Podvodnjaci i hobotnice

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Podvodnjaci i hobotnice

PostPostao/la Kapo » 06. 01. 2012. (08:43)

Genetika je jos uvijek prilicno neistrazena u nasim krajevima...a i o odgoju bi se dalo prilicno toga napisati...
nazalost :thumbdown:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la ceko » 06. 01. 2012. (08:46)

Ma to su ti već isfurane priče.. Sve ti je, zapravo, bio-psiho-socijalno uvjetovano.. :lol:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la surfer » 06. 01. 2012. (10:13)

Pa ima podvodnjaka koji su pošteni a ima i onih koji love sve, znamo zašto...uostalom kao i kod sportskih ribolovaca, kao i kod malih ribolovaca, kao i kod profesionalaca...ili ne!? :think: Neka nadnarvna bića nisu sigurno, ali da mogu napravit neku štetu ne vjerujem, možda kod hoba i ugora, uostalom probajte zaronit sami, sada kad je voda 11-12-13 stupnjeva...sve je to individualno naravno, ali se pitam šta bi se prije desilo kad bi se dopustio neograničeni broj udica za parangale ili bez ograničenja težine ulova, da li bi se prije potukli na moru ili na kopnu, tko bi tkoga pitao da li može on danas bacat na toj i toj šeki, ili da li za vikend mogu ja bacit parangal, a pošto je to samo vikend onda ču si napravit veći parangal, 1000 udica pa da imam ribe...sa mrežama bi bilo još gore, jedan baca preko drugog, pa svi tako...vjerovatno bi i ovakvom slučaju oni individualci bili izraženiji nego sada :lol:
Na kraju krajeva situacija je danas kakva je, ljudi se snalaze svakako da bi nahranili sebe ili svoje dijete, a ne da bi si kupili bmw umijesto škode, rade i fušu a i prodaju ono šta ulove u moru, bili oni podvodnjaci ili bacali parangal poslije posla ili za vikend, nije za osuđivati svakoga, a more pati...

Ceko, prije nove jedan dan sam došao na alige ulovit lignju da bi povukao, kad ono g. Matas posijao parangale po cijelim aligama, izbrojao sam 12 šenjali, srećom ih je pokupio dok sam ulovio par lignji...znaš kako se odnosi kad mu panulivaš na poziciji di je upravo došao bacit parangal?!..jednostavno ga baci preko panule...u valunu ispod groblja prije mjesec-dva sam izbrojao 34 šenjala i to cca 100-150 metara lijevo i desno od mene koliko sam mogao vidit, a bilo ih je još, 20-ak metara svaki od svakoga, neki dan idem vući panulu za lignje u blizini lučice jer je vani bilo mora, na jednom dijelu otvorenijem vjetru i valovima vučem tu panulu kad odjednom špag pliva u moru, brzo u ler i diži motor, naravno panula mi je zapela u mreži, dobro da sam pogledao u more i vidio špag, bolje nego da mi je propela uhvatila mrežu 30-ak metara od obale, a valovi nose u obalu...pa mogi di bacit jednu udicu??!!...ne osuđujem male, niti branim podvodnjake, ali ako se nekoga mora osudit onda ga se mora kao individualca a ne generalno...
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la ceko » 06. 01. 2012. (11:07)

surfer je napisao/la:...ali ako se nekoga mora osudit onda ga se mora kao individualca a ne generalno...

Slažem se, samo što sam ja u onoj skupini koja se generalno osuđuje i koja se ukida (po meni nepravedno) pa nisam baš ravnodušan :) ..
A ovaj? Ma nismo svi takvi ;) (odnosno, takvih ima sa svih strana :lol: )..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la teo_ribar » 06. 01. 2012. (11:34)

ceko je napisao/la:Pa da.. Meni ide na živce to šta se na podvodnjake gleda ka na neka uzvišena bića, maltene ko na ekologe, a mali ribari su, s druge strane, najgore štetočine.. Ma dajte, stvar je od čovjeka do čovjeka..
A i ovo, prije 30 god postojao je dopunski ribolov u kojem je posve legalno bilo uloviti i prodati ribu za svoje potrebe..

potpisujem :clap: :clap:

ko fol podvodni najselektivniji ribolov.....moš mislit ;)

sve je stvar u nama samima a ne u dozvolama i načinu ribolova :silent:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la Lando » 06. 01. 2012. (11:57)

surfer je napisao/la:........neki dan idem vući panulu za lignje u blizini lučice jer je vani bilo mora, na jednom dijelu otvorenijem vjetru i valovima vučem tu panulu kad odjednom špag pliva u moru, ........ne osuđujem male, niti branim podvodnjake, ali ako se nekoga mora osudit onda ga se mora kao individualca a ne generalno...

ovo se i meni neki dan dogodilo . Svako pedeset metara mreža iz kraja vani i jebiga , nema panule na tom mjestu . To je sve "njegovo " :evil:
S ovim na krahju se apsolutno slažem , nema generaliziranja
Lando
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la mala od kužine » 06. 01. 2012. (15:37)

