HHO GENERATOR

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: HHO GENERATOR

PostPostao/la sans-ego » 26. 04. 2012. (17:33)

marin je napisao/la:Sans ego, koliko sam primjetio ti tražiš egzaktne dokaze da stvar radi, a zauzvrat nudiš sve samo ne egzaktne dokaze kako stvar ne radi. Svi linkovi i komentari koje si dosad posta apsolutno ne dokazuju da stvar ne radi.

Znaci, niti tip iz industrije koji debunkira i lucidno objasnjava sve tzv. sustave za ustedu goriva, niti prof. Barberi sa svojim misljenjem, niti NASA, niti Federal Transportation Commision, hrpa linkova na internetu, a sve skupa niti ja, pa i drugi - po tebi, nismo dovoljno konkretni. Ok.

Evo onda konkretno:

1. HHO plin je omjer 2:1 vodika i kisika - to sto se tako fancy zove "HHO plin" ili "Brownow plin" je prijevara - mogli su ga nazvati bilo kako - ali takva smjesa je poznata i od prije 200 godina - jako eksplozivna - kaloricna vrijednost nikakva.
    2. omjer zraka i HHO plina na samom usisu - nula bodova, premali postotak u slucaju 2 litre tzv. HHO plina na 5 kubika zraka ako je izmjesano. Ako je direktno ubrizgano u komoru prije usisa zraka, onda je detonacija prejaka. Treba citavo cudo izmjena na motoru da bi se moglo koristiti. Usteda minimalna, tehnicka sigurnost upitna. Dokaza o ustedi - to znaci potrosena elektricna energija za elektrolizu, trenje i entropija - nema nigdje.
    Treba podesiti dovod goriva preko cijelog RPM podrucja - to znaci sati i dani postizanja ravnoteze omjera. Sam omjer kombustione smjese se mijenja iz dana u dan i sata u sat zbog temperature, pritiska, vlaznosti i varijacije kolicine kisika i ostalih plinova. U prosjeku kao sto je Porer naveo ispod 10%. Znaci jedan dan 2% drugi 6%, mozda i 8%. Toliko ako jako detaljno i oprezno mjeris ima svaki motor ako je dobro servisiran i odrzavan. Cisti "Placebo" efekat prodan pod ustedu.
    3. kemijska reakcija sa dieselom - tesko objasnjiva na HHO nacin - poznata u slucaju ubrizgavanja vodene pare. Losa za motore na duzi rok.
    4. rasprsavanje cestica goriva ili "atomizacija" u finu maglicu, prije paljenja/samozapaljenja - iskljucivo uz mehanicku pomoc.
    5. podizanje izooktanske vrijednosti nasilnim dodavanjem cistog vodika u izgaranju osim povecavanja CO2 i narusavanjem kompresije se ne postize nista.

sans-ego je napisao/la: Moguce je da se ubrizgavanjem smjese vodika i kisika poboljsa izgaranje i efikasnost motora ali koliko?

marin je napisao/la:I zbog čega ne može dat ni jedan egzaktan podatak?
Dakle čak ako su podaci i lažirani, osim ako nisu lažirani 100%, očito je, i napisano je u tom znanstvenom radu da postoji ušteda.

Tu napor ulozen u tih par posto nije vrijedan uopce nista, a narocito ne dovoljno da bi se industrijski primjenilo i isplatilo.
Kila vodika oko (11.100 litara) je ekvivalentna oko 4 litre diesela. Sama proizvodnja vodika je toliko skupa da se to jos uvijek ne isplati.

marin je napisao/la:Ja ti predlažem da napišeš još jedno pismo Barbiru kad si već krenija pa ga zamoli da sazna za koliki iznos su podaci lažirani, e onda ćemo doć do točnog znanstvenog rada od relevantnih naučnika, a to je ono što svi tražimo

Pa nije jedini koji ima takve studije. Imas ih po cijelom internetu - evo ti od NASA-e iz 1977.
sans-ego je napisao/la:Vec sam zaprimio nekoliko upita na ovu temu. Namjeravam napisati i jedan znanstveno-popularni rad o tome ali mi nedostaje jos par informacija.

Mozda da pricekamo da covjek skupi informacije i napise nesto konkretnije na tu temu.

U cijeloj ovoj diskusiji nikako ne bih htio da ispada da ja sad tu stitim neku naftnu industriju. Upravo obratno, htio bi da postoje vodikovi motori i da se svi vozimo veselo, puno i skoro besplatno. Samo je realnost, fizika, kemija i trenutacna tehnologija malo okrutnija.
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la amiklic1 » 26. 04. 2012. (20:26)

Najbolje da se javite Mati Pivčeviću koji je uređaj koji proizvodi vodik ugradio na brod.
Radi na Pazdigradu i ima servis klima i rashladnih uređaja.

