Potražio sam već dosta toga što se moglo naći po forumu oko mercruiser 3.0l motora, ali ima još puno nedoumica.
Već neko vrijeme pokušavam kupiti gumenjak s kojim bih mogao guštati s obitelji tijekom ljetnih dana i našao sam konačno nešto što si mogu priuštiti i što nam se sviđa.
Radi se o Marlin 18 FB gumiju koji ima mercuriser ugradbeni motor (141 KS) s Alfa 1 nogom. Nisam baš imao u planu kupiti plovilo s ugradbenim motorom, ali znate kako je kad vam se nešto svidi...
I motor i guma su iz 1999 godine, sve izgleda dosta očuvano i moram reći dosta bolje od većine što sam pogledao, čak i puno mlađih godišta, što me s druge strane i najviše plaši da mi nešto bitno ne promakne.
Bojim se najviše koji bi me problemi mogli dočekati s motorom i nogom, nemam iskustva s time a kolko vidim dosta problema se može izroditi ako nije doržavano kako treba.
Navodno motor ima oko 300 sati, dosta je korišten u slatkoj vodi. Ali ovo je doista samo "navodno" jer to ne mogu provjeriti, makar sama guma je zbilja dobro očuvana.
Zanima me kako se donekle osigurati kod kupnje, tj. što i kako najbolje provjeriti na motoru i nogi? Mjerenje kompresije pretpostavljam može otkriti u kakvom je stanju sam motor ili ima neki "lakši" način od toga?
Ono što znam da ispušni kolektor i koljeno nisu mjenjani, da je noga servisirana i da su prije 2 mj. promjenjene 3 gumene manžete i impeler. Vidio sam da gumi plovi i da motor radi.
Ako netko ima ideju, koliko bih trebao uložiti u motor (ako je još dobar) da budem siguran da s njim neće biti priblema još nekoliko sezona. Pretpostavljam da svakako moram mjenjati kolektor i koljeno, ima li još nešto a da iziskuje veću investiciju na motoru?
Gumu ću držati u moru tijekom ljeta, ne duže od 4 tjedna u komadu, jer je mislim vaditi iz mora kad nisam na moru.
Redovno servisiranje i konzerviranje za zimu znam da moram odraditi i to me ne muči toliko.
Moze li mi nekto preporučiti mehaničara na Krku ili okolici kojeg bih mogao angažirati da pregleda motor i nogu prilikom kupnje, da baš ne kupim nešto loše?
Hvala svima na svakom savjetu i pomoći.