Tekucina za ispiranje kamenca kod vanbrodskih motora

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Tekucina za ispiranje kamenca kod vanbrodskih motora

PostPostao/la Denis1 » 27. 10. 2014. (20:43)

Evo kad sam vec bio aktivan u ovoj temi da i ja napisem svoja iskustva.Uglavnom ispirem motor ivero cleanerom A,suzuki i hondu.U kontaktu sam s dosta ljudi koji rade dosta sati na vanbrodakim motorima i jednostavno funkcionira.Da ne govorim da sad i vise manje svi serviseri rade isto.Preporucio bi svakome jednom godisnje isprati motor(cck 100 kn jedna kantica) .Kompletno odstranjuje kamenac i cisti kanale. :thumbup:
Denis1
Member

PostPostao/la MV KRK » 28. 10. 2014. (07:30)

Sačuvaj mi jednu litricu za yamahu da vidim kako dijeluje :)
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la Karlo Yachting » 14. 11. 2014. (00:13)

na kraju sezone dobro isprat motor sa slatkom vodon i onda pravilno konzervirti i provuči kroz cili sistem antifirz, da to ljudi naprave več bii imali manje problema sa kamencem. ima posebna sredstva, ima u splitu u boltana, caterpilar također koristi kiseline za ispiranje rashladnika od kamenca. prevencija je najbolje sredstvo. znači na vrime. vidio sam suzukije i honda da se dobro nakupoi kamenac.
isto tako dobrog starog torpeda kamenac ubije (ispuh)
tako da je zaključak da je kod svih brodskih motora sa vrimena na vrime napravit postupak čiščenja kamenca
Karlo Yachting
New Entry

PostPostao/la el passo » 14. 11. 2014. (06:21)

I ja sam čuo da se treba isprati sa antifrizom. Gledao sam na you tubeu kratki filmić servisitanja 4t motora. Majstor je radio servis i opisivao korak po korak. Na kraju je uzeo bocu antifriza. Onda je rekao da to ne treba jer na vanbrodskom motoru kad je u spuštenom položaju...brod se spremao za zimovanje i bio je na trajleru...sva voda iscuri van iz njegovog sustava. Nekako mi je to logično...Šta o tome misle meštri od motora ?
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Miljac » 14. 11. 2014. (09:30)

el passo je napisao/la:I ja sam čuo da se treba isprati sa antifrizom. Gledao sam na you tubeu kratki filmić servisitanja 4t motora. Majstor je radio servis i opisivao korak po korak. Na kraju je uzeo bocu antifriza. Onda je rekao da to ne treba jer na vanbrodskom motoru kad je u spuštenom položaju...brod se spremao za zimovanje i bio je na trajleru...sva voda iscuri van iz njegovog sustava. Nekako mi je to logično...Šta o tome misle meštri od motora ?

Pa antifriz ne otapa kamenac nego samo spriječava njegov nastanak dok je propisno razrijeđen (čak i ako se razrijedi s običnom a ne destiliranom vodom).
Završno ispiranje antifrizom je ipak dobro i za vanbrodski motor.
U pravilu voda iscuri iz motora u vertikalnom položaju pa neće doći do smrzavanja vode po džepovima i do pucanja cijevi ili kućišta.

Antifriz ima još jedno bitno svojstvo a to je anti-korozivno (ako nije stariji od 3 godine) pa je dobro da ipak ono što ostane u motoru ne bude obična voda koja će još jedno vrijeme uzrokovati koroziju i ostaviti svoj talog.
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la dome » 14. 11. 2014. (22:56)

Miljac je napisao/la:...Završno ispiranje antifrizom je ipak dobro i za vanbrodski motor...

Štetiti mu svakako ne može ali koliko ima smisla je diskutabilno no u ovim teškim vremenima svaki promet je dobrodošao pa i uzaludan .............. ako kupiš taj antifriz u nekom stranom trgovačkom centru onda je besmisleno ali ako ga kupiš u lokalnoj trgovini ili kod lokalnog servisera onda ima smisla jer potičeš malu privredu pa si samim tim napravio nešto dobro .............
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la vujasin » 29. 08. 2019. (08:06)

Probao sam s ovim sredstvom iz lidla i nisam bas zadovoljan:
https://www.lidl.hr/hr/ponude.htm?articleId=26128
Skonut termostat sam ostavio sat vremena u kanti s tim sredstvom i nije bas skinulo nesto puni kamenca.

