TOMOS T-5 TRAVLER

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: TOMOS T-5 TRAVLER

PostPostao/la josip » 15. 02. 2009. (01:02)

wildstar je napisao/la:Ja ih radim 30 godina čak sam i lamo popravlja a imam i jednog doma,a u cilo to vrime popravka tisuće motora može bit bile 3-4 provrčene osovine kratke a stotine dugih,stvar je i u tome što duga dosta vibrira jer to je sve slabo u centru,Ima sam čak i par novijih sa krupnim zubima koje su provrtile.Stari motori su imali kvadrat na osovini i radilici ,ali im to nije pasalo jer su vjerovatno malo prodavali dijelova.Ja sam može bit sigurno 200 kom kvadrata napravija na radilicama i osovinama,onima kome je provrtilo i nema problema kasnije.Sada ima dosta manje motora ali ih još uvik ima puno i da se rade novi kupovali bi se još najviše jer su ljudi naučili po njima sami čačkat a i dijelovi su puno jeftiniji nego kod japanaca

Moj je kratka osovina, da li bi i na njemu valjalo napravit taj kvadrat na radilici i osovini i koliko bi to koštalo. Neznam šta je to " KVADRAT " ali sam dobio osjećaj da je sa njim sve bolje centrirano, pa samim tim i dugotrajnije ili je to oblik zuba pa su čvršći na proklizavanje. Molio bi i tebe da mi odgovoriš da li treba redovnim održavanjem podmazivat te zupce na radilici. Još bih te upitao da li mi se isplati rastavljat motor radi poliranja usisa izduvnog kanala klipa i dr. pošto motor ima odrađeno tek oko 50 sati, još uvijek izgleda kao nov. Da li bi stim poliranjem dobio više ili manje od 10 % snage.
Zadnja izmjena: josip; 15. 02. 2009. (10:19); ukupno mijenjano 1 put/a.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 15. 02. 2009. (01:39)

Ma ne triba podmazivati jer je to čvrsti spoj a, ne rotirajući ili klizni tako da podmazivanje može samo stvoriti kontra efekt.
Ako se vozi pretežno ful gas neće nikada provrtiti tako da netriba nikakve prepravke raditi unaprijed, ako se i dogodi provrćenje to neće nikako biti prije cca 500 sati rada i tada se za prvu pomoć samo okrene osovina naopako i motor vozi još par desetaka sati.
Poznam puno puno ljudi koji sa tomosicama idu na mriže gotovo svakodnevno već dvadesetak i više godina i nikada im nije provrtila osovina ali voze pretežno pun gas i ne panulivaju.
Također sam radio zahvate sa izvođenjem auspuha uspomoć cijevi našto kao kod sigala postranice u more tako da se zaobiđe stublina noge kod panulaša i nakon toga osovine na takvim motorima više nisu stradavale ali posljedica je bila da se motor više nije mogao okrenuti za 360.
Zato ako voziš pretežno pun gas ne trebaš se brinuti za osovinu.
Što se tiče poliranja kanala svakako da ima učinka a, koliko to je teško izmjerljivo osobno mislim da je učinak možda par posto.Jer ako staviš novo crijevo voda će bolje teći ali ako ne odvrneš pipu neće proteći ni kap vode više nego kroz staro crijevo.Tako i kod motora sve je povezano i količina benzina i kubikaža motora i jačina iskre i moment paljenja te još niz parametara pa ako promjeniš samo jedan parametar na bolje, naravno da će biti rezultata ali oni nikako neće biti spektakularni ako ne ujednačiš sve parametre koji neposredno sa izmjenjenim utječu na rad i efikasnost motora.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la josip » 15. 02. 2009. (03:08)

Hvala na odgovoru, samo me još zanima da li je u petu bolje stavljat ulje EPOL 68 ( za vanbrodske motore ) ili HIPENOL 80-90.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la pomorac » 15. 02. 2009. (18:12)

