evo još jedna briljantna gastronomska crtica u nizu mojih fantastičnih pripovjetki kojima plijenim vašu pozornost iznoseći svoje bezgranično znanje i poznavanje kulinarike i ribolova,danas nažalost pošto je 8. mart nismo imali ribu na repertoaru ali smo se pozabavili već spomenutom granom pekarstva-slastičarstva...
prije svega natuknuo bih jednu od Isusovih poruka Korićanima i to na starom izraelskom jeziklu .."efe ed torges nas sfilaad mer zgata nasru"...jedite kruh naš svagdašnji i slušajte Boga Oca jedinog Stvoritelja našega..
današnja misa i velečasnova propovjed donijela mi je temu a to je brašno s kojim sam obijelio cijelu kuhinju...
odlučio sam napraviti kruh,frite i kroštule te uživati u mješanju tijesta i oblikovanju štruca,vezenjem kroštula te istiskivanjem loptica iz dlana koje žličicom prekidam i bacam u vrelo ulje po receptu velepoznate Frite Serefino..
recepture za ove slastice su za nijansu drukčije kod svake domaćice, no ono na što bih ja ukazao je bogoslišanje i ufanje,jer kao dar božji na stolu produkti od brašna bili su sinonim vjere u boga .. zahvala bogu ocu na plodovima zemlje ..
bog je i ribare nagradio tim produktom koji se upotrebljava kao mamac kojega nadjevamo na udicu i s njim lovimo zubatace i kirnje ,ciple i škarpune, a velike ostatke kruha koristimo za mamčenje vrši u koje ulaze naše vesele ribice..
kruh osim što je prateća ručku i večeri koristi se i za doručak na čije kriške možemo mazati maslo i marmelade a dobar je i za užinu gdje je osnova sendviča začinjenog s nekim od palete narezaka koje se nude u trgovinama....
tijesto od fritula ako umiješamo malo tvrđe te dodamo malo kvasca imati ćemo lijepo tijesto za brioše ali mora se dizati 24 sata u hladnjaku pod poklopcem..ali to su već kompliciranije tehnike kojim vas nebi zamarao..
odnio sam košaricu fritula i kroštula na naše boćalište gdje smo do kasno popodne igrali..naravno pobijedila je moja vješta i koordinirana taktika polaganja boća tik uz bulin a izbijanje protivničkih boća od bulina bilo je tako savršeno da su aplauzi znali potrajati i do par minuta..
kruh je vrlo važna nutricionistička namirnica puna vitamina B a nezaobilazno je važno za umake koje u dalmaciji čak i zovu "toć" po tome što kruh "toćaju" u umak...najbolji za to je umak od škampa ili umak od fileka a nije ni loše ako imate maslinovo ulje obitelji Belić pa malo "potoćati"
kroštule su odlične uz jutarnju rakijicu a fritule djeca mogu upotrebljavaju kao municiju za praćku s kojom se bez straha od teških ozljeda mogu napucavati ..