Kod sustava kojeg je ugradio fora je u proizvodnji jake struje koja treba za rad sustava i proizvodnju vodina na mjestu, a kad motor proizvodi jaku struju onda je alternator opterećen, pa motor na to troši snagu, pa se na koncu sve više-manje vrti u krug.

Imat vodik u nekakvom spremniku ili proizvest u gorivim ćelijama je imperativ, jer proizvodnja na mjestu potrošnje poništava ogroman dio planirane uštede.

Tko poznaje rad g. Barbira zna o čemu se radi.
Gorive ćelije proizvode vodik pa je to moguće, ali ovaj sustav koji se kod nas raširio u zadnje vrijeme kao gotova besplatna alternativa pogonskim gorivima je bajka.

Za pogon pomoću vodika pogonjenog u gorivim ćelijama potrebna je veća investicija, ali to radi.
Jednako kao što deplasmanci bez ikakvih problema idu na struju brzinama trupa, uz veliku početnu investiciju i gotovo besplatnu eksploataciju ;-)...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la sans-ego » 26. 04. 2012. (22:27)

amiklic1 je napisao/la:Kod sustava kojeg je ugradio fora je u proizvodnji jake struje koja treba za rad sustava i proizvodnju vodina na mjestu, a kad motor proizvodi jaku struju onda je alternator opterećen, pa motor na to troši snagu, pa se na koncu sve više-manje vrti u krug.
Imat vodik u nekakvom spremniku ili proizvest u gorivim ćelijama je imperativ, jer proizvodnja na mjestu potrošnje poništava ogroman dio planirane uštede.

Najveci problem i je kako uskladistiti proizvedeni vodik.
Cisti vodik, gorive celije, struja. To je vec nesto drugo.
Ali isto tako vjerojatno ne pumpa ga u motor u nekoj cudnovatoj smjesi sa dieselom, zar ne?
amiklic1 je napisao/la:Tko poznaje rad g. Barbira zna o čemu se radi.
Gorive ćelije proizvode vodik pa je to moguće, ali ovaj sustav koji se kod nas raširio u zadnje vrijeme kao gotova besplatna alternativa pogonskim gorivima je bajka.

Ah. Neki ljudi tvrde suprotno... ;)
amiklic1 je napisao/la:Za pogon pomoću vodika pogonjenog u gorivim ćelijama potrebna je veća investicija, ali to radi.
Jednako kao što deplasmanci bez ikakvih problema idu na struju brzinama trupa, uz veliku početnu investiciju i gotovo besplatnu eksploataciju ;-)...

Vjerojatno isto kao i dieseli, prije jedno 30-35 godina, samo danas naravno bez ove gotovo besplatne eksploatacije.
Najveca tragedija je da se za proizvodnju takvih solar-vodik-eko-odrzivih sustava zagadi strasno puno i upotrebi dovoljno groznih otrova, tako da svako takvo koristenje pada na kraju u vodu. Jos uvijek ispada da je najekoloskije i najvise industrijski isplativo proizvoditi dobre stare motore...
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la porer » 27. 04. 2012. (07:39)

Već sam spomenuo da sam dio tima koji radi na tome i moj fah je elektronika. Ostatak ekipe ne zanimaju lamentiranja i prepirke na nekom ribolovnom forumu radi li to ili ne. Kako sam rekao i za profesora Barbieria, i tvoj (sans ego) pristup totalno je pogrešan no tko sam ja da to mijenjam.
Stoga, ja ovaj put definitivno prekidam raspravu, mogu jedino ponuditi demonstraciju i testiranje.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la borro » 27. 04. 2012. (07:49)

i sam mislim da uštede s tim postoje, obzirom da mi dobar prijatelj to koristi u VW passatu, druge generacije. A sva ova teoretska naklapanja, mogu biti ali nebi išao toliko daleko s tvrdnjama da je bajka i prodavanje magle. Zašto se ne koristi legalno i više u vozilima. Pa svi znamo da je naftni lobi najjači na svijetu (uz farmaciju i vojsku), i da auto industrija neka radikalna rješenja upravo iz tih razloga neće baš tako skoro pustiti na svijetlo dana, jer sami sebi zabijaju nož u leđa. Kome bi prodali novi auto i motor, ako bi starom motoru znatno produžio vijek trajanja!??
Porer :thumbup:
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la lupis » 27. 04. 2012. (11:58)

ne brini borrro,auti bi se i dalje proizvodili, kao danas barke....,kupiš samo korito-šasiju,a onda ugradiš motor iz svog starog rasklimanog auta...

diskusiju pozorno pratim,ali bih zamolio učesnike da nama laicima ipak najprije pojasne dali su se sami već susreli u praxi s ovom materijom,imaju li dokaze osobno o tome što tvrde,smatraju li se dovoljno kompetentnima,ili su sve samo negdje pročitali?,čisto da znam čije razmišljanje je vrijedno pažnje...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

Re: VODIK = VM

PostPostao/la som » 27. 04. 2012. (14:02)

som je napisao/la:Koga interesira da vidi kako radi i da radi može dobiti broj telefona čovika koji ih ugrađuje i daje garanciju. Neznam šta bi više od toga htjeli.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la sans-ego » 27. 04. 2012. (19:37)

lupis je napisao/la:ne brini borrro,auti bi se i dalje proizvodili, kao danas barke....,kupiš samo korito-šasiju,a onda ugradiš motor iz svog starog rasklimanog auta...

