Tohatsu 9,8 dvotaktni

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Tohatsu 9,8 dvotaktni

PostPostao/la kamikaza » 06. 11. 2011. (07:02)

Napon na ehosonderu, preko akumulatora 14,4.
kamikaza
New Entry

Tip plovila: istranka + tohatsu 9.8

PostPostao/la bojan111111 » 11. 12. 2011. (12:53)

Molio bih vas za pomoć, naime kupio bi tohatsu 2-takni (obavezno) motor za gumenjak quicksilver air deck 310 - http://www.mercury-croatia.com/gumenjac ... a=QSEAD310, e sada dvoumim se između 9.8 i 9.9 modela.Činjenice koju znam su:
9.8 - 7.2kw, 169ccm, 26kg, 12l tank
9.9 - 7.3kw, 247ccm, 41kg, 25l tank, alternator 12V + cca 2000kn skuplji

Snaga im je skoro identična. Koliko vidim 9.8 je "nabrijana 6-ica" a 9.9 "prigušena 15-ica".Zanima me šta to zaći na moru u vožnji, potrošnji, koja su vaša iskustva sa tim motorima,razlike između ta 2 modela u brzini itd.
unaprijed zahvaljujem na odgovorima
bojan111111
Member

Tip plovila: Zodiac Cadet 340s, Tohatsu 15 2T

PostPostao/la Kapo » 11. 12. 2011. (14:22)

bojan111111 je napisao/la:Molio bih vas za pomoć, naime kupio bi tohatsu 2-takni (obavezno) motor za gumenjak quicksilver air deck 310 - http://www.mercury-croatia.com/gumenjac ... a=QSEAD310, e sada dvoumim se između 9.8 i 9.9 modela.Činjenice koju znam su:
9.8 - 7.2kw, 169ccm, 26kg, 12l tank
9.9 - 7.3kw, 247ccm, 41kg, 25l tank, alternator 12V + cca 2000kn skuplji

Snaga im je skoro identična. Koliko vidim 9.8 je "nabrijana 6-ica" a 9.9 "prigušena 15-ica".Zanima me šta to zaći na moru u vožnji, potrošnji, koja su vaša iskustva sa tim motorima,razlike između ta 2 modela u brzini itd.
unaprijed zahvaljujem na odgovorima

Ja ti na Hondinom gumenjaku od 3 m(tender,Al podnice,kobilica na napuhavanje) imam Tohatsu 9.8 KS i super sam zadovoljan.Sa dvije osobe (100 + 60 Kg) ide 16 cvorova,sa jednom osobom (100 kg)17.5, sa tri osobe teze izglisira,treba se igrat sa rasporedom tezine. Ako ces cesce manipulirati motorom (skidanje) svakako gledaj uzeti sto laksi motor. Isto tako gumenjak od 3 m nije "bas velik" i svaka dodatna tezina na krmi sigurno nije dobrodosla. Za potrosnju me nemoj pitati,koristim ga kao tender i za kratke ribolovne djite sa broda,uglavnom rezervar 10 litara traje podosta,nije neka tlaka sa potrosnjom. Imam ga 2 sezone,sam radim servis i konzervaciju,zasada motor bez greske.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la bojan111111 » 11. 12. 2011. (16:01)

Kapo je napisao/la:Ja ti na Hondinom gumenjaku od 3 m(tender,Al podnice,kobilica na napuhavanje) imam Tohatsu 9.8 KS i super sam zadovoljan.Sa dvije osobe (100 + 60 Kg) ide 16 cvorova,sa jednom osobom (100 kg)17.5, sa tri osobe teze izglisira,treba se igrat sa rasporedom tezine. Ako ces cesce manipulirati motorom (skidanje) svakako gledaj uzeti sto laksi motor. Isto tako gumenjak od 3 m nije "bas velik" i svaka dodatna tezina na krmi sigurno nije dobrodosla. Za potrosnju me nemoj pitati,koristim ga kao tender i za kratke ribolovne djite sa broda,uglavnom rezervar 10 litara traje podosta,nije neka tlaka sa potrosnjom. Imam ga 2 sezone,sam radim servis i konzervaciju,zasada motor bez greske.

Dosta mi pomaže tvoje iskustvo je su to vrlo slični čamci pa sad vidim šta mogu očekivati.Vjerojatno bi i 9.9 imao problema sa izglisiravanjem sa 3 osobe(cca 260kg + nešto opreme), tako da bi možda 9.8 bio bolji izbor zbog težine ali i cjene.
bojan111111
Member

PostPostao/la Kapo » 11. 12. 2011. (16:57)

bojan111111 je napisao/la:
Dosta mi pomaže tvoje iskustvo je su to vrlo slični čamci pa sad vidim šta mogu očekivati.Vjerojatno bi i 9.9 imao problema sa izglisiravanjem sa 3 osobe(cca 260kg + nešto opreme), tako da bi možda 9.8 bio bolji izbor zbog težine ali i cjene.