Josipe, donji dio sam stavio od T4 iz razloga što sam 4,8 nabavio s podrobljenim zupčanicima u peti, a nisam htio to popravljati iz razloga jednostavnosti motora i spriječavanja daljnjih eventualnih kvarova. Propelu s tri kraka na ovu petu ne možeš stavit jer se okreće u drugom smjeru, a za korak ove propele šta sam stavio nemam pojma jer mi nije bilo bitno, radio sam motor koji će mi biti prvenstveno pomoćni motor za sva plovila, koji će biti pouzdan i savršeno raditi, zato sam sve napravio na novo, a motor do sada ima MOŽDA 20-tak sati. Ako te baš interesira mogu pogledat korak na propeli, iako mi to za pomoćni motor nije bilo bitno, jer je ionako do sada služio na više različitih plovila.
pomorac
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Stefini 12m, A-1020, Amon 790, Crestliner ...

PostPostao/la wildstar » 15. 02. 2009. (20:47)

Možeš stavljat obični hypenol ali kod tomosa ti je preporučeno mijenjat svakih 20 sati.Propele su ti obično 120 ili 140 .120 ti je ona ravna.za kratku se ne boj jer ona ima malo vibracija.Samo ti je važno da su ti dobre sve gumice,na prirubnici ,peti i semering propele.Iobavezno nove gumice na čepima ulja i da su čepovi ravno zavidani.Uvik ih zavidavati da su gumice na čepu a ne u ležištu.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la josip » 15. 02. 2009. (21:03)

Hvala svima na odgovorima, znam da može i obični hipenol, ali neki ljudi mi govore da pri uporabi obićnog hipenola zubi u peti puno duže traju, tj. ne troše se, dok se sa upotrebom ulja za vanbrodske motore puno brže troše, te mi je to napravilo pomutnju. Ako se pokazalo puno bolje neko drugo ulje nije mi ga problem sipati, jer u jednoj izmjeni ide samo 0,85 dcl.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 15. 02. 2009. (22:28)

Najbolje ti je kupiti ulje za stope vanbrodskih motora u tubi jer ga treba utiskivati na donju rupu sve dok na gornju ne počme curiti kako bi istisnuo sav zrak iz stope.To radi dok je motor u uspravnom položaju na stalku.Možeš koristiti ulje bilo kojeg proizvođača jer sva su jednako dobra (valvoline,shel,silkolen,motul,quicksilver,yamalube).
Ako imaš dilemu oko kvalitete ulja uzmi yamalube (yamahino ulje) ili quicksilver (merkuryevo ulje) njega su inžinjeri kreirali baš za spomenute motore i obvezatno ga je koristiti u jamstvenom roku koji je 3 godine te oni jamče za kvalitetu navedenih ulja te ako su dobra za yamahe i merkuryce biti će dobra zajamčeno i za tomosicu.
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la josip » 15. 02. 2009. (23:00)

Ma niko mi nije rekao već sam pročitao u knjižici za održavanje, u kojoj piše da u kučište elise stane 85 cm 3 ( kubnih ) što je 0.85 dcl ili 0.085 L ( T-4,8 ).
Hvala na izboru ulja, jer ljudi svašta pričaju , pa tako i da je gušće ulje za tomos bolje jer to nije fina mašina i sl. To me sve zanima jer sad imam vremena te ga želim održavati po pravilima struke i naravno sam.

Wildstar što se tiće gumica na prirubnici, peti te semeringa propele, valjda je sve u redu jer u peti ne nalazim tragova vode, osim što je ulje bilo tamnije boje, ali nije izgledalo kao emulzija. I još nešto, prilikom ispuštanja starog ulja uočio sam sitne fine čestice metala kako istiću sa uljem, ne znam da li je to normalno ili je to znak da su se zupci načeli.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la wildstar » 16. 02. 2009. (20:52)

To ti se uvik nađe u tomosa ,ritko od zupčanika,a što se tiće toga obaveznog ulja u garanciji to se samo kod nas radi,da firme ne priznaju garanciju ako nisi ulija to i to ulje jer vani je to zajebano čoviku reč zbog tržišnog natjecanja .Čak je i kod nas silkolen tužija piaggia radi selenie i dobija im na sudu.Pošto kupac plaća ulje on može zahtijevati marku ulja koju on hoće ali mora bit specifikacija koju traži proizvođač,Ako vam ko uvjetuje marku ulja po propisima tržišnog natjecanja bi vam je treba dati besplatno.Jer kod nas uvoznici ne gledaju kvalitetu ulja nego koliko zarade kad sklope ugovor sa zastupnikom ulja.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la primorac » 17. 02. 2009. (18:26)