:lol: ..da Volvo u kitu..
Ma kakva zavjera, kao da je naftna industrija jedna zla osoba koja plotira da pokori svijet. Ako je ikome u interesu da se smanji potrosnja nafte i derivata onda su to oni, svaki sa svojim i vrlo razlicitim interesima. O proizvodjacima motora da i ne govorim.
lupis je napisao/la:diskusiju pozorno pratim,ali bih zamolio učesnike da nama laicima ipak najprije pojasne dali su se sami već susreli u praxi s ovom materijom,imaju li dokaze osobno o tome što tvrde,smatraju li se dovoljno kompetentnima,ili su sve samo negdje pročitali?,čisto da znam čije razmišljanje je vrijedno pažnje...

Svacije razmisljanje je vrijedno paznje...
S moje strane, nitko ne sumnja u Porerove elektronicarske sposobnosti i znanje o istome. Cak mislim da zna kako proizvesti vrlo dobar i efikasan elektroliticki aparat ili celiju. I sam je rekao da je to timski rad. I ima sustav na Renaultu 19 iz 1991. I trosi oko ±10% manje. Znaci susreo se u praksi sa tim, osobno.
Vrlo jednostavno - sam "sukob" misljenja je nastao na pomanjkanju znastvene metode testiranja i nacinu kako neki pojedinci tumace ustedu i princip djelovanja.
O youtube-u filmicima, tu sam kao i Zore70, Pape i par ostalih vrlo skeptican, jer nitko nije prikazao vise od "krastavac-cjevcica-mjehurici" (znam, Porer, nije duhovito..) metodu, i poneki pogled na rastavljeni motor, ciste ventile i usis/ispuh nekog prastarog Golfa. Nitko nije prikazao Mercedes ili Audi star dva mjeseca.

Isto tako ne vjerujem da uz stetne, neatestirane i komplicirane prepravke motora za cca.1000 Eura, sto je oko 600 litara goriva, ce netko tko se vec upustio u to, ustedjeti to isto u nekom isplativom vremenu i omjeru, ikada.
Da ne bi mijesali pojmove - tu se radi o tzv. HHO plinu kojem neki pripisuju cudnovata svojstava, sa nikakvim znanstvnim dokazom nigdje.

Nitko ne osporava vodik za proizvodnju elektricne energije a i vjerojatno je gorivo buducnosti, samo ne bas u klasicnom motoru s unutrasnjim izgaranjem, mada i to nije nemoguce za nekih 5-10 godina ocekivati, vjerojatno u nekim manjim specificnim aplikacijama.

Sto se mene tice , o motorima znam toliko da razumijem kako rade, a dvije godine sam radio na integraciji Emersonovog Plant-Weba i Waartsiline 3C aplikacije za komunikaciju, automatizaciju i kontolu brodskih sustava s naglaskom na optimizaciju i prilagodbu sustava za Waartsiline dual-fuel motore. Ti motori rade na LNG ili prirodnim tekucim plinom i teskim pa cak i lakim dieselom u zadnje vrijeme. Znaci moje vrlo skromno iskustvo, u skoro slicnoj temi.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la som » 02. 05. 2012. (14:31)

Jedan moj poznanik ima jahtu s dva Volva a kako mu je ispuh napravljen na kantunu, krma mu je uvuk bila šporka o dima. Žalia se proizvođaču broda a ovi mu rekli da je Volvo kriv a ne oni. U Volva mu rekli da nisu motori dobro ugrađeni, uglavno niko nije kriv a on ima šporku krmu. Probali su sve čak su metnuli neke cijevi da dim ide malo dalje od krme, badava. Zaključak je bija da brod kovitla ispušne plinove iza sebe i to je to. Nakon svega čovik ugradi HHO generator s ciljem da se rješi dima a smanjenje potrošnje mu nije bilo primarno. Četvrta godina a od dima ni d. Pitam ga koliko mu je manja potrošnja a on zadovoljan kaže nema pojma važno da nema dima.

