Delfini i tune - gladne gazde

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Delfini i tune - gladne gazde

PostPostao/la Raketa » 15. 06. 2013. (23:08)

Vjerojatno je za mnoge ovo prožvakana tema, ali me kao početnika u ribolovu zanimaju vaša razmišljanja: kažu da delfin i tuna jedu 30-40 kila ribe na dan, da nemaju prirodnih neprijatelja, i da su zaštićeni a) jer su lijepi) i b) jer se tunu tamani kolko god je ima što svi znamo (puno mesa puno love). Imao sam sreću da sam više puta vidio sredozemnu medvjedicu u Premanturi. Navodno je i ona jedna od ovih "gazdi" u moru i navodno je baš zato skoro istrijebljena, jer su je ribari u svakoj prilici ubijali (da li samo zato? šta nije ista stvar bila s delfinima pa ih još ima ohoho?).
Uglavnom, evo mog provokativnog pitanja: da li mislite da bi bilo dobro kada delfini više ne bi bili zaštićeni?
Raketa
Member

Re: Delfini i tune - gladne gazde

PostPostao/la emils » 16. 06. 2013. (06:47)

Je li to "ohoho" neki stručni termin? Je li to više od "oho" a manje od "ohohoho"?
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la malub1 » 16. 06. 2013. (08:45)

I vukovi su zaštićeni i nekima lipi a nekima pokolju cilo stado.I šta se u Lipoj našoj po takvim pitanjima radi?
Mene osobno više brine šta se na peškarijama prodaju nedorasli moli,jučer san vidija i hrpu škarpinica manjih od 10 cm( aminim.lovna vel 25cm) pa sitne trljice........ Njih na peškariju nisu donili ni sredozemne medvjedice ni tunji a ni bogme dupini nego LJUDI
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la pagus » 16. 06. 2013. (08:51)

Raketa je napisao/la:. . . . da li mislite da bi bilo dobro kada delfini više ne bi bili zaštićeni?

Je, bilo bi dobro. : Laughing4:
A još bi bolje bilo potegnut liniju od Premanture doli do Biševa i sve to potaracat i betonirat da bude lipo ravno i mirno
a ne se za***avat sa tamo nekim ribama i racima.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la ab ovo » 16. 06. 2013. (09:45)

Toooo Pagus! I ostavit par škulja da se more dat koncesija na 50 godina za lovit na kanjavaču.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la gof1 » 16. 06. 2013. (11:06)

malub1 je napisao/la:I vukovi su zaštićeni i nekima lipi a nekima pokolju cilo stado.I šta se u Lipoj našoj po takvim pitanjima radi?
Mene osobno više brine šta se na peškarijama prodaju nedorasli moli,jučer san vidija i hrpu škarpinica manjih od 10 cm( aminim.lovna vel 25cm) pa sitne trljice........ Njih na peškariju nisu donili ni sredozemne medvjedice ni tunji a ni bogme dupini nego LJUDI

:Other14:
gof1
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la Maguro Pro Shop » 16. 06. 2013. (12:04)

Mislim da delfini i tune i tekako imaju neprijatelje u isto zaštičenoj vrsti morskog psa Modrulja.Vidio sam svojim očima kad je jednim ribolovcima iz Njemačke modrulj odgrizao dobar komad tune dok su ju drilali i poslije su pisali da je to bio veliki Mako pas ali nije jer sam ja stao do njih i ulovio ga pošto je kružio o,o broda tražeči još.Filmič gdje se vidi ta odgrižena tuna i poslije catch&release tog modrulja možete vidjeti na stranicama Adiatic fishing chartera u rubrici videa.Pozz.[
Maguro Pro Shop Zagreb
Savska cesta 159
Radno vrijeme 10-19h subotom 10-14h
0038516191775
maguro@maguro-fishing.com
Besplatna dostava po cijeloj Hrvatskoj!!!
Maguro Pro Shop
New Entry

Tip plovila: Antares 12 Benettau 2x370 Volvo Penta D6

PostPostao/la luc » 16. 06. 2013. (13:55)

Čim čovjek intervenira u prirodu, događaju se ovakve stvari, kao sa vukovima, tunama, škampima i sl.
Sad se prekomjerno štiti tuna, pa će se raskotit modrulji, pa medvjedice, pa veliki bili, i eto nevolje.
A jadni škampi sve manji. Njih niko ne obadaje.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la Raketa » 16. 06. 2013. (15:50)

emils je napisao/la:Je li to "ohoho" neki stručni termin? Je li to više od "oho" a manje od "ohohoho"?

:lol:
pa napisao sam da nisam stručnjak
lovim često ispred pule i od tri večeri šta idem van dva puta vidim delfine
to je ohoho
1 od 3 je oho a 3 od 3 ohohoho ;)
ne bi ja raspravu s latinskim nazivima ribe, zanima me što o pitanju misle ljudi koji više od mene znaju o moru
Raketa
Member

PostPostao/la Raketa » 16. 06. 2013. (16:07)

malub1 je napisao/la:I vukovi su zaštićeni i nekima lipi a nekima pokolju cilo stado.I šta se u Lipoj našoj po takvim pitanjima radi?

