UNos plovila kupljenog u EU - zakoni, davanja, postupci

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

UNos plovila kupljenog u EU - zakoni, davanja, postupci

PostPostao/la Hammerless » 19. 08. 2015. (20:41)

Kako na forumu nema specijalizirane teme glede unosa plovila kupljenih u nekoj drugoj državi članici EU, te je zbog specifičnosti materijala bitno da je sve objedinjeno na jednom mjestu kao izvor informacija, neka ova tema bude tumač i pokazatelj svima zainteresiranima za kupnju i unos plovila do HR registracije što, gdje, kako, koliko....

================

Na Središnjem državnom portalu ( https://gov.hr/moja-uprava/promet-i-voz ... ovila/1657 ) nalazi se dosta jasno objašnjeno dosta činjenica i postupaka oko unosa plovila iz zemalja EU:

"Uvoz plovila:

RH je ulaskom u punopravno članstvo u EU postala dio carinske unije pa EU rezidenti ne mogu stavljati svoja plovila u postupak privremenog uvoza. Republika Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji 1. srpnja 2013. postala dijelom carinske unije EU, što znači da nakon tog datuma EU rezidenti više ne mogu stavljati svoja plovila u postupak privremenog uvoza u Hrvatsku.

Plovila koja su rezidenti EU stavili u postupak privremenog uvoza u Hrvatsku prije 1. srpnja 2013. godine, bez obzira koju zastavu plovilo vije, mogu ostati u postupku privremenog uvoza najkasnije do isteka roka privremenog uvoza koji je odobrio nadležni carinski ured.

Istekom odobrenog roka privremenog uvoza EU rezidenti dužni su postupak privremenog uvoza završiti sukladno propisima EU na jedan od tri moguća načina:

puštanjem plovila u slobodan promet ili
ponovnim izvozom u treću zemlju (izvan EU) ili
upućivanjem plovila (u postupku provoza T1) u drugu državu članicu EU.

Ako želite plovilo pustiti u slobodan promet u Hrvatskoj, dužni ste podnijeti carinsku deklaraciju nadležnim carinskim uredima koji će zatim obračunati i naplatiti uvoznu carinu i porez na dodanu vrijednost (PDV), osim u niže navedenim slučajevima:

uvozna carina neće biti naplaćena u sljedećim slučajevima:
- ako vlasnik plovila podnese dokaz da plovilo ima status robe Zajednice (dokazuje podnošenjem T2L isprave) ili
- podnošenjem isprave kojom se dokazuje preferencijalno porijeklo robe (EUR 1/izjava o računu izdana najkasnije 30. lipnja 2013.).

Više o Izjavi o računu u Dokumentima:

(Ne)plaćanje PDV-a

PDV neće biti naplaćen u sljedećim slučajevima:

- ako vlasnik plovila pruži dokaze da je PDV već obračunat u nekoj od država članica EU ili
- ako je datum prvog korištenja plovila bio prije više od osam godina prije datuma pristupanja Hrvatske u EU ili
- ako je iznos PDV-a koji vlasnik plovila treba platiti manji od 160 kuna (oko 22 eura).

Svako plovilo koje dolazi u carinsko područje EU može biti predmetom kontrole carinskih tijela, bilo hrvatskih bilo neke druge države članice EU.

Stoga bi EU rezidenti uvijek na plovilu trebali imati dokaze da je za navedeno plovilo plaćena carina i/ili PDV u nekoj od država članica EU, odnosno da plovilo ima status robe Zajednice.

Vlasništvo i zastava koju plovilo vije nisu dokaz da određeno plovilo ima status robe Zajednice, nego su dokaz statusa robe Zajednice sljedeće isprave:

- T2L isprava ili
- original račun ili
- potvrda poreznog tijela ili druga raspoloživa isprava o plaćenom PDV-u.

Više informacija o postupku reguliranja statusa plovila unijetih u RH nakon 01. srpnja 2013. možete naći na internet stranicama Carinske uprave ( http://www.carina.hr/Carina/Jahte2.aspx ):

Postupak s plovilima koja nakon dana pristupanja RH EU ulaze u Republiku Hrvatsku

Danom pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju (01. srpnja 2013.), područje Republike Hrvatske je postalo dio jedinstvenog carinskog područja Europske unije (EU) unutar kojeg je kretanje roba slobodno.

