Zaštita mora? A ko štiti ribe?

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Zaštita mora? A ko štiti ribe?

PostPostao/la raptor » 15. 12. 2008. (11:49)

Je labrax,piše tako u zakonu ;5kg + jedan organizam :!: Samo i ovdi dolazi do sprdanja sa zakonom jer npr. netko gre na panulu,ušteka zubonju od tih 7 kg, karu on gre doma,lovi on i dalje,pa ako se zatrči jedan manji od pet opet je zadovoljen zakon :lol: znači posli istog stručnjaka ferma murja i pita za zubonje a majstor nonšalantno odgovara; barba policijot,ovega od 4 kila sa čapa prvoga a posli mi se zatrča ovi veči organizam od 7 klia slika
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la GOF-ZD » 15. 12. 2008. (12:13)

Ponekad se čekaju tjedni pa čak i miseci da se ode na more.Pa kad si dočeka taj dan(u puno slućajeva se dogodi da je zubinja već u zoru na brodu)onda bi kao trebalo skupiti arti i doma.Ma ko je taj?Naravno treba imati miru i ne treba raditi pokolj
GOF-ZD
New Entry

PostPostao/la raptor » 15. 12. 2008. (12:38)

GOF-ZD je napisao/la:Ponekad se čekaju tjedni pa čak i miseci da se ode na more.Pa kad si dočeka taj dan(u puno slućajeva se dogodi da je zubinja već u zoru na brodu)onda bi kao trebalo skupiti arti i doma.Ma ko je taj?Naravno treba imati miru i ne treba raditi pokolj

A niš,triba onda kasnije doć na poštu a posli ti se neće spavat ;) I dobro si postavija pitanje; Ma ko je taj
I pojasni ako ti ni teško, koja bi to po tebi mira tribala bit i ča smatraš pod pokoljem :?: tri :?: pet :?: deset :?: više :?:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la nikoM » 15. 12. 2008. (12:51)

GOF-ZD je napisao/la:Ponekad se čekaju tjedni pa čak i miseci da se ode na more.Pa kad si dočeka taj dan(u puno slućajeva se dogodi da je zubinja već u zoru na brodu)onda bi kao trebalo skupiti arti i doma.Ma ko je taj?Naravno treba imati miru i ne treba raditi pokolj

Meni se čini kad dođe taj dan da je u većini slučajeva pokolj.
A o miri;sad je u nas stađun od lica,svaki dan ima bar 5 baraka na moru,to su tzv.rekreativci i svaki dan oni ulove licu,ali ne
nije dosta,treba svaki dan uhvatiti jednu ili dvije,pa koji k.... rade sa njima?
Mogu razumjeti da prvu pojedu,da drugu stave u friz,pa i treću,ali šta sa ostalih deset?
Prodavaju ili poklanjaju.Po meni,nijedno od toga nije u redu.Eto ti mire.
nikoM
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka-T-10

PostPostao/la lupis » 15. 12. 2008. (13:19)

Pa o tome ti ja pričam,koji k.... rade s tim...????
To sve nebi pojeli ni da su tuljani!
Prodaje se,eto što se radi....!

Ko je jednom prodao taj više ne poklanja,osim ako nije kakva riba koja "ne ide" u restoranu!Nekakav "egzot"!
Oradu,zubaca,lubena,palamidu,mrkače i ligje,sipe,kovače,osliće i sličnu ribu se rijetko poklanja!Možda se vraća kakva usluga nekome na taj način ali ni toga nema puno!Prodaje se,to se radi!
Da se ne prodaje ne bi postojalo to ogranjčenje od 5 kg!
Netko je napisao da misecima ne izlazi,pa taj dan ako digne ujutro zubaca dal bi trebalo završit?
Taj isti ako stvarno izlazi jednom u 15 ili misec dana i vrati se s 2-3 zubaca od 10 kg ili više se nema čega bojat jer vjerojatnost da će ga baš taj jedan dan netko ulovit je skoro nikakva!
E,samo ko je nanjušio šušku izlazi češće,češće to radi ili pokušava barem,ljudi vide,nisu blesavi,vidi i policija ko je svaki dan vani...

Sad u zadnje vrime se počelo slikavat s velikim društvom po kućama kako se goste kvalitetnom ribom....
, tako da ako ga danas sutra netko bude pitao na sudu šta radiš sa ribom uvik možeš reć kako si omiljen u svom mjestu i da imaš puno prijatelja pa se družite uz iće i piće,"evo,gledajte gospon sudac...,to su slike s našeg prošlog druženja"

Eh....,pa nismo svi baš budale
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Gaso » 15. 12. 2008. (13:46)

Zakon svi znamo, ali radi se upravo tako što Raptor spominje. Kad riba radi pa dođeš na jato, nije neki problem uhvatit i više zubatca i rjetki su koji stanu, u slučaju, da ulove jednog od 6kg, velika večina onda i dalje lovi, možda stavi manju ješku, pa dobije još jednog ispod 5kg ili čak dva malo više od 2kg, zakonski je to sve ok, ako imaju sreču, da ih usred nastavljanja lova ne uhvati kontrola. Svi ti ribolovci neče dugo tamo loviti, več za koji tjedan če zubatci migrirati sa pošte i tako naprave veliku štetu, za populaciju zubatca na pošti. Nije samo zakon u pitanju, nego trebaju i ribolovci bit svjestni, da na jednoj pošti nije pametno uloviti više od jednog zubatca. Predlažem, da oni krivolovci, koji ulove jednog večog od 5kg, ako baš oču bit u krivolovu i riskirati da ih dobije kontrola usred nastavljanja lova, barem promjene poštu, ali ionako sam protiv tih krivolovca, sve se to istima na kraju vrača, sve se vrača sve se plača, pa se onda baš ti krivolovci žale, što na pošti nema više ribe, neka netko još malo objasni prirodo zubatca, u slučaju kad se radi prekomjeran izlov i kako onda cjelo jato padne u šok i kakve su konsekvencije toga, mislim da bi bilo dosta koristno za savjest svih forumaša, koji ovaj fenomen ne poznaju.
Bezveze stavljati neke rigorozne kazne, mjenjat zakon itd...., treba je prvo promjenit mišljenje pa čak i nas sportaša i rekreativca, ja mislim da je veči problem, da ribe na nekim poštama više nema to, da je riba iz nekih razloga migrirala, a ne to da se sve polovilo, jer mislim da ribe još ima, ali na drugim lokacijama, a kad ona migrira to če potrajat godinama, da opet naseli područje. Treba razmišljati i malo u tom smjeru, a samo šta je zakonski dozvoljeno.
Zadnja izmjena: Gaso; 15. 12. 2008. (13:58); ukupno mijenjano 2 put/a.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la lupis » 15. 12. 2008. (13:47)

Ja bi uveo još strožu kontrolu prodaje na crno od sportsko-rekreativne strane,pa do uskraćibanja bilo kakve dozvole za ribolov ,na kraju i trajno! A u isto vrime dozvolio takorekuć neograničen ulov sportaša...,siguran sam da bi se manje lovilo,a ovi vikend ribolovci bi isto došli na svoje jer ih taj jedan put na misec ča nešto(ako) ulove ne bi trbalo bit strah da će platit kaznu!

Treba satrt potražnju za tom ribom,pa će i 5 kil bit previše!
Netreba kontrolirat ko je ča ulovio po barkama,nek love i 10 kila ako znaju i ako to sami jedu!

Treba stat sprid restorana i tu kontrolirat,to je riješenje.Pa ko kupi ili proda na taj način "fiju" dozvola bilo kakva!I onog ugostitelja i ribolovca!
Kad se više ne bude imalo di s ribom,kad se ti kanali začepe,odmah će nekih bit manje po moru,kladim se u ča oćete!I nikeome neće "bit malo ni 3 kg liganja.
A ponavljam,začepit te kanale i takvu prodaju i onda dozvolit i 10 ili više!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 15. 12. 2008. (14:05)

Slažem se sa Lupisom, kod svakog restaurana, za svaku prodanu ribu, bi trebalo imat i račun kdje je riba nabavljena, a ona može bit samo od profesionalnog ribara.
A drugo treba zabranit podmjersku prodaju ribe na peškarijama, što več je ali kontrola je nikakva. Jedino tako ču i profesionalci loviti više selektivnim alatima ili bar na područjima kdje ima ribe iznad minimalne mjere, pošto im je trenutno cillj samo količina ribe a ne i veličina.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la raptor » 15. 12. 2008. (14:12)

Gašo,vidi,ja san motorista i vozim se svakako :!: Di znam da ni murje vozim se priko dvista i benavim a di znam da je u blizini
policijot vozim se ka pičkica :lol: a zašto prosim :?: pa radi globe naravno :lol: samo represivni aparat i uredbe mogu donekle smanjit izlov i prelov,ništa drugo :!: a priča o savjesti,edukaciji,promjeni razmišljanja to možda bude rabilo našoj omladini a ne nama starim prepredenim prdonjama,premazanim svim mastima i navikama :!:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 15. 12. 2008. (14:17)

lupis je napisao/la:Pa o tome ti ja pričam,koji k.... rade s tim...????
To sve nebi pojeli ni da su tuljani!
Prodaje se,eto što se radi....!

