koji vanbrodski motor na ADRIJU 590 K.

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: koji vanbrodski motor na ADRIJU 590 K.

PostPostao/la albona2011 » 05. 10. 2011. (20:49)

dezidorej je napisao/la:Bok
razmišljam o kupnji Adrije 590K.. koji motor bi po vašem mišljenju bio naj optimalniji..
hvala

Brodski (unutarnji), dizel, 18-25 ks, dobivaš stabilnost, putnu cca 6-9 a A590 je upravo takva brodica, polako ali sigurno. Za 40 ks vm kupi bakana, kustera pa šišaj koliko ide.
:clap:
albona2011
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: adria 500/tohy 9,8

PostPostao/la dezidorej » 06. 10. 2011. (10:34)

albona2011 je napisao/la:
dezidorej je napisao/la:Bok
razmišljam o kupnji Adrije 590K.. koji motor bi po vašem mišljenju bio naj optimalniji..
hvala

...gdje se može najpovolnjije kupit unuternji dizelaš...koji
dezidorej
Member

Tip plovila: Adria 590 + Yamaha 25

PostPostao/la peroLA » 06. 10. 2011. (12:14)

Hm, točno sam znao da će tema dobit par postova za unutrašnji... i ja mislim da je za tu barku unutarnji bolji... no time cijena max. poraste, čuo sam da se je u rijeci prodalo par novih lomateca od 20ks - koji inače nisu u cijeniku, po super cijeni od 20 i nešto tisuća... no ostali su oko 30 na dalje... plus još troškovi i ugradnja...zato ja vozim na dmb :).... a od novih ima tu scam, lombardini, lomatec, nanni....samo treba novčića...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la krešo » 20. 11. 2011. (21:48)

bojaneba je napisao/la:Pozdrav,

svakako ideš na snagu, a ne na brzinu, jer imaš takav brod. Po meni 15-20 KS je optimal, a razmisli ipak o 4T varijanti. Malo je skuplje, ali sigurnije.

Ispričavam se što citiram stariji post, no u postupku sam izbora motora za jednu varijantu dalmatinke, pa mi je gornja tvrdnja privukla pozornost. U kom smislu je 4t sigurnije od 2t?

Hvala,
krešo
...
krešo
Member

Tip plovila: VEN 590 Z

PostPostao/la peroLA » 21. 11. 2011. (09:10)

Hm, za to postoji teorija koju neznam stručno objasnit... ovo iskustvo ja vučem od motora cestovnih, npr. 125kubika dva takta ide kao 400kubika 4takta, čak može imati bolje ubrzanje, ali sa time 400 možeš ići na bilo koji, put, dok 125ica bi se na tom putu vjerojatno pregrijala, potrošila triplo više benzina itd... imaš u bez.motorima jednu bolju temu o tome, prije svega 2t vrti veće okretaje, koristi posebnu pumpu koja mješa ulje i benzin, i takav režim se ne poklapa s izdržljivošću i pouzdanošću, ali su dobri za kratke relacije, trke itd...zato nemaš baš puno 2-t auta, kamoina itd, no imaš male pile kosilice itd... i opet Dalmatinka je spora barka i teška barka, koja mora imat pouzdan motor koji može sate i sate biti upaljen...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la krešo » 21. 11. 2011. (14:09)

peroLA je napisao/la:Hm, za to postoji teorija koju neznam stručno objasnit... ovo iskustvo ja vučem od motora cestovnih, npr. 125kubika dva takta ide kao 400kubika 4takta, čak može imati bolje ubrzanje, ali sa time 400 možeš ići na bilo koji, put, dok 125ica bi se na tom putu vjerojatno pregrijala, potrošila triplo više benzina itd... imaš u bez.motorima jednu bolju temu o tome, prije svega 2t vrti veće okretaje, koristi posebnu pumpu koja mješa ulje i benzin, i takav režim se ne poklapa s izdržljivošću i pouzdanošću, ali su dobri za kratke relacije, trke itd...zato nemaš baš puno 2-t auta, kamoina itd, no imaš male pile kosilice itd... i opet Dalmatinka je spora barka i teška barka, koja mora imat pouzdan motor koji može sate i sate biti upaljen...

