Škverovi na Jadranu

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Re: Škverovi na Jadranu

PostPostao/la porer » 29. 04. 2018. (14:03)

dome je napisao/la:Nema tu nikakva problema , sve je po zakonu. Tvrtkama EU zone naš zakon ne brani da rade kod nas, čak naša inspekcija nema nad njima nikakve ovlasti osim carine .Oni ne moraju izdati fiskalni račun niti platiti ikakav porez kod nas. Ne moraju ni platiti ni mirovinsko ni zdravstveno , ma ne trebaju ama baš ništa i nitko ne kontrolira niti pita za išta a nema ih ni tko pitati niti kontrolirati ........ sličnu situaciju sam doživio na susretu Harley Davidson u Biogradu pred par godina gdje su strani štandovi prodavali moto kožna odjela i sličnu robu te naplaćivali u eurima bez ikakva naplatnog uređaja dok je u to vrijeme carina pečatila kafiće zbog kune dvije viška u blagajni. Bilo je po novinama tada da se na strani štand na takvim manifestacijama ne primjenjuju naši zakoni te ne moraju izdavati fiskalni račun ni uplatiti utržak na banku dok se na naš štand na istoj toj manifestaciji primjenjuju naši zakoni te moraju imati fiskalnu kasu i sve ostalo ........ jbg. oni su stranci pa ne smijemo narušavati njihov integritet i gnjaviti ih našim zakonima dok rade kod nas ali ima zato dosta naših obrtnika koji će platiti sve što treba kao i ono što ne treba .....

Ista je situacija u Španjolskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Sa mojom ekipom bio sam u škverovima Marsej, Kiel i Cadiz (što se Europe tiče) više puta po mjesec i pol - dva, nitko nas ni riječi nije pitao. Došli, obavili, naplatili i vratili se doma. Kako su nas domaći gledali nemam pojma, nisam primijetio da ikome smetamo.
Sredinom mjeseca idem po drugi put u Kiel (Njemačka) na dva mjeseca, ne vjerujem da će biti išta drugačije.
EU je donijela slobodno tržište rada i zabranu dvostrukog oporezivanja i nije problem u nama koji radimo (odakle god bili i gdje god radili) nego je problem u našim "provoditeljima" zakona.
Evo zoran primjer stvarnog problema (preporučam pročitati do kraja, sa razumijevanjem): https://beta.index.hr/vijesti/clanak/ov ... 41567.aspx
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Orut » 29. 04. 2018. (14:41)

Pročitao s " razumijevanjem " još jučer .
Tebe porer vani nitko ne gleda krivo jer svi imaju posla. Ovdje di je posla malo , domaći meštri iz tvoje branše i sl. rade na mišalici za beton jer im furešti otimaju posal u struci. Ali ako ti każeš da je sve po zakonu neću više polemizirati.
Orut
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara sa kabinom

PostPostao/la porer » 29. 04. 2018. (16:08)

Radio sam i u Tribunju dva broda prije par godina pa mi nitko riječ nije rekao, čak što više združio sam se s ljudima, pala je koja kava, rakija, marenda...
Jedan od tih radova sam i na forum stavio: viewtopic.php?f=15&t=11002
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Orut » 29. 04. 2018. (17:25)

Porer , sad se stvarno pitam jesam li prvi post pisao na svahili jeziku. Ma samo sam konstatirao pojavu tj rad STRANACA po škverovima. Ako misliš da si ti u toj kategoriji kad si radio u Tribunju ja ti ne mogu pomoći. Evo sad su u brodog. Stipaničev u Tribunju brod Deša iz DU , nekima na krmi piše Rijeka i Zadar . Radi se sve " u šesnaest" ,kako se kaže , ali to su naši meštri. Sin i ja smo uredili jednu Bavariju 42 austrijske bandire ( poliranje, sanacija kobilice , bow tr. tunel (cink anode , čisć.i podm.), antifouling, izmjena semeringa u pogonskoj nozi... ali u one male lučice na Balatonu nebi mi nikad palo na pamet ići raditi nešto na brodovima a ima ih na stotine.
Orut
Senior Member

PostPostao/la porer » 29. 04. 2018. (17:44)

Zašto ne bih otišao na Balaton raditi ako prihvate moju ponudu? Put, smještaj, hrana, posao, porez?
Svijet nije moje malo selo (iako je predivno), svijet je velik i lijep. Ako ćemo se zatvoriti u svoje uske okvire (a očito se teži tome) nema nam napretka.
Ti Mađari ili tkokod koje si spomenuo u prvom postu imaju full opremu znači nisu nekakvi amateri nego firma. Vlasnik broda dogovorio je s marinom da će doći njegovi ljudi srediti brod. Vjerojatno je nešto i platio za ulazak majstora tamo, on i marina znaju koliko.
Tvoj meštar za tende nije pušten u marinu, on zna zašto i marina zna zašto.
Jebiga, kod mene u selu je jedna od većih marina na Jadranu (Marina Veruda - Tehnomont) i mene pošto nisam njihov ovlašteni serviser prolazak kroz rampu sa koferom alata i kutijama materijala košta 400 kuna. Hoću li im ja to platiti ili Mađar boli ih ona stvar, to je tarifa. A te priče "štitimo domaćeg čovika" ne piju vodu. Tržište je otvoreno pa ko bolji...
porer
Old Senior Member

PostPostao/la legi » 29. 04. 2018. (20:28)

Sretan Prvi Maj svim rabotnicima...
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la Orut » 29. 04. 2018. (20:33)

legi je napisao/la:Sretan Prvi Maj svim rabotnicima...

