Sonderi u sportskom ribolovu da ili ne

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Sonderi u sportskom ribolovu da ili ne

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (01:12)

Koliko vas koriste sondere, odnosno fishfindere? Može li se to kontat ko sportski ribolov? :?: Osobno sam protiv takve vrste potrage za ribom kad je riječ o amaterskom ribolovu i stavio bi zakonsku zabranu korištenja fishfindera u sportskom ribolovu.
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

Re: Sonderi u sportskom ribolovu da ili ne

PostPostao/la Strici » 30. 11. 2008. (08:07)

Eto konačno da se slažem sa tvojim mišljenjem. A napiši koristiš li samolovke? Vrše? Parangale? Mreže? Ako je odgovor ne, samo tunja i to bez ribosondera, onda kada bi još ublažio mišljenje o puštanju pojedinih riba, onda bi bio pravi sportski ribolovac. Naravno da je to moje skromno mišljenje, no pokazalo se da sam skoro uvjek bio u pravu. ;)
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la unije » 30. 11. 2008. (09:29)

i ja sam za apsolutnu zabranu upotrebe fishfindera u ribolovu, samo bi dozvolio da se koriste dubinomjeri :lol: :lol: :lol:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 30. 11. 2008. (09:38)

unije je napisao/la:i ja sam za apsolutnu zabranu upotrebe fishfindera u ribolovu, samo bi dozvolio da se koriste dubinomjeri :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 30. 11. 2008. (09:52)

ja ih nebi zabranio samo iz razloga da početnicima ne ukinem ono zadovoljstvo kad sonder počne crtat masu izmišljenih riba ;)
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Žabar » 30. 11. 2008. (10:44)

Treba podvodnim ribolovcima zabranit maske!

Eeee,lako je tebi nju upucat kad ju vidiš ;)
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la surfer » 30. 11. 2008. (11:32)

karamba je napisao/la:ja ih nebi zabranio samo iz razloga da početnicima ne ukinem ono zadovoljstvo kad sonder počne crtat masu izmišljenih riba ;)

Uf kako sam bio sretan kad mi je sonder pokazao ribu, rekao sam sad če udarit, pa onda niša i ništa, pa sam mu psovao sve živo :mrgreen:
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la lupis » 30. 11. 2008. (12:43)

Sonder ne bi trebalo zabranit,ali bi trebalo razmislit o ograničenju snage motora u kombinaciji s ribolovnim alatima kod sportskih ribolovaca.Ili uvest nekoliko kategorija,pa npr onaj koji ima 150 ks na brodu nek plaća 1000 kn dozvolu za ribolov,pa nek posjećuje onda udaljene pošte iz "sportskih" pobuda!
Ko god ima na brodu od 7 metri motor jači od 50 ks,brod se koristi cijele godine....tu se nema šta filozofirat,zna se o čemu se radi

Kome nije problem stavit 100-150 ks u brod,pojit isti motor,neće mu bit problem ni dat par kuna više za dozvolu!Jer i budala vidi da tu neka računica postoji!
Ili čak zabranit...,he,he...,preko 50 ks samo privredni ribolov!
Pa ko bude imao muda ić kao sportski ribolovac na poštu koja je udaljena 30-40 milja od kraja nek izvoli!
Svaka mu čast!

Tad bi se riba možda počela ponovo približavat kopnu!naravno da treba i mriže prije toga dovest u red al to ni tema za ovaj forum.
Treba počet od sebe!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la karamba » 30. 11. 2008. (12:48)

opet se slažem s luponjom treba naplatit ljudima pa nek se voze ,jer mi otočani s besplatnim dozvolama i slabim kaićima smo neravnopravni, tako da postoječe dozvole treba povisit i još bi bilo dobro da se otvori neki ured na krku da nemoram svake godine u rijeku po besplatnu dozvolu ! :D :D :D :lol:
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la lupis » 30. 11. 2008. (12:58)

Nisam oceanograf nego ekonomist, ali je činjenica da ribe ima tamo di nema ljudi u blizini,da se tamo možda još i razmnožava,obitava...
Nekad je bilo ribe uz kraj koliko hoćeš,prije 40 godina npr...
I kako se prelazilo s jedra i vesla na motore,sve jače i jače tamanilo se dokud se čovik usudio udaljit od kraja..
Sad svaki qr@c iz Rijeke more lovit ribe oko Unija ili iz Splita oko Jabuke,treba mu samo lova za dobar motor i brod!

