Separator voda/gorivo

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Separator voda/gorivo

PostPostao/la newby » 11. 04. 2012. (10:28)

Pozdrav, cijenio bih mišljena forumaša o tome da li je potrebna ugradnja dodatnog separatora gorivo/voda - tvornički je u Yamahu ugrađen mali separator koji bi trebao zaštiti motor. Pretpostavljam ako dođe do većeg udjela vode, da taj tvornički separator zatvori put gorivu i motor stane (što je dobro za motor, ali nije baš za putnike na brodu). Ako se motor redovno servisira jel moguće da se u jednoj sezoni (4-5 mjeseca) dođe do tolike kondenzacije.

Svakako je prednost dodatnog separatora da se može voda lagano ocijediti i nastaviti ploviti bez odlaska serviseru. Al eto zanima me dal se isplati investirati (mislim 1200 hrk) za to ili je tvornički dovoljan

Hvala
newby
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bakan 6.3

Re: Separator voda/gorivo

PostPostao/la sans-ego » 11. 04. 2012. (12:26)

newby je napisao/la:Pozdrav, cijenio bih mišljena forumaša o tome da li je potrebna ugradnja dodatnog separatora gorivo/voda.... Ako se motor redovno servisira jel moguće da se u jednoj sezoni (4-5 mjeseca) dođe do tolike kondenzacije.

Ne samo da je moguce nego je to cinjenica. Narocito ako se puno vozis.
U svakom gorivu ima vode, a u ljetnim danima se vlaga kondenzira jos i vise. Narocito puno kondezirane vlage ima u ogromnim podzemnim tankovima benzinskih. Bez obzira sto neke benzinske ispumpavaju tu vodu, velika vecina ih to ne radi, pa treba izbjegavati tocenje goriva odmah poslije posjeta dostavne cisterne benzinskoj stanici, jer se onda sve izmjesa pa je benzin ili nafta puna vode.

newby je napisao/la:Svakako je prednost dodatnog separatora da se može voda lagano ocijediti i nastaviti ploviti bez odlaska serviseru. Al eto zanima me dal se isplati investirati (mislim 1200 hrk) za to ili je tvornički dovoljan

Mislim da je pametno investirati u ovakav separator, pa si miran i jedna briga manje sto je :thumbup:
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la el passo » 11. 04. 2012. (12:54)

Separator je dobra stvar pogotovo za veče rezervare. Nisam siguran, ali ono na Yamahi bi mogao biti samo filter za nečistoće a ne separator. Ovih 1200kn mi se čini puno i vjerojatno se radi o original separatoru od Yamahe. U nautičkim trgovinama bi mogao proči dosta jeftinije
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la newby » 11. 04. 2012. (12:56)

Ma slažem se, pročitao sam negdje da je problem vode izraženiji kod manjih motora koji nemaju standardno ugrađen filter,a kod jačih (100 hp u mom slučaju) da to uopče nije problem. Bilo mi je to nekako sumnjivo, pa rekoh da vidim ima li netko praktična iskustva.1200 je original - možda i malo više, lani sam pitao pred kraj sezone pa nisam siguran, al tu je negdje cijena.

Ima li neka preporuka - neki generički gdje bi se mogao naći i po kojoj cijeni?
newby
New Entry

PostPostao/la sans-ego » 11. 04. 2012. (13:28)

newby je napisao/la:Ima li neka preporuka - neki generički gdje bi se mogao naći i po kojoj cijeni?

Nema genericni nego samo jako dobar. U Trstu mozes kupiti Racor-Parker 120A i to ti je to sto ti treba. Ne bi smio biti vise od 60 - 80 Eura s rezervnim uloskom, a miran si 4 -5 sezona. Gdje se moze kupiti u Hrvatskoj ne znam, ali ima onih koji znaju pa ce ti reci.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la borro » 11. 04. 2012. (13:33)

sans-ego je napisao/la:
newby je napisao/la:Pozdrav, cijenio bih mišljena forumaša o tome da li je potrebna ugradnja dodatnog separatora gorivo/voda.... Ako se motor redovno servisira jel moguće da se u jednoj sezoni (4-5 mjeseca) dođe do tolike kondenzacije.

