TOMOS T-5 TRAVLER

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: TOMOS T-5 TRAVLER

PostPostao/la wildstar » 24. 02. 2010. (00:05)

dome je napisao/la:
josip je napisao/la:Mislim da mi u petu motora dolazi benzin

To nije moguće ni u kojem slučaju i ni pod kojim okolnostima pa niti teoretski..........protivi se svim zakonima fizike i mehanike.......naime ne postoji karika koja povezuje petu motora i sustav u kojem ima benzina............

Kolega imaš krivo kod tomosakija je to moguće kad ne valja donji semering radilice pa benzina kroz zaštitnu cijev oko osovine ide u petu.To se najbolje vidi kad motor radi na stalku ,ugasiš ga i odma odvidaš vidu gornju od ulja ,ima da izbaci ulje 2 metra.Također tako zna gubit i puni gas .Dobro rješenje je stavit 2 semeringa na donju stranu radilice i neće bit problema.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la dome » 24. 02. 2010. (00:24)

Kad propuše dolji semering radilice do te mire da se toliko nasaugava i kupi benzinu u radilični prostor nema šanse da upali u moru ...........na suhom da ma u moru ne......
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la pomorac » 24. 02. 2010. (00:25)

josip je napisao/la: Pomorac da li znaš koju propelu imaš na onom prerađenom tomosu.

Pozdrav. Malo sam zakazao zbog nedostatka vremena. Na T 4,8 imam kompletnu petu od T 4,
zajedno s propelom, onom srednjom, mislim da je korak 140. Ali napominjem da je motor potpuno generalno obnovljen (još davno samo ima jako malo sati), sve ispolirano, uglancano i uštimano.
Nekad sam ga vozio na gumenjaku Sport 3,30, sada ga katkad koristim na plastičnom trimaranskom gliseriću od 3,6 m i kad stanem na sredinu počne glisirati, ali normalno kad se vratim nazad jer gas pada opet padne u vodu. Nije mi bitno jer inače na njemu koristim 10 ks Ducati i snjim ide ko vrag , a Tomos mi služi kao pomoćni na ostalim barkama i ne bih ga dao nikad.
Zadnja izmjena: riberer; 24. 02. 2010. (01:23); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Obrati pažnju na pravilno citiranje.
pomorac
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Stefini 12m, A-1020, Amon 790, Crestliner ...

PostPostao/la pomorac » 24. 02. 2010. (00:36)

No, valja i reći kako je Tomos 4 ipak preslab, jer od deklarirana 4, na propeleru razvija samo 2,8 konjskih snaga. Za 4,8 na propeleru je nekih 3,7
pomorac
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Stefini 12m, A-1020, Amon 790, Crestliner ...

PostPostao/la josip » 24. 02. 2010. (08:37)

Hvala na odgovorima. Znaći to propuštanje goriva u petu pravi pritisak u peti ( možda je taj pritisak uzrok što mi je probio semering na peti ) i motor gubi puni gas, te teže bi trebao paliti u moru. Što se tiće gubljenja punog gasa to nisam primjetio, kao niti probleme sa paljenjem jer motor pali na prvu ili drugu ( osim kada motor nagnem tj. izvadim petu iz mora prilikom pristajanja uz obalu, te kad ga nazad vratim nekada teže upali, a nekada opet iz prve ili druge ) . Inaće, taj motor je star preko 20 godina, i do prošle godine je imao možda dvadesetak sati rada, i nikad na njemu nije ništa mjenjano. Prošle godine sam ja sa njim napravio gotovo 200 sati rada bez ikakvih problema ( samo promjenio svječicu, i nekoliko puta ulje u peti ), i tek mi je nedavno na Dunavu ušla voda u petu ( prvi kvar ) te sam zamjenio semeringe na peti ( stari su bili prilično truli te su se raspali dok sam ih vadio ), ali sam onda primjetio i miris benzina u ulju. Očito zbog starosti je loš i taj semering na radilici, te ću onda ipak to i promjeniti, odnosno staviću dva komada kako predlažete. Da li mogu taj zahvat izvesti sam kao i na peti ili je bolje da odem do nekog majstora ( da li mogu šta pokidati ).
josip
Old Senior Member

