Nevidljiva sporkica

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Nevidljiva sporkica

PostPostao/la miroslav1976 » 22. 03. 2013. (22:58)

Htio bi samo skrenuti pažnju na "nevidljivu" sporkicu ispod mora na metar,dva ispod same površine .
To nisam prije primjecivao,ali zadnjih par godina sve češće i češće i to na različitim pozicijama.To je doslovno Rijeka smeća ispod morske površine a najviše plastičnih vreca i plastike.Prvi puta sam to vidio na 9-ki kod grujice prije 4-5g i ostao sam paf :o ,nisam mogao vjerovati da ima toliko smeća.A danas to vidjam na sekama od suska,unija,sila,orude,v.braka,grujice tog smeća je čudo u moru.Tjesim se da su to pozicije sa jakim kurentom pa da je to razlog tome ili ........
miroslav1976
New Entry

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: galeb 6,75/Yanmar 4JH3-DTE,Elan pasara/mercur

Re: Nevidljiva sporkica

PostPostao/la lupis » 24. 03. 2013. (15:43)

ovdi je slična pojava....,kurenat skupi svo plutajuće sr@**e na kup....,prije par dana je jedna sika bila bijela od nekakve pjene,a u tome svemu granja,vričica,kanistera malih velih,baja ma svega što pluta...,taj kup je bio toliko gust da sam ga morao zaobić,a promjera je 50 metara..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la MV KRK » 24. 03. 2013. (19:21)

Sve mi se cini da to ovi od tankera i kontenjerasa prije rijeke pomalo pohitaju smece da nebi plaćali u luci praznjenje smeća, često to znam vidit između plavnika i cresa.
MV KRK
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la legi » 24. 03. 2013. (23:47)

to se događa već dugi niz godina,obično posle jakog juga,sve zamješa i donese šporkicu u kraj,gledaš dole a oni najloni,vrećice ulošci,itd samo putuju,izraženije je na vanjskim otocima....smeće putuje....na oceanima postoje otoci veličine krka....smeća koje pluta :thumbdown:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la Denis » 25. 03. 2013. (08:44)

MV KRK je napisao/la:Sve mi se cini da to ovi od tankera i kontenjerasa prije rijeke pomalo pohitaju smece da nebi plaćali u luci praznjenje smeća, često to znam vidit između plavnika i cresa.

Po novim regulama (MARPOL Annex V) od 01.01.2013. zabranjeno je bacanje bilo kakvog smeca u more ispod 12 NM od najblize obale. Kako je Jadran specijalno podrucje skupa sa Mediteranom u more se smije baciti samo usitnjeni ostatci hrane 12 ili vise milja od obale. Sve smece se mora skupljati na brodu a po dolasku u luku PSC inspekcija (kapetanija) moze to kontrolirati. Ukoliko se brodske knjige ne slazu sa kolicinom smeca prikupljenog na brodu mogu zaustaviti brod...

Na mojoj firmi pazimo da niti najmanja krpica ne zavrsi priko bande. Generalno, u zadnjih desetak godina se situacija popravila na bolje, ljudi su istrenirani, kompanijama se ne isplati stediti na odvozu smeca jer su sankcije rigorozne.. Ako vidite da se smece baca sa bilo kojeg trgovackog broda probajte uslikati i obavijestite kapetaniju.

A i ovi nasi u Vladi bi tribali razmisliti da se odvoz smeca ne naplacuje ili da bar cifra bude manja. Mislim da bi se tek na takav nacin donekle suzbilo bacanje smeca sa raznih banana-company trgovackih brodova koji navigaju Jadranom..

http://www.blankrome.com/sitefiles/MarpolAnnexV.png
Denis
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka 630

PostPostao/la Zagy » 26. 04. 2013. (15:28)

Zagy
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika G-370 + Evinrude ETEC 25

PostPostao/la MV KRK » 26. 04. 2013. (22:27)

Nazalost samo pogledajmo od sebe samih koliko smeca ostane od jedne prosjecne obitelji, ja skoro svaki dan nosim punu vrecu u kontenjer, ni sam neznam od kuda se to skupi više, al takav nam je način život izgleda, i morat ce se promjenit par generacija dok se to nepromjeni. Opet nažalost :thumbdown:
MV KRK
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la zaratino81 » 28. 04. 2013. (20:58)

Denis je napisao/la:
MV KRK je napisao/la:Sve mi se cini da to ovi od tankera i kontenjerasa prije rijeke pomalo pohitaju smece da nebi plaćali u luci praznjenje smeća, često to znam vidit između plavnika i cresa.

Po novim regulama (MARPOL Annex V) od 01.01.2013. zabranjeno je bacanje bilo kakvog smeca u more ispod 12 NM od najblize obale. Kako je Jadran specijalno podrucje skupa sa Mediteranom u more se smije baciti samo usitnjeni ostatci hrane 12 ili vise milja od obale. Sve smece se mora skupljati na brodu a po dolasku u luku PSC inspekcija (kapetanija) moze to kontrolirati. Ukoliko se brodske knjige ne slazu sa kolicinom smeca prikupljenog na brodu mogu zaustaviti brod...

Na mojoj firmi pazimo da niti najmanja krpica ne zavrsi priko bande. Generalno, u zadnjih desetak godina se situacija popravila na bolje, ljudi su istrenirani, kompanijama se ne isplati stediti na odvozu smeca jer su sankcije rigorozne.. Ako vidite da se smece baca sa bilo kojeg trgovackog broda probajte uslikati i obavijestite kapetaniju.

A i ovi nasi u Vladi bi tribali razmisliti da se odvoz smeca ne naplacuje ili da bar cifra bude manja. Mislim da bi se tek na takav nacin donekle suzbilo bacanje smeca sa raznih banana-company trgovackih brodova koji navigaju Jadranom..

http://www.blankrome.com/sitefiles/MarpolAnnexV.png

je, ali mene srce zaboli kad se sitin kako su neki bacali u atlantik staklo i lim jer je to jedini otpad koji na brodu ne možeš spaliti... :(
zaratino81
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Drvena pasara 6,5 m VM 6 kW

PostPostao/la MURTER 600 » 29. 04. 2013. (22:14)

NOVI LIST 29. 04. 2013.
Francuz kreće u istraživanje »kontinenta smeća« na Pacifiku

ZAGREB » Godinu dana nakon neuspjelog pokušaja, 48-godišnji Patrick Deixonne, član Francuskog istraživačkog društva (SEF) kreće krajem svibnja u istraživanje »7. kontinenta«, velike ploče ili »golemog otoka smeća«, većeg i od Indije, koji pluta u Pacifiku, ali je još uvijek nepoznat široj javnosti,
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

PostPostao/la Strici » 18. 05. 2013. (14:02)

I po drugi puta, samo na drugom mjestu. Nek se vidi i čuje šta govorimo, a šta radimo. Pa se netrebamo čuditi na šporkicu ispod površine:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... xGoKDOCXBs
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 65 gostiju.