krešo je napisao/la:Opet se vrtimo oko onih famoznih "ispod 100 sati" godisnje. Ja sam vec u nekoliko postova po raznim temama izjavio i stojim iza toga iz vlastitog iskustva da se ispod 100 sati godisnje ne isplati kupovati 4T motor. Uostalom,mozes to prilicno lako i sam izracunati. Uzmi potrosnju,pomnozi sa satima,pa ces doci do nekih konkretnih rezultata i sam ces zakljuciti sto ti je najisplativije i koliko ce ti trebati da isplatis razliku u cijeni. 2T ti trosi 1- 2% (kako koji proizvodjac) ulja i to ti se otprilike (vise-manje) iskompezira sa uljem u karteru i filteru ulja. Stavi lijepo sve na papir i odvagni.Takodjer nemoj zaboraviti da ti je 4T dosta tezi na krmi pa i to uzmi u obzir,mada kod deplasmanca to i ne bi trebalo imati neku presudnu ulogu.
Ajd, javi sto si izracunao,pa da nastavimo....
Kapo,
Nedostaje mi ključni podatak, a to je koliko svi nabrojani motori troše na putnoj brzini dalmatinke sa spojlerom (recimo 6,3čv). Proizvođači daju podatak za npr 5500 okretaja, poludeplasmanci i gliseri o kojima se uglavnom piše u kontekstu potrošnje vrte svoje motore od 4500 na više, a ja ću ako uzmem 15ks voziti na 4500, a sa 25ks na recimo 3500. Kako nisam pronašao takav test, pouzdajem se više u iskustva ljudi koji su vozili takve barke s raznim motorima nego u matematiku.
Moja procjena na osnovu do sada pročitanog je da bi sve razlike u potrošnji trebale u tom režimu biti ispod 1l/h, a ako je tako onda potrošnja nije presudni faktor. Preostaje redovito održavanje i rizik kvarova za motor koji cijelu godinu stoji na moru, i oba ova faktora su na strani 2t.
Tako da trenutno naginjem 2t25ks, ali još dvojim.
Ako sam u krivu, molim vas recite mi sad a ne kad kupim pogrešan motor.
Pozdrav,
krešo
Nazalost u procjeni potrosnje ti ne mogu pomoci sa konkretnim podacima (nisam imao takve motore,da izbjegnemo nagadjanja!!) pa ako ima koji ponosni vlasnik istog broda bilo bi dobro da se javi i opise motorizaciju kao i prosjecnu potrosnju.