TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

PostPostao/la malub1 » 02. 02. 2013. (18:42)

ceko je napisao/la:Kontrole neće biti nikad.. Jer je nemoguće. Ne uspiju "kontrolirati" ni trgovinu drogom, oružjem, organima itd., a da će ribu ili štatigajaznan meso divljači i sl..

Je.Samo se droga i oružje ne prodaju na javnoj ribarnici svima prid očima.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la malub1 » 02. 02. 2013. (18:45)

ceko je napisao/la:Šta jašite po malom ribolovu..

Ma ja san siguran da mali ribari ne lovu malu ribu. :D
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la ceko » 02. 02. 2013. (18:48)

Ma na ribarnicama bi se to još dalo i kontrolirati i to prilično jednostavno, ali šta je sa restoranima i prodajom po kućama?
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la sinitram » 02. 02. 2013. (19:12)

Po meni su svi krivi..
I mali ribari i veliki ili profi i onaj ko kontrolira ili to ne radi a na kraju i ljudi koji to kupuju.

Mali ribar - ima pravo na 5 kg dnevno, uzmimo na primjer lignje! u tjedan dana ko je malo bolji lignjolovac i ako ga vrime pusti moze potuc recimo 15-20 kg liganja u tjedan. Ma di ce on ili sva njegova rodbina to pojest! Ako ih ima 8-9 u kilo to je skoro dosta za troje ljudi, puta 5 je 15 ljudi! to je samo u jedan dan. A u ostalom neko ko bi i ija te lignje toliko, nebi ni prizivija godinu od kolesterola!
Po meni jedino rjesenje je smanjiti dnevni ulov. Sta ce ti 5 kila ribe?! pa nebi da jedemo ribu svaki dan, 3 puta dnevno.
Po definiciji mali ribar nesmi prodavat i lovi za sebe!

Veliki ribar- stjecajem okolnosti poznajem dobro rad peskarije u ST. Nema vece mafije virujte. Svaka cast pojedincima ali to su mala manjina.
Kupovat skampe u Metroa i onda ih zamisat sa sakom zivih skampi a prije toga ih prat na rivi ispod kapetanije da se otope u 3-4 ujutro je pre smisno. Ima toga jos...

Kontrola - ko kaze da je nema na ribarnicama, ima je ali nerade kako triba! 80 ili 90 % ribe je u jaceri kraj peskarije, ako i dodje i ako mu napise kaznu to je na onu jednu ili dvi kasete a di je drugo.
Ja znam osobno par ljudi koji rade sa ribom za restorane, koji racuni koja kontrola.. kako se to prikaze u restoranu u knjigama nemam pojma niti me zanima, tamo ne konzumiram ribu!
Pare ka dileri droge, broj mobitela i dogovor na rivi ili lucici.

Solucija - ja je nevidim! Nekakvi kolektivni restart mozgova shema Matrix.
Ovdi na forumu su ljudi okupljeni radi ljubavi prema mora i ribe, ne tolerira se prelov i ovo nije prava slika situacije.
Svi mi imamo nekakva polu rjesenja i doce nam iz guice u glavu kad peskarija bude prazna i ribu budemo gledali na fotografijama.
:wave:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la mama » 03. 02. 2013. (13:37)

malub1 je napisao/la:u nas se ne kontrolira ni ko prodaje maslinovo ulje ni ko prodaje vino iz vlastite proizvodnje pa ni ko proda kil ribe ili glavonožaca.
I svi pri tome smo i Goran i marin od porera a inače smo narod koji je najsritniji kad zahebe državu bar za kunu.I to je činjenica i gotovo.
Ali jedno je stvar zajebat državu za porez,a kad uništavaš riblji fond izlovom male i reproduktivno nezrele ribe onda uništavaš i svoju budućnost. :mrgreen:

Riblji fond uništavaju tzv. veliki igrači, a ne ovi s tunjicom. Već je bilo ovdje riječi o očitim nepravilnostima vidljivim na samoj ribarnici...a tu vlada klan ovaj ili onaj. Sve se zna...samo nitko se nikome ne želi zamjeriti. Ne kočarim ja ...Uredno platimo ribolovnu dozvolu a to što ulovimo završi u vlastitom pijatu. Krivolov je ne samo na duši ribara nego i ugostitelja. Nemam pojma kako oni pravdaju pred zakonom izdati račun za prodan obrok, a nigdje nemaju evidentirano odkud mu riba i kome su platili tu istu ribu koju su prodali gostu.
mama
New Entry

