KRUH naš svagdašnji..

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

KRUH naš svagdašnji..

PostPostao/la morski konjic » 08. 03. 2009. (23:15)

evo još jedna briljantna gastronomska crtica u nizu mojih fantastičnih pripovjetki kojima plijenim vašu pozornost iznoseći svoje bezgranično znanje i poznavanje kulinarike i ribolova,danas nažalost pošto je 8. mart nismo imali ribu na repertoaru ali smo se pozabavili već spomenutom granom pekarstva-slastičarstva...
prije svega natuknuo bih jednu od Isusovih poruka Korićanima i to na starom izraelskom jeziklu .."efe ed torges nas sfilaad mer zgata nasru"...jedite kruh naš svagdašnji i slušajte Boga Oca jedinog Stvoritelja našega..
današnja misa i velečasnova propovjed donijela mi je temu a to je brašno s kojim sam obijelio cijelu kuhinju...
slika
odlučio sam napraviti kruh,frite i kroštule te uživati u mješanju tijesta i oblikovanju štruca,vezenjem kroštula te istiskivanjem loptica iz dlana koje žličicom prekidam i bacam u vrelo ulje po receptu velepoznate Frite Serefino..
recepture za ove slastice su za nijansu drukčije kod svake domaćice, no ono na što bih ja ukazao je bogoslišanje i ufanje,jer kao dar božji na stolu produkti od brašna bili su sinonim vjere u boga .. zahvala bogu ocu na plodovima zemlje ..
slika
bog je i ribare nagradio tim produktom koji se upotrebljava kao mamac kojega nadjevamo na udicu i s njim lovimo zubatace i kirnje ,ciple i škarpune, a velike ostatke kruha koristimo za mamčenje vrši u koje ulaze naše vesele ribice..

kruh osim što je prateća ručku i večeri koristi se i za doručak na čije kriške možemo mazati maslo i marmelade a dobar je i za užinu gdje je osnova sendviča začinjenog s nekim od palete narezaka koje se nude u trgovinama....
slika
tijesto od fritula ako umiješamo malo tvrđe te dodamo malo kvasca imati ćemo lijepo tijesto za brioše ali mora se dizati 24 sata u hladnjaku pod poklopcem..ali to su već kompliciranije tehnike kojim vas nebi zamarao..
slika
odnio sam košaricu fritula i kroštula na naše boćalište gdje smo do kasno popodne igrali..naravno pobijedila je moja vješta i koordinirana taktika polaganja boća tik uz bulin a izbijanje protivničkih boća od bulina bilo je tako savršeno da su aplauzi znali potrajati i do par minuta..
slika
kruh je vrlo važna nutricionistička namirnica puna vitamina B a nezaobilazno je važno za umake koje u dalmaciji čak i zovu "toć" po tome što kruh "toćaju" u umak...najbolji za to je umak od škampa ili umak od fileka a nije ni loše ako imate maslinovo ulje obitelji Belić pa malo "potoćati"
kroštule su odlične uz jutarnju rakijicu a fritule djeca mogu upotrebljavaju kao municiju za praćku s kojom se bez straha od teških ozljeda mogu napucavati ..
more i samo more
morski konjic
Member

Re: KRUH naš svagdašnji..

PostPostao/la Tom » 09. 03. 2009. (13:09)

Dragi morski konjic,
Potrudio sam se pronaći stavak koji citiraš iz Svetog pisma, ali nisam uspio, barem ne u Korinćanima.
Možda si mislio na primjer molitve iz Mateja 6:9 pa na dalje. Daj mi to molim te pošalji (točno mjesto) pa bih onda na temelju toga i odgovorio!
Inače kruh je krasna tematika. Time smo zatvorili krug: riba, vino, kruh, fali još i ulje. Treba otvoriti temu!
Evo neka netko napiše prvi, ja ću se uključiti!
Zadnja izmjena: Tom; 09. 03. 2009. (21:15); ukupno mijenjano 2 put/a.
Tom
New Entry

PostPostao/la riberer » 09. 03. 2009. (15:46)

Tom je napisao/la:... fali još i ulje. Treba otvoriti temu!

