Zaštita mora? A ko štiti ribe?

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Zaštita mora? A ko štiti ribe?

PostPostao/la Strici » 24. 07. 2008. (04:55)

Nekako naslov "Ekologija i zaštita mora" kao da nikome nije zanimljiva u što ne vjerujem. Vjerojatno treba da se inicira. Pa eto ja to sada činim. Počeo bih sa temom o zaštiti ribljeg fonda, točnije rečeno o našem odnosu prema ribama, onoga šta nam je u glavama, o skruplu, bolje reči neskruplu. Jedna pričica od prije kojih 20-setak, ili je to bilo i više godina.
Bio sam na Olibu. U Olibsku lučicu pored nas se vezao motorni čamac, čini mi se puljske registracije. Jedan od onih koji su nekada na provi imali škrinje za ribu. Posada su bila dva iskusna otprilike 35 godišnjaka. Ja i sam znam dobro lovit ribu, ali sam zaključio da ta dvojica mogu meni, ali i svim ostalim biti profešuri u ribolovu. Relativno mladi ljudi koji su naučili sve o ponašanju riba, krenuli ulovit puno kvalitetne ribe za prodaju, restoranima naravno.
No sve to me i nije zaprepastilo, zaprepastio me odnos čovjeka prma ribi. Ulovili su mnogo ribe, hladnjak na provi vjerojatno je bio pretijesan, pa su počeli ribu sortirati po kvaliteti. Na brodu nije bilo dovoljno mjesta pa su ribu bacali na molo. Po molu je, kao u to doba na mnogim molima, bilo puno zaostalog pijeska, koji se tada masovno vadio iz mora, a za gradnju kuća.
Oni su te divne primjerke najkvalitetnije ribe bacali kao da su zadnja "g...". Po molu po brodu. Bezdušno.
A nisu bili po zanimanju profesionalni ribari, nego jednostavno su išli zaraditi na ribi, koristeči znanje i poznavanje života i navika ribe, ali sigurno i uz pomoć tehnologije koja je tada još bila rijetka. Pa za tu ribu su dobili sigurno pozamašnu svotu, pa da su je bar iz tog razloga cijenili. :roll:
Ustvari ja na cijelom Jadranu skoro da i nisam naišao na čovjeka koji lovi ribu, koji bi sa ribom imao nekog suosječanja.
Kad čistim ribu, tamo gdje to radim, račići već i znaju da če dobiti bokunčić; neki bez straha uzimaju iz ruke. Drob je za male ribice, moru je oteto, kažem, nek se bar tako mali dio moru vrati. Glave ako su za bacati dobe galebovi.
Probam dječici sa špurtilima, kojeg ima skoro svako drugo dijete, pokazati kako se može "kontaktirati" sa morem i bičima uz obalu i na drugi način. Raka netrebaš vidjeti u staklenki od krastavca, ljepše ga je promatrati u njegovom elementu. Ma i spuža u moru, a ne na prozorskom kamenu.
Jer na takvom podučavanju od malih nogu treba raditi, i od malih osnovnih sitnica. One starije, pa čak i mnoge mlade, do mnogih potpuno mladih treba čekati da biološki odu, da bi se naš odnos prema životu u moru možda promijenio.
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

Re: Zaštita mora? A ko štiti ribe?

PostPostao/la lupis » 24. 07. 2008. (09:34)

Na to tvoje ja bi samo još dodao za početak da se profesionalce ne uzima za loš primjer jer su oni potpuno druga kategorija,a isto tako moje je mišljenje onaj ko prodaje ribu po restoranima ili ima svoj vlastiti ovdje nema objektivno mišljenje,pa ga ne bi trebal ni iznosit!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Teo » 29. 07. 2008. (01:15)

Potpuno se slažem sa time što je reko Strici! I zato mi idu na živce turisti i dica koja vadi iz mora male špariče tek tako za zabavu! Odvratno mi je gledati te ljude, kako hladnokrvno vade tu ribu i ostavljaju je na molu ili drže u siču pa je kasnije bace.
Ali najtužnije od svega je kad gledam što danas love koće! Prije više od desetak godina riba na koći je bila velika, škampi zadivljujuče veliki, kovači od kile najmanji itd ... a danas? danas sortiraju malu ribu, male škampe, sve se mi čini, čak prije su se te životinje razplodile ... to neče završiti dobro! A koliko morskog života se baci iz koče u more ... meni se čini to katastrofalnim! Ako neče hrvatske vlasti poduzeti neke rigorozne mjere za zaštitu morskog života, Jadran če biti 'mrtvo more' za par desetak godina!
Teo
New Entry

