Brodet od hobotnice sa palentom

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Brodet od hobotnice sa palentom

PostPostao/la riberer » 12. 03. 2010. (14:25)

Evo još jedne varijacije na temu brodeta od hobotnice. Počinjemo sa glavnim krivcem hobotnicom

slika
Sitno nasjeckanu kapulu “omekšamo” na maslinovom ulju

slika
Dok nam kapula postaje “staklena”, hobotnicu narežemo na manje komade.

slika
Za to su se meni pokazali najpogodniji noževi familije Sanelli koji možda i nemaju oštrinu japanskih, ali su porijeklom mediteranski i kao takvi, puno pogodniji za upotrebu u našim, jadranskim kuhinjama.

slika
Kada je kapula spremna ubacimo hobotnicu

slika
I kad se malo “ugrije” dodamo bijelo vino te pustimo da nekoliko ispari I nakon toga poklopimo.

slika

Na laganoj vatri kuhamo od 30 do 35 minuta, nakon čega dodamo oguljene i usitnjene pomidore vrste “Ćelavci” ili pelati kako ih pogrdno nazivaju Italijani. Ovi ispod su iz mojega vrta, te koristim priliku da se zahvalim familiji Mutti koja mi je rado I nesebično izašla u susret sa svojim limenkama koje su mi poslužile da sačuvam pomidore do ovih, zimskih dana.

slika
Nakon pomidora dodao sam par suhih listova lovora i nekoliko iglica ružmarina, te desetak zrna bijelog papra. Soli ni malo. Kuhamo još oko 40 do 45 minuta, povremeno miješajući, tempirajući pritom pripremu palente.

slika
U ovoj fazi pripreme odjednom je sve oko mene utihnulo I kada sam malo bolje pogledao, primjetio sam da je oko mene zavladala totalna pustoš i praznina.

slika
No ubrzo sam shvatio da mi je samo ponestalo vina u čaši, na što sam reagirao njezinim brzim nadoljevanjem vrstom Chardonnay i to me je odmah osnažilo da krenem u zadnju fazu, kuhanje palente.

Za palentu sam odabrao smjesu kukuruzne i heljdine krupice uzgajane na poljima familije Taranja iz doline Telčina (ili Telina) u Italiji. U već uzavrelu vodu u koju je predhodno dodano malo soli i koja je oplemenjena sa manjom količinom maslinova ulja, usuo sam prije odabrano brašno na način “kišice”, kako nebi došlo do pojave grudica. Prilikom miješanja jako je bitno da se kuhača okreće uvijek i samo u jednom smjeru, a to je tajna koju je mojemu ocu davno otkrio legendarni riječki pitur Frane zvani Frane Pitur. Razlog da tako postupamo je, prema njegovim riječima, što se atomi i molekule na taj način najbolje i najpravilnije sljubljuju i miješaju, a kako je on taj način koristio i za miješanje piture, ne vidim razloga da postupimo drugačije prilikom miješanja palente. Za ovu našu, sjevernu hemisferu, najpogodnije je miješanje u smjeru kazaljke na satu, a na ovoj se slici to dobro i vidi:

slika
A ovdje je to slikano usporeno, koliko su to dozvolile skromne mogućnosti kamere mojega mobitela.

slika

Nemajući svježijeg cvijeća (ovdje kod mene je, naime još sve pokrivenjo snijegom) odabrao sam ovu vazu sa ribarskim uzorcima (mreža)

slika

Ili ovako:
slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

Re: Brodet od hobotnice sa palentom

PostPostao/la Dade » 12. 03. 2010. (19:29)

Bravo,nadam se sa se neće naći neki neverni Toma pa kazat da nešta nevaja. :D
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la tramontana » 12. 03. 2010. (19:40)

Čuj, meni ta priča, a još više izgled krajnjeg proizvoda izgledaju odlično :Claping21: ... samo ... stalno gledam okolo kad će doletjeti onaj Stefan i podijeliti šamarčine svima :Angry53:

Prilikom miješanja jako je bitno da se kuhača okreće uvijek i samo u jednom smjeru, a to je tajna koju je mojemu ocu davno otkrio legendarni riječki pitur Frane zvani Frane Pitur. Razlog da tako postupamo je, prema njegovim riječima, što se atomi i molekule na taj način najbolje i najpravilnije sljubljuju i miješaju, a kako je on taj način koristio i za miješanje piture, ne vidim razloga da postupimo drugačije prilikom miješanja palente. Za ovu našu, sjevernu hemisferu, najpogodnije je miješanje u smjeru kazaljke na satu

To je stara i poznata činjenica koju sam ja shvatio još kao mali, pomažući majci kod pripreme kolača. Jednom mi je dala miješati već napola zamješane putar i šećer. Kako sam ja ljevak ( ;) ), miješao sam u suprotnu stranu, tj. suprotno od kazaljki sata. Nakon jedno pola sata miješanja mama je došla pogledati kako to izgleda ... kad ono :o u teći kocka putra na jednoj, a cukar u kristalima na drugoj strani :thumbdown: .

Jebiga, odmotalo se ... slika
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la morski konjic » 12. 03. 2010. (22:06)

prelijepo i maštovito

pitur Frane zvani Frane pitur pituru pofraja pa ni pitura
franinoga ti Franu ča si pituru pofraja pa nisi opitura ...

bravo Riberer i Porere...baš ste lijepo skuhali
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la riberer » 13. 03. 2010. (10:59)

Zahvaljujem maestro! :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.