Ne samo da je moguce nego je to cinjenica. Narocito ako se puno vozis.
U svakom gorivu ima vode, a u ljetnim danima se vlaga kondenzira jos i vise. Narocito puno kondezirane vlage ima u ogromnim podzemnim tankovima benzinskih. Bez obzira sto neke benzinske ispumpavaju tu vodu, velika vecina ih to ne radi, pa treba izbjegavati tocenje goriva odmah poslije posjeta dostavne cisterne benzinskoj stanici, jer se onda sve izmjesa pa je benzin ili nafta puna vode.

newby je napisao/la:Svakako je prednost dodatnog separatora da se može voda lagano ocijediti i nastaviti ploviti bez odlaska serviseru. Al eto zanima me dal se isplati investirati (mislim 1200 hrk) za to ili je tvornički dovoljan

Mislim da je pametno investirati u ovakav separator, pa si miran i jedna briga manje sto je :thumbup:

Oprosti ali moram te pobiti, jer radim sa tim. U spremnicima ne smije biti više od 2 cm vode (više od toga se odmah prijavljuje i vadi, a u najvećem broju slučajeva ima par mm i to taloga, a ne samo vode), a drugo, gorivo se prije zaprimanja provjerava, i ukoliko se pokaže voda, ne smije se zaprimiti već se vraća u rafineriju. Tako da nebi išlo ovo da ne treba točiti nakon dostave. Drugo, najveća kondenzacija je u vanjskim spremnicima zimi, osobito ako su prazni ili poluprazni, i ljeti kad su hladne noći. Vrijedilo bi i za podzemne, ali tamo puno sporije dolazi do hlađenja spremnika nego vanji, pa je efekt puno manji.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la sans-ego » 11. 04. 2012. (14:01)

borro je napisao/la:Oprosti ali moram te pobiti, jer radim sa tim. U spremnicima ne smije biti više od 2 cm vode (više od toga se odmah prijavljuje i vadi, a u najvećem broju slučajeva ima par mm i to taloga, a ne samo vode), a drugo, gorivo se prije zaprimanja provjerava, i ukoliko se pokaže voda, ne smije se zaprimiti već se vraća u rafineriju. Tako da nebi išlo ovo da ne treba točiti nakon dostave. Drugo, najveća kondenzacija je u vanjskim spremnicima zimi, osobito ako su prazni ili poluprazni, i ljeti kad su hladne noći. Vrijedilo bi i za podzemne, ali tamo puno sporije dolazi do hlađenja spremnika nego vanji, pa je efekt puno manji.

Vjerujem ti da je tako u vecini slucajeva, kod onih koji rade savjesno, posteno i solidno kao ti , ali pitanje je da li je to uvijek tako i bas na svakoj pumpi, narocito u ljeti gdje je guzva i uvijek neki susur, svi nervozni, a ceka 10-15 brodova za puniti. Znas i sam kako je i svega ima. Tako je to i u Italiji i u Sloveniji, ali znam iscijediti i po pola litre vode po tanku njihovog goriva, pa sam tu prilicno oprezan i nije samo moje iskustvo nego i mnogih drugih, ...ali hvala na objasnjenju. :thumbup:
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la valentino » 11. 04. 2012. (20:41)

po meni obavezno separator pogotovo ako se radi o novijem 4t motoru s direktnim ubrizgavanjem. ja ga imam na svim 4t motorima i mijenjam ih svake sezone, a ti vidi ovisno o upotrebi eventualno svako drugu.
na starijim 2T s karburatorima nikad nisam imao separatore i oni bi gutali sve bez problema, ali sad više nema zafrkancije
valentino
New Entry

Tip plovila: Aquamar 17, Sessa Key Largo, GS Nautica 580..

