TOHATSU-sara 8

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

TOHATSU-sara 8

PostPostao/la nikoM » 16. 11. 2008. (18:37)

Pozdrav forumaši.
Da li netko zna nešto o motoru Sara 8.Prijatelj mi je jučer pričao o tom motoru i izgleda da ga je meštar napravio na bazi motora Tohatsu ali vanbrodskog!! Motor je iznimno malih gabarita,pa bi ga možda bilo zgodno staviti u Istranku.
Tražio sam podatke na internetu ali nisam našao ništa.Inače,kako sam čuo motor je napravio meštar Katunarić iz Splita.
Ako imate bilo kakve podatke bio bih zahvalan.
nikoM
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka-T-10

Re: TOHATSU-sara 8

PostPostao/la pomorac » 16. 11. 2008. (21:27)

Pretraži malo po forumu, ovom i onom drugom, negdje je već pisano o tome, čitao sam samo se ne sjećam gdje
pomorac
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Stefini 12m, A-1020, Amon 790, Crestliner ...

PostPostao/la dome » 16. 11. 2008. (23:25)

a, zašto bi to stavlja na istranku?oli ti nije jednostavnije i puuuuunooooo jeftinije obisiti orginal tohatsua 8. :? :? :?
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la nikoM » 17. 11. 2008. (07:07)

dome je napisao/la:a, zašto bi to stavlja na istranku?oli ti nije jednostavnije i puuuuunooooo jeftinije obisiti orginal tohatsua 8. :? :? :?

Tražio sam podatke a ne preporuke,hvala.
nikoM
Member

PostPostao/la dome » 17. 11. 2008. (09:03)

nikoM je napisao/la:Pozdrav forumaši.
Motor je iznimno malih gabarita,pa bi ga možda bilo zgodno staviti u Istranku.

:? :? :?

Isprike na preporici neću nikada više ali, sam si kriv kad dovodiš ekipu na forumu u zabludu pa sam zbog nekonkretnosti i dvosmislenosti upita drznuo se uputiti preporuku.Zaista još jednom isprike zbog moje dovedenosti u zabludu i davanja ne zlonamjerne preporuke. :oops: :oops: :oops:
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la nikoM » 17. 11. 2008. (18:49)

Dome,obisija bih ja Tohatsua 8 i bez tebe,ali me zanima OVAJ motor i podatci o njemu.
Ne znam što je nekonkretno i dvosmisleno u mome pitanju.Sara 8 je unutarnji motor,pa me zanimaju vaša mišljenja o tome.
I nisam ja to shvatio kao zlonamjernu preporuku,nego jednostavno trebam podatke o tome.Svi smo mi ovdje na forumu na svoju ruku i željeli bi probati nešto novo,a ja pogotovo.
I molim te nemoj se ispričavati,samo pričamo.Pozdrav...
nikoM
Member

PostPostao/la primorac » 17. 11. 2008. (22:11)

Ima već davnih godina da je Katunarić prepravljao Tomosa 10 (kratio mu nogu) i ugrađivao ih u manje barke, sve je to lipo neko vrijeme, onda nastanu problemi.... Jednostavno, propela,glava propele je od aluminija, neadekvatno zaštićena, pojede to more. Vanbrodski motor ne treba držat umočenog u morsku vodu dok nije u upotrebi. Sve i da se ne pojede ništa, natalože se školjke i ostali organizmi na ulazu vode u motor i eto problema.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la dome » 17. 11. 2008. (23:00)

