zamjena impelera

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

zamjena impelera

PostPostao/la sneky » 14. 02. 2011. (16:26)

htio bih sam zamjenit impeler na dvotaktnoj yamahi 5ks iz 2003godine,pa molim za savjete(postupak) ljudi koji su to sami mjenjali! hvala!!
sneky
Member

Re: zamjena impelera

PostPostao/la dome » 14. 02. 2011. (17:24)

Ja ti savjetujem da obvezatno kupiš orginalni impeler te da taj zahvat ipak prepustiš onome ko je to već radio manje štete ćeš napraviti ako nekoga nagradiš za taj rad nego što možeš prouzročiti ako negdje pogriješiš stoga ti neću opisivati kako se to radi jer netko ko traži upute na ovaj način za taj jako odgovoran zahvat ili nema pojma o čemu se radi ili ne shvaća ozbiljno taj posao.Kako bilo da bilo koja god od ovih situacija da je nije uputno podržavati takav posal
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la sneky » 14. 02. 2011. (17:28)

baš zato i pitam,koliko je zahtjevno promjenit impeler,jer sam ga kupio(originalnog) i to je samo jedna mala gumena zvjezdica koja košta 90kn,a majstori uzimaju 200kn za zamjenit ga,a mislio sam da ga je jednostavno za promjenit,a vidim da očito nije,stoga ću poslušat tvoj savjet i otići u servis!
sneky
Member

PostPostao/la dome » 14. 02. 2011. (17:43)

Onome ko zna što radi naravno da je jednostavno ali je jako odgovoran zahvat koji traži poštivanje određene procedure koja amaterima zvuči nepotrebno te je ne poštuju pa se često dogodi da nakon izmjene impelera u vrlo kratkom roku dođe do nepopravljivih oštećenja pumpe vode i nerjetko prodora mora u kućište zupčanika stope.Također se često dogodi da hobisti ne poštelaju pravilno osovinu šaltunga pa dođe do oštećenja kopče itd... da ne nabrajam dalje jer ionako nema baš nekog smisla...
Sam po sebi zahvat je prilično jednostavan ali samo onome ko ga je već nekoliko puta radio.
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la Groff » 14. 02. 2011. (20:11)

Sneky, ima Dome pravo, šli prijatelj- brodski mehaničar i ja minjat impeler na Yamahi 2t, 2 ks sami, imeli iskustva z Mercurijem, pitkin dim i shebali čašicu, zgubili seger, ( totalno drugačje od Merca ) pa san čekal 20 dan da dobijen novu čašicu, svaki motor ima neku cakicu, daj majstoru majstorovo !!!
Groff
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la Buterfly » 14. 02. 2011. (20:31)

Evo ode imaš video kako se minja impeler!! :thumbup: :wave:
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0ztSvLqig
Pametni ljudi uce na tudjim greskama, budale na vlastitim!!!
>Peliška jedra<
Buterfly
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Antares 800 Nanni T-4 200

PostPostao/la veliki amater » 14. 02. 2011. (20:40)

Misliš, aj da zahebemo čovjeka :evil:
Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš.
veliki amater
Member

Tip plovila: NAVAL 19 / HONDA 50

PostPostao/la sneky » 14. 02. 2011. (21:45)

hvala svim dobrim ljudima na savjetima,vidim da stvar nije za igranje,i to će ipak radit majstor(a ne ja)!ima li tko za preporučit nekog dobrog majstora za istu yamahu,da mi promjeni impeler i ulje u peti ispod cijene?
sneky
Member

PostPostao/la pećine » 15. 02. 2011. (10:41)

Preporučil bin ti ovlaštene servise,nemoj se puno mislet da ne bi bilo većih problemi.Inače delan sam ča god moren i znan,ali noviji motori su tako storeni da ih u 99% popravka mores samo popeljat u ovlašteni servis.
pećine
New Entry

Tip plovila: Primorka-torpedo 18/24

PostPostao/la kate7123 » 25. 02. 2011. (15:32)

Stari ako još pentu nisi odnija u servis uhvati se posla.Ako znaš odvidat dvi vide znat ćeš i prominit propeler posebno na toj malo pentici...slažem se sa gore navedenim da nije svašta za dirat ali ako išta znaš i imaš malo logike neće bit problema. pozd
kate7123
New Entry

Tip plovila: OCQUETEAU 450 cabin, yamaha F40

PostPostao/la Bullitt » 25. 02. 2011. (20:39)

Definitivno se slažem s gore napisanim ali ako čovjek ima iole malo tehničkog znanja i alata može mnogo toga sam napraviti a promjena impelera definitivno nije kvantna fizika :mrgreen:

Nravno oprez,(jer nisi serviser i ne radiš to svaki dan) i problema nebi trebalo bit,evo ovih dana sam kompletnu 15-ticu presložia,manual na netu,rez djelovi odakle ti srce želi i samo nebo je granica.,tu čovjek baš pomisli kako je internet dobra stvar i kako su informacije nadohvat ruke,samo ih treba znat i primjenit :mrgreen:
Bullitt
Member

Tip plovila: Nautika 500K2 poludeplasman,VB 2T 15ks

PostPostao/la mul » 03. 03. 2011. (10:08)

Bullitt je napisao/la:Definitivno se slažem s gore napisanim ali ako čovjek ima iole malo tehničkog znanja i alata može mnogo toga sam napraviti a promjena impelera definitivno nije kvantna fizika :mrgreen:

Nravno oprez,(jer nisi serviser i ne radiš to svaki dan) i problema nebi trebalo bit,evo ovih dana sam kompletnu 15-ticu presložia,manual na netu,rez djelovi odakle ti srce želi i samo nebo je granica.,tu čovjek baš pomisli kako je internet dobra stvar i kako su informacije nadohvat ruke,samo ih treba znat i primjenit :mrgreen:

Bio i vidio svaka čast :thumbup:
za one koi bi volili sami prominiti inpeler imaju u burzi nautike od veljače objašnjenje i slike
mul
Member

Tip plovila: Leidi 660 Yamaha 150

PostPostao/la janko_ka » 11. 03. 2011. (13:19)

evo, ja sam to sam napravio, do sada nisam nikada ništa čeprkao po pentama, ali sam mehanički dobro potkovan, naslijedio sam sa jedrilicom tohatsu-a 9.8, i nije niti malo komplicirano, treba samo odspojiti mjenjač, to je jedino bitno, i bez toga ne ide, i prilikom sastavljanja lagano potezati start konopac da bi osovina lakše "legla" i to je sve.. posao od cca sat vremena sa istraživanjem, podmazivanjem i čišćenjem svega..
janko_ka
Member

Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

PostPostao/la Trogiranin » 11. 03. 2011. (22:46)

Moj prijatelj serviser jako voli sam svoj majstore. Kad ih nanjuši samo trlja ruke i ceri se od uva do uva, a dijelovi se prodaju sami od sebe. Majstori u kompletu kupuju sve od A - Ž . Najslađe mu je prodat i svićicu i kondenzator i bobinu i platine jer bože moj sve je od bota riknilo. Ma možda je i lula !!! Daj i lulu za svaki slučaj da se ne vraćam ... :twisted: A impeleri kure ko blesavi prid sezonu. :roll:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la dome » 11. 03. 2011. (23:01)

Trogiranin je napisao/la: A impeleri kure ko blesavi prid sezonu. :roll:

:Happy45: :Other8:
2) koristi “Pretražnik”
dome

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.