Sad vidim da u prodaju dolazi gel protiv kamenca:
https://www.lidl.hr/hr/ponude.htm?articleId=26133
Da li je netko probao s njim?
vujasin
Member

PostPostao/la SEA » 30. 08. 2019. (08:08)

ja sam svoja dva yanmara cistio s KM30 saponia osijek
proizvod je 125kn 5l ,ocisti sve hladnjake super ,poslje ciscenja skinio poklopce i provjerio sve 5 kao novi
nije opasan za aluminij samo treba skinit cinkove jer oni prokuhaju,nikakvi problem za brtve i gumene dijelove

https://www.saponia.hr/media/1910/tehnicka-uputa-bis-km-30.pdf

kamenac nestane 100% jesnostavno ga istopi i dok god u kanti vrije di se vrti tekucina u backflash
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la bobipu » 30. 08. 2019. (18:37)

SEA je napisao/la:ja sam svoja dva yanmara cistio s KM30 saponia osijek
proizvod je 125kn 5l ,ocisti sve hladnjake super ,poslje ciscenja skinio poklopce i provjerio sve 5 kao novi
nije opasan za aluminij samo treba skinit cinkove jer oni prokuhaju,nikakvi problem za brtve i gumene dijelove

https://www.saponia.hr/media/1910/tehnicka-uputa-bis-km-30.pdf

kamenac nestane 100% jesnostavno ga istopi i dok god u kanti vrije di se vrti tekucina u backflash

Može i Ivero cleaner A...
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la Denis1 » 30. 08. 2019. (23:05)

Denis1 je napisao/la:
Denis1 je napisao/la:Konkretno prijatelj mi koristi tekucinu "ivero cleaner A" i za sad nikakvih problema(2300h).Drugoj dvojici na 1200h zastropao se motor i pregrijao,otvarali su glavu.Meni to nema smisla da nakon godinu dana mi idu otvarati i skidati glavu zbog nekog kamenca.Serviser mi govori da je cuo da se moze staviti neka kiselina i slicno ali ne zna konkretno koja I kako se koristi pa zato pitam.Naravno zna i koliko kosta brusenje i otvaranje glave(5000kn).Naravno meni je to skupo davati svake godine pa bi pokusao produziti vijek prije zastropavanja...eto ako netko ima iskustva neka se jos javi,hvala. Serviseri koji misle na meni zaradjivati neka se ne javljaju,jer takvih ima 100 i nitko ili nece nista reci ilI nemaju pojma.
Inace on tu tekucinu pomjesa cck 3-1,ubaci u bacvu desetak litara mjesavine.Onda skine petu i termostat i spoji direktno na crijevo gumu s pumpicom i pusti da voda cirkulira par sati kroz motor.Rekao mi je da to rade u Njemackoj pod obvezno i da mu je to serviser iz Njemacke preporucio i da je provjereno(ne nagriza dihtunge,aluminij..) Eto ja cu na taj nacin,ako ima bolji preporucite ,hvala

Post od 2012, "ispiranje u začecima" . Danas nema servisera koji ne ispire kamenac ivero Cleanerom. U praksi redovnim ispiranjem cck svakih 300h nema više problema sa kamencem u motoru. Znam Hondu 9300h,raspala se ali ne zbog kamenca. Nikad nije otvaran motor samo redovno ispiran. Pozz
Denis1
Member

PostPostao/la SEA » 31. 08. 2019. (09:56)

Nikad radio s ivero cleaner
Ali saponia km30 125kn 5l ocisiti hladnjake 100%
I nikakav problem za brtve,tako da servis tih 5l 125kuna
naplati x5,kako sve volim vidit,otvorio hladnjake prije i posli.
SEA
Senior Member

PostPostao/la maky » 31. 08. 2019. (12:15)

Kooji omjer zamisas ovog KM30 kad cistis rashladnike i koliko dugo ga cirkuliras kroz sistem
.ebote šta odma napadaš čovika, pa nije mali ribar.. :crazy: by ceko
maky
Senior Member

Tip plovila: Graso 20 Scam SD 4.140 TIC

PostPostao/la SEA » 31. 08. 2019. (15:30)

Za dizel motor 1/2 s malom pumpicom u siču cirkulam tekućinu kroz motor dok na povratu izlazi pjena kad se ustali
mlaz za cc 30min prekidan i sve isperem vodom dva puta..
tek onda spojimo more i zavrtim preko impelera,hladnjaci budu kristalno cisti.

Treba izvaditi cink protektore iz motora jer uskuva sve i pojede ih i zatvoriti dovod vode na Volvo šupernicu,tj blindirat
SEA
Senior Member

PostPostao/la maky » 31. 08. 2019. (16:36)

Taman se mislin da bi treba rashladnike cistit, vadit pa u kiselinu ali mi se ovo cini jednostavnije
ako tako dobro cisti nema razloga rastavljat i vaditi rashladnike
.ebote šta odma napadaš čovika, pa nije mali ribar.. :crazy: by ceko
maky
Senior Member

Tip plovila: Graso 20 Scam SD 4.140 TIC

PostPostao/la SEA » 01. 09. 2019. (11:02)

U jedan bujol zamišaj kiselinu i vodu pocni 1/1 posli pumpe vode spoji uranjajucu pumpicu iz bujola, kante ,skini cijev od hlađenja turba to je povrat i u kantu stavi,sve cijevi s izolir trakom izolirati,skinut cinkove i ako je Volvo manžetna hlađena vodom nju blindirat inace tu ces gubit kiselinu,nakon cc 30min sve je gotovo,ili u kantu cistu vodu i isprati dva puta sistem,vratit cinkove ako imas, spoji more upali motor nek radi cc 10min.

Za svoj test skini poklopac jednog hladnjaka,slikaj ga i ponovo nakon ciscenja ga slikaj i vidi..
Pumpica moze biti najeftinija od santina uranjajuca.
SEA
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.