Moderatori/ce: tramontana, Moderatori
morski konjic je napisao/la:brancini su ispod 0.5 kg svi, i svjestan sam grehote nad učinjenim ali ugledavši danas njihovo grandiozno paradiranje među ciplićima koje koriste kao kamuflažu za prilazak jadnim gavunima koje napadaju ni krive ni dužne odlučio sam uzesti pravdu u svoje ruke i posložiti ih u svoju ambalažu a namjera pisanja je bila čisto vezana uz gradele a opis lova kao popratne riječi čitaocu recepta..
možda sam trebao napomenuti da smo se nakon lova poklonili bogovima mora te izrazili poštovanje nad ulovljenim ribama koje isto vrstom spadaju u lovce, te njihovim vještoj i lukavoj tehnici napada i bjega, a na tome neka nam ne zamjeri ni bog,ni manitu..
morski konjic je napisao/la:bilo bi dobro da se i tu uključi gosp. tomislav ladan i objasni nam porijeklo riječi "gradele" iako sumnjam da dolazi od riječi "grad" ne pronalazim poveznicu pa bih ga zamolio da nas počasti analizom korijena te riječi..
morski konjic je napisao/la:o samom gradelanju vas nemam puno za podučiti jer vjerovatno znate sve ali važno je napomenuti ono što možda neznate o samim namirnicama koje se spremaju na gradelama, a to je ako govorimo o ribljim organizmima, da ih djelimo po strukturi mesa a to su :
spužvasto-šupljikavih mišićnih vlakana-----sa slike gore
i poprečno -prugastih mišićnih vlakana------sa slike dolje
Natrag na Mediteranska kuhinja
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.