riba "in forno"

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

riba "in forno"

PostPostao/la morski konjic » 12. 10. 2009. (14:44)

evo ponovno otvaram sezonu istinskih kulinarskih podviga i tehnika pa sam za ovu priliku odabrao poznati talijanski recept spravljanja ribe u pećnici naziva "in forno" što u prijevodu znači u pećnici...

za spravljanje ove delicije bila je potrebna oveća i precizno postavljena vrša namamčena s živim grmaljima koje sam ulovio prikupljajući priljepke i ogrce uz našu prekrasno razvedenu obalu koju uživaju naši mnogobrojni turisti iz raznih djelova svijeta...
slika

nakon nekoliko dana ipak se je prevarila i ušla u moju klopku te se zakoprcala na pajolima mojeg čamca...pohitao sam kući i svoje oduševljenje podijelio s ukućanima i susjedima...

potrebne namirnice za recept:
orada 1,8 kg
krompir-1 kg
tikvica- 2kom
kapula-1 kom
mrkva-1 kom
češnjak-1 kom
sol-šaka
maslinovo ulje Belić-2-3 dcl
vino pošip-2 dcl
pomidor-1 kom
znanje+ iskustvo+talenat+ljubav

inače enigma porijekla imena ove kraljice još je uvijek nepoznata antropolozima te sa sigurnošću možemo potvrditi samo to da je vrlo ukusna ..
slika

tehnika:
jedino krompire blanširamo (skuhamo dopola) a zatim začinimo svo povrće i ribu sa soli i uljem te podlijemo vinom i pečemo u maksimalno ugrijanoj pećnici (obavezan ventilator) do brown boje i laganog odvajanja mesa od kosti (što kraće).....
slika

za desert iza današnje gozbe izabrao sam "creme brulle" koju sam žustro umiješao jutros dok sam kuhao prvu jutarnju kavu
a vino je bilo pošip od PZ svirče sa sunčanog otoka hvara ......

bura puše
pršuti se suše
more i samo more
morski konjic
Member

Re: riba "in forno"

PostPostao/la Lando » 12. 10. 2009. (15:33)

morski konjic je napisao/la:za desert iza današnje gozbe izabrao sam "creme brulle" koju sam žustro umiješao jutros dok sam kuhao prvu jutarnju kavu

znači bez gušćje jetre :lol: . Inače sve jako jako dobro djeluje :thumbup:
Lando
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la oneeyed » 12. 10. 2009. (16:20)

He he he...legendo...malo kulinarstva, malo krasnih fotografija, malo trapula za neupućene...konjic u svom najboljem izdanju..
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la morski konjic » 12. 10. 2009. (20:47)

oneeyed je napisao/la: malo trapula za neupućene

vrlo drago mi je vidjeti vaš komentar s obzirom na zadnji u kojem ste se bili malo naljutili jer uistinu mi nije cilj ikoga ljutiti a vaše komentare nadasve cijenim..trapule koje spominjete trudiću se izbjegavati te vas prvenstveno podučavati visokoj kuhinji s vrhunskim namirnicama koje lovimo pa imamo priliku upotrebljavati ih češće negoli neki elitni chef-ovi još elitnijih svjetskih restorana..
naime tehnike prigotovljavanja riba danas su fantastične pa je upotreba "holdomata" u kuhinji perfektna za uživanje u svakoj ribljoj niti,pori,soku i ukusu svake vrste,kuhanje ribe u vakuum vrećicama točno će nam reći vrijednost "bukea" svake pojedine vrste riba iz svakog pojedinog mjeseca i svakog pojedinog arhipelaga ....ali....jedno veliko "ali"...je što je riba u moru...što je rijetka,što nije uvijek dostupna i nakraju, preskupa je...

rijetki su sretnici koji mogu na svojoj trpezi barem 1 puta tjedno imati ribu i zato mislim da je i te kako važno znati npr. što napraviti kad ulovimo gofa od 30-tak kila ili par zubataca od po 10 kg...najlakše je to prodati ili darovati ali uz dužno poštovanje to je grehota....obrada i pohrana krupne ribe najvažniji je faktor njezine pripreme..