PostPostao/la wildstar » 24. 02. 2010. (17:56)

josip je napisao/la:Hvala na odgovorima. Znaći to propuštanje goriva u petu pravi pritisak u peti ( možda je taj pritisak uzrok što mi je probio semering na peti ) i motor gubi puni gas, te teže bi trebao paliti u moru. Što se tiće gubljenja punog gasa to nisam primjetio, kao niti probleme sa paljenjem jer motor pali na prvu ili drugu ( osim kada motor nagnem tj. izvadim petu iz mora prilikom pristajanja uz obalu, te kad ga nazad vratim nekada teže upali, a nekada opet iz prve ili druge ) . Inaće, taj motor je star preko 20 godina, i do prošle godine je imao možda dvadesetak sati rada, i nikad na njemu nije ništa mjenjano. Prošle godine sam ja sa njim napravio gotovo 200 sati rada bez ikakvih problema ( samo promjenio svječicu, i nekoliko puta ulje u peti ), i tek mi je nedavno na Dunavu ušla voda u petu ( prvi kvar ) te sam zamjenio semeringe na peti ( stari su bili prilično truli te su se raspali dok sam ih vadio ), ali sam onda primjetio i miris benzina u ulju. Očito zbog starosti je loš i taj semering na radilici, te ću onda ipak to i promjeniti, odnosno staviću dva komada kako predlažete. Da li mogu taj zahvat izvesti sam kao i na peti ili je bolje da odem do nekog majstora ( da li mogu šta pokidati ).

skini makinu kacavidom izvadi semering ,čak ako je onaj 17-40-7 zna sam stat nakrivo i zato zna pustat,provjeri i onu gumu na prirubnici jer ako ti ona je skuvana najčešće ti more u propelu uđe preko nje.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la josip » 27. 02. 2010. (01:14)

Rastavio sam " zvijer " i izvadio sam donji semering na radilici, ali je guma toliko propala da se nevidi oznaka semeringa ( vjerovatno je onaj 17 40 7 ).Nadam se da ću moći staviti dva semeringa sada, ako stanu. E sad me zanima da li bi trebao još nešto izmjeniti dok je motor rastavljen. Petu nisam rastavljao ali ako bi trebalo šta izmjeniti i u njoj onda hoću. Inaće sa rastavljanjem nisam imao problema ( ništa nije zapeklo ) osim što nisam znao redosljed rastavljanja pa sam poskidao i neke stvari koje nisam trebao, ali barem ću sve očistiti.

Da li ima neki kvalitetniji semering da se stavi na radilicu.
Guma na prirubnici ( prstenasta ) izgleda dobro ali ako nabavim novu onda ću je promjeniti. Da li smijem prije sastavljanja prirubnice na peti , to sve namazati tot mašću.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la farymann » 27. 02. 2010. (19:29)

josip je napisao/la:Rastavio sam " zvijer " i i............

Trbala bi ti stati 2 semerinba na radilicu ako su debljine 7mm,promini ti i tu gumicu gore,te brtvu između motora i noge i to si onda sve sredio,što se tiče pete,odvoji ju od noge (one 2 matice) i tu imaš jednu gumu te i nju promini,a ako nisi promini semering na propeli i naravno ulje, i to ti je to :)
Zadnja izmjena: dome; 28. 02. 2010. (20:32); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: preopširan citat
farymann
New Entry

PostPostao/la farymann » 27. 02. 2010. (19:37)

vidim tek sada da si iz vukovara,ako nemožeš nabaviti te gumice,imaš onog stevu što bude u vukovaru na tržnici koji se bavi tomosima,pa probaj tamo naći,a ako nema onda u dućanu tom.os u osijeku na kružnom toku. Ako trebaš koji savjet samo pitaj.
Zadnja izmjena: dome; 28. 02. 2010. (20:33); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: nepotreban citat
farymann
New Entry

PostPostao/la josip » 28. 02. 2010. (00:28)

Farymann hvala na odgovoru ( kakve veze imaš sa Slavonijom, jer vidim da dosta znaš ). Kod Steve -" mulja " sam bio ali trenutno nema osim semeringa ništa ( kaže da inaće ne radi vanbrodske ali ako treba da može nabaviti sve za koji dan ). Danas sam zvao ove u Osijeku i kažu da im je neki dan stigla nova pošiljka djelova i daju 30 posto popust za gotovinu, te ću kod njih u Ponedjeljak pa ću vidjeti šta imaju. Ona guma kod semeringa izgleda solidno, ali ako imaju novu uzeću,a što se tiće brtvi izmjeniću sve do kojih sam došao. Što se tiće rastavljanja pete sve me strah da li će bit problem poslje sve to sastaviti , ali sve ću slikati kod rastavljanja pa ću bit pametniji kod sastavljanja.Ta guma u peti, da li se nalazi na osovinskom vodu ? Neznam gdje se mogu naći silikonski semerinzi :?:

