Dolaze nam gosti, ustvari naši. Šogorica i šogor. Meni tu nema problema, ja to sve uzimam zdravo za gotovo i ne uzbuđujem se kao moja supruga, pogotovo ako je puni sastav, a to je 8 osoba, iako poneki puta bude 12 ali je bilo i više. Supruga spriječena, ali prisutna, ja radim sve.
Glavno jelo su janječi bunceki u roru pečeni, zamrznuti, iz Novog Zenlanda. Tri za njih tri, ja sam na dijeti. I tu radim po svome; veliki ror peče tri bunceka, ja ne slušam suprugu, nego pored bunceka ubacujem mladoga krumpira. Jednostavno, dobro, oprobano, još nikada krumpira nije bilo previše. Još nikada mi niko nije odbio u roru pečeni krumpir, i nikada ga nije ostalo.
No te slike ču kasnije. Nema tu ničega posebnog, osim šta su uvjek, što Konjić kaže "delicija". Ja to kažem iz zaj........ , al da se on zato ipake ne ljuti. Meni se zezanje jako sviđa i kad se zezam ja sam otkačen i ne mislim pritom ništa lošega.
Kao što sam i rekao, moram bar nešto nešto s mora. Nisam imao ničeg u zamrzivaču osim ciplova i "morskih plodova". Ciplovi naravno ne dolaze u obzir, pa sam se odlučio te "morske plodove" ubaciti u rižu. Mislio sam i grašak, bilo bi odlično, no našao sam šampinjone, koje sam tako i tako morao potrošiti.
Pa sam nasjeckao luka. Onog pravog luka a ne češnjaka, i na čistom maslinovom ulju propirjao. A maslinovo ulje je naravno ekskluzivno od Marija iz Gustijerne, hladno prešano u uljari Jurlin, Primošten Burni
. Pa sam ubacio šampinjone, prodinstao, male cijele velike popola.
Oni su pustili sok, koga je bilo još više kad sam ubacio smrznute "morske plodove"
Pa sam ubacio crnog kima, fantastičnog začina rodom iz Egipta. Omražene Vegete, otrova iz Koprivnice, koji truje cijeli svijet
I dinstao da bi taj saft ispario. Sad dali sam stavio češnjak i neznam, ali petrusiml jesam.
Usput sam kuhao rižu, svega pola šalice, normalno u dva i po puta toliko vode, ovaj puta u manje vode, jer kad je voda od riže popijena onda je riža kuhana. Pošto je bilo manje vode, kad je riža popila vodu nije bila skroz kuhana. Naravno da je u vodu prije stavljena krupna morska sol iz Paške solane, onoj gdje na zapadnom nasipu raste največe dagnje koje sam u životu vidio.
Ove crne piknjice vam je crni kim. Kao i trava Iva, diže mrtva u živa. Kažu i onemočala spolovila, no kod mene ne pali, jer još stoji.
I riža je ubačena u tu zdinstanu muljevinu.
Pa se je sve to onda dinstalo "na suho", pa sam poklopio i ostavio da se sjedini.
Ovo je samo jedan doprilog, nešto iz mora, jer svejedno što se kuha, od mene se ovdje očekuje da bune nešto mornarsko, dalmatinsko, iz mora. A ja smuljao iz glave
To smo jeli samo moja šogorica i ja. Suprugi se nije sviđalo jer nije bilo po njezinom. To što je šogorica jelo jako hvalila mi je bilo normalno, jer ja osim dobro spremiti i drukčije i neznam
, Ali njen osmjeh mi je bio najvažnije od svega