Neko se neće složit sa mnom sigurno,ali ne bi trebalo izlazit iz svog dvorišta...
Ovako se pokljaštri sve pred svojim mjestom,pa onda kod susjeda,pa na drugi otok i tako dalje....
Neka mi niko ne tvrdi samo da motor od 100 ks na barci nema svoju računicu...

koj ste qr@c navalili na otoke?Živit van se tu ne da al kljaštrit ribu to može!

E to bi ja promijenio sutra!

Ili uvest to da ne smiš dalje lovit od 5 milja od mjesta di ti je izdana dozvola,a naravno da dozvolu možeš dobit samo tamo di ti je prijavljeno mjesto boravka!

:lol: :lol: ,to bi bio dobar potez po pitanju naseljavanja otoka!

...ajmo....,objektivni komentari....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (13:32)

morskivrabec je napisao/la:Koliko vas koriste sondere, odnosno fishfindere? Može li se to kontat ko sportski ribolov? :?: Osobno sam protiv takve vrste potrage za ribom kad je riječ o amaterskom ribolovu i stavio bi zakonsku zabranu korištenja fishfindera u sportskom ribolovu.

O čemu ti to :?: kakvu to ribu moreš nać ovim klasičnim sonderom ča se služi puk :?: vidi se da nemaš pojma o sonderima jel da imaš onda bi zna da on nađe karu a ne ribu :lol: eventualno more prikazat jato riba upo dna i slično a neš ti ribu nać šnjin na dnu.
Sonder služi(barem meni)da mi pokaže dubinu i konfiguraciju terena i ništa više. A zabranit sonder :?: pa logičnije je ukinut neke alate kojima se mi sportaši služimo(parangal,mriža,vrša,puška) nego sonder.Sonder ne tamani ribu već alati koje rabimo :!:
Tako da mi pari da ova tvoja tema spada pod onu moju (APSURD):lol: :lol: :lol:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Eventum » 30. 11. 2008. (15:14)

raptor je napisao/la:...alate kojima se mi sportaši služimo(parangal,mriža,vrša,puška)...

Eventum
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 500+6KS Suzuki & Bavaria Cruiser 37

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (15:29)

Eventum je napisao/la:
raptor je napisao/la:...alate kojima se mi sportaši služimo(parangal,mriža,vrša,puška)...

Ne vidim ča je smišno :?: možda mriže :?: oli misliš da se ne služimo i njima :?: Pod mi- mislija san na SVE a ja osobno koristim samo štap i parangali sa brojem udica po propisu ;) te sam namjerno napisa MI a ne VI :!: oli ja nisam sportski ribolovac :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (17:36)

Strici je napisao/la:Eto konačno da se slažem sa tvojim mišljenjem. A napiši koristiš li samolovke? Vrše? Parangale? Mreže? Ako je odgovor ne, samo tunja i to bez ribosondera, onda kada bi još ublažio mišljenje o puštanju pojedinih riba, onda bi bio pravi sportski ribolovac. Naravno da je to moje skromno mišljenje, no pokazalo se da sam skoro uvjek bio u pravu. ;)

Ne koristim samolovke, ni vrše ni parangal. Parangal sam bacio samo dva puta i životu, odnosno pomagao pri bacanju i skupljanju i tako je nastao moj potpis na ovom forumu. Mrežu ne mogu koristit sve i da hoću jer imam dozvolu za sportski ribolov. Ne koristim ni pušku.Na moru me samo zanima opuštanje, j... mi se koliko ću ribe uhvatit tako da mi ti nabrojani alati ne znače ništa. Tunjicu u ruku i to je to.

Moje mišljenje o puštanju riba sam napisao, jesam za vraćanje nedoraslih primjeraka, to i sam radim, ali nisam za vraćanje dobre ribe, bolje je pojest ili dat nekome tko je željan ako je već ulovljena. Ne vidim smisao lova i puštanja... Zamisli da neki lovac sprašu jelenu po kila sačme i ranjenoga ga pusti u prirodu, isti k...

I ima raptor pravo, nemam pojma o sonderima jer ih nikad nisam koristio niti ću.
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (17:45)

raptor je napisao/la:
Eventum je napisao/la:

Ne vidim ča je smišno :?: možda mriže :?: oli misliš da se ne služimo i njima :?: Pod mi- mislija san na SVE a ja osobno koristim samo štap i parangali sa brojem udica po propisu ;) te sam namjerno napisa MI a ne VI :!: oli ja nisam sportski ribolovac :mrgreen:

raptore, ok je da ti ne koristiš mreže i vrše, zbog toga se možeš računat sportskim ribilovcem, a svi bi trebali znati da se mreža i vrša ne ubraja u alate sportskog ribolova. pogledajte svoje dozvole i što piše u njima (naravno ovisno koje dozvole imate)
morskivrabec
Korisnik baniran

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 68 gostiju.