Photobucket se od sada naplaćuje

Obavijesti administratora i moderatora...

Moderator/ica: Administrator

Photobucket se od sada naplaćuje

PostPostao/la riberer » 09. 07. 2017. (17:02)

Kao kod svake besplatne usluge, prije ili poslije pravila se mogu promijeniti, ali nije rečeno da će to biti urađeno na najbolji način. Photobucket je jedan od primjera. Nakon posljednjeg ažuriranja tijekom ovog mjeseca (srpanj 2017.) vanjski linkovi na pohranjene fotografije se počinju naplaćivati i to papreno, tako da će milijuni fotografija diljem web-a nestati (već jesu) od danas do sutra.

Kada je već jedna usluga besplatna i nakon nekog vremena promijeni uvjete korištenja, njezinom upotrebom u ozbiljne ili manje ozbilnje svrhe, korisnici se nađu u situaciji da ovise o njezinoj volji.

Mnogi od nas to nisu imali na umu i odluka Photobucket-a je pokrenula veliku oluju diljem interneta. Od 2003. Je usluga Photobucket-a omogućila korištenje njihovih servera i daljnje linkanje na web-u besplatno, radi se od odprilike 10 milijardi fotografija i o preko 100 milijuna registriranih korisnika.

Photobucket je kreirao tri tarife koje bi trebale omogućiti linkanje slika, no za sada je na snazi samo jedna od njih ...399 dolara godišnje. Osim cijene, korisnicima Photobucket-a baš i nije dano puno vremena da reagiraju, tako da su prisiljeni reagirati na brzinu.

Puno njih, koji su godinama koristili besplatnu platformu, su se sada našli u situaciji da im je tisuće slika nestalo, nemoćni da išta urade ili plati ili se slike brišu. Naš je forum u istoj situaciji, jer su sve fotografije koje su bile uvrštene putem Photobucket-a, ulovi, radovi, slike sa godišnjeg i sve ostalo, nestale. Velika šteta za forum, jer je puno postova napisano kao objašnjenje fotografija ili kako neki vole reći: “Slika govori više od tisuću riječi”.

Kada bi postojala mogućnost da se krajnji korisnik “isprsi” za traženu cifru, problem bi se još i mogao riješiti, no Photobucket traži od onoga tko je uvrstio fotografije da plati uslugu korištenja hostinga, a ne od onog kamo su te fotografije uvrštene.

Da li je odluka Photobucketa ispravna ili ne, pogotovo nakon toliko godina, da li je trebalo korišenje naplatiti samo novim korisnicima, da li je cjena usluge previsoka ili ne? Pitanja je puno, odgovori i reakcije će se vidjeti uskoro.

Nakon odluke Photobucketa da se njihova usluga naplaćuje, vrlo je lako moguće da će tim puem kad-tad krenuti i drugi davatelji tih usluga, možda ne ubrzo, ali vjerovatnost je velika i bilo bi dobro o tome razmisliti već sada.

Na kraju preporučam svim korisnicima foruma da svoje slike uvrštavaju isključivo putem opcije privitaka, prilikom pisanja svojih postova.

Tako znamo da fotografije neće biti brisane ...barem dok postoji forum.

slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
Avatar
riberer
Moderator
 
Postovi: 6726
Pridružen/a: 03. 06. 2008. (12:40)
Lokacija: Opatija - Kvarner
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

Natrag na Obavijesti administratora i moderatora

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.