TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

PostPostao/la zorica » 31. 01. 2013. (10:13)

ceko je napisao/la:Razlika ti je u tome šta na crno ne dobiju poticaj.

Ne razlika je u tome sto ni na "bilo" ne dobijes poticaj.
Konkretno meni nije isplacena trzisna kompezacija za bilu ribu u iznosu od 14 posto na kompletne izdane racuna, a uvjet je da ima u tekucoj godini minimalno 100 000 knpreko racuna, jer je linić obustavija poticaje. To je jedan od razloga sta nisan zavrsija novi brod i proda ga. E sta kad ja recimo dogodine oden u pausal i platin drzavi pausalno 3000 kn preza + 12000 kn doprinosa umisto dosad 30000 kn doprinosa i min. 30000 pdv-a plus knjigovodja itd...onda ce bit vidi ribare socijale vidi nece da daju racun itd.

Da me se ne svati krivo trzisna kompezacija u iznosu od 14 posto je do sada padala kao dar s neba, ali je bar isplacivana na iznos izdanih racuna, a ne kao u poljoprivredi na broj posadjenih maslina ili broj krava. A koliko si mlika proda ili ulja to nema veze.

Mozda san van teme ali najidija san se
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la tramontana » 31. 01. 2013. (10:34)

Često znam čuti ili pročitati frazu "On živi od mora". Može li mi netko rastumačiti što to znači.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la Kapo » 31. 01. 2013. (10:43)

tramontana je napisao/la:Često znam čuti ili pročitati frazu "On živi od mora". Može li mi netko rastumačiti što to znači.

Pa evo jedan primjer...jednostavno i s moje tocke pogleda na pitanje :
Svi moji kolege koji navigaju i nemaju drugih prihoda,osim zaradjenog na brodu...za njih se recimo,uvjetno moze reci da zive od mora (prilicno sirok i nedefiniran pojam). Vjerovatno ima i takvih ribara,podmornicara, istrazivaca, ronioca, zaposlenih u ratnoj mornarici, podvodnih ribolovaca :mrgreen: ...itd,itd
E da.... da ne zaboravim ove iz ministarstva pomorstva!! :mrgreen:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la tramontana » 31. 01. 2013. (11:06)

Hvala Kapo :thumbup:

Pitao sam više onako ... jer mi je ta fraza nekako nelogična. Ja bih prije rekao da svi vi živite od svoga rada, a ovo "od mora" mi djeluje đabalebarski,... kao da ti netko (more) nešto poklanja ... pa si pomislim "i tata bi sine" ... on "živi od mora", a mene proganja ona "raditi se mora". Nije fer :( :evil:
tramontana
Moderator

PostPostao/la Kapo » 31. 01. 2013. (11:41)

tramontana je napisao/la:Hvala Kapo :thumbup:

Pitao sam više onako ... jer mi je ta fraza nekako nelogična. Ja bih prije rekao da svi vi živite od svoga rada, a ovo "od mora" mi djeluje đabalebarski,... kao da ti netko (more) nešto poklanja ... pa si pomislim "i tata bi sine" ... on "živi od mora", a mene proganja ona "raditi se mora". Nije fer :( :evil:

Rad oplemenjuje covjeka...rece netko... :D
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la ceko » 31. 01. 2013. (13:51)

el passo je napisao/la:
ceko je napisao/la: Na crno prodaju uglavnom mali brodi šta rade sa mrežama i parangalima (koće i plivarice malo ili ništa prodaju ovako - jer im se ne isplati) nepostojanje uređenog otkupa, loše cijene, zajebancija - ovako već imaju svoje kupce, restorani ili pojedinci koji čekaju ribu - sve se riješi direktno telefonom odmah po ulovu. Restorani otkupljuju na crno (nema pdv-a, kontrole, mogu šta ih je volja), nonice i žene isto vole malo jeftinije nego na ribarnici i tako to već ide.. Jer je lakše i isplativije..

Živio nam mali ribolov, dolje profesionalci i računi :lol:

Pod "mali brodi" sam mislio profesionalce koji nisu koćari ili plivaričari, nipošto mali ribolov..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la malub1 » 31. 01. 2013. (16:50)

Ma nekidan je bija članak u Slobodnoj kako se obalna prekrcava na koču i kako kontroliraju papire i sve ono divno krasno,a nikoga nije briga kakvu će ribu taj brod donit u kraj i stavit u promet.
Svi oni kažu kako je riba već mrtva kad izvadu mriže paje tu bolje prodat,uvik se nađe neka skuža.
Ali kad bi postojala kontrola na ribarnicama i kad in više niko ne bi tija kupovat tako malu ribu onda bi i oni sigurno bacali nazad u more bar ono malo ribe šta preživi.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la el passo » 31. 01. 2013. (17:03)

ceko je napisao/la:Pod "mali brodi" sam mislio profesionalce koji nisu koćari ili plivaričari, nipošto mali ribolov..

Ali ja jesam ! Ne možeš reći da mreža ne potamani masu nedorasle ribe koju jednom kad je na koverti nema smisla vratiti u more jer ne preživi dovoljno dugo pa makar imala 200 metara. Jasno da je onda više etički tu ribu pokloniti ili prodati nego je baciti u more
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Pestilence » 31. 01. 2013. (17:19)

malub1 je napisao/la:Svi oni kažu kako je riba već mrtva kad izvadu mriže pa je tu bolje prodat,uvik se nađe neka skuža.

