Podvodnjaci i hobotnice

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Podvodnjaci i hobotnice

PostPostao/la bota » 05. 01. 2012. (13:44)

Savjet za one koji koriste galicu u nadi da prestanu.
U plastičnu bocu sa šta ima čep sa nekim ventilom(npr od tederđenta ili onih sokova šta se povuće ventil) ulit čistu vodu i nju uštrcat u rupu od hobotnice. Izlazi isto kao i kad se stavi galica, ali pri tome se ne čini daljnja šteta. Galica se kristalizira u rupi i ne dozvoljava da tu uđe ponovo druga hobotnica, riba...
Ne trujte naše more! :)
bota
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

PostPostao/la saša šverko » 05. 01. 2012. (13:46)

iz vlastitog iskustva znam da se svaki pravi podvodni ribolovac srami lova hobotnica sa puškom.rukom bi se pokupila koja za doma. :thumbup:
saša šverko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 710 yanmar hm 35 hp kvar.plas.4.10

PostPostao/la saša šverko » 05. 01. 2012. (13:47)

bota je napisao/la:Savjet za one koji koriste galicu u nadi da prestanu.
U plastičnu bocu sa šta ima čep sa nekim ventilom(npr od tederđenta ili onih sokova šta se povuće ventil) ulit čistu vodu i nju uštrcat u rupu od hobotnice. Izlazi isto kao i kad se stavi galica, ali pri tome se ne čini daljnja šteta. Galica se kristalizira u rupi i ne dozvoljava da tu uđe ponovo druga hobotnica, riba...
Ne trujte naše more! :)

točno tako -ili jako zasoljena voda (salamura) :thumbup:ili šaka soli :thumbup:
saša šverko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 710 yanmar hm 35 hp kvar.plas.4.10

PostPostao/la dimulius » 05. 01. 2012. (14:14)

Proslo lito san prica sa jednin starin na Drveniku Velon.
Covik ima 93 godine.
Isprica mi je kako je jednu vecer (prije puno godina) uvatija na svicu do jutra 300kg ribe. Sad se tuzi kako nema vise ribe.

Druga prica vezan je uz covika koji lovi hobotnice na raka i grinta kako ih sad nema vise, a na tin istin je postama uredno prijasnjih godina lovija na stotine kili. Isto grinta na podvodnjake, jer su sigurno oni krivi za to sta ih vise nema.

Ako covik oce cinit zlo onda ce ga napravit bez obzira na alat koji mu je na raspolaganju.
Ostavite se prozivanja alata, jer alat s time nema veze.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la Đuro » 05. 01. 2012. (14:32)

Onaj tko lovi 50+ kg (a i podosta manje) sigurno ih ne lovi puškom. Kad je već u prelovu, sasvim mu je svejedno, pa ih onda vadi kukom jer je sigurno jednostavnije. A i nije podvodni ribolovac nego krivolovac.
Đuro
Member

Tip plovila: Antares 760, Volvo Penta TAMD41 200 ks

PostPostao/la lopi » 05. 01. 2012. (14:50)

dimulius je napisao/la:Ako covik oce cinit zlo onda ce ga napravit bez obzira na alat koji mu je na raspolaganju.

Ovo triba boldat i na pocetak teme zalipit, nije stvar alata vec covika. :crazy:
Najgore je kad covik pocme ic na more da bi zaradia, tu vise nema ni gusta ni opustanja, nego se sve pretvara u paru :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:
lopi
Member

Tip plovila: Elan 20 cc

PostPostao/la teo_ribar » 05. 01. 2012. (14:50)

pa kuka je dozvoljena (ja mislim) i jednostavnije je nego puškom
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la Đuro » 05. 01. 2012. (15:06)

teo_ribar je napisao/la:pa kuka je dozvoljena (ja mislim) i jednostavnije je nego puškom

Nije.
Đuro
Member

Tip plovila: Antares 760, Volvo Penta TAMD41 200 ks

PostPostao/la teo_ribar » 05. 01. 2012. (15:17)

Đuro je napisao/la:
teo_ribar je napisao/la:pa kuka je dozvoljena (ja mislim) i jednostavnije je nego puškom

Nije.

točno.....moja greška :oops:

http://www.hssrm.hr/pp.html
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la sans-ego » 05. 01. 2012. (19:15)

lupis je napisao/la:"razuman podvodnjak" je nepoznati pojam u Zakonu o morskom ribarstvu,kao i pojam "autocenzura"....,da to postoji nebi se uvodili težinski limiti ulova i broj alata,kao i drugi lovostaji....,toliko o objkektivnosti,a to kakvo im je meso ,ahahahaha....,pa ne lovi razuman podvodnjak 30-50 kila hoba dnevno kako bi ih on sam pojeo....

