Potrošnja dvotaktnih motora najnovije generacije

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Potrošnja dvotaktnih motora najnovije generacije

PostPostao/la gavijal » 16. 09. 2009. (20:36)

Kamik je napisao/la:Evo iz prve ruke par informacija.Imam tohatsu tldi 50 ks.Kupujem originalno ulje tohatsu tcw3 sintetičko 1L/60 kn.Tohatsu za razliku od eteca ima ugrađen spremnik ulja unutar kape kapaciteta 2L što je dosta praktično i nema potrebe za ugradnju spremnika ulja na brodu koji će samo zauzimat mjesto.Podmazivanje regulira procesor a ugrubo iznosi oko 2% ka i kod ostalih dvotaktnih motora ovisnoi o načinu vožnje.Ukratko sa jednim spremnikon ulja može se izvozit i do 100 litara goriva.Kad razina ulja padne na 3 deca pali se alarm (lampica i zvučni) 3 puta svako 2 minute.Ako se ne dolije procesor sam smanjuje okretaje ne dopuštajući oštećenje motora.Ista stvar je u slučaju porasta temp ili pada napona na akumulatoru.Koristin akumulator od 100 ah i nema nikakvih problema već 5 godina.Može se podešavat broj okretaja preko ključa pa najmanji gas može bit 700,800 ili 900 okretaja,dobro je za panulu.Potrošnja mu je stvarno niska i po tome pitanju etec mu ne može konkurirat a bez problema se može nosit i sa četverotaktnim motorima.Oni koji govore da je nemoguće da troši manje od četverotaktnih varaju se jer ne znaju šta je tldi.Mislin da je to jedan od najboljih izbora u klasi 50 ks jer je lakši od četverotaktnih mrcina,ima samo 90 kila,jednostavan za održavanje i korištenje,iznimno pouzdan motor i uz normalno korištenje nepoderiv

Nebi htjel biti bezobrazan ali 2 post na forumu sa toliko informacija mi uvijek lagano vuce na trgovca doticnog proizvoda :silent:
gavijal
Senior Member

PostPostao/la riberer » 16. 09. 2009. (20:55)

Malo ipak jesi ... i to odmah nakon drugog posta. :D
Nakon pet godina korištenja motora je normalno da čovjek ima puno informacija, što više, svi nastojimo doći do njih i prije kupovine ili upotrebe, a to bi i bila svrha ... foruma.

Nego Kamik ... jesi li ikada pokušao preciznije izmjeriti potrošnju tvoje pedesetke?
Bilo bi zanimljivo usporediti je sa sličnim četverotaktnim. ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la BWRGS75 » 17. 09. 2009. (07:45)

Pa i ako je trgovac iznosi argumente za svoj proizvod i ako u tome nema neistine onda ce mi to pomoci. Slobodno i drugi trgovci pošalju argumente zašto kupiti proizvod koji prodaju samo neka su točne. Na nama je da odvagnemo dali nam uloženo (novci) pružaju ono što želimo (potreba), pa bilo to potrošnja, servisi, jednostavnost ili već proseravanje i osjećaj nadmoći.

Što se tiće potrošnje mislim da je najbitnija stvar koliko će se taj motor iskorištavati. NPR jedan moj rođak kaže zašto da kupim diesel model auta koji je skuplji taman toliko da se vozim 5 godina besplatno u benzincu a ionako racunam da auto vozim 5 god i mijenjam za novi. Kod prodaje tog istog auta za 5 god razlika u cijeni između ta 2 modela nije tolika da bi pokrila svu tu vožnju.
Isto tako je i sa 2T i 4T koliko troši manje jedan od drugoga i dali je isplativo dati te novce više i na koje vrijeme. Mislim da dosta veliku ulogu pri izboru igra i masa motora jer jednostavno neki motori su preteški za neka zrcala.

LP
... life is like box of chocolate ...
BWRGS75
Member

PostPostao/la dome » 17. 09. 2009. (07:54)

BWRGS75 je napisao/la:Isto tako je i sa 2T i 4T koliko troši manje jedan od drugoga i dali je isplativo dati te novce više i na koje vrijeme. LP

Ma o čemu ti to ?
Koji je po tebi danas skuplji 2T(DI,HPDI,TLDI) ili 4T?
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la BWRGS75 » 17. 09. 2009. (08:46)

Ma govorim za razliku izmedju karburatorskog 2t i 4t, nisu svi 2t direktno ubrizgavanje. i onda definitivno ako netko radi 50 sati na godinu 4t ne dolazi u obzir.