Maslinovo ulje ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la riberer » 10. 03. 2009. (12:47)

.

Molim društvo da se drži teme. Tko ne zna, ova je o kruhu i to pod Recepti!
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Strici » 18. 03. 2009. (09:27)

Ajmo Konjicu, vidiš da se umrtvilo. daj nam friškog kruva. ;) Može i malo povjesti, i poezije, ali nemoj krivo shvatiti pa pretjerati. :wave:
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la Robi » 18. 03. 2009. (10:14)

Strici je napisao/la:Ajmo Konjicu, vidiš da se umrtvilo. daj nam friškog kruva. ;) Može i malo povjesti, i poezije, ali nemoj krivo shvatiti pa pretjerati. :wave:

stara kineska kaze: "budi umjeren kako u jelu, tako i u p*čKu" :lol:
Robi

PostPostao/la Strici » 18. 03. 2009. (22:34)

Robi, da mu zamijesimo kremšnjite, možda se udobrovolji. Ali mu damo samo dvije da bude kineski (Nema frke Konjaniče, napravit čemo veeelike). Ajde nemamo koga zezati ;)
Strici
Senior Member

PostPostao/la Robi » 19. 03. 2009. (00:14)

Strici je napisao/la:Robi, da mu zamijesimo kremšnjite, možda se udobrovolji. Ali mu damo samo dvije da bude kineski (Nema frke Konjaniče, napravit čemo veeelike). Ajde nemamo koga zezati ;)

evo, javia se nas prijatelj Konjic u drugu temu, sve je dobro sad ce on samo neka se malo zagrije... :thumbup:
Robi

PostPostao/la Strici » 19. 03. 2009. (13:52)

Ko zagrije? Jel on ili šporet?
Strici
Senior Member

PostPostao/la Robi » 19. 03. 2009. (15:46)

Strici je napisao/la:Ko zagrije? Jel on ili šporet?

Nargila ;)
Robi

PostPostao/la Strici » 19. 03. 2009. (16:04)

Ajmo Robi nabaci neki recept. Pokaži da ti ti imaš asa u rukavu. Naprimjer salate, to ti nije teško, a ako i fališ bit če ispravljeno. ;) Žutinica naprimjer. Uf idem brat maslačak. Vi ga sad imate, finog, mladog i žutinice. Sad pa doskora, ali i šparoge. Počni pa i netreba baš biti točno, a naš prijatelj če to več popraviti. :wave:
Konjiču, ajde nedaj se moliti. Daj nešto o žutenici. Vidiš da onaj šalabajzer Robi nezna o kuhanju ništa. :lol:
I šparoge nemoj zaboraviti. :idea:
Strici
Senior Member

PostPostao/la Robi » 19. 03. 2009. (22:55)

Strici je napisao/la:Ajmo Robi nabaci neki recept. Pokaži da ti ti imaš asa u rukavu. Naprimjer salate, to ti nije teško, a ako i fališ bit če ispravljeno. ;) Žutinica naprimjer. Uf idem brat maslačak. Vi ga sad imate, finog, mladog i žutinice. Sad pa doskora, ali i šparoge. Počni pa i netreba baš biti točno, a naš prijatelj če to več popraviti. :wave:
Konjiču, ajde nedaj se moliti. Daj nešto o žutenici. Vidiš da onaj šalabajzer Robi nezna o kuhanju ništa. :lol:
I šparoge nemoj zaboraviti. :idea:

ja sam ti gotovan, pa obicno cekam da mi neko drugi skuva ;) ali zato uvik iman volje za ispec ribu na gradele ili skuvat juhu i manistru iz kesice :D
ali zato je Konjic procita masu recepata sa interneta, pa ce napisat za nas dvojicu ;)
Robi

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.