Brzi brodet
Ovaj recept sam pročitao davno u časopisu 'More'. Reportaža je bila o nekom plovećem restoranu i gazda je dao taj recept. Sprema se brzo, a ja ga volim spremiti kad izađem s mojim prijateljem kočarom van, pa dok oni vuku drugi đir, ja zakuham ovaj brodet na brzinu. Nisam baš zapamtio originalni text od riječi do riječi, no ja to spremam ovako:
1 kg bijele ribe - probao sam sa raznom ribom, no bitno je da je svježa i da su komadi od porcije
1 veća kapula
par česna češnjaka
sol, papar
pola žlice crvene paprike (može i malo ljute, tko voli)
mac peršina
1 dl maslinovog ulja, 1,5 dl bijelog vina
U veću teću naliti maslinovo ulje. Kapulu nasjeći na kolutove debljine 7-8 mm i poslagati da pokrije dno. Na to staviti ribu i na nju posuti sitno sjeckani češnjak.
U šalici izmiješati sol, papar, papriku i pola vina pa posuti po ribi. Preostalim vinom isprati šalicu i naliti ga sa strane u teću. Na ribu staviti peršin u komadu (kad je jelo gotovo, samo izvadite grančice i bacite ih).
Poklopiti teću, no poklopac okrenuti naopako i staviti jedan veći kamen na njega. Kuhati na jaaakoj vatri 15-20 minuta uz povremeno drmanje.
Jede se prstima, a prilog je samo kruh koji se toća. Naravno, hladno bijelo vino je neophodno.