Međutim plovila koja u teritorijalno more Republike Hrvatske uplovljavaju iz međunarodnih voda obvezna su podvrgnuti se graničnoj kontroli te carinskoj službi prijaviti robu kupljenu izvan EU koja se prevozi na brodu, a premašuje količine ili vrijednost propisanu za oslobođenje od plaćanja carine.

Plovila koja EU rezidenti kopnenim putem unose u RH iz drugih država članica nisu predmet carinske kontrole.

Unatoč gore navedenom carinska služba ima pravo obavljati nasumične i povremene provjere plovila u pogledu statusa samog plovila ili robe koju prevoze. U slučaju osnovane sumnje da se radi o plovilu koje nema status robe Zajednice, a vlasnik, odnosno korisnik plovila nema pravo na postupak privremenog uvoza, od vlasnika plovila će se zahtijevati da dokaže status svog plovila. Status plovila se može dokazati podnošenjem T2L isprave, potvrde poreznog tijela, računa na kojem je iskazan PDV, odnosno druge isprave kojom se dokazuje da je PDV plaćen u jednoj od država članica EU.

Izneseno znači da nemate zapreka doći sa svojim plovilom u Republiku Hrvatsku.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Dobrodošli na hrvatski moto-forum!
Hammerless
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: U izgledu - Barracuda 590

Re: UNos plovila kupljenog u EU - zakoni, davanja, postupci

PostPostao/la Hammerless » 19. 08. 2015. (20:49)

Mišljenje porezne uprave RH i tabelarni prikazi obveznih odnosa (tko je obveznik plaćanja čega u određenom kupoprodajnom odnosu) - Porezne obveze stjecatelja novih i rabljenih sredstava iz drugih država članica Europske unije te vozila koja se ne smatraju prijevoznim sredstvima:

http://www.porezna-uprava.hr/HR_publika ... x?id=18690 :

Iz odredbi Zakona o PDV-u proizlazi da su rabljena prijevozna sredstva ona koja se ne smatraju novim prijevoznim sredstvima i to:

- kopnena motorna vozila radnog obujma motora iznad 48 cm3 ili snage motora iznad 7,2 kW, isporučena nakon 6 mjeseci od datuma prve uporabe i koja su prešla više od 6.000 km,
- plovila duža od 7,5 m, koja su isporučena nakon 3 mjeseca od datuma prve uporabe i koja su plovila više od 100 sati,
- zrakoplovi čija je težina pri polijetanju veća od 1.550 kg, koji su isporučeni nakon 3 mjeseca od datuma prve uporabe ili koji su letjeli više od 40 sati.

Obzirom da samo neka od navedenih rabljenih prijevoznih sredstva podliježu plaćanju posebnog poreza (trošarine) u tablicama se navode porezne obveze i dokumenti potrebni za registraciju u slučaju stjecanja rabljenih prijevoznih sredstva u pojedinim slučajevima, a ovisno o tome tko je prodavatelj iz druge države članice te kupac u Republici Hrvatskoj.

U vezi s utvrđivanjem osnovice za obračun 5% poreza na stjecanje rabljenih prijevoznih sredstva, napominjemo da poreznu osnovicu čini utvrđena carinska vrijednost prijevoznog sredstva i obračunati posebni porez (trošarina).

SVE tablice za izračun davanja nalaze se na gornjem linku, ali da ga dam opet: http://www.porezna-uprava.hr/HR_publika ... x?id=18690

VOZILA KOJA SE NE SMATRAJU PRIJEVOZNIM SREDSTVIMA

Iz odredbi članka 4. Zakona o PDV-u proizlazi da su vozila koja se ne smatraju prijevoznim sredstvima:
- kopnena motorna vozila radnog obujma motora ispod 48 cm3 ili snage motora ispod 7,2 kW,
- plovila kraća od 7,5 m, i
- zrakoplovi čija je težina pri polijetanju manja od 1.550 kg.

Ovdje se ubrajaju i poljoprivredni i radni strojevi koji ispunjavaju navedene uvjete, prikolice i poluprikolice.

Unos vlastitog prijevoznog sredstva iz druge države članice Europske unije u RH zbog preseljenja

Prijevozna sredstva što su ih građani RH imali u vlasništvu u drugim državama članicama, a koja radi preseljenja unose u RH i žele ih registrirati na hrvatske registarske oznake nisu predmet oporezivanja PDV-om niti posebnim porezom na stjecanje rabljenih prijevoznih sredstava po stopi 5% obzirom da nije došlo do promjene vlasnika prijevoznog sredstva, a time niti do oporezive isporuke.

U tom slučaju građanin mora raspolagati dokumentacijom iz koje nedvojbeno proizlazi da je bio vlasnik tog prijevoznog sredstva u drugoj državi kako bi ga mogao registrirati u RH te rješenje Carinske uprave o plaćenom posebnom porezu (trošarini) ako u RH unosi prijevozno sredstvo koje podliježe plaćanju posebnog poreza (trošarine) radi uporabe tog vozila na cestama u RH.

Posebni postupak oporezivanja marže za isporuku rabljenih prijevoznih sredstava u RH

Kod posebnog postupka oporezivanja marže za isporuke rabljenih prijevoznih sredstva u RH, kupac je obvezan javiti se Carinskoj upravi radi utvrđivanja obveze plaćanja posebnog poreza (trošarine) u slučaju da kupuje prijevozno sredstvo koje podliježe plaćanju posebnog poreza (trošarine) radi uporabe tog vozila na cestama u RH, a koje do sada nije bilo registrirano u RH.

U tom slučaju Carinska uprava donosi rješenje u vezi sa obvezom plaćanja posebnog poreza (trošarine).

Prema tome kako bi kupac mogao registrirati takvo prijevozno sredstvo potreban mu je račun preprodavatelja u kojem stoji napomena »posebni postupak oporezivanja marže – rabljena dobra« ili izjava preprodavatelja da je PDV obračunan na maržu te rješenje Carinske uprave u vezi s posebnim porezom (trošarinom).

Prijevozna sredstva oslobođena PDV-a prema članku 47. Zakona o PDV-u

Isporuke novih i rabljenih plovila koja se koriste za plovidbu na otvorenom moru i za prijevoz putnika uz naknadu, te plovila koja se koriste u komercijalne ili industrijske svrhe, za ribarenje ili za spašavanje odnosno pružanje pomoći na moru ili za ribarenje uz obalu te novih i rabljenih zrakoplova koje koriste zrakoplovne tvrtke koje prometuju uz naknadu uglavnom na međunarodnim linijama oslobođene su PDV-a u skladu s člankom 47. Zakona o PDV-u.

Napomena za ispostave Porezne uprave

U slučaju kada ispostave Porezne uprave poreznim obveznicima izdaju napomenu „Stjecatelj je obvezan prijaviti stjecanje u Obrascu PDV-S te obračunati PDV u Obrascu PDV“, obvezne su prilikom podnošenja Obrasca PDV-S i Obrasca PDV utvrditi da li je porezni obveznik prijavio stjecanje odnosno obračunao PDV na stjecanje novog prijevoznog sredstva, rabljenog prijevoznog sredstva ili vozila koje se ne smatra prijevoznim sredstvom.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Hammerless
Member

Re: Unos plovila kupljenog u EU - zakoni, davanja, postupci

PostPostao/la Hammerless » 19. 08. 2015. (20:52)

Kompletna informativna brošura u *pdf-u za sve korisnike:

"Oporezivanje automobila, motocikla, plovila, zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava.

Namjeravate li kupiti, ili ste već vlasnik novog ili rabljenog osobnog automobila, motocikla, plovila, zrakoplova, ili nekog drugog prijevoznog sredstva?

Znate li koje poreze i u kojem roku morate platiti?"

VII. dopunjeno i izmijenjeno izdanje: http://www.porezna-uprava.hr/HR_publika ... li_168.pdf

======================

Tu su i "Informacije vlasnicima plovila vezane uz upis plovila u hrvatske registre plovila":
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Hammerless
Member

Re: UNos plovila kupljenog u EU - zakoni, davanja, postupci

PostPostao/la Hammerless » 19. 08. 2015. (21:00)

Deklariranje dokumenata:

https://gov.hr/UserDocsImages///Deklari ... menata.doc

Tehnička prihvatljivost pri uvoznom carinjenju brodica i jahti te stavljanja na tržište u odnosu prema sukladnosti s novom direktivom EU-a o rekreacijskim plovilima:

https://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q= ... GU&cad=rja

Naplata PDV-a na »domaće« brodove po službenoj dužnosti:

http://www.ijf.hr/upload/files/file/PV/ ... ominis.pdf

Hammerless
Member

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.