Kakav brod odabrati za četveročlanu obitelj?

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Kakav brod odabrati za četveročlanu obitelj?

PostPostao/la brontulo » 12. 08. 2012. (00:35)

U kratko:
Da li postoji brod, da je četvero komotno na njemu, da ga može hendlat jedna ne pretjerano iskusna osoba, da ipak ide malo brže, 10 - 15 čv putne, da ne troši toliko da treba kalkulirat da li ću jednom ili dva puta tjedno s njim na kupanje, i dal imam para za uredit ga za sezonu, da može podnjet 3-4 dnevnu đitu, da ako ga platiš par desetaka tisuća eura, ne moraš poslije sam izmišljat kako mu stavit tendu, pogodit propelu, nedo bog razmišljat o intervencijama na vodenoj liniji u vidu spojlera ili ne znam čega... Dakle, plug&play rješenje...

Na debelo i široko (za forumaše istih takvih živaca):
Naravno da znam odgovor, "odi probaj vidi...".
Ali, u obitelji će se vjerojatno u dogledno vrijeme tražiti brod. Odmah da se ogradim, izbor neće ovisiti o meni, ja samo pokušavam steći dojam o tome što postoji na tržištu i dati konstruktivan prijedlog kad se priča aktualizira.

Brod će biti odabran iz jedne od kategorija:
a) nešto maleno, tek toliko da čuva vez, da se može otić na kupanje do susjedne vale ili izać 100m van i bacat udice bez ješke...
b) nešto polovno, jeftinije, kabina, eventualno natkabina, neki tomosaki ili nešto slabašno unutarnje, neka primorka... standard naših lučica
c) nešto moderno, malo veće, sa malo šmeka, novo ili par godina staro, nekakav "bestbuy", što bi predstavljalo optimum ugodnog boravljenja na moru, sa 3-4 dnevnim izletima za četveročlanu obitelj uz ne pretjerane troškove

Mene zanima osmisliti prijedlog za ovu zadnju opciju.

Zašto pitanje na forumu? Bio sam na relativno malo različitih barki, uglavnom kao klinac i ne mogu ocjeniti što je što? Što koja barka može, a pogotovo koliko ima mjesta i koliki su troškovi različitih barki... Do nekidan nisam imao pojma kakvi modeli uopće postoje. Većinu ovih modernih nisam u životu vidio, kamoli bio na njima...
Druga stvar je da kopam po internetu i ovom forumu već tjednima i sve sam gluplji i gluplji...

Idealan brod bi zadovoljio slijedeće kriterije:
- Korištenje u pravilu samo po ljeti za vrijeme godišnjeg i vikendaški, rijetko.
- Ribarenje samo iz zajebancije, dakle nikakavi posebni zahtjevi...
- Mjesta za četvero, da se može razumno komotno spavat, da se ne spotičemo jedni o druge, da ne zapinjem nožnim prstom za nešto svaki put kad se pokušam pomaknut. Da se može skuhat kava, neki primitivan obrok, pašta... Ako netko treba obavit nuždu, da ne moraju svi sić s broda / hodat 1km dok ne nađe skrvien, već nezasran žbun...
- Da je cuga hladna!
- Da razuman čovjek, koji dovoljno zna da se ne zajebava s morem, zna pravila ponašanja, zna svezat čvor, ali sa ne previše iskustva, može sigurno sam manipulirat brodom; da je pregledan i da "sluša".
- Da postiže ipak malo veće brzine od klasičnih deplasmanaca, ništa ekstremno, nikom (osim možda najmlađima) nije napeto plovit 25 čvorova, to smatram neugodnim. Da se može uživat u samoj plovidbi, a ne da je samo cilj stići na neko mjesto. Dakle računam nekih 10-15 čvorova putne brzine, da pritom ne moraš nosit čepove u ušima, da ne dobiješ tikove od vibracija, da nije režim da ljudi u plovidbi moraju glumit balast, da se može sigurno pomicati po brodu, da može podnjet malo vala dok se ne skloniš, ako si se preračunao... S obzirom da je baza Kvarner, zanimljive rute su ipak malo duže nego kad krećeš iz Zadra. Nešto u čemu se može proć oko Cresa, uz malo planiranja posjetit Unije ili Susak, a da nije sve skupa stress i konstantno slušanje prognoze i čekanje bonace (za to se nema vremena i ne, ovo nije referenca na MoP-a :-) )...
- Prostrana krma, tu sam 90% vremena, tenda, klupice, lampica... prostor gdje se može igrat trešeta bez da gledam tuđe karte ili nogom šutam nečiju bevandu... Naravno uz malo obazrivosti...
- I konačno, troškovi korištenja. Razumno mali.