Razumijem, ali ni 2t ni 4t vanbrodski motor na deplasmanskom plovilu ne bi trebao raditi u takvom režimu, već pod konstantnim opterećenjem ispod 3/4 gasa (iako mali 2t motori odrade silne stotine sati pod punim gasom prije prve generalke - sjeti se samo svih Tomosa koji su uvijek voženi na punom gasu). Hvala ti na pojašnjenju, vjerujem da je to bitan faktor onima koji su više stotina sati godišnje na moru. Mislim da ja u dogledno vrijeme neću stići "potrošiti" ni 2t motor. :)

Pozdrav,
krešo
...
krešo
Member

PostPostao/la peroLA » 21. 11. 2011. (14:39)

Ito što ćeš ga malo koristit, može bit loše... da pumpa ulja za mješavinu zakaže, i neznam dali njemu 3/4 odgovara, on je napravljen da vrti ne da se guši, i i pitanje je momenta na 3/4, za gurat dalmatinku...dovoljno ti je da pogledaš po lučicama i vidjet ćeš sigurno koji 2t motor, no sumnjam da ćeš vidjet da netko u ovo doba kupi novi 2t za dalmatinku.. u drugim temama članovi su ilustrirali ovakve kombinacije, da zamislim trajekt s velikm vb, ili kamoin sa motorom od motocikla.. teoretski moguće, no pouzdanost....slažem se da ilustracija malo predrastična, ali naglasak je na namjeni...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la krešo » 21. 11. 2011. (15:11)

Neuspješno sam tražio takvu temu. Očito nisam bio dovoljno uporan, pa ću potražiti opet. želim razmotriti sve razloge za i protiv, ne kupujem motor svaki dan! :)
...
krešo
Member

PostPostao/la primorac » 21. 11. 2011. (16:12)

peroLA, SVI veeeliki brodski motori su 2 - taktni.... 8-)

Mišljenja sam, da je do snage 10 ks kod vanbrodskih motora 2-t bolja opcija (pouzdaniji u radu, manje ovisni o servisima, troši više od 4-t ali to su ionako male potrošnje).
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la peroLA » 21. 11. 2011. (16:22)

primorac, ne govorimo o veeelikim brodskim, niti o malim do 10ks, a ako se vrte mehaničari trebaju barem za česte izmjene prstenova, šta se radi min. 4puta prije nego na 4t...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la wildstar » 22. 11. 2011. (21:38)

ma prednost 4t je samo u potrošnji to o trajnosti su priče za malu dicu.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la balun » 23. 11. 2011. (20:21)

primorac je napisao/la:peroLA, SVI veeeliki brodski motori su 2 - taktni.... 8-)

Je, ali dizel. :)
balun
Member

Tip plovila: Skandinavac 5m tohatsu 30

PostPostao/la primorac » 24. 11. 2011. (21:30)

Radi se o tome da 2T motori po konceptu imaju manje dijelova. Manje dijelova=manje kvarova (bez obzira diesel ili benzin).

Za OBIČNU Dalmatinku, bez spojlera, preuređivanja dna i slično, 10 ks vanbrodski motor je dovoljan. U toj kategoriji, naročito za ljetne kapetane, 2T je bolji izbor.

O trajnosti je rekao Wildstar, koji je profesionalno vezan za problematiku vanbrodskih motora, samim tim njegovo mišljenje ima određenu težinu koja se stiče dugogodišnjim iskustvom kroz struku.

Dakle, da manje troše 4T VB, to je istina ( ne uvijek i bezuvjetno, vidi: Mercury Optimax) ali da manje traju i da ih serviseri vole, to je također istina (nagradno pitanje: zašto ih vole?)

Evo za primjer znam čovika koji ima Yamahu 2T već 15 godina SVAKI dan ode obać vrše mriže parangale i šta već ne, još nije promijenio klipne prstenove, drugi njegov kompanjon malo tvrdoglaviji također SVAKODNEVNI ribar u 6 godina promjenio je 3 vanbrodska motora iste snage, četverotaktna, (neću reć marku motora da me ne proglase zlobnim), onda se ugledo na ovog sa 2T, kupio 2T, i vidi vraga, nikad problema....
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la krešo » 24. 11. 2011. (21:59)

Koliko spojler u nastavku linija trupa mijenja optimalnu brzinu i motorizaciju dalmatinke (dakle, bez prepravki u podvodnom dijelu)?
Je li značajna razlika u potrošnji na 6čv sa npr 15ks2t, 18ks2t i 25ks2t? Razlike u nabavnoj cijeni su relativno male pa ako ne dize znacajno potrosnju zgodno je imati rezervu snage.

hvala svima na komentarima.
krešo
...
krešo
Member

PostPostao/la primorac » 24. 11. 2011. (22:17)

Evo jedan poznanik neki dan kupio VEN 590 stavio spojer ( kod proizvođača ) i kupio 18 ks Tohatsu - osobno mi se to čini dobrom kombinacijom, sigurno prihvatljivom po pitanju potrošnje.
primorac
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 28 gostiju.