Radi se o nivou kulture odnosa prema onome od cega zivis. Ako zivis od mora, bio ti "nadvodnjak" ili "podvodnjak" ces to i postovati. Autocenzura je nivo obrazovanosti i odgovornosti prema prirodi. A ja, na srecu, sam to vidio kod par frendova iz Malog Losinja koji love profesionalno, kako se odnosi prema moru i ulovu - gdje se vraca ono sto nije po zakonu ili premalo, bez kompromisa. Tako da nade ima. U Norveskoj gdje i nije jako razliciti mentalitet, frend ulovi pet riba i ide s poste. Nije mu na pamet palo da sad lovi koliko ide ili koliko stane u barku. Primjenjena autocenzura na djelu. U tvojoj prici "razuman podvodnjak" koji vara klijentelu s 50 kila neupotrebljivih hoba ima jako kratak vijek trajanja. Kako u prirodi tako i u drustvu.

lupis je napisao/la:Spominjat Susak ili Srakane i broj hoba tamo je smišno,to je Bogu iza nogu i normalno da će ih tamo bit kad nemore svaki qr@c doć autom do tamo i spustit se u more bez ikakve oznake,ali neboj se ,napiši još par puta ovdi na forumu da ih tamo ima,i počekaj da još par likova(jer više ih i netreba) s Istranki pređe na gumone(a ide se u tom pravcu) pa ih neće bit ni tamo...

Daleko su ti otoci, istina, ali svako je dobrodosao. Jer to je jos uvijek nase more, kad sam zadnji put provjerio. A sad sa silnim invazivnim gumenjacima - sretno sa svim tim kurentima, vjetrovima i neverama...a i svaki novi "likovi" kada se pojave u nepoznatom okolisu i terenu uglavnom odu praznih ruku. Ili ih pohlepa uzme, pa ih se nikada ne nadje ili ih more izbaci negdje drugje... ;)

lupis je napisao/la:najbolje da se sve svima dozvoli i računa na našu autocenzuru i razum....,ahahahaaaa....

:D Ne, ali svatko pocinje od sebe. Zakon je zastarjeli i neuredjen i samo te :Angry53:
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la lupis » 05. 01. 2012. (20:15)

dimulius je napisao/la:Proslo lito san prica sa jednin starin na Drveniku Velon.
Covik ima 93 godine.
Isprica mi je kako je jednu vecer (prije puno godina) uvatija na svicu do jutra 300kg ribe. Sad se tuzi kako nema vise ribe.

Druga prica vezan je uz covika koji lovi hobotnice na raka i grinta kako ih sad nema vise, a na tin istin je postama uredno prijasnjih godina lovija na stotine kili. Isto grinta na podvodnjake, jer su sigurno oni krivi za to sta ih vise nema.

Ako covik oce cinit zlo onda ce ga napravit bez obzira na alat koji mu je na raspolaganju.

ajd vidi koje je to godine bilo i koje su butige radile na tom otoku,te kakva je bila povezanost s kopnom,odnosno s trgovačkim lancima na kopnu,i pitaj čovika koje mu je marke bio frižider?
Osim toga,uopće ne kapim poantu svega što si napisao,kakve veze ima neki starac od 100 godina sa stanjem danas i onim što se može napravit za budućnost,oćemo njega uapsit retroaktivno osudit jer za 10 godina neće bit ničega?
BTW,koliki je životni vijek jedne hobe?Pa nije 70 godina...

ovo da alat nema veze misliš samo na pušku ili i na druge alate,jer meni nije još uvijek jasno zašto se kod drugih alata iste ograničava i dodatno opterećuje posebnim haračima,a kod pododnog ribolova se mogućnosti upotrebe pomagala proširuju?
Na kraju krajeva,čemu limit od 5 kila ako smo svi odgovorni ?Zašto se i to ne prepusti pojedincu na volju?
Zašto ne pustit na volju broj udica na parangalu?pa svi smo odgovorni i nećemo u tome pretjerivat,zar ne?

