Tomos 10 se gasi pri jakom gasu

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Tomos 10 se gasi pri jakom gasu

PostPostao/la fico_i_ines » 06. 07. 2009. (14:20)

Na dalmatinki imam T10 (duga noga) kojega sam kupio sa prvim čamcem (prije 5 god) i makar je star, do ove sam godine bio izuzetno zadovoljan s njim. Brod inače vadim preko zime, a kada sam ga spustio ove god u 6 mj, tomos se počeo "loše" ponašati. Kada ga "stisnem" na puni gas, nakon cca 4-5 min se naprosto ugasi, kao da se uguši. Nakon toga redovito upali iz prve, ali ne povuče vodu (hlađenje), pa ga moram ugasiti i pričekati bar 5, 10 minuta. Nakon toga pali i vozi normalno (povuče vodu), ali ga ne smijem ponovo "stisnuti".
Sve što znam sam odraditi , napravio sam (nove svječice, čiščenje frgazera, ...). Meni "smrdi" na to da nešto ne valja sa termoprekidačem. Gasi se slično kao što bi se gasio da nema hlađenja. Ali siguran sam (provjerio) da baca vodu dok se ugasi.

Ima li tko kakvu ideju što mu je ? Molim pomoć !!!
fico_i_ines
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: dalmatinka s kabinom

Re: Tomos 10 se gasi pri jakom gasu

PostPostao/la tg-boy » 06. 07. 2009. (19:58)

grije se ---- izbaci iz njega termoventil i ocisti, a sta se tice zadovoljstva---------u prvi bolji ducan po 4 takta 10-15 konja bilo sta pa ces vidit gust- a u dvi godine razlika na ustedi goriva isplatiti ce motor :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la fico_i_ines » 06. 07. 2009. (21:04)

Prvo hvala na odgovoru, no molim za još pojašnjenja (nažalost, do sada nisam trebao na njemu nikakve zahvate, pa znam jako malo... a osim toga, žabar sam... )

Što zapravo znači da izbacim termoventil ? Nije li on baš zato tamo, da isključi jedan cilindar ako se motor grije više nego bi trebao? Ako ga naprosto izbacim (ne znam točno kako bi to izveo ??? prebrikati ili što ??? ), neću li uništiti motor ???
Može li mi to netko objasniti ???

Zanima me isto i računica za gorivo koju si mi rekao. Yamaha 10konja (imaju izvedbu za pasare) je cca 20.000 kuna (sa svim popustima). Ja sam cijelo prošlo ljeto potrošio (vikendi od 6 do 9 mjeseca, plus tri tjedna G.O - cca do 30 dana na moru) nešto preko 100l benzina. Zajedno sa Valvoline dvotaktolom to čini cca 1000 kuna. ???? Za dvije godine to je 2000 kuna, pa do 20.000 fali još 18.000. Jel ja nešto krivo računam ?????

Inače svakako kanim u dogledno vrijeme investirati u novu pentu. Razmišljam upravo o toj Yamahi (ne znam točnu oznaku, ali radi se o izvedbi za pasare od 9,9 konja). Čamac je inače dalmatinka 6m, kabina bez natkabine, cca 600 kila. Svi kažu da preko 10-15 konja nema smisla stavljat, jer ne bi dobio ništa na brzini. Ima netko savjet?
fico_i_ines
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: dalmatinka s kabinom

PostPostao/la wildstar » 06. 07. 2009. (21:24)

Isključi termo prekidač da vidiš je li onda gasi.Ili prolij po glavi da vidiš je li kuva,
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la Ivanb1991 » 06. 07. 2009. (21:47)

fico_i_ines je napisao/la:Prvo hvala na odgovoru, no molim za još pojašnjenja (nažalost, do sada nisam trebao na njemu nikakve zahvate, pa znam jako malo... a osim toga, žabar sam... )

Što zapravo znači da izbacim termoventil ? Nije li on baš zato tamo, da isključi jedan cilindar ako se motor grije više nego bi trebao? Ako ga naprosto izbacim (ne znam točno kako bi to izveo ??? prebrikati ili što ??? ), neću li uništiti motor ???
Može li mi to netko objasniti ???

Zanima me isto i računica za gorivo koju si mi rekao. Yamaha 10konja (imaju izvedbu za pasare) je cca 20.000 kuna (sa svim popustima). Ja sam cijelo prošlo ljeto potrošio (vikendi od 6 do 9 mjeseca, plus tri tjedna G.O - cca do 30 dana na moru) nešto preko 100l benzina. Zajedno sa Valvoline dvotaktolom to čini cca 1000 kuna. ???? Za dvije godine to je 2000 kuna, pa do 20.000 fali još 18.000. Jel ja nešto krivo računam ?????

Inače svakako kanim u dogledno vrijeme investirati u novu pentu. Razmišljam upravo o toj Yamahi (ne znam točnu oznaku, ali radi se o izvedbi za pasare od 9,9 konja). Čamac je inače dalmatinka 6m, kabina bez natkabine, cca 600 kila. Svi kažu da preko 10-15 konja nema smisla stavljat, jer ne bi dobio ništa na brzini. Ima netko savjet?

10 ti je malo, 15 je ok, a 20 je mrak snaga za dalmatinku. uvijek imaš rezervu snage. nemoraš ga pičiti do daske ;) ;)
Bolje živjeti 100 godina u bogatstvu, nego jedan dan u siromaštvu!
Ivanb1991
Member

PostPostao/la primorac » 07. 07. 2009. (07:06)

Termoprekidač ima stopicu koju lijepo ištekaš i nema funciju.
Najvjerojatnije ti je impeler u lošem stanju, međutim nekad ako je stariji motor u inox šalici od impelere se nakupi kamenca-soli, koji oštete impeler. Također se zna dogoditi, da kućište šalice pojede more, pa nije u centru.
U svakom slučaju trebaš odnijet motor u servis nekom tko se hoće zabavit sa time (npr Jurec - proguglaj malo pa nađi adresu).
Inače, T-10 trebalo bi prije zimskog odlaganja staviti na stalak, da je noga u bačvi s vodom, da radi jedno sat vremena sa 1/3 gasa. Nakon toga motor treba "ugušiti" dvataktnim uljem - dovod goriva staviš u čašu u kojoj je dec-dva mješavine, ulivaš u to dvotaktol lagano, tako da povuče ulje i ugasi se. Nakon toga promjeniš ulje u peti, staviš nove svjećice i motor može mirno čekati iduću sezonu. Svakih 15 dana ako se može, okrene se radilica dva kruga - povučeš konop za paljenje lagano.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la dome » 07. 07. 2009. (22:01)

fico_i_ines je napisao/la: Razmišljam upravo o toj Yamahi (ne znam točnu oznaku, ali radi se o izvedbi za pasare od 9,9 konja).

Oznaka motora je FT9,9GMHL ručno upućivanje i upravljanje ili FT9,9GEL električno upućivanje i daljinsko upravljanje.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.