Isključivi sam podvodnjak,a hobe su mi drage i zanimljive od kad sam prvi put zaronila(sram me i reć kada je to bilo).
Dok sam još bila dijete bez puške, vadila sam ih rukom i tako naučila kako nije dobro dirat male hobe,mame hobe,lovit samo da se ulovi...
Ruke su mi uvik bile pune ogrebotina,otisaka od pipaka,ježinaca...
Hoću reći da se odgojem postiže selektivnost,a ne silom zakona koji nitko ionako ne provodi.
Znam penzionere koji cilo lito vade isključivo hobe(puškom i ostima),male,mame hobe ,sve što im se nađe na putu i trpaju to u lednice za crne dane.
A što njima reći? Love hobe jer samo to mogu uloviti,o nekoj ribi mogu samo sanjat.
A ja ko neki bedak te hobe iz plitkog premještam u duboko, u nadi da će preživjeti.
I oni i ja smo podvodnjaci,ali ja to mogu izreći s ponosom.
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

Tip plovila: Nautika 600k, yamaha 4t 100k, yamaha 4t 6k

PostPostao/la lupis » 06. 01. 2012. (16:50)

znači,ukratko da rezimiram....,penzioneri najveće zlo i najveći neprijatelj hoba,pogotovo oni pokojni i oni u najboljim godinama za bavljenje podvodnim aktivnostima,od 65 godina nadalje...
isto tako,jedino podvodnjacima kao ekološki i biološki osvještenima,prepušteno je na volju da sami odluče koga će i u koje doba ulovit u rupi.
Svi ostali koji nemogu do rupe,a koji su ionako neodgovorni,za njih je tu Zakon.

a ovo mi je najjače....
"A ja ko neki bedak te hobe iz plitkog premještam u duboko, u nadi da će preživjet"... :lol: ,konkurira za potpis.. :thumbup:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la pohlib » 06. 01. 2012. (17:02)

Bit će u "duboko" za crne dane.
pohlib
New Entry

PostPostao/la dimulius » 06. 01. 2012. (17:09)

hebate, i moj pokojni otac je bija penzioner pa mu to nije smetalo da tamani lignje svaki dan od osmog miseca do prvog.
Tamanija bi bija i hobe da mu je to bilo zgodnije ;)
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la ab ovo » 06. 01. 2012. (18:15)

Jooj, jedva čekam ić u penziju. A oće li mi poštar donosit hobe, ako me stisne reuma pa ne budem sam mogao po njih?
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la ceko » 06. 01. 2012. (18:41)

lupis je napisao/la:a ovo mi je najjače....
mala je napisao/la:"A ja ko neki bedak te hobe iz plitkog premještam u duboko"..

Kako mi je samo ovo promaklo!!! :lol: :lol:
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la saša šverko » 06. 01. 2012. (22:06)

:clap:
ceko je napisao/la:
lupis je napisao/la:a ovo mi je najjače....
mala je napisao/la:"A ja ko neki bedak te hobe iz plitkog premještam u duboko"..

Kako mi je samo ovo promaklo!!! :lol: :lol:

tek sad sam kapil :clap: :lol: :thumbup:
saša šverko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 710 yanmar hm 35 hp kvar.plas.4.10

PostPostao/la MV KRK » 06. 01. 2012. (22:18)

neznam šta su svi zapeli za podvodnjake,da je to tako lako ulovit hobu i ostalu ribu pa svi bi ronili onda,a ne većina pokuša pa od 10-puta ne ulovi ništa i onda kad je netko uspješan pljuje ga cijelo mijesto. svi smo mi uništivači mora,zraka ,zemlje,šuma itd,u takvom svijetu živimo,
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
MV KRK
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la sans-ego » 07. 01. 2012. (01:05)

MV KRK je napisao/la:neznam šta su svi zapeli za podvodnjake,da je to tako lako ulovit hobu i ostalu ribu pa svi bi ronili onda,a ne većina pokuša pa od 10-puta ne ulovi ništa i onda kad je netko uspješan pljuje ga cijelo mijesto. svi smo mi uništivači mora,zraka ,zemlje,šuma itd,u takvom svijetu živimo,

Dobro argumentirano MV KRK. :thumbup: i dobra hoba, prava mjera. Ali cini mi se tocno da razumijem sto Lupisa, ostale pa i mene boli, je jedna rupa u i opcenitom prilicno glupom zakonu koju iskoristavaju pohlepni krivolovci i tuku sve sto je zivo i pliva ispod povrsine, s poker-facom. Drugi problem je taj da su se "podvodnjaci" i opcenito ronilastvo na Jadranu svelo na nivo skijanja. Pomodarski i prestizno. Oprema kosta, uglavnom je ekipa iz "glavnih gradova", rijetko su koji clanovi kluba ili drustva, puske se mogu kupiti gdje i koliko hoces.
A da ne spominjem kontrolu i sprovodjenje zakona od strane vlasti. Nisam samo jednom vidio kako se neki balavci u skupim ScubaPro odjelima i bijesnim fishermenom i pet "big-game" stapova na sve strane, prijete Pomorskoj i tatom i mamom i vezama po institucijama. Mislim da dosta stvari lezi i u podjeli i provodjenju pravde. Probaj to negdje u Skandinaviji ili Nizozemskoj, pa bi te priveli i platio bi toliko da ti ne bi nikada palo na pamet vise ikada.
Negdje je neko napisao o nekom liku koji baca stotine parangala oko Pule - ako je zakon toliko glup da mu to dozvoljava - onda ok. Ali ako ne - pa vec bi ga neko javno prozvao, prijavio valjda ili - porezao spag. Ili je tako tragicno da se svi boje svakoga pa je "omerta" a tako se bas ne rijesava problem. Nego cijela situacija vise slici na "...iz plitkog u duboko." Ali u dobroj namjeri ;)
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.