Malo previše postavljam pitanja jer to prvi puta radim pa se bojim da mi neki dio ne iskoći prije nego što vidim kako je stajao, ili da nešto ne pokidam, ali za sada je išlo sve glatko. Šteta što nema neki priručnik koji govori kojim redosljedom se sve rastavlja i kako, te na ćega treba pripaziti posebno prilikom sastavljanja. Porer je jednom dao link od nekog priručnika iz JNA, ali ja o Tomosu nisam pronašao ništa ( samo kuharica ), pa ako postoji takav link molio bih da se stavi.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la farymann » 28. 02. 2010. (08:28)

josip je napisao/la:Farymann hvala na odgovoru ( kakve veze imaš sa Slavonijom, jer vidim da dosta znaš ). ....

Ja sam inače iz Vukovara(mitnica),ja ti imam jedan priručnik o tomosu 4,pa ako hoćeš da kopitaš javi se,ja sam u vukovaru za 2 tjedna. A što se tiče pete,nećeš ti petu rastavljati,nego samo ju odvojiti od noge,na one dvije matice s ključem 10. i to ti je to i tamo ćeš viditi isto gumicu na onoj istoj cijevi kao gori što imaš,samo pazi kad kupuješ tu gumu,ako imaš ler na penti ti je drugačija gumica. Pozdrav!!!
Zadnja izmjena: dome; 28. 02. 2010. (20:30); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: preopširan citat
farymann
New Entry

PostPostao/la porer » 28. 02. 2010. (12:42)

josip je napisao/la:Porer je jednom dao link od nekog priručnika iz JNA, ali ja o Tomosu nisam pronašao ništa ( samo kuharica ), pa ako postoji takav link molio bih da se stavi.

Ma to je JNA kuharica : Laughing3: s njom možeš ono grah, kupus i ostalo...

Pravi link ti je na stranice našeg kluba : http://www.zubatac.hr/ pa odi u sekciju download.

Sretno!

P.S. I ja sam rođen u Vukovaru, starome se u prolazu pokvarila VW buba baš tamo. Dok ga je popravljao ja odlučio izaći na svijet :)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la farymann » 28. 02. 2010. (23:01)

porer je napisao/la:
josip je napisao/la:Porer je jednom dao link od nekog priručnika iz JNA, ali ja o Tomosu nisam pronašao ništa ( samo kuharica ), pa ako postoji takav link molio bih da se stavi.

Ma to je JNA kuharica : Laughing3: s njom možeš ono grah, kupus i ostalo...

Pravi link ti je na stranice našeg kluba : http://www.zubatac.hr/ pa odi u sekciju download.

Sretno!

P.S. I ja sam rođen u Vukovaru, starome se u prolazu pokvarila VW buba baš tamo. Dok ga je popravljao ja odlučio izaći na svijet :)

:D
farymann
New Entry

PostPostao/la Dade » 28. 02. 2010. (23:27)

Moj stari nije imao bubu pa sam se valjda zato rodio u Požegi,,jebi ga, u to vreme (1944) su samo Švabe terale bube. :D
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la josip » 28. 02. 2010. (23:40)

Porer hvala na linku . Znaći VUKOVARAC , e svaka ti dala ( i moj stari je vozio samo bube, koja slučajnost da se BUBA pokvari, e to se zove sudbina ) :thumbup:

Farymann , i ti si Vukovarac :thumbup: ja sam na Trpinjskoj cesti , mogli bi se naći na kavici kad dođeš :wave: Znaći rastavio sam petu, i naravno problemi. Ispala mi je neka plastika koju neznam više namjestiti . Ona je bila nataknuta na cijev od pogonske osovine a mislim da bi trebala i pridržavati šipku od mjenjaća. Probao sam je staviti na cijev ( na mjesto gdje se vide otisci iste ) ali onda ne mogu nabiti cijev nazad u nogu jer je noga u jednom djelu uža od te plastike. Očito bi tu plastiku trebao na drugi način staviti ali nemogu dokučiti kako. E sada dolje na peti imam 3 gumice. Gumicu na šipki mjenjaća, na pogonskoj osovini i na cijevčici za vodu koja jedino izgleda odlično ( ona na cijevi pogonske osovine mi izgleda najlošije ) To ću sve zamjeniti ako ih pronađem sutra.
Zanima me kako se to sad sastavlja , tj. dali sve naštimam prvo u nozi ( šipka mjenjaća, cijev pogonske osovine i cijev vode ) pa onda naštimavam u peti ili obratno. Da li je dobro koristiti i neko brtvilo prilikom sastavljanja.
josip
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.