British Seagull

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

British Seagull

PostPostao/la Bomo » 27. 03. 2010. (01:23)

U posjedu sam jednog od ovih legendarnih vanbrodskih motora. Kupljen je prije nešto više od 30 godina i od tada ništa na njemu nije mjenjano. Zanima ako netko od forumaša ima isti, gdje nabavlja djelove. Tvornica je propala sredinom 90ih ali navodno se djelovi još uvijek proizvode od neke nove firme. Znam da motor nije jako čest, a i nije jako popularan zbog svoje potrošnje i zastarjelog dizajna i tehnologije. Ipak kvaliteta izrade i materijala je visoka i zato ga ne bi otpisao. U jednu ruku je i atrakcija. Ima li tko kakva iskustva i saznanja oko održavanja ovakvih motora?
Nisam lud da budem normalan....by Toma Bebic
Bomo
Member

Re: British Seagull

PostPostao/la dome » 27. 03. 2010. (02:24)

Ako mislimo na isti model onaj konstruiran u doba drugog svijetskog rata.............
Imao sam priliku raditi na preko nekoliko komada i sam posjedujem dva komada.Kako nema Gumenih tarnih površina i koristi 10% mješavinu a, rotor vodene pumpe mu je kruti gotovo da i nema periodički zamjenjivog potrošnog materjala izuzev svijećice i ulja stope.Motor je skoro pa nepoderiv.Dijelove se je svojevremeno moglo nabaviti preko tvrtke "dvornik" u Splitu.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Bomo » 27. 03. 2010. (09:16)

Istina, to su motori koji su zadržali dizajn još od vremena drugog svjetskog rata. Mene zanima gdje mogu nabaviti svječicu jer kada sam obilazio trgovine sa tim cudom u ruci nitko nije vejrovao da je to za motor od 5ks, a i nije bilo takvih modela svjecica. Postoji li kakva trgovina. I koje ulje stavljas u petu a da ga ima za kupiti u HR
Bomo
Member

PostPostao/la debaser » 27. 03. 2010. (09:34)

Eno mi jedan u konobi na zasluženom odmoru. Otprilike ista generacija kao i tvoj. :thumbup:
Nisi komentirao komunističku propelu ( zvjezda petokraka). A tek mješavina 8%. Tko bi se naplačao dvotaktola.
Za moj su nabavljani djelovi iz Londona pred nekih desetak godina, i bez ikakvih problema.
Djelovi su ovdje http://www.britishseagull.co.uk/ a našlo bi se ponešto i ovdje http://www.britishseagullparts.com/parts.htm
Moj jedino ima problema što mu auspuh u vožnji pada ( ona cijev), pa mi bilo neugodno buditi ljude svako jutro. Stoga našao adekvatnog nasljednika u vidu Mercurya.
Vidjeh na ebay-u da se prodaju po 1000kn ( ne da se nude, nego da se prodaju).
Pozdrav galebovi
Bajdvej,
Oni su navodno u istom obliku bili i u Normandiji 06.06.1944
debaser
New Entry

PostPostao/la dome » 27. 03. 2010. (10:21)

Bomo je napisao/la: I koje ulje stavljas u petu a da ga ima za kupiti u HR

Kako na osovini propele nema semering nego filc tarenicu tako mu hipenol brzo izađe stoga sam ja hipenol 140 obogaćiva grašom do granice gustoće tekućeg jogurta i takva čorba bi se zadržala unutra najduže.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Bomo » 27. 03. 2010. (10:50)

Ma te mašine su svjetske samo što u ovo vrijeme sofisticiranosti stvarno djeluju sirovo i neekonomično. Znam da su sudjelovali u desantu na Normandiju. Navodno su ih prilikom desanta zakopavali u pjesku na obali umotane u gumeno platno svojih gumenjaka u slučaju ako im bude trebalo za bjeg ako desnat ne uspije. No, sudbina je bila na strani saveznika i tako su ti motori ostali zaboravljeni i zakopani u pjesku dugi niz godina. Sve dok more i valovi nisu isprali taj pjesak pa su počeli izvirivati kao zombiji. Tada su ih francuski seljaci otkopali, očistili i zamjenili neke sitnice i kažu da voze još i danas. Moj ima mješavinu od 10%. Isto su me na benzinskoj znali u čudu gledati kako mogu takav napoj ljevati u tako mali motorić. Jedan mi je rekao da ako ide na tu mješavinu može voziti i na dizel :D
Bomo
Member

PostPostao/la Dade » 28. 03. 2010. (10:59)

Ima mi ga drugar zalivenog u poliestersku smolu i stoji mu u sred sobe,nevidi se baš dobro ali se vidi koji je motor.Inače, ta priča o zakopavanju u pesak.....pa.... hiljade metaka lete oko desantnih čamaca a dva momka ladno čuče na vrelom pesku Normandije i od dugog časa zakopavaju lepo umotani motor od njihovog gumija...malo nategnuto zar ne :?: :Cool34:
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la Bomo » 28. 03. 2010. (14:37)

:lol: :lol: :lol: ....znam da zvuci nevjerovatno ali tako sam negdje procitao. Mozda su pristali u uvalu prije normandije pa da ih na miru mogu zakopat i jos se malo i okupati :lol:
Bomo
Member

PostPostao/la Bomo » 28. 03. 2010. (15:16)

Evo link Dade http://www.saving-old-seagulls.co.uk/ma ... arston.htm pa da ne ispadne da sam izmislio...a valjda nije laz ako englezi tako pisu :lol:
Bomo
Member

PostPostao/la Dade » 28. 03. 2010. (18:40)

Ma ne, bilo je samo lepo za našalit se...a da baš sve verujem Englezima e to neće ići :think:
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la Bomo » 29. 03. 2010. (13:48)

Za dobar humor uvijek ima mjesta :thumbup: :lol:
Bomo
Member

PostPostao/la tomi » 29. 03. 2010. (19:08)

prodajem seagull ispravan.pali se na konop,svječica ka bira.troši sva tekuća goriva od rakije do benzina.star sigurno jako puno.ali radi
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la Niža » 29. 03. 2010. (20:36)

tomi je napisao/la:prodajem seagull ispravan.pali se na konop,svječica ka bira.troši sva tekuća goriva od rakije do benzina.star sigurno jako puno.ali radi
cijena?
Niža
New Entry

PostPostao/la wildstar » 31. 03. 2010. (16:52)

Meni danas ponudija jedan sređenoga seagull-a za polovni t-4 ja mislim da ču se minjat neka ga doma na polici,bar će svak pitat šta je ovo :lol:
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la Niža » 31. 03. 2010. (19:37)

pa za tako nešto ga ja i mislim uzet,samo za fintu.iman stari brod pa ne figura nova penta baš.
Niža
New Entry

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.