PostPostao/la newby » 11. 04. 2012. (20:48)

Čovjek s iskustvom vidim... može neka preporuka koji, gdje kupiti koliko €?
newby
New Entry

PostPostao/la neli27 » 11. 04. 2012. (22:11)

Nazovi Motomariner on ti je zastupnik za separ za bivšu,jeftiniji ti je od italije.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la newby » 17. 04. 2012. (14:25)

Evo za info, dogovorio sam ugradnju original Yamahinog filtera. Cijena je 970 kn.
newby
New Entry

PostPostao/la sans-ego » 17. 04. 2012. (23:17)

newby je napisao/la:Evo za info, dogovorio sam ugradnju original Yamahinog filtera. Cijena je 970 kn.

Eto, rijeseno.
Usput, za tu cijenu mogao si kupiti oba koji smo ti preporucili.
I Racor i Separ. I ostalo bi ti za slijedcih 5 sezona za filter uloske.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la dome » 17. 04. 2012. (23:50)

orginal je orginal i ma što bilo tko savjetovao te koliko god uvjerljiv bio uz ma kakve god argumente niti jedan argument nije uvjerljiv koliko je orginalni rezervni dio i orginalna dodatna oprema :D
zato koristite uvjek orginale u svim sverama života ma što to bilo i uvek ćete biti mirniji jer onaj koji je konstruirao predmetni stroj ili što li već sigurno zna naj bolje koja dodatna oprema je naj adekvatnija ........
Na kraju priče proizvođač jamči za ugrađeni orginalni rezervni dio i dodatnu poremu dok se ugradnjom zamjenskog dijela kao i dodatne opreme gubi jamstvo jer nitko ne može jamčiti za adekvatnu kvalitetu zamjenskog dijela što dovoljno govori samo za sebe jer da je proizvođač zamjenskog dijela siguran u to što je proizveo i stavio na tržište po nižoj cijeni od orginalnog dijela dao bi jamstvo na predmetni zamjenski dio ali to nikada nije slučaj ...........
svi savjeti u drugom smjeru ma čime god bili motivirani ne moraju biti uvjek nužno pogrešni ali ovaj je zasigurno točan :D
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la sans-ego » 18. 04. 2012. (00:08)

dome je napisao/la:orginal je orginal i ma što bilo tko savjetovao te koliko god uvjerljiv bio uz ma kakve god argumente niti jedan argument nije uvjerljiv koliko je orginalni rezervni dio i orginalna dodtna oprema :D
zato koristite uvjek orginale u svim sverama života ma što to bilo i uvek ćete biti mirniji jer onaj koji je konstruirao predmetni stroj ili što li već sigurno zna naj bolje koja dodatna oprema je naj adekvatnija ........
svi savjeti u drugom smjeru ma čime god bili motivirani ne moraju biti uvjek nužno pogrešni ali ovaj je zasigurno točan :D

:lol: :clap: Marketing i made in china rulz.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la el passo » 18. 04. 2012. (06:22)

To šta dome kaže je definitivno točna izjava i najsigurniji način za sve one koji imaju proizvod pod garancijom. Zato je i najskuplji.
Međutim ima puno velikih proizvođača koji za svoj finalni proizvod dobivaju dijelove iz kooperativnih firmi iz cijelog svijeta npr. boeing.
Što se tiče tržišta rezervnih dijelova tu je najrazvijeniji sektor autodijelova, di proizvođači automobila također surađuju sa kooperantskim firmama. Te firme osim što proizvode dijelove i pakiraju ih u kutijice sa logom automarke na drugoj traci te iste proizvode pakiraju u kutijice sa svojim logom i prodaju ih kao konkurencija za dosta nižu cijenu. Također se dobije garancija na dio u trajanju od godine dana isto kao i u ovlaštenoj autokući. Onaj ko je u tome zna koji dio može kupiti konkurentski a da dobije istu stvar.
Naravno nautički dio je drugačiji jer tu nema toliko proizvođača i ne postoji potreba za toliko rezervnih dijelova.
Što se tiče separatora on nije uvjetovan kupnjom novog motora i sumljam da ne postoji bolji proizvod od onog sa logom određenog proizvođača vanbrodskih motora.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.