je vlasnik Hrvat s prebivalištem u bilo kojoj zemlji EU,Svijeta osim u hrvatskoj.
Nemoj brkati privatno vlasništvo i od tvrtke,udruge itd(osim obrta to je isto skoro kao privatno vlasništvo )
dmeter
Member

PostPostao/la Hammerless » 11. 05. 2016. (10:48)

som je napisao/la:Znaci da ako nema prebivaliste van Hr. ne moze koristiti plovilo sa stranom registracijom ili ako ti je draze s prebivalistem prijavljenim u Hr. ne mozes koristiti plovilo registrirano van Hr.

OK; hvala, to mi je logično, samo se onda čovjek pita tko je od svih tih tajkunčina i tajkunčića i kojekakvih "selebritija" koji imaju jahtice uopće prijavljen u HR, nagledao sam se po marinama svakakvih poznatih faca sa nepoznatim zastavama na guzici broda... gdje to onda svi oni imaju prijavljena prebivališta? U Liberiji?
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Dobrodošli na hrvatski moto-forum!
Hammerless
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: U izgledu - Barracuda 590

PostPostao/la dmeter » 11. 05. 2016. (10:57)

dmeter je napisao/la:
Miss Trogir je napisao/la:Hvala na odgovorima!

Ne.
Ako brod ima npr. belgijsku zastavu, može biti svugdje u EU usidren,ploviti osim Hrvatskoj ako je vlasnik Hrvat s prebivalištem u Hrvatskoj,
Ako brod ima npr. belgijsku zastavu, može biti svugdje u EU usidren čak i u Hrvatskoj ako je vlasnik Hrvat s prebivalištem u bilo kojoj zemlji EU,Svijeta osim u hrvatskoj.
Nemoj brkati privatno vlasništvo i od tvrtke,udruge itd(osim obrta to je isto skoro kao privatno vlasništvo )

Brod registriran u belgiji mora vršiti kontrolu i inspekciju u belgiji osim ako je van voda i na putu oko svijeta tada može produžiti certifikate jednom u nekoj stranoj državi ali samo mislim jednom i u suglasnosti njihovih vlasti.to se radi po njihovom pravilniku i dodatno se plača.Sad ti vodi brod svake 1-2 godine na pregled u belgiju.
Englezi na primjer žele ploviti 10 godina mediteranom registriraju brod u francuskoj pa u italiji,malti itd kako di plove prema planu.Ispišu brod iz engleskog registra upišu u francuski,prodaju svoju stari spasilački brod i kupe novi po francuskom zakonu,pa ispišu iz francuskog opet prodaju spasilački i kupe talijanski.ili ako imaju liferaft iso 9650-1 EU certifikat sa grab-bagom samo grab-bag nadopunjuju po novoj državi.

Pametni otvore offshore tvrtku u usa i registriraju brod u nekim od EU otoka i riješena stvar.sebe prijave kao posadu ali tada moraju matrikule u zemlji boravka riješavati.A to u GB nije baš jeftin sport.
Puno bogatiji dobiju i državljanstvo neke egzotične države i boravak tamo,i matrikule riješavaju tamo ali ni to nije jeftino.to je 10000-setak $ godišnje kao od šale ako su sami posada a ako uzimaju profesionalce 30000-50000 $ i na više puno više.
dmeter
Member

PostPostao/la dmeter » 11. 05. 2016. (11:05)

Hammerless je napisao/la:
som je napisao/la:Znaci da ako nema prebivaliste van Hr. ne moze koristiti plovilo sa stranom registracijom ili ako ti je draze s prebivalistem prijavljenim u Hr. ne mozes koristiti plovilo registrirano van Hr.

OK; hvala, to mi je logično, samo se onda čovjek pita tko je od svih tih tajkunčina i tajkunčića i kojekakvih "selebritija" koji imaju jahtice uopće prijavljen u HR, nagledao sam se po marinama svakakvih poznatih faca sa nepoznatim zastavama na guzici broda... gdje to onda svi oni imaju prijavljena prebivališta? U Liberiji?

