Stranica: 1/1.

PRAVILA I PREPORUKE ZA UVRŠTAVANJE FOTOGRAFIJA ULOVA

PostPostano: 02. 01. 2013. (16:56)
Postao/la riberer
PRAVILA I PREPORUKE ZA UVRŠTAVANJE FOTOGRAFIJA ULOVA

1. Ne mogu se uvrštavati fotografije riba koje nisu slikane na mjestu ribolova.

Tko nema sa sobom fotografski aparat ili mobitel koji je u stanju proizvesti dovoljno jasne slike sa mjesta ribolova, morati će odustati od postavljanja slika ulova, jer će se fotografije ribe slikane u sudoperima i na radnim pločama kuhinja, stolovima, konobama, prilazima garaži, ali i u ribarskim kašetama, jupolima i slično, nastojati ukloniti. Fotografije riba slikanih u prije navedenim mjestima, osim što su estetski diskutabilne, ne prenose sportsku ideju ribolova koja je jedan od temeljnih elemenata foruma RibolovNaMoru.

2. Diskutabilne su i slike višestrukih ulova posloženih kao na stolovima neke ribarnice stvaraju predodžbu ribolova koja je sve drugo nego sportski, dajući osjećaj sudionicima foruma da se nalaze na mjestu gdje se riba prodaje, a ne na forumu. Osim toga, sve slične slike stvaraju dojam da nam je važna samo količina ulova, važnija od ribolova i svih čari koje on nosi. Ne zaboravimo da je prvenstveno zabava razlog radi kojega odlazimo na more i ribolov, a ne “nabavka hrane”, što je samo posljedica tog čina, pa sve takve i slične slike stvaraju sasvim suprotan utisak. Nastojte prikazati višestruke ulove na prirodan način, da ne izgledaju kao trupla poredana na stolu neke mrtvačnice u očekivanju rodbine koja ih je došla identificirati nakon neke katastrofe. Gledajući slike ulova ribe “u masi” često lako se može steći negativan i pogrešan dojam o ribolovu, pa se radi toga nastojte ograničiti na slike koje prikazuju manji dio ulova tako da je već na prvi pogled vidljivo da se radi o morskom okruženju, sa pozadinom na kojoj se jasno vidi more, žal, komadić rive, dno barke, sa dijelom pribora ili varalicom kojim je ostvaren ulov, a još bolje i sa ribolovcem koji je taj ulov ostavrio. Naravno, nitko vam ne brani da pored slike napišete koliko je ukupno ulovljeno.

3. Fotografije kulinarskih umijeća, pladnjeva sa delicijama, ribe na gradelama i sve ono sto podpada u “drugu fazu” ribolova, možete postavljati u dijelu foruma koji je za to predviđen (“Mediteranska kuhinja”), izbjegavajući teme u kojima se govori o ribolovnim izvještajima s terena.

4. Poželjno je da ne kažem obavezno, popratiti slike vaših ulova sa opisom lova i primjenjenih alata, kao i osnovnih uvjeta koji su vladali na moru toga dana, makar i ukratko. Takav način prezentacije će, osim približavanja vaših iskustava ostalim sudionicima foruma, naglasiti onu pravu, sportsku stranu ribolova, za koju se forum i zalaže. Zanimljiva priča kojom se opisuje sam tok lova, kao i zbivanja prije i nakon njega, uvijek je na većoj cijeni kod čitatelja od same slike pune plastične kante sa šturim potpisom: "4,99 :mrgreen: " što je, moramo to priznati, licemjerno od strane lovca i publike koja mora šutke prelaziti preko toga, a i kosi se sa načelima koja ovaj forum promiče i samom idejom sportsko-rekreativnog ribolova.

Nije tako teško napraviti dobru fotografiju ribe (bolje sa ribolovcem), prepun ih je forum. Razlike u trudu nema, radi se i onako o samo jednom pritisku prsta, ali će razlika u kvaliteti foruma sa takvim i “onakvim” fotografijama biti neusporediva.

Nekoliko primjera koje bi trebali izbjegavati:

slikaslika
slikaslika
slikaslika

Primjeri koji bi nam mogli biti uzor za postavljanje fotografija:

slikaslika
slikaslika
slikaslika

Znam dobro da ovaj prijelaz neće biti moguće napraviti u dva tri dana, dajmo sami sebi nešto vremena, pa i cijelu godinu, ako treba. U početku ćemo (kratko) samo skretati pažnju na ova pravila, a nakon nekog vremena ih i doslovno primjenjivati. Nadam se da ćete se svi odazvati i aktivno uključiti (i skrećući pažnju članovima foruma) na način da naša nastojanja urode plodom. Naposlijetku ćemo, sa malo truda, dati našem plijenu dignitet koji on zaslužuje i naglasiti neophodnu sportsku notu naše zajedničke strasti, promovirajući ribolov kao sport u kojem mnogi mogu uživati uz uvjet da u svojim izlascima na more, poklanjaju dužnu pažnju očuvanju morskog ambijenta i svih njegovih stanovnika.