U peti se nalazi bočni reduktor sa konusnim zupčanicima, za koje je tvornica predvidjela ulje za hipoidne zupčanike kao što je hypenol SAE 80/90. Čak i ako ti uđe voda u petu, zupčanici neće otići, nažalost odu ležajevi (peta se skine, otvori, opere naftom ili benzinom, kad se rukom zavrti osovinica, čuje se kako melju- šušte zupčanici).
Ja na stalku otpustim donji vijak/čep, kad sve iscuri, okrenem je "up side down" znači motor s poklopcem na beton, onda ulijevam u tu dolju bužu (koja je sada gornja točka :D ) hipenola koliko može stat. Rabim malu plastičnu posudu sa kapaljkom, u kojoj je bilo ulje za podmazivanje šivaćeg stroja "BAGAT". Bolja su ulja koja imaju kao aditiv molibdenov sulfid ili disulfid, ali koje god bilo, mora biti gusto, i na kraju sezone treba ga promjeniti.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la josip » 19. 02. 2009. (09:17)

Dali je dovoljno gusto jamahino ili merkurovo ulje za pete, i kako prepoznat da su ležajevi otišli, dali osovina dobije loker ili ima i drugih simptoma.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 19. 02. 2009. (11:17)

Naravno da je dovoljno gusto pa sva ta ulja u tubama su zapravo hipenol 80W90 i već sam ti napisao da su od svih proizvođača ista ali da zbog svog mira uzmeš neka od eminentnih.Što se tiče ležaja ako ti treba ovim putem objašnjavati kako prepoznati neispravnost onda ta rabota ni za te nego to prepusti meštru koji zna svoj posa ako ni u kom slučaju ne želiš omogućiti meštrima da zarade kruh svoj svagdanji onda nisi zamerita ni moje savjete.
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la josip » 19. 02. 2009. (11:40)

Dome, nemoj se srdit, nije stvar da ne želim dat meštrima od zanata posao u ruke radi novca, već bih to želio sam savladat, tako da mi svaka pomoć dobro dođe. Pokušavao sam doći do nekog opširnijeg sadržaja o popravcima na manjim tomosima, ali osim knjižice o redovnom održavanju ( koja je jako sažeta ) nisam uspio ništa nać. Normalno ako dođe do neke havarije na motoru da bi se obratio nekom stručnjaku, ali često puta do havarije nemora doć ako na vrijeme otkrijemo neki kvar. Nisam od onih koji za svaku sitnicu zvrče na telefon. Čuo sam da je bivša JNA imala dobar priručnik o popravcima na tomosima, ali ni to nemogu nigdje pronać. Nisam mehaničar, ali dosad sam na vozilima skojima sam se služio, dosta stvari sam odrađivao, i naravno da me zanima i vanbrodski motor, o kojem trenutno nemam iskustva, ali ono malo što imam uz vašu pomoč ne izgleda komplicirano. :thumbup:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 19. 02. 2009. (12:27)

Imaš tu sve o mazivima i gorivima jna : http://tinyurl.com/ccro3u

Pažnja, ima preko 30 MB
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la dome » 19. 02. 2009. (13:34)

Ajde, recimo da si me uvjerio u svoje nesebične namjere.
Ako ti u stopu nije ušlo more onda u pravilu ležaji nikada neće stradati.Ulje mijenjaj obvezatno 1-2 puta na godinu ako radiš preko 100 sati godišnje onda i češće i ako nigdje ne lupiš propelom junački ležaji ti nikada neće otići.
Kako prepoznati stradali ležaj bez da ga skineš nažalost ne znam kako bih ti opisao to je nešto što triba pokazati i osjetiti.
2) koristi “Pretražnik”
dome

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.