npr., ne morate imati tartufe da biste pojeli filet trlje jer tartufi će zamaskirati okus trlje i zapravo tartufi se konzumiraju isključivo uz jaja ili paštu ...sve ostalo je miješanje pa nemamo nijedno ni drugo...trlje koje ću ovdje predstaviti prvi put kad precizno postavim svoju mrežicu neće se udaljiti od klasičnih metoda ali opet ćete saznati kako je bolje...kako je lakše i kako je svima ukusno.....

recimo u ovoj gornjoj recepti ono što sam izostavio, je da bez obzira na kvalitetna maslinova ulja koje više manje svi imamo (netko svoja--netko kupljena)najviše odgovara umak burro-lemone (maslac -limun) tj.zagrijani maslac zaliven iscjeđenim limunom (sokom) koji u dodiru (jedno s drugim) stvara gustu i ukusnu emulziju koja savršeno prija uz na ovakav način ispečenu ribu...
slika
ovo na slici je ugor na žaru ispečen tehnikom kojoj me podučio Giuseppe kojeg bi isto rađe prelio umakom od maslaca ( holandskim ili bernaise..(vidi na netu)) iako je dovoljno ulje marke Belić ili sl.,....

slika

ovo je ono najbolje što možete dobiti od ugora(sušeni) i za prigotovljavanje vam je potrebno samo što stariji član obitelji ili društva koji će napraviti brodet, ali ono što bi vi trebali znati a ja vam mogu pokazati je kako dovesti ugora do tog momenta a da vam se ne ucrvi ili ga ne presolite,presušite,....
slika

gastronomija je čudesna i uopće nije banalna kao što strici sebi umišlja..samo treba znati najprije temelje a onda tehnike i vjerujte,.....,jako je lijepo imati ovakve smokve na trpezi od nove godine do uskrsa...
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la arbo » 12. 10. 2009. (21:53)

Poštovani gospodine morski konjicu, s užitkom i zanimanjem čitam sve kulinarske savjete na forumu ali vaši su ipak nešto posebno.Nadam se da će ih biti još puno,puno.Pozdrav iz Istre.
U pol Marča ni sipa ni komarča.
arbo
Senior Member

Lokacija: Prkačini-Žminj,područje lova istočna i zapadna obala,barka i s kraja
Tip plovila: Istranka,Suzuki 6ks 4t

PostPostao/la porer » 13. 10. 2009. (07:36)

Komplimenti i s moje strane. Uživanje je čitati Vaše tekstove a slike spadaju u kategoriju vrhunske umjetnosti. Svaka čast!
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la porer » 13. 10. 2009. (08:06)

Evo i moj skromni doprinos na ovu temu. Sva riba je svježa, ulovljena taj dan.

Zubatac (morao je u komade, ne bi stao cijeli):

slika

Orada i par očada (ušata). Ima i jetra od velikog zubatca koji je pao taj dan, loše se vidi jer je slikano mobitelom:

slika

Palamida i par komada gofa:

Prije:

slika

Poslije:

slika
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la arbo » 13. 10. 2009. (10:09)

Poštovani gospodine Porer pogledavši Vašu prvu sliku ne mogu a da ne osjetim pojačano lučenje sline u ustima. :D .Lipo.
U pol Marča ni sipa ni komarča.
arbo
Senior Member

Lokacija: Prkačini-Žminj,područje lova istočna i zapadna obala,barka i s kraja
Tip plovila: Istranka,Suzuki 6ks 4t

PostPostao/la tramontana » 13. 10. 2009. (13:31)

morski konjic je napisao/la:ali ono što bi vi trebali znati a ja vam mogu pokazati je kako dovesti ugora do tog momenta a da vam se ne ucrvi ili ga ne presolite,presušite,....

...jedva čekam, maestro :thumbup:

Zbog ovih prekrasnih opisa počet ću mjenjati ruzinave udice na davno zaboravljenom parangalu.

Porer, za pajole stavi jače drvo ;) .
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la teranavis » 13. 10. 2009. (19:50)

zbog ovih će slika mnogi potrcat na puntu od takujina :lol:
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la amiklic1 » 13. 10. 2009. (20:34)

morski konjic je napisao/la:jako je lijepo imati ovakve smokve na trpezi od nove godine do uskrsa...

Detalji? kakve su ovo smokve?
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.