Ne samo to,nego ako ne radis barem 100 sati godisnje nema nikakve pozitivne racunice u korist 4T motora.

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 11. 12. 2011. (17:06)

i spomenuti 9.9 je dvotaktni.
Po meni je glavni kriterij za izbor izmedju 9.8 i 9.9 tezina.
Znaci, koliko cesto ces skidat stavljat motor i u kakvim situacijama?

Iz osobnog iskustva znam da je motor od 46kg doslovno nemoguce prebaciti iz kaica na veci brod.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la foxe8 » 11. 12. 2011. (17:07)

Težina i cijena jesu na njegovoj strani ali motori koji su masivniji i nemaju puno konja za razliku od nabrijanih su u pravilu neumorniji i dugotrajniji.
foxe8
New Entry

Tip plovila: plastična pasara

PostPostao/la bojan111111 » 11. 12. 2011. (18:44)

da oba su dvotaktna, četverotakni mi nikako nije isplativ jer ću motor koristiti mjesec dana godišnje, što se tiće skidanja motora u principu bi ga stavio na čamac i nakon mjesec dana skinuo, nebi bilo previše seljakanja ali u svakom slučaju mi odgovara da je lakši zbog eventualnih odlazaka na servis, jedino me mući dali je uistinu 9.9 jači, koja je razlika u potrošnji? Kad već kupujem novo, nebi htio nakon mjesec dana shvatit da sam se zeznuo.
bojan111111
Member

PostPostao/la Kapo » 11. 12. 2011. (19:15)

bojan111111 je napisao/la:da oba su dvotaktna, četverotakni mi nikako nije isplativ jer ću motor koristiti mjesec dana godišnje, što se tiće skidanja motora u principu bi ga stavio na čamac i nakon mjesec dana skinuo, nebi bilo previše seljakanja ali u svakom slučaju mi odgovara da je lakši zbog eventualnih odlazaka na servis, jedino me mući dali je uistinu 9.9 jači, koja je razlika u potrošnji? Kad već kupujem novo, nebi htio nakon mjesec dana shvatit da sam se zeznuo.

Da,oba dvotaktni,ja sam nesto pobrkao prema tezini...
Sto se potrosnje tice nece ti tu biti znacajnih odstupanja.To te ne treba sekirati ako planiras upotrebu samo mjesec-dva preko ljeta.Meni je 9.8 na ljetnoj djiti od cca 4 sedmice svaki dan u pogonu po nekoliko puta,potrosnja nije uopce neka zabrinjavajuca stavka.
Sto se razlike kvalitete tice,nemas sekiracije,nema danas lose napravljenog motora koji nece trajati,ima samo losih i neodgovornih vlasnika koji ih ne odrzavaju i ganjaju bez servisa (citaj :troskova),pa onda kad krepa seru okolo kako je motor ovakav ili onakav...
Uz pravilno odrzavanje,kvalitetno ulje i konzervaciju svaki od ta dva motora ce te dugo i sigurno sluziti na obostrano zadovoljstvo.

I jos da ne zaboravim,ako ti nije hitno svakako se strpi do sajma nautike u Zg,mozes dobiti lijepi popust,cjenkaj se,ja sam na sajmu 9.8 kupio za 9600 kn kod Rijeckog zastupnika.

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la bojan111111 » 11. 12. 2011. (22:30)

Kapo je napisao/la:Da,oba dvotaktni,ja sam nesto pobrkao prema tezini...
Sto se potrosnje tice nece ti tu biti znacajnih odstupanja.To te ne treba sekirati ako planiras upotrebu samo mjesec-dva preko ljeta.Meni je 9.8 na ljetnoj djiti od cca 4 sedmice svaki dan u pogonu po nekoliko puta,potrosnja nije uopce neka zabrinjavajuca stavka.
Sto se razlike kvalitete tice,nemas sekiracije,nema danas lose napravljenog motora koji nece trajati,ima samo losih i neodgovornih vlasnika koji ih ne odrzavaju i ganjaju bez servisa (citaj :troskova),pa onda kad krepa seru okolo kako je motor ovakav ili onakav...
Uz pravilno odrzavanje,kvalitetno ulje i konzervaciju svaki od ta dva motora ce te dugo i sigurno sluziti na obostrano zadovoljstvo.

I jos da ne zaboravim,ako ti nije hitno svakako se strpi do sajma nautike u Zg,mozes dobiti lijepi popust,cjenkaj se,ja sam na sajmu 9.8 kupio za 9600 kn kod Rijeckog zastupnika.

