TOMOS T-5 TRAVLER

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: TOMOS T-5 TRAVLER

PostPostao/la primorac » 19. 02. 2009. (16:29)

Evo još mali savjet, nema ga u uputama, onima koji imaju starije Tomose, sa platinama. Platine trebaju početi otvarati u trenutku kada klip dođe na 1,4 milimetra prije gornje mrtve točke (što se mjeri pomičnom mjerkom, tzv "šublerom" tako da se odvida svjećica...)
Ispravio pretpaljenje, svjećica bosna f80, zazor 0,7 mm. :thumbup:
Zadnja izmjena: primorac; 19. 02. 2009. (18:51); ukupno mijenjano 1 put/a.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la wildstar » 19. 02. 2009. (18:28)

Ma kakva 4 mm 1.5 do 1.7 mm prije mrtve točke moraju počet otvarat platine.Azračnost mora bit od 0.4 do 0.45 mm.Ako ti je more ušlo u getribu a bilo je samo bez ulja obavezno bacaj ležajeve jer ti je kap mora na kugličnom ležaju za dva dana već rupica.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la farymann » 20. 09. 2009. (10:49)

[quote="wildstar"]Možeš stavljat obični hypenol ali kod tomosa ti je preporučeno mijenjat svakih 20 sati.Propele su ti obično 120 ili 140 .120 ti je ona ravna.za kratku se ne boj jer ona ima malo vibracija.Samo ti je važno da su ti dobre sve gumice,na prirubnici ,peti i semering propele.Iobavezno nove gumice na čepima ulja i da su čepovi ravno zavidani.Uvik ih zavidavati da su gumice na čepu a ne u ležišt
farymann
New Entry

PostPostao/la farymann » 20. 10. 2009. (10:50)

dome je napisao/la:Ma ne triba podmazivati jer je to čvrsti spoj a, ne rotirajući ili klizni tako da podmazivanje može samo stvoriti kontra efekt.
Ako se vozi pretežno ful gas neće nikada provrtiti tako da netriba nikakve prepravke raditi unaprijed, ako se i dogodi provrćenje to neće nikako biti prije cca 500 sati rada i tada se za prvu pomoć samo okrene osovina naopako i motor vozi još par desetaka sati.
Poznam puno puno ljudi koji sa tomosicama idu na mriže gotovo svakodnevno već dvadesetak i više godina i nikada im nije provrtila osovina ali voze pretežno pun gas i ne panulivaju.
Također sam radio zahvate sa izvođenjem auspuha uspomoć cijevi našto kao kod sigala postranice u more tako da se zaobiđe stublina noge kod panulaša i nakon toga osovine na takvim motorima više nisu stradavale ali posljedica je bila da se motor više nije mogao okrenuti za 360.
Zato ako voziš pretežno pun gas ne trebaš se brinuti za osovinu.
Što se tiče poliranja kanala svakako da ima učinka a, koliko to je teško izmjerljivo osobno mislim da je učinak možda par posto.Jer ako staviš novo crijevo voda će bolje teći ali ako ne odvrneš pipu neće proteći ni kap vode više nego kroz staro crijevo.Tako i kod motora sve je povezano i količina benzina i kubikaža motora i jačina iskre i moment paljenja te još niz parametara pa ako promjeniš samo jedan parametar na bolje, naravno da će biti rezultata ali oni nikako neće biti spektakularni ako ne ujednačiš sve parametre koji neposredno sa izmjenjenim utječu na rad i efikasnost motora.

Dome ti si stručnjak za vanbrodske motore,to se vidi,pa bi te zamolio da mi kažeš oko tog izvođenja auspuha kod T4 ravno iz cilindra u more,koji promjer cijevi da uzmem, i koju cijev,je li može bakrena,i je li triba paziti na nešto posebno oko toga,znam da i to mora biti pogođeno,da se motor ne uguši. Hvala
farymann
New Entry

PostPostao/la dome » 20. 10. 2009. (13:18)

Evo ti slika wildstarovog uratka :

slika

Bakar nemoj koristiti ni u kom slučaju jer brzo propadne usljed ekstremnih temperaturnih razlika a, i vraški je skup.Najbolje riješenje je pocinčana cijev za vodoinstalacije.Ja sam za razliku od Wilda cijev izvodio uz stublinu noge i vraćao je u nogu odmah iznad onog dijela gdije inače plinovi izlaze te bi na taj način izbjegao zvukove brumbuljanja na minimumu jer propelerski izboj odvodi mjehuriće plina kao i kod standardne izvedbe.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la farymann » 20. 10. 2009. (19:57)

Aha da da, i ja sam imao na umu pocinčanu cijev.A koji promjer da uzmem?? od 3/4?? Što si ti bušio doli rupu na dnu noge za tu cijev da vratiš na originalni izlaz ispuh? hvala puno
Zadnja izmjena: dome; 20. 10. 2009. (21:07); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: preopširno bezrazložno citiranje
farymann
New Entry

PostPostao/la borro » 20. 10. 2009. (20:22)