Misliš 1. Svibanj
Orut
Senior Member

PostPostao/la brule » 29. 04. 2018. (21:04)

Orut je napisao/la:Nisam primjetio da se itko ikada bavio problemom rada stranaca u domaćim , uglavnom privatnim škverovima.
U pravilu kroz travanj i svibanj pojavljuju se kombi vozila mađarskih , čeških i inih reg. oznaka sa svom potrebnom tehnikom za servis manjih i većih plovila svih vrsta. Skidaju se i servisiraju kormila , škrokovi , propeleri , osov. vodovi . Brusi se , polira , pituraje pa se postavlja pitanje koliko je to u skladu sa zakonom. Baš danas gledam motornjak mađarshe zastave od 45 stopa , tri Volva šestaka duoprop. Četvorica mađara uredili ga picikato i kasno navečer dođe gazda sa crnim porscheom i bacu brod u more a " bauštelci " u kombi pa za Mađarsku. Šta reći. A znam vrsnog meštra od tendi di mu je mađar , vlasnik marine u Tribunju zabranija dolaziti u marinu za uzeti mire i šablone. Brod mora izaći van marine da bi se to uradilo.

Kad ste već bili brod do broda šta nisi počastio ljude mrzlom pivom i dozna iz prve ruke na koji način rade u HR,..gazda je ok, diga nam je i haubu od Porshea da vidimo mrcinu ispod.Bauštelci" nisu ošli odma kući, ostali su još par dana kupati se.
Ako bacate dugu sjenu, budite dvostruko oprezni.
brule
Senior Member

Tip plovila: Bandholm 24

PostPostao/la Orut » 29. 04. 2018. (23:57)

Pivaj ti borbene brule. Šta bi ja častija mađare pivom a oni u brodu imaju svega ka u kući. Jeli tebi ili vama (kako god) gazda platija piće ili je samo diga haubu ? Prednju ili zadnju?
Orut
Senior Member

PostPostao/la porer » 30. 04. 2018. (03:44)

legi je napisao/la:Sretan Prvi Maj svim rabotnicima...

Hvala imenjače, također!
Dođi na pasulj.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Orut » 30. 04. 2018. (11:52)

Dva - tri dana , 25 postova , desetak sudionika u respravi a učinak mršav , čak nikakav.
Nac je u svom postu " izgubljen u vremenu i prostoru ". Tomy godinama primjećuje istu pojavu u Mandalini. Dome ima također loše iskustvo i nelogične i neprihvatljive aršine ( stranac/domaći). Veliko razočaranje je lupisov pristup pojavi, temi i problemu (ako postoji). Malo se pogubija sasvim neumjesnim spomenom događaja na Poljudu i cvijećnjaku u VD. Otupilo je njegovo oštro pero i neupitna riječitost.. Za macro- a još nismo članica E U. Kad ćemo sam Bog zna?
Porer najriječitiji po ovom pitanju , radija je skoro po ciloj EU , čak i u Tribunju i nitko mu nije reka " tamo se daj ". Dali je ovo śta on radi vani i stranci ovdje po zakonu samo nagađa bez argumenata ali mu provocirati na bilo koji način ide " ko kec na desetku".
Na kraju moj susid brule . Njemu je sve ok . I gazda i arbajteri. Gazda je čak podiga haubu i pokaza im motor a oni sritni ka mala dica.
Btw , zaboravija sam od kuće poniti produžetak za gedore da bi moga odvidat propelere u tunelu od b.t.. Pita sam arbajtere imaju li to . Ko iz puške je reka da nema. Moga je ka fol pročeprkati po kutiji sa alatom pa reći da nema.
Sritni vam prvosvibanjski blagdani uz fažol sa suhim rebrima.
Orut
Senior Member

PostPostao/la brule » 30. 04. 2018. (12:23)

Meni posudili borel osmicu za inoks bužat,ustvari cilu kutiju borela,da puno neduljimo na nikakvom engleskom....
Ako bacate dugu sjenu, budite dvostruko oprezni.
brule
Senior Member

Tip plovila: Bandholm 24

PostPostao/la ab ovo » 30. 04. 2018. (12:25)

Sve si malo razmišljam tko mi više smeta. Stranac koji ovdje odradi posao i u svojoj zemlji plati porez ili naš čoek koji to odradi na crno. :shh:
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la porer » 30. 04. 2018. (12:45)

Ima caka. Gdje god radim ponesem tri naranče.
Orut, kakvu ti argumentaciju tražiš? Rekao si da ne bi išao na Balaton raditi. Ja bih. Nek plate rad i troškove, nema problema.
Mogu ti papire predstaviti o računima i PDV-u za rad moje grupe vani.
Možeš li ti za tu jedrilicu koju ste ti i sin radili?

P.S. Nemoš ti mene isprovocirati :)
P.P.S. Prođi i ti na pasulj sutra :)
Zadnja izmjena: porer; 30. 04. 2018. (12:49); ukupno mijenjano 1 put/a.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Orut » 30. 04. 2018. (12:48)

Brule nije ti triba engleski , govore oni dobri hrvatski , nisu oni prvi put ovdi.
Ab ovo, BRAVO..
Orut
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.