suzuki 5ks,četverotaktni,duga osovina

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

suzuki 5ks,četverotaktni,duga osovina

PostPostao/la sneky » 19. 04. 2010. (08:55)

mislim kupit taj suzuki 2003god,za 2.800kn,pa me zanima kako se taj motor pokazao na moru,kvarovi,kvaliteta? i da li je to dobra cijena za njega(isplati li se to uzeti)? šta treba gledat,kad ga budem isprobavao,da koliko toliko budem siguran da je motor u redu?
sneky
Member

Re: suzuki 5ks,četverotaktni,duga osovina

PostPostao/la street » 19. 04. 2010. (20:33)

sneky je napisao/la:mislim kupit taj suzuki 2003god,za 2.800kn,pa me zanima kako se taj motor pokazao na moru,kvarovi,kvaliteta? i da li je to dobra cijena za njega(isplati li se to uzeti)? šta treba gledat,kad ga budem isprobavao,da koliko toliko budem siguran da je motor u redu?

moj 4t od 6ks je bio izvanredan
street
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la sneky » 20. 04. 2010. (09:29)

ja sam čuo da su dosta osjetljivi i da imaju dosta plastičnih djelova na sebi i da se sklapaju na tajlandu,a u tom rangu da je sada najbolji tohatsu,i proizvodi se u japanu....nadam se da neću imati kvarova sa tim suzukijem iz 2003 godine
sneky
Member

PostPostao/la aladin » 20. 04. 2010. (09:56)

sneky je napisao/la:ja sam čuo da su dosta osjetljivi i da imaju dosta plastičnih djelova na sebi i da se sklapaju na tajlandu,a u tom rangu da je sada najbolji tohatsu,i proizvodi se u japanu....nadam se da neću imati kvarova sa tim suzukijem iz 2003 godine

ja sam imao 6ks 4t 2007/2008 i nisam imao nikakvih problema s njim. Jedina stvar koju sam primjetio jest da je osjetljiv na prljavo gorivo, ali to mislim da je slucaj kod vecine motora te klase.
aladin
Moderator

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la proconsul » 20. 04. 2010. (10:24)

Imam takav 2005. godište, kupljen za 500 eura lani u 9. mjesecu, na pasari od 4.80 i 5ookg. Prije toga je bio u renti, a ja sam ga kupio konzerviranog. Skinuo sam mu kapu, izgledalo je, i još je tako, ko novo.Uzeo sam ga na preporuku od čovjeka koji je uzeo isti takav. Upalili smo motor, iz prve, bez greške, i to je bilo otprilke sve što se provjere tiče. Do danas je zakazao samo jednom, kad je ostao bez benzina :sick: pa su mi skoro otpala muda veslajući uru i po kontra korenta :Other20:
Što se tiče osjetljivosti. Nemoj štedit na kvaliteti goriva i montiraj si jedan filter na crijevu od rezervoara prije i kupi dobro crijevo i pumpicu, sve dobro pričvrsti i nema problema, jer ti u suprotnom može sisat zrak i gasit se. Potrošnja ulja je cca. 2dl na 100h. Provjeriš ga na 70-80h i eventualno dodaš (pakiranje ti je ionako od 1l, a u njega ide oko 7dl, pa ti ostane). Koristim originalno ulje od Suzukija. Ako primijetiš u tragu od propele da ti baca masne mrlje (ne puno, ne stalno, onako usput :D ), vjerojatno te upozorava (kako je samo pametan :lol: ) da je 100h tu negdje - svjećica i ulje u motoru. Dobro ti ga je tu i tamo skinut i okupat ga u slatkoj vodi. Bio sam negdje pročitao da ih zna zezat korozija, ako nije stalno uronjen u more, kod mene se to nije (još) pokazalo. Jedino u što zaista ne možeš biti siguran je propela, jer i bez obzira na probu, može ti 'provrtit' (ležaj propele koji ide na osovinu nalazi se u nekoj gumi-sprečava oštećenje osovine ako bubneš propelom u grotu- koja je normalno potrošni materijal) par dana poslije, ili, kao meni, nakon 6 mjeseci, tako da ću ovih dana stavit novu (750 kn). I dalje se možeš vozit, ali s manje gasa. I još nešto. Prije paljenja mu sa žicom pročačkaš ispust vode - dosta je mali otvor pa se zna začepit i onda se pregrijava - ako je sve u redu voda izlazi na minimumu kao da lagano piškiš :mrgreen:
Nadam se da sam ti pomogao 8-)
u boj u boj junaki, brigade turisticke, turiste ćemo guliti, ud šoldi osloboditi!
proconsul
New Entry

PostPostao/la sneky » 20. 04. 2010. (14:07)

da pomogao?punooo pomogao...hvala ti na savjetima,još samo jedno pitanje?koliko košta to originalno ulje u servisu,i koliko košta da ti oni naprave redovan servis?
sneky
Member

PostPostao/la proconsul » 20. 04. 2010. (16:16)

sneky je napisao/la:da pomogao?punooo pomogao...hvala ti na savjetima,još samo jedno pitanje?koliko košta to originalno ulje u servisu,i koliko košta da ti oni naprave redovan servis?