Moj otac ima tomos Lamo 6 ks sa seriskim brojem 9 tisća i nešto, i radi sve bezprijekorno, jedino jednom prilikom kad su ga sastavljali prejako su stegnuli karburator na usis (to je jedan lik stezao) i tu je napukao pa sad vuče zrak pa se na jačem gasu zana ugasiti. Volio bi ako tko ima karburator koji paše na njega da ga sredim da radi totalno dobro jer je predivan!
Bili smo jednom prilikom u nekom servisu u zadru i frajer ga je imao na zidu, i počeo nešto cendrati kak se on neda popraviti, da je star i bla bla; o moj stari koji nije u tim pentama baš tako stručan kao netko tko živi od toga pa ga je sam sastavio; ali u onom momentu nije ga htio tražiti da mu da taj karburator ako valja kad njemu već samo stoji na zidu.
Šteta! A volio bi ga srediti, bio bi baš fora kao pomočni na mojoj podmornici! Baš su u istom stilu, a još ima i dugu osovinu, što mi paše!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la dome » 20. 10. 2009. (21:10)

farymann je napisao/la:.A koji promjer da uzmem?? od 3/4?? Što si ti bušio doli rupu na dnu noge za tu cijev da vratiš na originalni izlaz ispuh? hvala puno

Uzmi cijev najmanje 1.5 cola i da bušio sam nogu da vratim ispuh iza propele.
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la farymann » 21. 10. 2009. (00:17)

dome je napisao/la:
farymann je napisao/la:.A koji promjer da uzmem?? od 3/4?? Što si ti bušio doli rupu na dnu noge za tu cijev da vratiš na originalni izlaz ispuh? hvala puno

Uzmi cijev najmanje 1.5 cola i da bušio sam nogu da vratim ispuh iza propele.

znači da onda za prirubnicu od cilindra navarim komad savijene normalne cijevi i onda na nju tu od 1.5 cola i onda opet doli pri dnu komad normalne cijevi s kojom ću ući u nogu??
farymann
New Entry

PostPostao/la dome » 21. 10. 2009. (07:22)

da kao što vidiš na slici par postova prije ...........
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la josip » 23. 01. 2010. (20:49)

pomorac je napisao/la:Evo, čisto radi usporedbe: T 4,8, sve napravljeno na novo uz poliranje kanala, glave i klipa, osovina, peta i propela od T4, na gumenjaku od 3,30 metara s gumenim dnom, jedna osoba i oprema za ronjenje (na dah), 9,5 čvorova

Pomorac, koji čamac imaš i ako si provjerio koji hod propele. Ja sa maestralom 9 ( 3 metra ) postižem brzinu od samo 4,5 milja. Propela mi je 140 L.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la wildstar » 27. 01. 2010. (17:43)

josip je napisao/la:
pomorac je napisao/la:Evo, čisto radi usporedbe: T 4,8, sve napravljeno na novo uz poliranje kanala, glave i klipa, osovina, peta i propela od T4, na gumenjaku od 3,30 metara s gumenim dnom, jedna osoba i oprema za ronjenje (na dah), 9,5 čvorova

Pomorac, koji čamac imaš i ako si provjerio koji hod propele. Ja sa maestralom 9 ( 3 metra ) postižem brzinu od samo 4,5 milja. Propela mi je 140 L.

Ljudi šta očekujete od tomosa 4 kad on ima 2,2 konja a 4,8 malo više od 2,5 ks.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la josip » 23. 02. 2010. (19:09)

Mislim da mi u petu motora dolazi benzin, jer prilikom mijenjanja ulja u peti osječam miris benzina. Da li je to opasno i da li se taj kvar mora otkloniti, ili je dovoljno češće zamjeniti ulje u peti.

Pomorac da li znaš koju propelu imaš na onom prerađenom tomosu.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la morskivrabec » 23. 02. 2010. (19:37)

dome je napisao/la:...sva ta poboljšanja nisu uspjela održati Tomose na tržištu pred navalom japanskih i američkih motora iako su im i dijelovi simbolične cijene u odnosu na konkurenciju a, i zna ih popraviti svatko ko zna držati kacavidu i kombinirke u ruci.

Ma ja bi i danas za ove potrebe koje imam sa šešulom od tri metra i đitom od pupka do šupka radije kupio tomosa da se i dalje proizvodi nego bilo kojega japanca ili amerikanca, da ne govorim o kinezima i to baš zato što ga svaka mona s kacavitom i kombinerka može popravit. Kad na japanerima i drugima nešto crkne mogu se j... i nazad veslat, a ne popravljat.
To je isto ko što bi radije za vožnju autom po gradu kupio novu peglicu nego smarta, 10 puta jeftinije i isplativije i sve se može s jednim klještima i kacavitom, a djelove možeš "u trafici" kupovat
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la dome » 23. 02. 2010. (23:21)

josip je napisao/la:Mislim da mi u petu motora dolazi benzin

To nije moguće ni u kojem slučaju i ni pod kojim okolnostima pa niti teoretski..........protivi se svim zakonima fizike i mehanike.......naime ne postoji karika koja povezuje petu motora i sustav u kojem ima benzina............
2) koristi “Pretražnik”
dome

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.