Mislim da si u pravu..donekle.
Da ljudi uopće ne diraju u ribu sve bi u moru bilo kako priroda kaže. Ali stvarnost je drugačija i ljudi i vole lovit ribu i vole je i jesti, a bogami i lovit u velikim količinama, zato da bi je jeli i oni koji žive u Alpama i da se od toga zaradi lova.
I da se svi drže propisa, opet smo ravnotežu u moru poremetili, a zato su i uvedena ograničenja o minimalnoj veličini ribe kojih se nadam se bar većina ljudi koji su tu na forumu, kao i ja, drže.
Zašto je u redu, kao što sam ja danas napravio, lišit života 15 arbuna, a nije u redu eliminirat jednog delfina, npr. planski, nek to recimo radi nekakva obalna straža, kao što je normalno da se na taj način uredi nekakva park šuma?
Raketa
Member

PostPostao/la Maguro Pro Shop » 16. 06. 2013. (16:22)

Nekako mi se čini da je prisutnost delfina uvijek jednaka.Nisam primjetio da se populacija nešto rapidno namnožila tako da sigurno u tom svijetu ima neka prirodna selekcija koja regulira njihov broj.
Maguro Pro Shop Zagreb
Savska cesta 159
Radno vrijeme 10-19h subotom 10-14h
0038516191775
maguro@maguro-fishing.com
Besplatna dostava po cijeloj Hrvatskoj!!!
Maguro Pro Shop
New Entry

Tip plovila: Antares 12 Benettau 2x370 Volvo Penta D6

PostPostao/la Pestilence » 16. 06. 2013. (20:06)

Raketa je napisao/la:Zašto je u redu, kao što sam ja danas napravio, lišit života 15 arbuna, a nije u redu eliminirat jednog delfina, npr. planski, nek to recimo radi nekakva obalna straža, kao što je normalno da se na taj način uredi nekakva park šuma?

Arbune lovis za gust i za poist...
A zasto bi pobio dupine, ijednoga? Zato sta izidu malo ribe i isparaju digod koju mrizu?
Nije da je dosla najezda dupina pa da se nemoze zivit od njih...
Mozda u Istri je, neznan, al ovde (bracki kanal) je zapravo rijetkost vidit dupina... Nije da ih nema, al nije ni da su cesti...
Ja bi volio da ih vidin i cesce...
Ako imas problem, napravi sve sta mozes da ga rijesis.
Ako ga nemozes rijesit, onda nemas problem.
Pestilence
Senior Member

Tip plovila: pasara Elan 490 + Yamaha F6

PostPostao/la Pape » 16. 06. 2013. (22:31)

...ako se ko nakotija po moru i na kopnu ko ušenak...to smo mi...ljudovi...tribalo bi nas malo proridit.... jer koliko mi tek izimo ribe...odnosno eee da bar izimo...nego uvati se i baci priko bande...je nemjerljivo u odnosu na jednog bidnog dupina...i dok nas nije bilo, bilo je dupina, tuna, pasa...i čega već...a i ribe u moru, a danas se spominjalo...tako da tema je... em bezveze, em totalno ...ne mogu izumislit rič ili još nije ni imišljena...ali egoistična, licemjerna, .....pa čak i genocidna....

...u večini slučajeva beštije ubijaju da bi se prehranile i ne bacaju ništa, već ize sve, ili poštaju drugima da ize...samo smo mi beštije koje ubijaju šta iz prehrane, šta iz razonode, šta iz objesti, šta iz pohlepe....a višak radije će završit bilo di, nego da se da onome koji nema....tako da radije pozovi tu obalnu stražu da malo desetkuju ljude po moru....a ostave se bidnih beštija...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Raketa » 17. 06. 2013. (08:05)

Pestilence je napisao/la:
Raketa je napisao/la:Zašto je u redu, kao što sam ja danas napravio, lišit života 15 arbuna, a nije u redu eliminirat jednog delfina, npr. planski, nek to recimo radi nekakva obalna straža, kao što je normalno da se na taj način uredi nekakva park šuma?

Arbune lovis za gust i za poist...
A zasto bi pobio dupine, ijednoga? Zato sta izidu malo ribe i isparaju digod koju mrizu?
Nije da je dosla najezda dupina pa da se nemoze zivit od njih...

ok..zakon kaže da delfini i tune trebaju biti zaštićeni, svi koji su nešto pisali u temi kažu da delfini trebaju biti zaštićeni (nitko tune nije spomenuo?)..ne preostaje mi nego da se složim..i citiram odgovor koji mi se najviše svidio..
Raketa
Member

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 17. 06. 2013. (10:42)

Maguro Pro Shop je napisao/la: dok su ju drilali

............. sta su joj radili ????? ............. ne razumin :mrgreen: ..........
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.