Pa ovo in nije losa skuza, ako cemo pravo...
A i ono sta je zivo, pitanje je kolike su mu sanse kad ga i bacis nazad...
Ako imas problem, napravi sve sta mozes da ga rijesis.
Ako ga nemozes rijesit, onda nemas problem.
Pestilence
Senior Member

Tip plovila: pasara Elan 490 + Yamaha F6

PostPostao/la tramontana » 31. 01. 2013. (17:42)

Skuže su jedno ... zakon je drugo.

Ako je propisano da se riba do te i te veličine ne smije lovit, stavljat u promet itd., moš ti pričat da ti ju je na brod galeb donio, tsunami izbacio ili mačka ukrala susjedu - kešendkeri ... i ne §eri :mrgreen:

Ali ne, mi uvijek tražimo neko opravdanje za prekršitelja (k'o i ameri za držanje oružja - treba im za samoobranu :crazy: ).
tramontana
Moderator

PostPostao/la Pestilence » 31. 01. 2013. (18:09)

Istina, al ako covik kocari, ima mrizu sa dozvoljenon velicinon oka i lovi na terenima na kojima mu je dozvoljeno, glupo je regulirat minimalnu velicinu ribe... Odnosno besmisleno...
Jer ako riba dodje polumrtva u brod (nisan nikad radio na koci al po pricama pouzdanih ljudi to je tako), a koca pokupi sta pokupi, kako provest takav zakon?
Jedino bacit nazad u more, pa taman mrtvo... Koja korist?
Pestilence
Senior Member

PostPostao/la ceko » 31. 01. 2013. (18:21)

Tipičan koćarski odgovor.. Da vidiš kako bi se mreže riktale i kako bi se pazilo di i kada ići da se slučajno ne ulovi desetak kašeta malog mola, šampjera ili triljice da ih svaki put opali po džepu ili bar da ne mogu prodati.. Mislim da bi dobro razmislili prije no što bi trošili naftu uzalud.
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la tramontana » 31. 01. 2013. (18:58)

Znači, fali sustavna kontrola i praćenje veličine ulova u mrežama - kad bi netko (ribarski inspektor) računao i zapisivao postotak nedorasle ribe u pojedinom ulovu koće određene veličine oka, i kad bi se ustanovilo da je (sad bubam) 30% ulova tom veličinom oka bilo nedoraslo ... povećavaj zakonski minimum oka.

Može se tolerirati neki manji postotak "kolateralnih žrtava" u ulovu tj. ribe ispod mjere, ali ako je to u prosjeku više od 10-15% - mijenjaj zakon. Pa to bi koristilo prvenstveno samim koćarima jer bi nakon nekog vremena zbog preživljavanja većeg broja mlađi, pretpostavljam i ulovi veće ribe bili bogatiji.
tramontana
Moderator

PostPostao/la Pestilence » 31. 01. 2013. (19:06)

ceko je napisao/la:Da vidiš kako bi se mreže riktale i kako bi se pazilo di i kada ići da se slučajno ne ulovi desetak kašeta malog mola, šampjera ili triljice

Nerazumin se u metode i nacine kojima kocari odredjuju di triba lovit i kada, al stvarno mi nije jasno kako nariktat mrizu i odredit poziciju i vrime da se ne uvati mala riba? Pa ako bi mi moga razjasnit, stvarno me zanima...
Uostalom, ako je oko dozvoljene velicine i teren otvoren za kocarenje, sve je po zakonu... Ako ista od ovoga nije, onda je to druga prica...

A da je ovo tipican kocarski odgovor, to virujen... Jer i meni se cini ko dobar argument, zato san ga i pisa...

Edit:
Vidio tramuntanin odgovor nakon postanja svoga...
Pa i je jedino logicno rjesenje povecat oko zakonski... Dakle, problem je u zakonu, a ne u provodjenju...
Ili?
Pestilence
Senior Member

PostPostao/la zorica » 31. 01. 2013. (19:47)

ne postoji nacin da se narikta velicina oka u kocarskoj gaji - saku. koliko god ono bilo veliko u gaji se stisne u nulu tako da price o takvoj kontroli nema. ali ima jedna druga rasprava, a to je da je upravo prekomjerni ribolovni napor pojedinih podrucja doveo do toga da je riba jednostavno nedorasla. kocari su i prije trideset godin imali isto oko pa je riba bila veca, parangalisti isto, vrsari isto, mrizari isto..itd.. Bojin se da je jedina zastita privremeno zatvaranje pojedinih podrucja da ne kazen njihova trajna zastita. svaki ribolovni napor u prekomjernom broju i kolicini dovodi do smanjenja broja odredjene vrste i lovu sve manjih primjeraka dok nakraju ne dodje do lova ekonomski potpuno neisplativih primjeraka. Onda prestaje ribolovni napor na tom podrucju, ali i obnova fonda tesko da je vise ikad moguca, ako se smanji do tocke di nema vise povratka.

naravno ovde je osvrt na gospodarske alate.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.