![Thumbup :thumbup:](./images/smilies/icon_thumbup.gif)
Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
el passo je napisao/la:I ja sam čuo da se treba isprati sa antifrizom. Gledao sam na you tubeu kratki filmić servisitanja 4t motora. Majstor je radio servis i opisivao korak po korak. Na kraju je uzeo bocu antifriza. Onda je rekao da to ne treba jer na vanbrodskom motoru kad je u spuštenom položaju...brod se spremao za zimovanje i bio je na trajleru...sva voda iscuri van iz njegovog sustava. Nekako mi je to logično...Šta o tome misle meštri od motora ?
Miljac je napisao/la:...Završno ispiranje antifrizom je ipak dobro i za vanbrodski motor...
SEA je napisao/la:ja sam svoja dva yanmara cistio s KM30 saponia osijek
proizvod je 125kn 5l ,ocisti sve hladnjake super ,poslje ciscenja skinio poklopce i provjerio sve 5 kao novi
nije opasan za aluminij samo treba skinit cinkove jer oni prokuhaju,nikakvi problem za brtve i gumene dijelove
https://www.saponia.hr/media/1910/tehnicka-uputa-bis-km-30.pdf
kamenac nestane 100% jesnostavno ga istopi i dok god u kanti vrije di se vrti tekucina u backflash
Denis1 je napisao/la:Denis1 je napisao/la:Konkretno prijatelj mi koristi tekucinu "ivero cleaner A" i za sad nikakvih problema(2300h).Drugoj dvojici na 1200h zastropao se motor i pregrijao,otvarali su glavu.Meni to nema smisla da nakon godinu dana mi idu otvarati i skidati glavu zbog nekog kamenca.Serviser mi govori da je cuo da se moze staviti neka kiselina i slicno ali ne zna konkretno koja I kako se koristi pa zato pitam.Naravno zna i koliko kosta brusenje i otvaranje glave(5000kn).Naravno meni je to skupo davati svake godine pa bi pokusao produziti vijek prije zastropavanja...eto ako netko ima iskustva neka se jos javi,hvala. Serviseri koji misle na meni zaradjivati neka se ne javljaju,jer takvih ima 100 i nitko ili nece nista reci ilI nemaju pojma.
Inace on tu tekucinu pomjesa cck 3-1,ubaci u bacvu desetak litara mjesavine.Onda skine petu i termostat i spoji direktno na crijevo gumu s pumpicom i pusti da voda cirkulira par sati kroz motor.Rekao mi je da to rade u Njemackoj pod obvezno i da mu je to serviser iz Njemacke preporucio i da je provjereno(ne nagriza dihtunge,aluminij..) Eto ja cu na taj nacin,ako ima bolji preporucite ,hvala
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.