kvaliteta ulja za vanbrodske motore 4t

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: kvaliteta ulja za vanbrodske motore 4t

PostPostao/la maverick975 » 30. 05. 2013. (18:27)

E dome...nismo svi isti...
maverick975
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la Rafter » 30. 05. 2013. (19:06)

vidim da se rasprava razvila u pravom smjeru... kad vec pricamo o kvaliteti i nekvaliteti koja su to ulja za navedene motore koja su bolja od originalnih? Shell, Castrol...???
Rafter
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Naval19

PostPostao/la Kapo » 30. 05. 2013. (19:49)

Kupit novi motor od XXX tisuća kuna pa šparat eventualno 20-ak kuna po litri ulja (a u većini slučajeva jednom godišnje !!) i riskirat garanciju....nema smisla ni zdravorazumskog uporišta...
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la Rafter » 30. 05. 2013. (20:43)

Kapo, ja sam isto tog stajalista samo me zanima koja su to ulja bolja od onoga kojeg ja stavljam u Hondu a koja je preporucena od prizvodjaca motora?
ja ne mislim sipat u motor nista osim Hondinog ulja ka sto ne mislim stavljati filtere od auta i svjecice bosna super :thumbup: i ne mislim sparat na tim stvarima pogotovo jer kao sto si i rekao sve te stvari puno kostaju.. kao sto i previse kostaju da ih se nebi koristilo radi ustede na gorivu i sl. gluposti
jer kad vidim neku ekipu koji kupe motor od preko 15k eur i onda kemijaju sa filterima i slicnim stvarima jer im ne original skup :crazy:
Rafter
Senior Member

PostPostao/la Kapo » 30. 05. 2013. (21:05)

Najbolje je ulje koje preporučuje proizvođač :thumbup: .....i tu prestaje (po mojem mišljenju) svaka polemika. To je ulje testirano u svim mogućim i nemogućim uvjetima rada motora ,kako laboratorijskim,tako i u praksi. Ne treba smetnuti s uma ni to da su sve te predradnje i ispitivanja provedeni od strane vrhunskih stručnjaka (za razliku od većine nas na forumu :lol: ) Istina je da proizvođači motora ne proizvode,nego kupuju ulja na veliko i prepakiravaju ih (opet ne oni nego proizvođači ulja ili kojekakvi veletrgovci i vanjski kooperanti) u manja pakiranja uz,naravno,veće marže i profit. No tu već zalazimo u zakone tržišta, a ne treba zaboraviti da je tu riječ i o dodatnoj ambalaži,utrošenom vremenu,punionici....pa sve do povećanog volumena malih pakiranja,koje onda na kraju treba u malim količinama razvesti do trgovaca...itd..itd.Sve to košta...
Upotrebljavajući ulje (a i dijelove) preporučeno od strane proizvođa sigurno ne možeš pogriješiti, a sve ostalo može zadovoljit,možda može biti i dobro,ali zašto od svog teško stečenog i krvavo plaćenog motora raditi pokusnog kunića ?

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la Rafter » 30. 05. 2013. (21:21)

pokuse ne mislim radit.. to nije bila poanta mog pitanja oko kvalitete ulja...kao sto sam i na pocetku rekao bilo mi je malo cudno da ovlasteni serviser govori da original ulje nije bas neke kvalitete umjesto da ga hvali ili bar šuti ;)
ja osim original dijelova ne mislim nista drugo stavljati na motor bez obzira na garanciju .. ali zanimalobme koja su to ulja koja su najkvalitetnija za 4t benzinske motore... npr. dok sam vozio skuter u njega sam stavljao Castol TTS radi kojeg je motor radio puno mirnije, manje je dimio i postizao bolje preformanse...za razliku od 3-4 druga ulja i proizvodjaca koje sam koristio...
Rafter
Senior Member

PostPostao/la Shile » 30. 05. 2013. (21:30)

Ništa ne košta probati...pogotovo "bolje" ulje...
Pri zamjeni ulja i filtera promijeniš ulje...recimo ideš na neki jebački sintetički Castrol (mislim cijenom :D ) pa u terminu dok ponovo ne promijeniš ulje imaš dovoljno vremena vidjet što si s time dobio.
Ja bi osobno, da nešto sumnjam, tako napravio..

E sad..je auto al je 4t :D
imam Hyundai Accent 1999 godište 8mj...original ulje je Valvoline Durablend (do prije par godina bio 75 kn sad je cca 60kn)...polusintetičko...ja nastavio...200.000 km...a motor ko pupa...
Ajd sad ti meni reci kako?
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la Rafter » 30. 05. 2013. (21:40)

heheh.. ja ne sumnjam nista... ja sam siguran u Hondu jos od kad sam bio "mali" jer sam vozio njihove motore...itd ... probat drugo ulje za svoj motor sigurno necu, ali mi se ucinilo zanimljivim postaviti to pitanje na forumu... po meni je Dome dao mjerodavan odgovor s kojim se i ja slazem ali sam htio cuti kakva su vasa iskustva i misljenja opcenito glede ulja koje koristite u svojim motorima ... ja sa Hondom zadovoljan i ne planiram nista mjenjati :thumbup:
Rafter
Senior Member

PostPostao/la malub1 » 31. 05. 2013. (08:00)

Inshoma je napisao/la:
malub1 je napisao/la:Svaki proizvođač daje onoliko kvalitetno ulje koliko treba izdržati garanciju,a za to iskreno i ne treba previše kvalitetno ulje jer kad se nakon nekog vremena motori ne bi kvarili šta bi radili serviseri i kad bi oni ponovo preodali neki motor..