Ukoliko ne postoji brod na koji stanu 4 osobe za đite od par dana, a da ga može hendlat jedna osoba i nije prevelik/skup će se ić na opcije a) ili b)

Sigurno bi nam prvi izbor bio domaći brod.
Igrom slučaja sam kupio neki časopis s kojim je došla knjižica, popis plovila na našem tržištu. Kako nemam pojma što uopće postoji bilo mi je zgodno za upoznat se. Tako sam naletio na ovaj forum, kad sam išao pročačkat o brodovima koji su mi se na oko svidjeli. Ispostavilo se da je situacija na tržištu zbilja konfuzna. Nekoliko predstavljenih brodova ispada da uopće ne postoje? "Prodano nekoliko prvih primjeraka u Italiju, još nijedan kući". Za Marina 22 je prema forumu ispalo da ne postoji funkcionalan primjerak i da je "promašen". Neki su samo prikazani 3D renderom!? Uglavnom poprilično me pokolebalo stanje domaće brodogranje. Za neke uspješnije, prodane u više komada čitam brdo negativnih reakcija, "napredak sa svakim primjerkom" mi se čini neprihvatljiv za proizvod koji košta desetke tisuća eura. Što automatski znači i da je traženje polovnog poprilična lutrija, što možeš očekivat? Cijene su opet posebna priča, kit, bez/sa davanjima, standardno opremljen?, bez/sa motorom, po dogovoru... nema dva broda da su prikazani cijenom u istoj kategoriji...
Sama cijena broda recimo da nije bitna ograničimo se ipak ne neku razumnu cijenu do cca 30ak t€.
Naravno da se želi zadovoljiti što više zahtjeva sa što manje novaca. Ako zadovoljava murterino sa 21ks za 125000kn, zašto ne?
Potrošnja treba biti dovoljno mala da nije problem svakodnevno ga koristiti. Dakle ako mi se poslije ručka hoće okupat negdje sat vremena dalje da to ne košta 300kn i da moram kalkulirat. S druge strane, ako isplaniram 4 dnevnu đitu, onda je manje važno, to je onda godišnji...
Što se tiče troškova vezanih za održavanje i posjedovanje, nemam pojma da li postoje neke kategorije kao što je npr. situacija sa motorima, do 500ccm se još kako može živjet s njim, a preko je kraval...
Da li i sa brodovima postoji "magična granica" izražena dužinom, snagom motora ili nečim drugim?
Recimo, npr. priprema broda za sezonu, dizanje, pituranje... koliko košta za 5, 6, 7, ili 8m? Da li postoji jaz, recimo da je za 5m 1000 nečega, za 6m 1300 nečega, a za 7m 3000 istoga?
Osiguranje, porezi...?
Tu dolazimo do snage motora, dimenzija...
Ciljana brzina 10-15 čv putne uz razumne troškove. To povlači pitanje oblika trupa, težine broda i načina pogona. Recimo da ciljana brzina isključuje deplasmance i glisere, pa bi izbor pao na poludeplasmanca.
Težina mi totalno nije jasna. Krenuo sam od pretpostavke što lakši brod, manji motor i manji troškovi za istu brzinu? Gledam po spomenutoj knjižici, brodovi sličnih gabarita imaju deklarirano od 1250 do 2500kg, konkretno gledam od nautike 650k do leidi, graše, betine... nautika ima najniže deklariranu težinu. Je li u pitanju pogrešan podatak? Različita razina opreme, broj ljudi, veličina tankova?
S druge strane, veća težina bi trebala značit veću stabilnost? Manju osjetljivost na premještanje putnika itd...