E o tome ja pricam.

Ne brini desava se danas to i najboljim mehanicarima. Vjeruj mi da danas barem jedno 20 % mehanicara nezna opisati princip rada 4T motora. ( valjda su im kompjuteri draži od odvijaca )

Mislim da ovaj tvoj odgovor traži da se vratis na moj post i procitas koji su razlozi kupnje nekog modela......

LP
... life is like box of chocolate ...
BWRGS75
Member

PostPostao/la Kamik » 17. 09. 2009. (12:41)

Ne, nisam trgovac tohatsu motorima samo zadovoljan korisnik.Znan da mi je ovo tek drugi post ali forum pratim već duže vrime i eto napokon san se odlučia pridružit raspravi.Ono šta san napisa o motoru su moja zapažanja nastala za vrime 5 godina korištenja motora a to je itekako dovoljno razdoblje da se vide sve prednosti i mane.Kad se govori o dvotaktnim motorima s direktnim ubrizgavanjem svi hvale eteca,govore kako je superioran naspram ostalim motorima bilo dvotaktnim ili četverotaktnim.Moje je mišljenje da je tohatsu bolji od njega (po pitanju potrošnje goriva je sigurno bolji motor) i sigurno ga treba uzest u obzir kad već govorimo o potrošnji dvotaktnih motora najnovije generacije šta je i naslov ove teme.Riberer imaš test u nautici ne sićan se koji broj potraži na internetu usporedba vanbrodskih motora od 115 ks, pravi test rađen na istom gumenjaku isprobani su svi bolji motori mercury,yamaha,etec,tohatsu...Pa pogledajte razliku u potrošnji između eteca i tohatsua,ali i razliku između tohatsua i četverotaktnih motora koji su testirani.
Kamik
New Entry

Tip plovila: Elan pasara

PostPostao/la Babalu » 17. 09. 2009. (12:59)

Ja imam optimaxa pa ipak mislim da je e-tec bolji ili barem ljepši (bijeli) - šalim se.
Eto prvi koji govori iz iskustva daje prednost 2-takta , a i za potrošnju meni nitko ne vjeruje.
Babalu
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: QS Weekend 640 Mercury 115 EFi

PostPostao/la riberer » 17. 09. 2009. (13:33)

:D
Kamik je napisao/la:Riberer imaš test u nautici ne sićan se koji broj ...

Ma ne čitam ti ja to, nego zanimalo me je baš za tvoj motor.
A i nije isto kao kad se čuje iz prve ruke ... mislio sam da znaš koliko ti troši slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la wildstar » 17. 09. 2009. (16:08)

Jaq sam trgovac motorima pa vidiš da nikada ne pišem bajke ili knjige hvalospjeva,čovik neka uvik kupi za svoje novce šta ga volja,ja naprimjer da su cijene goriva ko u stara vrimena nebi nikad kupija ni ove sa ubrizgavanjem nego klasiku sa karburatorom a i cijene su tih kudikamo manje nego ostalih .zadnja cijena 50 2t tohatsua je bila ja mislim kod mene oko 23000,00 kn.Ja naprimjer nisam ljubitelj 4 t motora na gliserima.A motori svi troše koliko uliješ goriva. :lol:
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la primorac » 17. 09. 2009. (20:13)

Je li itko probao staviti plinsku instalaciju na VB motor 4T veće snage? Kako ugrijati isparivač?
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la dome » 17. 09. 2009. (20:24)

wildstar je napisao/la:A motori svi troše koliko uliješ goriva. :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la baraba » 17. 09. 2009. (20:33)

primorac je napisao/la:Je li itko probao staviti plinsku instalaciju na VB motor 4T veće snage? Kako ugrijati isparivač?

bolje pitanje: gdje tankati plin? :D
baraba
Member

PostPostao/la primorac » 17. 09. 2009. (20:54)

Pretačeš iz kućanske boce. U Splitu sam vidio nekoliko uspješnih ugradnji u glisere sa V6 benzinskim motorima, ali to je kao kod automobila. Ne znam da li je to izvedivo na ovim VB mrcinama od 100 i više KS.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la baraba » 17. 09. 2009. (22:18)

a cijena litre kućnog plina je?
baraba
Member

PostPostao/la primorac » 17. 09. 2009. (23:21)

Ako je u boci 10 kg, to je cca 20 litara butana, po cijeni 85 kn...
primorac
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.