Sans-ego govoriš da nema nikakvog znanstvenog dokaza o učinku HHO plina a da mu se pripisuju čudnovata svojstva. Ljudi su dosta čudne biljke i svi znaju da nema znanstvenog dokaza o postojanju ili nepostojanju Boga pa ipak ogroman broj tih istih ljudi vjeruje u to. Kojim metrom da se to izmjeri?
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la porer » 02. 05. 2012. (14:45)

Zašto je ovo ponovno otključano? Pa sve je rečeno :?
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la riberer » 02. 05. 2012. (18:07)

Radoznalost ... ;)
Zanimalo me je koliko će se javiti (i što će u tom slučaju reći), onih za koje sam mislio da su ovdje već sve rekli.

Do sada ... dva :lol:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Pape » 02. 05. 2012. (20:54)

...ku-kuuu....!!!

...sad su tri.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la dome » 02. 05. 2012. (22:09)

Ova tema me intrigira od kada je otvorena ali kako imam načelni stav da ne raspravljam o ničemu gdje nemam osobnog iskustva nisam se htio miješati ni komentirati nepoznato.U međuvremenu sam upoznao osobno tri osobe koje ugrađuju HHO generatore i naravno jamče za učinkovitost moram napomenuti da mene baš i nisu uvjerili da bi mi išta mogli prodati ali to je za neku drugu priču.Upoznao sam i osmoricu ljudi koji su tu napravu montirali u automobile, ima tu svakakvih vozila Renault master,citroen berlingo,alfa romeo 156,renault 19,čiroki 5.0, nekakav opel kombi zaboravio sam koji itd... nadalje upoznao sam i čovika koji je tu napravu montirao na dva volva tamd 71 u benetou travleru od 13 metara drugoga koji ima iste motore u princezi 12 metara treći je to montitao na trojana sa caminsom 315 ks četvrti na bajlajnera i merkruzera 5.7 itd... Sa svim tim ljudima sam osobno razgovarao i razgledao te sisteme pogledao detaljno kako je to instalirano i našto to sve liči.Ovaj nesritnik koji ima princezu je to sve platio 4000 eura da četiri tisuće eura.Taj sustav je uvezao iz amerike i platio uredno špeditera i carinu, njegov sustav djeluje na prvu naj uvjerljivije ima nekakav kontrolni panel sa ampermetrima automatskim osiguračima,cijevi djeluju uvjerljivo ožičenje je uredno u bužirima itd. njemu je to ugrađivao ugledni servis ovlašten za Volva,Lombardinija,Vm-a i Yanmara pa je i za očekivati da to djeluje izuzetno profesionalno izvedeno tako da kad se zaviri u tu strojarnicu to sve izgleda kao da tamo i pripada kao dio najnormalnije uobičajne opreme.Ovi ostali radovi izgledaju kao da je netko doslovno ugradio dodatni rezervar za prati stakla i prikopčao ga sa crijevom za zaljevati vrt na usisnu granu, svo ožičenje neuredno spojevi vrtnog bauhaus-pevec crijeva osigurani plastičnim vezicama na priključnice na rezervaru za vodu koje su zavarene vrućim ljepilom koji koriste cvjećari za ljepiti suho voće na fensi aranžmane koji se kupuju suprugama ili ljubavnicama u posebnim prigodama .... dakle potpuno neuvjerljiva izvedba ..........Rezultati svih sustava su dvojbena ili nikakva ušteda ali motori mirnije rade i zamjetno manje dime.Moram napomenuti da kod ovih volva tamd 71 na princezi meni se baš i nije činilo da malo dime ali gazda se kleo da prije nije bilo moguće stajati na krmi pa da je on zadovoljan i samo sa tolikim učinkom a, da ima i uštede na gorivu ali još nije uspio izračunati kolika je.Tipovi sa reno masterom i sa berlingom su mi rekli da je to budalaština te da nisu nikad lošije uložili jedan 800 a, drugi 600 eura.Ovaj sa čirokijem i ovaj sa trojanom su mi rekli da nema nikakve uštede ali da će pokušavati i dalje te da će pokušati naći bolji sustav jer da ovaj koji sad koriste nije pogođen te da su čuli da ima bolji.Kako god bilo oni će pokušavati dalje.
Nakon cijelog ovog iskustva osobno mislim da ima smisla napraviti eksperiment ako ne košta puno tako da ću probati kupiti sustav od nekog od ovih razočatanih ali ne za neke značajne novce i montirati ga na neki klasični motor bez senzorike pa se osobno uvjeriti koliko to sve skupa ima smisla.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la el passo » 03. 05. 2012. (08:28)

Eto, kad se uvjeriš ili razuvjeriš nabaci par rečenica za raju :thumbup: :wave:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Pape » 16. 05. 2012. (12:40)

...kažu da tost uvik padne na onu stranu na koju je namazan....mačka uvik padne na noge...šta mislite, radi li ovo?... :mrgreen:

:lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.