Nigdje nisam napisao puška,nego podvodnjaci,puška-kuka isti kuac,hobe se prisilno diže s jaja,isto tako tamani ih se i kad one daju sve od sebe,i kad nisu gladne...,jeba te zamisli da ti sad u dnevnu sobu dok bezbrižno sidiš s 5 kila viška tjelesne težine još od blagdana i dok guliš naranču,bez primisli za izlaskom negdi na večeru,..... uđe neka ruka ko od King konga,i da odnese i tebe, kompjuter,ključ od barke itd....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la ceko » 05. 01. 2012. (20:35)

lupis je napisao/la:..ovo da alat nema veze misliš samo na pušku ili i na druge alate,jer meni nije još uvijek jasno zašto se kod drugih alata iste ograničava i dodatno opterećuje posebnim haračima,a kod pododnog ribolova se mogućnosti upotrebe pomagala proširuju?
Na kraju krajeva,čemu limit od 5 kila ako smo svi odgovorni ?Zašto se i to ne prepusti pojedincu na volju?
Zašto ne pustit na volju broj udica na parangalu?pa svi smo odgovorni i nećemo u tome pretjerivat,zar ne?...

Ima tu istine.. Jedne se etiketira, naplaćuje ili ukida, a drugima se plješće jer to je nešto ekstra, naj selektivno i najsportskije, a ajde svi sve znamo :crazy: ...
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la dimulius » 05. 01. 2012. (23:07)

lupis je napisao/la:ajd vidi koje je to godine bilo i koje su butige radile na tom otoku,te kakva je bila povezanost s kopnom,odnosno s trgovačkim lancima na kopnu,i pitaj čovika koje mu je marke bio frižider?
Osim toga,uopće ne kapim poantu svega što si napisao,kakve veze ima neki starac od 100 godina sa stanjem danas i onim što se može napravit za budućnost,

-cut-
..... uđe neka ruka ko od King konga,i da odnese i tebe, kompjuter,ključ od barke itd....

pomozi in Boze jer citaju, a ne cuju, pisu, a ne vide ;) :o :shock: :?

to je bilo prije 30-ak godina i stari je to uredno odnija u Trogir prodat.
Uostalom, sumnjam da nisi razumija sta govorin ;)
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la Lando » 06. 01. 2012. (00:40)

prije par godina za Uskrs sam bio na Krku . Obilazili smo otok , šetali i dospjeli na jednu predivnu plažu iza Baške , a zapravo sve su predivne . Vozili smo se makadamom do nje , a bili smo sa pasima , pa da se psi u miru istrče , kupaju i uživaju . Na plaži naravno nikoga osim jednog domaćeg ronioca koji je upravo izašo vani sa obilatim ulovom hobotnica . Pričali smo malo i sviđa mi se jer ih lovi isključivo rukom :thumbup: , a tako ih i sam lovim , ali kaže da hobe manje od 2 kila ne dira . Čistio ih je na plaži i stvarno sve su mu bile 2-3 ili više kila . To je u nas rjetkost , jer više nema ko ne roni i ne lovi . Ne bira se mala - velika , nego sve redom . A za takve " ronioce" je i bolje da je mala , jer ih je od velike strah " Bože sačuvaj da ih velika zaljepi za kamen " :o :crazy: . Nisam jenom popizdio kad bi vidio kako ponosno mašu s paucima a ne hobama na ostima od puške :thumbdown:
Lando
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la ceko » 06. 01. 2012. (08:40)

Pa da.. Meni ide na živce to šta se na podvodnjake gleda ka na neka uzvišena bića, maltene ko na ekologe, a mali ribari su, s druge strane, najgore štetočine.. Ma dajte, stvar je od čovjeka do čovjeka..
A i ovo, prije 30 god postojao je dopunski ribolov u kojem je posve legalno bilo uloviti i prodati ribu za svoje potrebe..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.