Zaštita mora? A ko štiti ribe?

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Zaštita mora? A ko štiti ribe?

PostPostao/la nikoM » 16. 12. 2008. (21:26)

Amen,dabogda. :D
nikoM
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka-T-10

PostPostao/la T&T DENTEX » 16. 12. 2008. (21:40)

E vo da i ja koju kažem.
Mi pojedinci koji kao nešto i lovimo igrom slučaja se nalazimo relativno blizu dobrim pozicijama za ribolov..
A isto tako se nalazi i moj susjed i puno drugih koji se svom silom trude da uvate našto što liči na zubaca ili malo večeg gofa itd...
Kad smo ja i moj kompanjon doma dolazili sa mora bez iti jedne ribe dok smo savladavali , učili kako se panula vuče i sve ostalo što
ide uz to vjerujte mi da je u moru onda bilo više zubaca nego danas.a to bi značilo da nismo znali kako se lovi .
prelov ne odobravam ali to sam negdi več i napisa svi smo mi od krvi i mesa i nakad postupimo kako nebi tribali .
U svakom slučaju jedno je jasno ., da je dozvoljena količina ulova i do 20kg i dalje bi svi lovili količine koje i sada love
zato jer čisto sumljam a pogotovo sada mislim na lignje koje svi tako nestrpljivo čekate da bi stali loviti na onih 5kg i crta doma. :evil:
Pozdrav od vašeg novog moderatora T&T- a :D
slika
T&T DENTEX
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: kuster 550 cabin

PostPostao/la lupis » 16. 12. 2008. (21:47)

Loligo vulgaris je napisao/la:Naravno da ribe ima.. i da ju se može uhvatit ako se lovi tehnikama koje ispraksiraš i ako si često na moru... pogotovo na poštama u kojima ljudi nisu gušće naseljeni... nisam imao puno vremena lovit lignje ove godine pa sam tebe pitao neke slike i bilo mi je drago da ih bar kod tebe ima

Pun pogodak!Bravo Loligo!

Jedino si fulao ono "kod tebe" jer to di on lovi nije baš blizu ako imaš brod koji vozi 6 kt!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la lupis » 16. 12. 2008. (22:03)

T&T DENTEX je napisao/la:E vo da i ja koju kažem.
Mi pojedinci koji kao nešto i lovimo igrom slučaja se nalazimo relativno blizu dobrim pozicijama za ribolov..
A isto tako se nalazi i moj susjed i puno drugih koji se svom silom trude da uvate našto što liči na zubaca ili malo večeg gofa itd...
Kad smo ja i moj kompanjon doma dolazili sa mora bez iti jedne ribe dok smo savladavali , učili kako se panula vuče i sve ostalo što
ide uz to vjerujte mi da je u moru onda bilo više zubaca nego danas.a to bi značilo da nismo znali kako se lovi .
prelov ne odobravam ali to sam negdi več i napisa svi smo mi od krvi i mesa i nakad postupimo kako nebi tribali .
U svakom slučaju jedno je jasno ., da je dozvoljena količina ulova i do 20kg i dalje bi svi lovili količine koje i sada love
zato jer čisto sumljam a pogotovo sada mislim na lignje koje svi tako nestrpljivo čekate da bi stali loviti na onih 5kg i crta doma. :evil:
Pozdrav od vašeg novog moderatora T&T- a :D

I ove riječi pozdravljam(kako se sad uža reć)!

Neki nikako da shvate da nitko ne osuđuje slučajni ili razuman prelov koji se desi jednom u 10 puta,nego o odlasku na more zbog materjalne koristi!
Za ribolov treba imat vremena,a vrijeme za to mogu odvojit oni koji su u penziji,nezaposleni, oni koji imaju dobre organizacione sposobnosti pa mogu organizirat svoj biznis i izvor zarade a da nisu prisutni na poslu,i oni koji od toga žive!Oni imaju predispozicije ovdi obisit kakvu lipu sliku o kojoj mi ostali "radni narod,samoupravljači,radnička klasa,proleteri" koji imamo svaki dan radno vrime možemo sanjat!

Ne treba bit Anštajn za ulovit ni oradu ni palamudi!
Vrime je to bez kojeg se ne može!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la baracuda » 17. 12. 2008. (00:28)

neznate......neznate...hehehe

Loligo vulgaris je napisao/la:pitao sam puno ljudi iz mojih krajeva ali nitko nije mogao ulovit lignju pogotovo neku veliku

lagali su te ,ja san pita samo jednoga pa mi je reka ih love po 5-10 kg oko kakna i žirja a oko murtera po nešto manje
Loligo vulgaris je napisao/la:onda su tu došle i plivarice i migavice

plivarice nisu ništa specijalno lovile lignje a niti koće ..nešto sitno migavice i to kad vrime pusti..bar ove godine se more reći za lignju da će predahnuti jer ih vrime štiti..a i kad ne štiti je misečina ili korentija,jardura..sve njima u prilog..
Loligo vulgaris je napisao/la:oporavit će se one naravno.. ali nećemo od toga naučit ništa jer još uvijek smatramo da nismo pogriješili.. barakuda aj navali! :)

pogrišiti će naša vlada koja plaća institut koji ih upozorava što da rade a ne ja i meni slični ..i ja mislin i oduvik govorin da bi tibale biti fermapeske i to po više miseci
lupis je napisao/la:Pun pogodak!Bravo Loligo!

eh ..ne bojse..najbolje da u portu njanci barku ne odvežeš nego nako iz nje uloviš ..možda neku cipelu hehehe
lupis je napisao/la:Ne treba bit Anštajn za ulovit ni oradu ni palamudi

ajnštajn je reka da svaka materija ima energiju ,ne moraš biti ajnštajn za uloviti ,ali od kakve si materije tj. koliko imaš energije ??
neko ide na more se zajebavati,piti pive,gledati u nebo i u more a neki idu loviti..
baracuda
Member

PostPostao/la Loligo vulgaris » 17. 12. 2008. (00:54)

baracuda je napisao/la:
lagali su te ,ja san pita samo jednoga pa mi je reka ih love po 5-10 kg oko kakna i žirja a oko murtera po nešto manje
plivarice nisu ništa specijalno lovile lignje a niti koće ..nešto sitno migavice i to kad vrime pusti..

di su mi kakan i žirje.. 50 milja.. :) inače ulovio sam i ja dobro dok su mi drugi kukali..ali sam se dobro namučio i koristio razne trikove.. osim toga tamo di sam uvik u ovo doba lovio velike lignje sada samo lovim male..
i migavica koja ne uhvati lignju joj sjebe jaja koja su vezana za dno.. kad ih skineš onda nema više tog legla.. a tu može izaći tisuću liganja... razmisli malo ;)

ps. nemoj citirat ajnštajna, ne ide te :lol: :lol: ..
Loligo vulgaris
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 17. 12. 2008. (11:05)

lupis je napisao/la:
Loligo vulgaris je napisao/la:Naravno da ribe ima.. i da ju se može uhvatit ako se lovi tehnikama koje ispraksiraš i ako si često na moru... pogotovo na poštama u kojima ljudi nisu gušće naseljeni... nisam imao puno vremena lovit lignje ove godine pa sam tebe pitao neke slike i bilo mi je drago da ih bar kod tebe ima

Pun pogodak!Bravo Loligo!

Jedino si fulao ono "kod tebe" jer to di on lovi nije baš blizu ako imaš brod koji vozi 6 kt!

,,,
tamo gdje sada lovim ,lovio sam i prije i išao s barkom elan 4,10 s tomosom ,pa nakon par godina s istrankom s yamahom 4 , pa istrankom s dizelom (putna 4 nM) , i tek zadnjih godinu s bakanom . A s istrankom sam bio i na unijama i na susku (40-60 nM)i to puno puta , prema tome čapaj se udice a ne izmišljaj razloge .
šta je danas s sigurnim motorima napravit 5-6 nM ? , a tamo na tvojoj strani čujem iz povjerljivih razloga da se jako dobro love! :lol:
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la labrax » 17. 12. 2008. (11:26)

relativno smo malo more ali s toliko puno razlicitih akvatorija, s razlicitim rezimima. drukcije dubine, drukcije temperature, drukciji korenti. a i drukciji pritisak. sve drukcije pa i ribe nije jednako niti se jednako popnasa. negdi je vise negdi manje imuna na pritisak i ostale uvjete. karamba dodji loviti zubace u kornate i telascicu 2 tjedna. da ti skratim muke, odma cu ti i reci najbolje i najudarnije tocke. virujem da ce ti i vanjak reci isto. i sto mislis koliko ces loviti? neces ni 1/4 od onoga sto lovis gore. prelovljeno sve vec 6-7 godina. vis da ga ni Radman vise nemoze uvatit doli :lol: Srica da je teren karakteristican, da je puno rubova i zidova pa ih se nikad nece moci istrijebiti do kraja ka na ravnim terenima, samo ce bit masovno rijetki. Nije u svim krajevima isto, nije svaka godina ista itd. ove god sam kazes kod tebe ima ribe vise nego ikada, a ovdje se svi zale da je gore nego ikada. na nekim terenima je prosjek etc. nemozes prema stanju u krckom akvatoriju ili gdje vec lovis suditi za cijeli istocni jadran. doli u kornatu lose lignje ove godine, a u subotu dodjem na molat i prvi put na tom terenu (nista ne poznam) sa starim uvatim 7 kila u vecer, 37 komada. mogu misliti koliko su tek ulovili domaci koji poznaju sve (iako mi se jedan u mistu zalia da je "lose veceras, ispod 3 kila su svi moji prosli") a samo je 30ak milja razlike sa kornatima, a situacija bitno drugacija.

ja sam nekad isto govoria "riba ima masu, samo se malo makla". onda je dobro loligo pita "makla se di? sto tamo di se makla prije kao nije bilo ribe?" netriba bit posebni strucnjak za biologiju i evoluciju da se skuzi sto se mislilo..
"riba se samo makla" - to samo moze vridit za zubaca jer on pobigne od mrize na postu koja mu i nije skroz po volji i na kojoj ga prije nije bilo. al opet se za koju godinu vraca tamo odakle ga je mriza potirala, opet probava, instinkt ga tamo tira jer mu ovaj teren novi ne pase skroz...

a da cemno ih potaracat panulom potaracat cemo ih. presporo raste a nas je previse, sve je vise mahera koji nema di nemogu panulu provuci u metar. stvarno nema terena di se panula ne moze provuci i to savrseno.

pitat cu te za 6-7 godina di su ti zubaci, u tim kolicinama koje sad lovis. (ovdi nemislim i ne ulazim u to da je previse, samo da nece vise biti toliko).
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 17. 12. 2008. (11:53)

Bogami , meni je sad poslije nekih postova postalo sve jasno...

Znači,nije da su neke pozicije izlovljene,nego sam ja počeo zaboravljati kako se lovi?slika
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la tomi » 17. 12. 2008. (11:59)

labrax je napisao/la:a da cemno ih potaracat panulom potaracat cemo ih. presporo raste a nas je previse, sve je vise mahera koji nema di nemogu panulu provuci u metar. stvarno nema terena di se panula ne moze provuci i to savrseno.

pitat cu te za 6-7 godina di su ti zubaci, u tim kolicinama koje sad lovis. (ovdi nemislim i ne ulazim u to da je previse, samo da nece vise biti toliko).

onda bi stvarno trebalo donesti zakon o zabrani lova zubaca u trajanju od 2 godine, onda lovi jednu sezonu pa opet zabrana.bolje to napraviti ,nego poslije kukati: "pa govorija sam da će nestati ."
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 17. 12. 2008. (12:17)

Je Tomi,triba nešto poduzet ali ne samo glede zubaci ili liganja već i radi ostale faune :!: Ja svake godine(a i drugi) moram plovit 10 i više milja da uvatim tri ribe za ručak :o to govori da ribe nema ili ima ali mizerno,te sad zamisli kakvo će stanje bit za deset let ako se nešto ne poduzme,pozdrav
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la emils » 17. 12. 2008. (13:14)

tomi je napisao/la:
labrax je napisao/la:a da cemno ih potaracat panulom potaracat cemo ih. presporo raste a nas je previse, sve je vise mahera koji nema di nemogu panulu provuci u metar. stvarno nema terena di se panula ne moze provuci i to savrseno.

onda bi stvarno trebalo donesti zakon o zabrani lova zubaca u trajanju od 2 godine, onda lovi jednu sezonu pa opet zabrana.bolje to napraviti ,nego poslije kukati: "pa govorija sam da će nestati ."

Ma prvo triba provodit zakone i vršit kontrolu šta se ode kod nas još dugo neče dogodit. A šta se zubataca tiče ja bi im odredija minimalnu legalnu dužinu i maksimalno jednu ribu po lovcu koja je iznad opet zakonom određene dužine tako da riba ima šanse se razmnožit. Isto tako i za neke druge vrste. Ovo bi vridilo za sportski i rekreativni ribolov. Znači uloviš par riba između naprimjer 20 i 35 cm i imaš pravo na jednu iste vrste koja je veča od 35cm ako znamo da se ta vrsta mrijesti nakon što preraste tih 35 cm. Ovo nisan sam izmislija, to je bija zakon u Australiji di san lovija nekih 12 godina i to mi je bilo sasvim razumno pogotovo zato što se svi pridržavaju tih zakona i šta postoji dobra kontrola rekreativaca.
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la lupis » 17. 12. 2008. (13:34)

Baaahh!

Svih mi dabrova Ontaria,samo da mi je više vrimena....,karu bi vidili slike....

Šta smatrate kad mislite da se "kod nekog" lovi?
Jel to "kod nekog" 2,5 ili 10 i više milja udaljena pošta od matične luke?

Ako znamo da je "Pi" 3,14 , da odredimo i ča je to "kod nekog" ili "kod mene"!
Da ne bude nesporazuma!
Onda ćemo dalje ćakulat!
Da vidimo ko je sprid kuće potaraca ribu....

Nego,jel može ko pomoć oko Matematike za 5-ti osnovne...,popodne bi izaša malo na more ali mali ima test sutra...
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la emils » 17. 12. 2008. (14:06)

Ma polugodište je šta ima veze i ako tresne!
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la surfer » 17. 12. 2008. (14:48)

lupis je napisao/la:Baaahh!

Svih mi dabrova Ontaria

slika

emils je napisao/la:Ma polugodište je šta ima veze i ako tresne!

slika
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.