ajde dobro znam ponešto o tom i o ostalim katinim uradcima jer mi je to jedan dio posla.dakle ovako kata je napravio nekoliko motora na istu šemu prvo je bio tomos 4,8 pa onda tomos 10 i nakon toga 18 pa poslje tohatsu 8 pa 9,8 pa nakraju honda 20 ova zadnja 3 je nazvao po unuci Sari.Ali to nisu unutarbrodski motori u klasičnom smislu oni nemaju osovinski vod bukulu i slično to su motori sa sail-driveom i imaju smisla samo u jedrilicama i nigdje drugdije jer su puni kompromisa.jedan od prije spomenutih je taj da njihova noga nije konstruirana za stalni boravak u slanoj vodi jer obrastu usisi mora i anode a,onda dođu veliki probjemi.svi ti kompromisi imaju smisla na jedrilici gdje je krma nepraktična za vanbrodski motor a,za unutarnji nema mijesta i onda je kompromisno riješenje sail-drive koji je Yanmarov ili Lombardinijev jako skup a,o motorima da ne govorimo pa se kata dosjetio ovome iako mu patent nikad nije dosegao serijsku proizvodnju jer je kao što rekoh pun kompromisa di je jedna strana dobra ali druge tri nisu.osobno sam imao intervencije na nekoliko tomosovih verzija i problemi su oko obrastanja usisa vode učestali jer su kanali uski i nema mogućnosti proširiti ih pa je potrebno par puta godišnje roniti i čistiti ih.ovakvi motori na barkama koje imaju krmu predviđenu za vanbrodski motor nemaju nikakova smisla jer prvo kako ih ugraditi trebalo bi pilati kolumbu pa raditi bunar a zašto da sve to skupa da bi poslje motor samo smeta u santini o tome da onda trebamo kormilo da ne govorimo i zašto onda sve to kad za vanbrodski ima barka predviđeno mjesto zašto si komplicirati nešto što je u orginalu samo po sebi jednostavno.Dakle sa tim motorom nisi dobio u odnosu na orginal vanbrodski nikakvu prednost jer i dalje imaš nogu koja ti je sada fiksna i mašinu koja je ista samo je nepristupačnija i zauzima prostor u santini a i startanje je jako nepraktično riješeno kod sare 8 jer nama elektro start nego špagu pa je nezgodan položaj povlačenja i još imaš hrpu troškova za sve to smontirati i upasati u istranku koja nije predviđena ni u kojem obliku za sail-drive dok je kod jedrilica bitno drugačije jer one konstrukcijski jesu predviđene za taj oblik pogona i još imaju kormilo koje ti tek trebaš konstruirati i upasati.
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la nikoM » 18. 11. 2008. (18:29)

E moj Dome, to su dobri podatci. :D Danas sam dobio Otvoreno more i u njemu našao članak o tome motoru.
Sve to što si ti napisao tamo ne piše,samo pohvale.Možda je taj motor u startu napravljen za jedrilice ali to tamo ne piše.
Nije ni meni baš sve bilo jasno,pogotovo zbog hlađenja jer imam Tomos 10 ,pa znam kad ga ostavim mjesec dana u moru nastaju problemi.Ali znaš kako je kad crv uđe u te,volim to rasčistiti do kraja.Hvala na trudu. :D
Pozdrav.
nikoM
Member

PostPostao/la bota » 17. 03. 2010. (19:27)

Ja imam jednog takvog Tomosa i sada ga mijenjam jer sam kupio yamahu FT 9.9. Inače lani sam kupijo jednog dobro očuvanog Tomosa pa sam mu promijenio cijeli motor. Ostala je samo ploča i auspuh od starog motora.
Inače motor je na prodaju, pa ako nekog interesira nek se javi PP.
bota
Member

Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

PostPostao/la ribariba1 » 17. 03. 2010. (20:20)

koliko košta, di se može vidit, poz
ribariba1
New Entry

Tip plovila: jedrilica, elan 707

PostPostao/la bota » 17. 03. 2010. (21:17)

A ne znam koliko bi ga cijenio, a može se vidit u Splitu za koji dan kad ga izvadin iz broda.
bota
Member

PostPostao/la bota » 14. 04. 2010. (21:28)

Evo motor je izvađen iz broda i spreman čeka novog vlasnika. Cijena 1500 kunića sa komandama i svim što mu je pripadalo.
bota
Member

PostPostao/la wildstar » 15. 04. 2010. (20:45)

To nije puno dobar je to motorić.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la bota » 15. 04. 2010. (21:46)

Ima i nešto dijelova od starog tomosa kojeg sam lani zamijenio, pa i njih dajem uz motor.
bota
Member

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.