Postao/la el passo » 29. 04. 2014. (20:48)
Ja radim sir. Ništa previše, oko tonu godišnje. Mislim da bi bolje rezultate postigao da si kupiš neko profi sirište kao npr maxiren.
Način izrade je klasičan...kuha se u kotlu od 150l koji ima duplo dno koje je ispunjeno vodom. Za mlijeko je još i lako jer su temperature sirenja daleko ispod temperature vrenja ali zato skuta nema šanse da zagori za razliku od kuhanja u starnskim kotlovima za sirenje. Tamo je potrebno konstantno miješanje da ne zagori. Za kvalitetu sira ti je najbitnija higijena sirenja i higijena mužnje. Pokazatelj higijene se očituje u rupicama kad režeš sir. Što su one manje i što ih je manje to je kvaliteta mlijeka bila veća, to jest bilo je malo bakterija. Naravno i okus sira napravljenog kvalitetnim mlijekom iz kontroliranih higijenskih uvjeta se razlikuje od onog nekvalitetnog. Kad ti sir ima okus po ovci i ostavlja neugodan tuf u ustima onda se radi o mlijeku obrađenom u nehigijenskim uvjetima.
Količina sira iz litre mlijeka varira i o sirištu koje se koristi
U mom se slučaju radi o čisto ovčijem siru a nisam se nikad raspitivao za tehnologiju izrade kravljeg ili kozijeg ali mislim da nema neke velike razlike u proceduri.
Najbolje ti je kupovati mlijeko sa neke farme jer je dio masnoće iz kupovnog već odvojen. Količina sira ti varira o vrsti i masnoći mlijeka te prije spomenutom sirištu. Meni recimo za kilu sira treba 10l mlijeka. Matematika proizvodnje kad kupuješ mlijeko je 120 kn za 10l. Osim toga iz rezidualne tekućine kasnije iskuhaš oko kilu skute ili sirutke kako je neko naziva pa si time oko 50 kn u plusu kad odbiješ troškove kupnje i kuhanja
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam