Po meni su svi krivi..
I mali ribari i veliki ili profi i onaj ko kontrolira ili to ne radi a na kraju i ljudi koji to kupuju.
Mali ribar - ima pravo na 5 kg dnevno, uzmimo na primjer lignje! u tjedan dana ko je malo bolji lignjolovac i ako ga vrime pusti moze potuc recimo 15-20 kg liganja u tjedan. Ma di ce on ili sva njegova rodbina to pojest! Ako ih ima 8-9 u kilo to je skoro dosta za troje ljudi, puta 5 je 15 ljudi! to je samo u jedan dan. A u ostalom neko ko bi i ija te lignje toliko, nebi ni prizivija godinu od kolesterola!
Po meni jedino rjesenje je smanjiti dnevni ulov. Sta ce ti 5 kila ribe?! pa nebi da jedemo ribu svaki dan, 3 puta dnevno.
Po definiciji mali ribar nesmi prodavat i lovi za sebe!
Veliki ribar- stjecajem okolnosti poznajem dobro rad peskarije u ST. Nema vece mafije virujte. Svaka cast pojedincima ali to su mala manjina.
Kupovat skampe u Metroa i onda ih zamisat sa sakom zivih skampi a prije toga ih prat na rivi ispod kapetanije da se otope u 3-4 ujutro je pre smisno. Ima toga jos...
Kontrola - ko kaze da je nema na ribarnicama, ima je ali nerade kako triba! 80 ili 90 % ribe je u jaceri kraj peskarije, ako i dodje i ako mu napise kaznu to je na onu jednu ili dvi kasete a di je drugo.
Ja znam osobno par ljudi koji rade sa ribom za restorane, koji racuni koja kontrola.. kako se to prikaze u restoranu u knjigama nemam pojma niti me zanima, tamo ne konzumiram ribu!
Pare ka dileri droge, broj mobitela i dogovor na rivi ili lucici.
Solucija - ja je nevidim! Nekakvi kolektivni restart mozgova shema Matrix.
Ovdi na forumu su ljudi okupljeni radi ljubavi prema mora i ribe, ne tolerira se prelov i ovo nije prava slika situacije.
Svi mi imamo nekakva polu rjesenja i doce nam iz guice u glavu kad peskarija bude prazna i ribu budemo gledali na fotografijama.