PostPostao/la DAMIR » 29. 07. 2008. (07:44)

sad u sezoni,ni ovo nije zanemarivo zagađenje Jadrana. Koliko njih dođe ovako nakon sati i sati sjedenja u pregrijanim autima,onako znojne i uffff,da vam sad ne opisujem :mrgreen: Uostalom,evo pa pogledajte koji je najčešći uzrok pomora ribe na moru. :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=Y_FH-HyvOjg&feature=related
DAMIR

PostPostao/la unije » 29. 07. 2008. (08:35)

.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (23:39); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Teo » 29. 07. 2008. (10:59)

unije je napisao/la:Teo lipo si to reka samo odi malo na talijanske forume pa napiši kako i oni trebaju rigorozno štititi more :lol: :lol:

OK, taljani su veliki problem - zimi sam jih video svega 2 milji od dugog otoka, kako love po jugu kad i hrvatska policija nije mogla ispluti. Ali ipak mislim, da je glavni problem izlovljavanje u priobalnom pojasu od 4 milije, dje love izključivo hrvatske koče - i šta sve ne love!!! Čoveka srce boli i za te ribare i za ribe.
Teo
New Entry

PostPostao/la Teo » 29. 07. 2008. (11:27)

DAMIR je napisao/la:A šta kažete na ovo?? :evil: :evil:

Ja zapravo nemam komentara - ali ta logika je zabrinjavajuča. Niko neče štiti mora ako ne oni koji od njega žive. A tu država uradi mnogo premalo - više kontrole na moru i rigorozne kazne za kršitelje nisu najbolje rešenje ili barem ne dovoljno rešenje. Treba početi ulagati u naobrazovanje, osveščivanje ljudi o kako velikom problemu je tu rječ.
Teo
New Entry

PostPostao/la Homer » 29. 07. 2008. (11:46)

Svima je jasno da je postojeće stanje neodrživo.
Najveći problem su loši zakoni. Dakle, prvo treba složiti kvalitetne zakone a nakon toga ustojiti kvalitetan i vrlo rigorozan sustav kontrole provođenja zakona. Dokle god u ministarstvu budu sjedili ljudi koji ne znaju ništa o morskom ribolovu kao i o upotrebi alata u istom, situacija neće biti bolja.
Ne želim nikoga vrijeđati, ali što Čobanković ili Pankretić znaju o moru i ribolovu (spominjem njih dvojicu jer su najfriži). Ekipu svojih pomoćnika su složili zna se po kojem ključu!
Sve je to ljudi moji žalosno! Ali izgleda da to nema veze jer netko je jednom rekao IDEMO DALJE!!!
Da, bitno je da idemo dalje, a gdje idemo očigledno nije bitno! :( :( :(
Homer
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Kvarnerplastika Vega i Honda 10 ks

PostPostao/la unije » 29. 07. 2008. (12:17)

.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (23:39); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la DAMIR » 29. 07. 2008. (13:33)

Po meni,bija bi dovoljan samo JEDAN policajac da uvede red na moru. Ali mu dat ovlasti da može odrat krivolovca do kože! Tako da kad ostali čuju kako je proša jedan krivolovac,drugima bi se noge odsikle od straha da ne prođu ka i on.
Na ljutu ranu-ljuta trava.Jebeš sve ostalo...dok to ne uvedemo u sve segmente ove države,nema ničega. :evil:
DAMIR

PostPostao/la unije » 29. 07. 2008. (13:46)

.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (23:40); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la DAMIR » 29. 07. 2008. (13:53)

Ma je,moš mislit...kad se ti ljigavi krivolovci ne drže zakona i onih osnovnih ljudskih regula,zašto bi i policajci imali obzira prema takvima? Naročito prema recidivistima. Ma mogu ti reć jedno...znan za vrime one nesritne jugovine,na šibenskom području je patrolira jedan veliki milicijski brod M-25,a zapovjednik je bija jedan stari drot Romano Čikarela!
Taj ti za neke sitne stvari nebi ništa niti reka prvi put...ali ako te nađe drugi put sa istom greškom...diži brale kredit jer si jedino tako moga platit kaznu. A oni dopunci i profiji su masu puta trajno ostajali bez mriža,a nekima je i brode zaplijenilo. ;Mislim,bilo je nešto krivolova na tom području,ali u usporedbi sa ovim danas...tek u promilima.
DAMIR

PostPostao/la unije » 29. 07. 2008. (14:00)

Druga su vremena ;)
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 29. 07. 2008. (18:19)

:cry:,ne spominji!

Bit ove vaše diskusije je da je besmislena jer krajnji razlog nije za niti jedan forum,svi znamo po čemu smo u vrhu u svijetu ,da kod nas možeš na..bat i gotovo nevin ako se nekome digne,dok se "pravi igrači" ne boje nikoga a to nije bez razloga!
Nema tu slučajnosti!!!!

Istina je to da će se 15 njih teže "dogovorit" nego njih 2 ili 3 ili 4,zato se tako i radi!

To shvate odmah i potencijalni prekršitelji,bez brige!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.