Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori
bambi je napisao/la:sportski ribolovci poriblavalu sa oradama i brancinima , a profići ih potamane mrežama tobože oni imaju pravo nato . Trbaju vjerojatno platiti državi porez za prelov
A kad bi križali svinju i stonogu nikom više ne bi bilo do ribe.luc je napisao/la:A kad bi uzgajali pršute nebi trebalo ubijat svinje. Ja sam zato da uzgajamo pršute.
Jablan je napisao/la:Uvjek sam razmišljao o takvoj vrsti poribljavanja jer ako na jedno područje pustiš desetke tisuća mlađi brancina ili orade i recimo da ih uspije 10% preživiti, onda na nekom manjem području imaš nagli porast potražnje za hranom. Sad, kako u prirodi sve voli bit u ravnoteži, onda bi ovo bilo nešto što bi ju moglo poremetiti!?
Mislim da se priroda pobrinula i o tome da u slučaju dovoljno hrane, raste broj jedinki koje na tom području žive, bilo rađanjem većeg broja mladih bilo većem postotku preživjelih i doraslih!
Dakle naglo povećanje gladnih ustiju moglo bi smanjiti količinu raspoložive hrane, što bi moglo imati za posljedicu odlazak ribe u potrazi za hranom?
Zašto ne poribljavati hranom-srdelom! Smrdela se uglavnom hrani planktonom a vjerovatno i kakvom sitnom mlađi ako padne na stol......a koja riba ne voli smrdelu???
Svaka riba ju oće, a ako bude dovoljno hrane bit će i dovoljno gladnih ustiju koja će to jesti(ili će se namnožiti ili od nekuda doći).
A to bi nama odgovaralo!
gof je napisao/la:A kad bi križali svinju i stonogu nikom više ne bi bilo do ribe.luc je napisao/la:A kad bi uzgajali pršute nebi trebalo ubijat svinje. Ja sam zato da uzgajamo pršute.
labrax je napisao/la:mislim da svi mi skupa totalno krivo percipiramo pojam "ravnoteza", uzimajuci ga kao neku staticnu vrijednost. ravnoteza je zapravo dinamican pojam, a staticki ga se moze promatrati samo u jednom trenutku. neovisno o utjecaju covjeka, priroda se sama mijenja u razlicitim ciklusima, ovisno o svemu i svacemu. zubaci se u ogromnim masama pojavljuju i nestaju u ciklusima od po par godina, o temperaturi mora ovisi oce li uopce biti luceva u prolice, kako ce biti s gofima na lito itd. npr, gofi se nisu pojavili proslo lito kod mene. a 2007. ih je bilo u velikim kolicinama. pianje glasi: da li se ravnoteza promijenila 2007. nakon sto su se pojavili u vecem broju i sve izili? ili se ravnoteza promijenila proslo lito nakon sto se nisu pojavili i napravili "ravnotezu" ? stanje u moru se stalno mijenja, i iz svake novonastale situacije nastane nova "ravnoteza" - rezultat svih tih faktora. pitanje je samo da li nama ta ravnoteza pase.
da li nama vise pase pun qr@c skoljkica i sitnih mekusaca ili da se namnoze oradele? ne postoji tocan odgovor, ovisi od osobe do osobe..
ja bi rado posijao zubace po nekim pozicijama pa da izidu sve kneze i tako "naruse" ravnotezu..
p.s. ako prezivi i dozivi spolnu zrelost 2-3 % od mlađi brancina, koje se ispuste u more poribljavanjem, to je uspjeh.
luc je napisao/la:Sve što čovjek svojom rukom odnese ( zapas orade u mrijestu ), jest oduzimanje moru. Ako u području u kojemu inače obitava dotična vrsta, npr Stobreč kraj Splita, pustimo mlađ orade ili brancina, to nikako ne može biti loše, jer mu vraćamo dio oduzetog. Puno je veći ribolovni pritisak na njih, nego na njihovu hranu. Crneja, bugve, menule, špara ima di oćeš, a kralja i kraljice bome i nema.
labrax je napisao/la:je li skrpina hrana ili riba? meni zubaci rigaju skrpine po brodu..
Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora
Trenutno korisnika/ca: / i 55 gostiju.