Miss Trogir je napisao/la:Dmeter - mogu li kupiti certifikat za npr. Belgiju da bih plovio pod belgijskom zastavom u nekoj od hrvatskih agencija ili moram direktino od belgijske? Ako ga kupim od hrvatske agencije, mogu li kontrolu vršiti u Hrvatskoj?
dmeter je napisao/la:Brod registriran u belgiji mora vršiti kontrolu i inspekciju u belgiji osim ako je van voda i na putu oko svijeta tada može produžiti certifikate jednom u nekoj stranoj državi ali samo mislim jednom i u suglasnosti njihovih vlasti.to se radi po njihovom pravilniku i dodatno se plača.Sad ti vodi brod svake 1-2 godine na pregled u belgiju.
ni belgijci ne žele registrirati brod u belgiji,pa ti to ne bi znao na onom drugom forumu ti ima vlasnik ali male jedrilice pod belgijskoj zastavi pa pitaj njega.
od evrope ti igra samo Malta,gibraltar,i engleski otoci, ali ti ne možeš ploviti tako lako i jeftino jadranom.
Jadran,Grčka i Turska su najskuplje destinacije šta se tiće davanja jer u biti to su jedino i vrijedna spomena nautičke destinacije.Francuska,Španija,Italija ti se nautika svodi plovljenje iz marine u marinu.
Ja na primjer u Siciliji sam plovija iz jedne marine malo jedrenja i povratak u istu marinu.Par puta godišnje možeš koristiti par uvala za privremeno dnevno sidrenje.Jedino Taormina zaljev je malo dostupniji.Samo me malo mučilo nema daška vjetra a ostane mrtvo more sa 5-6 metara valova.Valovi znaju biti i priko 10 metara.Zato i je moja mala jedrilica 38ft a motor je 41 kw.i na tih 41 kw se je znalo da nisam mogao ići naprijed više od 1-2 čvora. Kad puše široko nosi sol na 3-4 km od obale ko kad kod nas pada slaba kiša.Priko zime 2-3 reda novih kuča od obale morsku stranu kuča pokrivaju željeznim kapcima i sele u brda.Niko normalan ne živi uz more to je za turiste,stare kuče/naselja su na mikro lokacijama koje su zaštičene prirodno.Triba doli biti i zimi da se vidi šta je snaga prirode.