Hvala na savjetima. Mislim da ću se i ja odlučiti za 9.8 jedino ako bude mala razlika u cjeni onda bi uzeo 9.9. Ne žuri mi se i ciljam na sajam u Zagrebu.Jel taj Riječki zastupnik Motomariner kod kojeg si dobio popust? Ako je moram pohvaliti tvoje mogučnosti pregovaranja :thumbup: jer vidim na njihovoj stranici cjenik iz 01/2011 u kojem 9.8 košta 12400kn, 9600kn je stvarno odlična cjena za takav motor.Nadam se da će i ove godine spustiti cjenu, ipak je recesija.
Još da priupitam, koje ulje je dobro za taj motor koristiti za mješanje sa gorivom i koja mu je cjena za litru?
bojan111111
Member

PostPostao/la Kapo » 12. 12. 2011. (10:10)

bojan111111 je napisao/la:
Kapo je napisao/la:Da,oba dvotaktni,ja sam nesto pobrkao prema tezini...

Hvala na savjetima. Mislim da ću se i ja odlučiti za 9.8 jedino ako bude mala razlika u cjeni onda bi uzeo 9.9. Ne žuri mi se i ciljam na sajam u Zagrebu.Jel taj Riječki zastupnik Motomariner kod kojeg si dobio popust? Ako je moram pohvaliti tvoje mogučnosti pregovaranja :thumbup: jer vidim na njihovoj stranici cjenik iz 01/2011 u kojem 9.8 košta 12400kn, 9600kn je stvarno odlična cjena za takav motor.Nadam se da će i ove godine spustiti cjenu, ipak je recesija.
Još da priupitam, koje ulje je dobro za taj motor koristiti za mješanje sa gorivom i koja mu je cjena za litru?

Da cijena je bila super,doduse pred 2 godine!! Imali su na sajmu 20% popusta i jos sam malo dodatno uzicao... :D
Bila je zgodna situacija,Splitski zastupnik sa istim motorima samo nekoliko metara dalje sa 10% popusta.Mislim da nisu bas puno prodali!!!I za gumenjak sam se dobro ocesao,dobio sam ga za 7000 kn,isto sajamski popust + nepopustljivi pregovori.
Ulje kupujem original 'Tohatsu',mislim da je litra oko 60 kn ili tu negdje. Imas ga u Marina store trgovinama.

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la bojan111111 » 13. 12. 2011. (10:16)

ok hvala na savjetima, odlučio sam se za 9.8, ipak ima najbolji omjer cjena/snaga/težina i čekam ga na sajmu u Zg pa ću pregovarati za cjenu :D
Kupovina quicksilvera air deck 310 mi je propala, tako da sada moram naći alternativu, novo ili rabljeno od 3 do 3,5m a to ću malo gnjaviti ekipu na podforumu gumenjaci
bojan111111
Member

PostPostao/la madi » 13. 12. 2011. (11:14)

Prije 3mjeseca su me ovi iz Motomarinera vozali mjesec i više dana.
Dali dobru cijenu za Tohija, i ja čekao i čekao, i naravno nisam dočekao. Iz tjedan u tjedan "dobivali" motor a nikako ga ja dobit.
Cijena kod drugih dilera je bila svuda podjenaka a ovi su kao bili jeftiniji dobrih 1.000kn .... :thumbdown:
OPREZ!!

Na kraju sam naletio na polovni 5god star 2t 9,8ks i kupio ga.
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la Kapo » 13. 12. 2011. (18:00)

madi je napisao/la:Prije 3mjeseca su me ovi iz Motomarinera vozali mjesec i više dana.
Dali dobru cijenu za Tohija, i ja čekao i čekao, i naravno nisam dočekao. Iz tjedan u tjedan "dobivali" motor a nikako ga ja dobit.
Cijena kod drugih dilera je bila svuda podjenaka a ovi su kao bili jeftiniji dobrih 1.000kn .... :thumbdown:
OPREZ!!

Na kraju sam naletio na polovni 5god star 2t 9,8ks i kupio ga.

Ja sam im na sajmu dao 300 kn kapare a ostalo prilikom preuzimanja motora uplatio na blagajni. Nije bilo problema,motor u roku od 3-4 dana bio u garazi.

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la wildstar » 14. 12. 2011. (22:31)

Kad smo bili u italiji rečeno nam je u glavnom servisu tohatsua da 9.8 ima čak 11 ks ali se ne smi deklarirati radi 9.9.A on nije nabrijan kako su bili prije t-18 ima samo drugačiji karburator fazu i auspuh.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.