Ne oni ti koriste off-shore tvrtku kao vlasnika brodica,iznajme hrvatskog skipera i plačaju 120000-150000 kn godišnje.registrirani brodovi su u egzotičnim otocima a produljenje dozvole rade preko HRB i tu ih oderu.I to rade samo da ne bi morali iznajmivati brod drugome,šta moraju po zakonu ako je vlasnik tvrtka u RH a brodica prijavljena kao gospodarski subjekt.Prije su išli u crnu goru,albaniju produljiti registraciju yahti ali 4000-5000 € i naviše za gorivo a Crnogorci rigorozniji od nas.
Zato sam ja platija PDV na brod i registrirao brod na svoje ime,jebeš 10000-setak € ovako sam miran.Novi EU zakon je zajeban i sve rupe popunija,Tako da čak i Amerikanci i brodovi pod američkom zastavom nakon 18 mjeseci 1 godinu brod drže u Turskoj ili Tunisu.Kad se vrate doma u ameriku ponesu papire sa sobom i produlje registraciju.
dmeter
Member

PostPostao/la som » 11. 05. 2016. (21:56)

Ne valja brkati registraciju broda i dozvolu za plovidbu morem nasim ili u ovom slucaju neke od drzava EU. Brod pod stranom zastavom prilikom uplovljavanja u Hr. teritorijalno more mora obaviti pregled broda, sastaviti popis posade, platiti obavezno osiguranje , naknadu za koristenje mora i jos svasta nesto a to se odnosi na svaku drzavu EU posebno. Znaci ako ides iz npr. Francuske u Spanjolsku javis se i platis sve pa onda opet u Portugalu platis njima njihovo onda u Italiji Talijanima a brod je npr. pod belgijskom zastavom.
Hrvatski drzavljan s prijavljenim prebivalistem u Hrvatskoj ne moze upravljati brodom pod stranom zastavom osim kao zapovjednik broda ili skiper ( u pravilu zaposlenik vlasnika broda)sto se dokazuje papirima i popisom posade koji se predaje kod luckih vlasti sto iskljucuje zloupotrebu radi izbjegavanja placanja bilo cega.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Miss Trogir » 13. 05. 2016. (10:38)

Dmeter - mogu li kupiti certifikat za npr. Belgiju da bih plovio pod belgijskom zastavom u nekoj od hrvatskih agencija ili moram direktino od belgijske? Ako ga kupim od hrvatske agencije, mogu li kontrolu vršiti u Hrvatskoj?

dmeter je napisao/la:Brod registriran u belgiji mora vršiti kontrolu i inspekciju u belgiji osim ako je van voda i na putu oko svijeta tada može produžiti certifikate jednom u nekoj stranoj državi ali samo mislim jednom i u suglasnosti njihovih vlasti.to se radi po njihovom pravilniku i dodatno se plača.Sad ti vodi brod svake 1-2 godine na pregled u belgiju.
Miss Trogir
New Entry

PostPostao/la dmeter » 13. 05. 2016. (12:34)

Miss Trogir je napisao/la:Dmeter - mogu li kupiti certifikat za npr. Belgiju da bih plovio pod belgijskom zastavom u nekoj od hrvatskih agencija ili moram direktino od belgijske? Ako ga kupim od hrvatske agencije, mogu li kontrolu vršiti u Hrvatskoj?

dmeter je napisao/la:Brod registriran u belgiji mora vršiti kontrolu i inspekciju u belgiji osim ako je van voda i na putu oko svijeta tada može produžiti certifikate jednom u nekoj stranoj državi ali samo mislim jednom i u suglasnosti njihovih vlasti.to se radi po njihovom pravilniku i dodatno se plača.Sad ti vodi brod svake 1-2 godine na pregled u belgiju.

ni belgijci ne žele registrirati brod u belgiji,pa ti to ne bi znao na onom drugom forumu ti ima vlasnik ali male jedrilice pod belgijskoj zastavi pa pitaj njega.
od evrope ti igra samo Malta,gibraltar,i engleski otoci, ali ti ne možeš ploviti tako lako i jeftino jadranom.
Jadran,Grčka i Turska su najskuplje destinacije šta se tiće davanja jer u biti to su jedino i vrijedna spomena nautičke destinacije.Francuska,Španija,Italija ti se nautika svodi plovljenje iz marine u marinu.
Ja na primjer u Siciliji sam plovija iz jedne marine malo jedrenja i povratak u istu marinu.Par puta godišnje možeš koristiti par uvala za privremeno dnevno sidrenje.Jedino Taormina zaljev je malo dostupniji.Samo me malo mučilo nema daška vjetra a ostane mrtvo more sa 5-6 metara valova.Valovi znaju biti i priko 10 metara.Zato i je moja mala jedrilica 38ft a motor je 41 kw.i na tih 41 kw se je znalo da nisam mogao ići naprijed više od 1-2 čvora. Kad puše široko nosi sol na 3-4 km od obale ko kad kod nas pada slaba kiša.Priko zime 2-3 reda novih kuča od obale morsku stranu kuča pokrivaju željeznim kapcima i sele u brda.Niko normalan ne živi uz more to je za turiste,stare kuče/naselja su na mikro lokacijama koje su zaštičene prirodno.Triba doli biti i zimi da se vidi šta je snaga prirode.
dmeter
Member

Sljedeća

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.