Koliko sam uspio skužit, da bi brod imao 4 ležaja, treba bit dobro preko 7m... To automatski znači preko 3t i 100+ks motora, što se približava situaciji da sat tamo sat nazad košta 300+kn, pa svaki izlet spada u sferu "planiranja"... Da li postoji manji brod sa 4 ležaja, a da je krma slobodna?
Dakle potreban je kompromis, da 2-3 spavaju u kabini, a 1-2 se "snalaze". Na kojem brodu se to da komotnije izvest?
Time dolazimo do oblika krme. Moram priznat da mi je laički, odoka, Graško 19 zvučao kad zgodan odabir, dok nekidan nisam vidio jednog, doduše, ciljano složenog za ribarenje, i došao do zaključka da "limun" krma ne dolazi u obzir. Ovako, sa mulića, mi se ne čini da se 4 osobe mogu opuštati na njegovoj krmi?
Širina, rekao bih što širi to bolji? Kolika širina broda osigurava komfor na krmi za 4 osobe i mogućnost spavanja? Da li je dovoljno 2, 2,5 ili treba 3m?
Koja težina i dimenzije broda omogućavaju ciljanu brzinu sa nekih 30-50 ks?
Pa onda pogon...
Čini mi se, što se tiče troškova, da brod nikako ne bi trebao imat preko 30-50ks. Što se tiče zahtjeva prostrane krme, razumno bi bilo gledat vanbrodski. S obzirom da sam do sada doživio vanbrodske motore samo kroz razne tomosakije kojima vjeko treba svječicu čistit, pustit da se ohladi, cicat benzin jer pumpica ne radi itd itd ili kroz situaciju kad smo frend i ja išli stavit na njegovu barku vanbrodski od 18ks pa skoro skupa s njim završili u moru... Moram priznat da nisam ljubitelj. A tu je i pitanje sigurnosti, čitam na forumu da su ljudima znali odrezat krmeno zrcalo!? Pa to je katastrofa, za odgrist si nogu... Naravno, unutarnji je nezgodniji za servis, pa je tu i pitanje kutije, koja, doduše, može poslužit kao stol... Sa vanjskim pak krmena platforma gubi funkciju, koja mi je dosta zanimljiv element broda... Također, stekao sam dojam tu po forumu da se isti brod sa unutarnjim ponaša poludeplasmanskije, a sa vanjskim više gliserskije (sad se ne mogu sjetit na koji brod se to odnosi, ali mi zbuči logično), što znači da je sa unutarnjim stabilniji i sporiji, potrošnja bi mogla bit približna, dizel-benzin, po meni bi se to taman izjednačilo...
Ultimativna zajebancija na kraju svega obuhvaća sve do sad navedeno. Da li brod držati u dvorištu i porinut tih mjesec dana što se koristi ili ga držat na postojećem vezu? Ovo pitanje obuhvaća dimenzije, troškove održavanja, unutarnji/vanbrodski motor... Po meni je komotnije da je brod stalno u moru, prije sezone ga odvedeš uredit i na servis i uvijek ti je na raspolaganju. Ako ga tegliš je jednostavnije servisiranje, ali je zajebancija i sigurno će bit situacija gdje će nam bit krivo da ga nismo već porinuli... Tu je i pitanje nabavke trailera i stavljanja kuke... Opet, ako ti je u dvorištu ne razmišljaš cijelu godinu o murinzima, neverama, dal mi je tko provalio, a i galebova g... ne sjede na plastici mjesecima...
Do koje dužine/težine/nešto treće ima smisla tramakat brod u dvorište preko zime?
brontulo
Member

Tip plovila: bez plovila

Re: Kakav brod odabrati za četveročlanu obitelj?