Sad u zadnje vrime se počelo slikavat s velikim društvom po kućama kako se goste kvalitetnom ribom....
, tako da ako ga danas sutra netko bude pitao na sudu šta radiš sa ribom uvik možeš reć kako si omiljen u svom mjestu i da imaš puno prijatelja pa se družite uz iće i piće,"evo,gledajte gospon sudac...,to su slike s našeg prošlog druženja"

Eh....,pa nismo svi baš budale

,,,
hehehehe , koji si ti lik :!:
,,,,
da je državni vrh manje krao ,ljudi bi imali posao pa nebi ionako mizerni kučni proračun morali nadopunjavat ribom , nemaju svi sreče da se rode bogati kao ti ., vidiš da ima bijede , boli njih ona stvar za mrkača ili neku ribu :!: , ali ti nikako da shvatiš da ima ljudi koji dobro love i koji to rade samo zato jer to vole i ribu ne prodaju !, a opet imaš ljudi koji bi rado prelovili ali neznaju ma koliko se trudili ,
,,,
več sam pomislio da nisi pogledao moje kulinarsko umiječe :lol: ;)
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la lupis » 15. 12. 2008. (14:31)

...ljudi svačemu pribjegavaju ne bi li ili preživili ili lako zaradili.To nije opravdanje!

A kad si tako pametan,reci,pa ča ne bi ti bio za to da se dozvoli dnevni ulov od 20 kg a da se eliminira otkup na crno!

Ko je za!

kakvo kulinarsko umjeće...,ja ti pričam o alibiju koje je netko napravio u slučaju frke!

I ča si stalno opsjednut s nekim vlastima,bogatstvom,siromaštvom......,ja još uvjek ne razumin jesi ti bogat ili siromašan!I ni me briga,nego lkad spominješ već,koji su ti to kriteriji?
Zadnja izmjena: lupis; 15. 12. 2008. (14:34); ukupno mijenjano 1 put/a.
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la nikoM » 15. 12. 2008. (14:32)

Ama,Lupis i ova država sama sebi skače u usta sa ovim svim mogućim dozvolama.
Te rekreativna,te sportska,te dopunski ribolov,biće da ih ima još,a od toga se jako dobro može zarađivati što su neki
i shvatili.
Po meni,sve to ukinuti,osim rekreativne,za ostale otvori obrt pa izvoli ribati.
Ja imam rekreativnu dozvolu i kad uhvatim jednu,dvije ribe ja idem doma.Ne kažem da ne bih mogao još,ali idem doma.
I ne iden na ribanje da baš moram nešto uhvatiti,nego baš da odmorim dušu i mozak na moru.
Ono što uhvatim,to i pojedem i to je za mene rekreativno.
Neko se ne mora složiti sa mnom,ali ja tako mislim.
Da rekreativac,a krkne deset kila zubataca na dan!!!
nikoM
Member

Tip plovila: Istranka-T-10

PostPostao/la lupis » 15. 12. 2008. (14:36)

nikoM je napisao/la:Ama,Lupis i ova država sama sebi skače u usta sa ovim svim mogućim dozvolama.
Te rekreativna,te sportska,te dopunski ribolov,biće da ih ima još,a od toga se jako dobro može zarađivati što su neki
i shvatili.
Po meni,sve to ukinuti,osim rekreativne,za ostale otvori obrt pa izvoli ribati.
Ja imam rekreativnu dozvolu i kad uhvatim jednu,dvije ribe ja idem doma.Ne kažem da ne bih mogao još,ali idem doma.
I ne iden na ribanje da baš moram nešto uhvatiti,nego baš da odmorim dušu i mozak na moru.
Ono što uhvatim,to i pojedem i to je za mene rekreativno.
Neko se ne mora složiti sa mnom,ali ja tako mislim.
Da rekreativac,a krkne deset kila zubataca na dan!!!

Pusti državu,riječ je o "nama",kakvi smo!

A ovo druge je isto ko i kod mene,tu smo isti!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 15. 12. 2008. (14:40)

lupis je napisao/la:...ljudi svačemu pribjegavaju ne bi li ili preživili ili lako zaradili.To nije opravdanje!

A kad si tako pametan,reci,pa ča ne bi ti bio za to da se dozvoli dnevni ulov od 20 kg a da se eliminira otkup na crno!

Ko je za!

kakvo kulinarsko umjeće...,ja ti pričam o alibiju koje je netko napravio u slučaju frke!

,,,
u mojem mjestu 99% ljudi hrle na more radi zarade i vračaju se praznih ruku ili s nekom mižerijom , a onaj 1 % koji se vrača s ribom taj ju nemora prodavat , kao i u svemu i u ribolov moraš ulagat a to niko neče pa i ne lovi . A i tamo na tvojoj strani je slična situacija. Ja bi prije zabranio ove stare dizel motorčine koje koristite koji kroz auspuh i bilige pumpe bacaju toliko dima i nafte u more da luke izgledaju kao černobil poslje tragedije , ti s tom kramom radiš više štete moru nego ja ,dentex i baracuda zajedno:lol: :!:
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la raptor » 15. 12. 2008. (14:50)

Karamba,ne vriđat tuđu imovinu slikaslika
raptor
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.