Sudeći po tvom mišljenju svaki proizvođač jedva čeka da njegov proizvod crkne jer po tebi nije teško stvoriti novi "brend" i na novo postići dobar glas.
Budalaština.
A neću niti govoriti o tipovima koji 9 mjeseci ne vide svoju barku i onda su im svi krivi što ništa ne radi.

nisam mislija dsa motor doslovno krepa nakon garancije ali VEĆINA proizvođača GARANTIRA dostupmost rezervnih dijelova 5 do 10 godina od kupnje.To znači i da je predviđeno da se neki djelovi motora i troše, a tome i takvom režimu rada je podređena i kvaliteta ulja.E sad,povećanom kvalitetom ulja ili češćim izmjenama može se smanjit trošenje nekih djelova motora odnosno produžit vijek upotrebe.
Nisam mislio da proizvođači motora stavljaju smeće od ulja u motor ili u getribu(petu) nego da biraju odnos kvaliteta/cijena koji je njima najprihvatljiviji.

zorica je napisao/la:Onda znaci da kad san ja kupija mercury-ja, proizvodjac je propisa quicksilver nije bitno koja gradacija, neznan napamet. Nakon isteka garancije ja san triba pric na nesto kvalitetnije jer je quicksilver smeće, a prvih tri godine nije bitno sta ulje nevalja, bitno da je sipka na full.

Onda je ista prica sa cinkovima, impelerima, filterima.....itd...

Prije ce bit obrnuto...

Puno vise primjera znan di se u garanciji stavljalo svašta pa motor otiša, nego da je otiša radi originalnih djelova

Mišaš kruške i jabuke. gradacija (viskozitet) ulja je najbitnija u svemu tome.Čak ti svi preporučuju ako ostaneš kratak s uljem da uliješ ulje bilo kojeg proizvođača samo da paziš na viskozitet ulja.
NIJEDAN proizvođač motora nema vlastitu rafineriju u kojoj bi proizvodija ulje nego kupuje od nekoga drugoga.To bi bilo najlakše vidit ako od dobavljača tražiš siguronosno tehnički list u kjemu u mora bit navedeno u kojoj je tvornici ulje i proizvedeno.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la Kapo » 31. 05. 2013. (09:54)

Rafter je napisao/la:...kao sto sam i na pocetku rekao bilo mi je malo cudno da ovlasteni serviser govori da original ulje nije bas neke kvalitete...

Bilo bi zanimljivo čuti na osnovu čega (iskustveno,znanstveno ili pak samo misaono :D ) je donio takav zaključak.

Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la bananko28 » 31. 05. 2013. (16:12)

moj peugeot 206 nakon prvog obveznog servisa do dan danas troši inino ulje . 360 tk bez greške,nikad kvara, ali doslovno nikad....eko test uvik prolazi....radi ko ura...a toliko pljuju po ininom ulju.... :D
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la Rafter » 31. 05. 2013. (16:48)

Kapo je napisao/la:
Rafter je napisao/la:...kao sto sam i na pocetku rekao bilo mi je malo cudno da ovlasteni serviser govori da original ulje nije bas neke kvalitete...

Bilo bi zanimljivo čuti na osnovu čega (iskustveno,znanstveno ili pak samo misaono :D ) je donio takav zaključak.

milsim da je jedina poanta te izjave bila da mi proda ulje koje on nabavlja jer za servis kupujem sam dijelove u Hondi.. ujedno se informiram sto sve trebam raditi na motoru za servis koi slijedi i tek onda zovem ovlastenog servisera i dogovaram servis... ne mislim da je serviser mislio nista lose ali me zacudio prijedlog...
Rafter
Senior Member

PostPostao/la maverick975 » 31. 05. 2013. (18:55)

Ali ajmo od pretpostavke da ja za svoju yamahu zelim najbolje ulje.,..posto trebam dvije litre cijena nije bitna...sta da kupim...kolega je vec pitao gore ali nitko da nam odgovori :thumbup:
maverick975
Member

Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la malub1 » 31. 05. 2013. (19:11)

Kupi isto ulje i dodaj mu aditiv (po mogućnosti paket aditiva) koji uključuju aditiv protiv oksidacije,aditiv koji održava indeks viskoziteta,aditiv protiv miješanja (emulgiranja) s vodom i aditiv koji smanjuje koeficijent trenja (MoS2).
I to bi bilo to.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la mijo » 31. 05. 2013. (19:14)

meni lani bija ovlašteni serviser donija sve kanta 10 litara a šta je ulija ja ne znam on tvrdi yama lube orginal a šta je u kanti ko ga zna možda je možda nije.ove godine ću kupit u dučanu i sam prominiti. yamalube za yamahu cca 70 kn litra.
Pametan može bit lud,a lud ne može bit pametan.
mijo
Member

Tip plovila: Prince 495 open Yamaha F40/60HETL

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.