PostPostao/la ceko » 12. 08. 2012. (09:01)

Čarter...
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la sinitram » 12. 08. 2012. (09:21)

Moj prika, sta si ti sve ovdi nadrobija... :D
Mislim da bi ako zelis uloziti prilicno para na brod morao znati malo vise o njima. Ima ovdi strana i strana ali moras razumit da svaki brod ima mane.
Ili je velik pa tezak, ili je mali pa valja, ili je visok pa nestabilan, ili je tezak pa puno trosi, ili nevalja dno, ili treba prepravke itd itd.. miljun kombinacija..
Ako budes slusa druge sta kazu e onda si tek .... ! pola ce rec da je ludilo a pola da nevalja nista...
Ako budes kupova staro budi spreman na popravke i probleme, ko zna sam to sredit odlicno, ko nezna platit ce masno.
A ako nadjes brod od 7-8 metara a da sa motorom od 30-50 konja ide 10-15 cvorova, da je novije gradnje i sve sta si navea gori, javi mi na PM. :lol:
Sritno sa kupnjom!

:wave:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la makineta » 12. 08. 2012. (10:26)

Najbolje ti je da ideš na varijantu˝b˝,jer po ovom tvom opisu kategoriju pod˝c˝neš naći ;)
makineta
Member

Tip plovila: GULL-745 Yanmar4JH4

PostPostao/la ab ovo » 12. 08. 2012. (11:18)

Koliko su ti velika djeca?
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la popey_023 » 12. 08. 2012. (11:32)

Najbolje otvori oglasnike, stavi rang cijenu i duzinu i listaj dok ne nadjes nesto zanimljivo..

Adriatic ... samo sto on ne postize te brzine..
popey_023
New Entry

Tip plovila: kuster 550 + suzuki 90

PostPostao/la lupis » 12. 08. 2012. (11:56)

brontulo je napisao/la:U kratko:
Da li postoji brod, da je četvero komotno na njemu, da ga može hendlat jedna ne pretjerano iskusna osoba, da ipak ide malo brže, 10 - 15 čv putne, da ne troši toliko da treba kalkulirat da li ću jednom ili dva puta tjedno s njim na kupanje, i dal imam para za uredit ga za sezonu, da može podnjet 3-4 dnevnu đitu, da ako ga platiš par desetaka tisuća eura, ne moraš poslije sam izmišljat kako mu stavit tendu, pogodit propelu, nedo bog razmišljat o intervencijama na vodenoj liniji u vidu spojlera ili ne znam čega... Dakle, plug&play rješenje...

odgovor je da,takav brod postoji!

evo jednog,a nije jedini
više komfora,kvalitete i maritimnih sposobnosti , po nižoj cijeni nećeš nać..

:wave:

BTW,mislim da je moj odgovor korektan,i da nije OT
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la brontulo » 12. 08. 2012. (14:01)

Hvala Lupis na konstruktivnom odgovoru!
Hvala što nisi napisao M700 ili neku drugu meni nedokučivu šifru, ovaj video stvarno puno znači. Brod zbilja sjajno izgleda. Pretpostavljam da je ovo jedan od nekoliko uspješno uređenih i očuvanih primjeraka i pretpostavljam da ovakav nije na prodaju :-) Međutim nitko u obitelji nema vremena, sa znanjem i vještinom bi se nekako i snašli, ali pretpostavljam da bi nam trebalo nekoliko sezona dok ne bi doveli polovnjak u ovakvo stanje sa upitnim rezultatom. Ipak, svakako materijal za razmišljanje.

Posebno mi se sviđa što je video od škvadre kantrida, dolje u lučici znam popit pivo sa svojom ekipom, guštat u pogledu i atmosferi... Nisam se puno zagledao u brodove, nisam imao zašto.. Je li ovaj primjerak vezan u lučici? Da li je to tvoj brod? Baš ću malo obratit pažnju slijedeći put kad prošećem dolje...

Što se tiče oglasnika, mogu ja vrtit koliko god hoću kad iz 2 slike i šturih podataka netko neupućen ne može skužiti otprilike ništa... Kao što rekoh, ja o brodovima znam jako malo. Modele ne prepoznajem niti mi opći podaci puno znače. Kad bi ljudi u pravilu stavljali slike unutrašnjosti, kokpita, napisali da li je gliser ili deplasmanac, napisali brzine i cca potrošnju to bi nešto i značilo, ovako slika cijelog broda iz 5 kuteva, dužina i snaga motora mi ne govore puno...

Kako da objasnim bolje?