Ulje je oko 100 kunica, svjećicu stavi NGK (oridžidži za njega)-ne znam sad koliko je ona. Ulje u motoru, svjećicu i ulje u peti si možeš sam promijenit, ako si više na moru, da si smanjiš muke i trošak. Ne znam cijene servisa, nisam ga još nosio. Pred tridesetak sati sam mu mijenjao ulje i svjećicu, do vikenda ću propelu i kapicu (zna napuknut, nije neki trošak - 80kn, ali kad se nema onda je i to puno :eh: ), a na servis najvjerojatnije na jesen (čuo sam da bi bilo dobro svakih dvjestotinjak sati, ali ako ga malo paziš i nemaš problema, dosta je i jednom godišnje).
Ako je sve u redu (nisam prije napisao jer se nekako podrazumijeva ono opće stanje - pitura, cijevi i to..), mislim da ti cijena nije loša, a možda uspiješ i spusti 200-tinjak kunica. Pogledaj kako ti kapa zatvara, ako nije skroz stisnuta, radi ti bez veze vibracije na malim okretajima (meni smeta na zvučno-živčanoj bazi :Angry36: ) pa mu onda podebljaš meso na kapi epoksi kitom ili nekom gumom, pa brtvi i ne živcira :Drink40:
u boj u boj junaki, brigade turisticke, turiste ćemo guliti, ud šoldi osloboditi!
proconsul
New Entry

PostPostao/la sneky » 20. 04. 2010. (22:09)

svaka čast majstore na nekim savjetima!!!da si bliže,platio bi ti pivu.ha,ha,ha
sneky
Member

PostPostao/la proconsul » 21. 04. 2010. (20:16)

Nema na čemu. Nisam dosta dugo bio u Rijeci (svojevremeno skoro svaki vikend :shh: :lol: ), ali ako me put nanese, ja pivu pamtim, a ti ćeš platit :mrgreen: :Drink27:
proconsul
New Entry

PostPostao/la sneky » 22. 04. 2010. (07:36)

ma nema problema!!! srdačan pozdrav iz ri
sneky
Member

PostPostao/la ab ovo » 22. 04. 2010. (08:55)

Obzirom da sam vozio takav motor, mogu ti reći par riječi o njemu kao korisnik, a ne kao mehaničar.
Ručica mjenjača nakon nekog vremena krene sve teže. Kada je odneseš u ovlašteni servis, onda ti oni naprave najprije "obradu" što znači da ti to malo pobruse, očiste i namažu i naplate. Onda to radi ok neko vrijeme te se to ponovno dogodi. Tada je ponovno odneseš na servis, oni je tada zamijene i platiš ponovno. ;) Uz put ti savjetuju izmjeniti dihtung radilice.

Nakon negog vremena iscuri ti ulje iz kartera, odeš na servis i promijene ti dihtung na radilici i "obrade" radilicu. Nedugo nakon toga iscuri ti ponovno ulje i oni u ovlaštenom servisu kažu da doneseš motor pa "ćemo vidjeti šta se dogodilo" što naravno nešto košta. Ti više ne odeš nigdje nego
viewtopic.php?f=54&t=2811&p=55798&hilit=suzuki#p55798 te obzirom da motor još uvijek stoji u konobi spuštam cijenu na 1200 kn. Vjerovatno će sada trebati promijeniti radilicu. Nisam pitao koliko bi to koštalo nego sam zbog hitnoće kupio novi motor.

Stojim na raspolaganju za eventualna pitanja i čekam kupca.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la keinfish » 22. 04. 2010. (19:19)

Nisam znao da se pod kapom suzukija skriva tohatsu :shock:
Ako može koja informacija o tome
hvala unaprijed :wave:
keinfish
New Entry

PostPostao/la wildstar » 23. 04. 2010. (16:30)

keinfish je napisao/la:Nisam znao da se pod kapom suzukija skriva tohatsu :shock:
Ako može koja informacija o tome
hvala unaprijed :wave:

Krivo tohatsu je pod kapom mercurya,suzuki ti je pod kapom malih johnsona.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la dome » 23. 04. 2010. (17:24)

wildstar je napisao/la:suzuki ti je pod kapom malih johnsona.

I velikih odnosno pod kapom svih 4T johnsona i velikih i malih i svakakvih :lol:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la keinfish » 23. 04. 2010. (17:54)

Znam to,imao sam dvije sezone mercury5 i ugradio sam alternator(špulu i ispravljač)
od tohatsu-a (bitno jeftinije) :lol:
Prethodni komentar je na post koji je nestao :shock:
keinfish
New Entry

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.