naravno, oprosti, vjerojatno sam se nejasno izrazio
ono zadnje se odnosilo na komande i upravljanje bilokojim pomocnim motorom
Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
macan je napisao/la:panulam sve sto se moze i kad god se moze
pretpostavljam da ce mi odnos sati rada glavnog i "pomocnog" biti 1:5 do 1:10
gliser ce biti nekih 6-7(8)m (raste, ali ne i takuin)
procitao sam vecinu na ovom i drugim forumima i zakljucio da u mom slucaju trebam 4taktni 2cilindricni motor, od 6-8KS
da li trebam kratku nogu? (cini mi se logicno, laksi je i lakse se digne izvan mora)
u obzir dolaze:
yamaha F6AMHS........... 1.915.00 eura
yamaha F8CMHS ..........15.100,00 kn
honda BF 8 ................ 15.200,00 kn
suzuki DF 9,9S .............17.240,00 kn
tohatsu MFS8A3 S........ 13.790 kn
mercury, F8 MH, MLH.... 15.400 kn
trazio sam motore tih karakteristika, nisam pokusao naci najpovoljnije cijene, ali svaka sugestija je dobrodosla, a mozda kupim i kakav dobar polovni
ovdje svatko ima svog favorita i bit ce dobro cuti za i protiv
a sigurno ce biti i onih koji se uopce ne slazu sa ovom koncepcijom
Gaso je napisao/la:Ja imam na brodu, nosač na krmeni platformi od inoxa, nemam slike, ali je onaj šta se stavlja kod B700, B600, i panulam - ne baš često, sa tim motorom i za sad nikakvih problema, svakako kratka noga tu ne dolazi u obzir.
Prije sam imao Hondu 6, 2 cilindara sa kojom sam bio jako zadovoljan, sami mi je malo smetala težina motora, jer ga svaki put kad trebam koristiti pomočni, trebam skinuti sa ograde i staviti na onaj nosač na krmi, pa je težko to sam radit na brodu, dok sa motorom od 27KG ide to lakše. Inače za manji kajič i ja sam mišljenja, da je 2 cilindara pravi odabir, pa imaš samo jedan motor za sve.
macan je napisao/la:morskivrabec, najjednostavnije: trebam pomocni motor za panulanje
barku: nemam
radim vani, sad dolazim na odmor, pokusat cu nesto kupiti u to malo vremena, za relativno malo novaca
recimo, polovni gliser oko 7m
volim panulati, pa cu daaaaaaaaleko vise koristiti pomocni motor
nadam se da je ovo jasnije
morskivrabec je napisao/la:Ajde ti prvo kupi barku pa onda razmišljaj o motoru.
Gaso je napisao/la:Aladin,
Smeta mi na vezu, zbog drugih brodova, ako ga imam pozadi tako, a ionako ga stavim u kabinu, kad me nema na brodu duže vrijeme.
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.