Primjer, koliko ljudi koristi računala, a nemaju pojma o njima? Da li im se zbog toga spočitava? Koliko ljudi ima potpuno neprilagođeno računalo za ono za što ga koristi? Šta da čovjek koji se nikad nije zanimao za kompove skuži iz oglasnika? Ova grafička je plava i piše turbo na njoj i ima 1200 nečega, ta mora da je dobra? Da li netko tko ne zna puno o brodovima smije htijeti jedan i smije tražiti najbolje moguće za definiranu svrhu i novac?

Veličina djece nije bitna jer je brod na raspolaganju široj obitelji (ja sam samo jedan od korisnika...) dakle nije pitanje djece nego iskoristivosti za sve zainteresirane strane i grupne izlete, ukoliko su mogući...

Što se tiče varijanti, ukoliko ne postoji c), relanije je da će biti a), jer b) zahtjeva vrijeme, posvećenost i vještinu (da ne kažem ljubav), da bi brod bio neupitno funkcionalan, ispravan... za koju vjerujem da nitko od nas nema (iako bi ja prvi možda tvrdio drugačije, ali realnost...).

Čarter nije opcija. Dovoljno sam godišnjih planirao na barci mjesecima unaprijed, birao zadnji tjedan u 7. mjesecu, pa od tjedan dana proveo 3 i po na nekoj neglupljoj mogućoj destinaciji, stisnut, polumokar na krmi čekajući da prestane sve skupa zajedno sa usranim godišnjim... Da ne spominjem da kad žena i ja krenemo na barku ili potaraca neki kamp u Istri ili su pijavice u Dubrovniku... Treba nam brod za koji ne treba planiranje, nego ako vrijeme dopušta samo kreneš, a ako oćeš u dalmaciju imaš autocestu i trajekt...
brontulo
Member

PostPostao/la niksa » 12. 08. 2012. (15:16)

Uh,ovaj bi mogo nadjebat MoP-a... :shock: :wtf:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la COGI » 12. 08. 2012. (15:27)

Ne virujem....... ;) :thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la lupis » 12. 08. 2012. (17:18)

niksa je napisao/la:Uh,ovaj bi mogo nadjebat MoP-a... :shock: :wtf:

hehehehee... :thumbup:

postavljeni uvjeti oko kupnje broda su toliko precizni ....,kao da me priziva.... :mrgreen: :wave:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la brontulo » 12. 08. 2012. (22:48)

Bez lažne skromnosti, teško da mogu nadjebat MoPa. Pročitao sam prvih 30 stranica, pa preskočio na kraj. Moram priznat da za dotičnog gospodina gajim samo simpatije i veliki sam obožavatelj, ali nemam dovoljno životnog iskustva da ga nadjebem. Ono što sam primjetio u tih 30 stranica i što je po meni vrijedno divljenja je da dotični gospodin nije izgubio djete u sebi, a što je dobar dio komentatora uspjelo... Davno je bilo, ali još se sjećam, kad smo ko klinci 14-15-16-17 god prvi put "ljetovali" samostalno, trebalo mi je 200-300kn tjedno, a provodio sam se ko nikad u životu. Gdin MoP nije zaboravio bit...

Nego vratimo se ne temu, kome se da čitat, postavio sam puno pitanja vrijednih odgovora, možda da se obazremo na ovo:
brontulo je napisao/la:Što se tiče troškova vezanih za održavanje i posjedovanje, nemam pojma da li postoje neke kategorije kao što je npr. situacija sa motorima, do 500ccm se još kako može živjet s njim, a preko je kraval...
Da li i sa brodovima postoji "magična granica" izražena dužinom, snagom motora ili nečim drugim?...
brontulo
Member

PostPostao/la COGI » 12. 08. 2012. (23:17)

Čini mi se da čitaš krive postove,izgubi malo vrimena,naći ćeš sve što ti tražiš....ili.... ;) :o :thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la galebina » 13. 08. 2012. (04:35)

galebina
New Entry

Tip plovila: adriatic

PostPostao/la josme » 13. 08. 2012. (08:52)

Ja ću ti odgovoriti na sve napisano sa dvije rečenice:
Koliko para ..toliko muzike...
Ako imaš love kupi Menorquin,ako nemaš love biti će ti i stara Istranka na mjeru...
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

Sljedeća

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.