Tip plovila: drvena pasara bez kabine

PostPostao/la lupis » 03. 02. 2013. (13:48)

znamo tko uništava riblji fond....,mi tražimo uzroke... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Kapo » 03. 02. 2013. (14:21)

lupis je napisao/la:znamo tko uništava riblji fond....,mi tražimo uzroke... ;)

Genetika?
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la tramontana » 03. 02. 2013. (14:56)

Jebate, ja izgubio ovu temu iz vida slika
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la riberer » 03. 02. 2013. (18:21)

Društvo, ponavljam već rečeno, postovi su vam (čast izuzecima) izvan teme ili kako bismo to po domaći rekli offtopic.

Želite li diskutirati o prodaji na crno, o rješenjima koja bi omogućila legalnu prodaju i onima koji nisu profesionalci, o porezima, ponovnom uvođenju dopunskog ribolova, o ugostiteljsim objektima, otkupu ribe, regulaciji količine alata i državnom proračunu (hvala ceko, sve si objedinio u tvom postu) ... otvorite novu temu.
U ovoj je riječ o veličini ribe i kontroli izlova ribe ispod minimalne veličine.

Rado ću premjestiti postove koji ne pripadaju ovoj temi u tu novu.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la ceko » 03. 02. 2013. (18:36)

ceko je napisao/la:edit: A da se otvori nova tema?

to sam predložio sam već ranije.. :think: Ili dodaj u naslov "i prodaju" i eto :lol: ..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 03. 02. 2013. (18:43)

Pa otvorite već jednom ... premjestiti hoću, otvoriti ne ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
riberer
Moderator

PostPostao/la zorica » 03. 02. 2013. (18:44)

ceko je napisao/la: ili zabraniti sve osim profi, a njima uvesti kvote, prema prošlim, prijavljenim ulovima

potpuno si u pravu. gledaj sad paradoksa. cila hrvatska kocarska flota je u 2008 naprimjer uvatila 1000 tona skampa, a po stanju kojim barataju instituti nasi i talijanski nekakav optimalni lov obzirom na stanje resursa bio bi 5000 tona skampa, dok u stvarnosti kocari uhvate 10000 tona. medjutim jedini relevantni podatak je podatak iz ocevidnika u kojem nasi da kazem kreteni godinama lazu jer ga povezuju sa poreznom a zna se da apsolutno nikakve veze nemaju.
i naravno eu uvodi jos 20 povlastica za kocarenje u tom podrucju jer nasa flota ne moze izlovit dovoljni kolicinu ribe.
Sve vrijednosti su date kao primjer,a kuci imam sve podatke od strane gosp. Vrgoča sa instituta koji kolicinu ribe prijavljenu u ocevidnik statisticki skuplja i virujte blizi se dan kad ce pojedine grane profi ribolova izumrit upravo radi sustavnog laganja godinama. kvote kad udjemo u eu ce se dodjelivat iskljucivo na temelju podataka iz ocevidnika a onda smo najebali jer ispada da niti jednu kvotu nismo zadovoljili a zapravo smo je premasivali po deset a u nekim granama i 100 puta.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la ceko » 03. 02. 2013. (18:57)

riberer je napisao/la:Pa otvorite već jednom ... premjestiti hoću, otvoriti ne ;)

Evo.. viewtopic.php?f=85&t=12045
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la enzo » 03. 02. 2013. (20:38)

Kontrole na moru ima ali na kopnu je jako jako mala i dok se to neriješi nema sreće.
enzo
New Entry

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: MARINA SPORT37

PostPostao/la riberer » 04. 02. 2013. (13:35)

ceko je napisao/la:
riberer je napisao/la:Pa otvorite već jednom ... premjestiti hoću, otvoriti ne ;)

Evo.. viewtopic.php?f=85&t=12045

Dio postova premješten ;)
riberer
Moderator

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.