kvaliteta ulja za vanbrodske motore 4t

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

kvaliteta ulja za vanbrodske motore 4t

PostPostao/la Rafter » 29. 05. 2013. (12:38)

pozdrav svima,

ovo pitanje mi se vrti po glavi od zadnjeg redovnog servisa motora kojeg sam imao... naime ja inzistiram na originalnim dijelovima kao i mazivima od Honde jer taj motor imam i jos je pod garancijom, ali u razgovoru sa serviserom oko ulja mi je rekao da ta origanal ulja i nisu neke kvalitete da ima puno boljih... znam da tu ima prodavanja magle i pustih prica ali me zanima dali se promjenom marke proizvodjaca ulja nesto znacajno dobiva, te koje ulje(a) je najbolje za 4t motore :?:
Rafter
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Naval19

Re: kvaliteta ulja za vanbrodske motore 4t

PostPostao/la maverick975 » 29. 05. 2013. (13:49)

Ulje je najbitnije za takav motor..kod nas ljudi nikako da razlikuju odrzavanje i popravljanje...kvalitetno odrzavanje s kvalitetnim dijelovima, uljem i sposobnim majstorom bitno produzuju vijek...medjutim kao i u automobilskoj branši, velik broj majstora uzima ulje na neke bačve u čiju kvalitetu osobno sumnjam
maverick975
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la wildstar » 29. 05. 2013. (21:06)

Honda nema rafineriju za proizvodnju ulja nego uzima ulja u firmama koje joj daju najpovoljnije tj najbolju zaradu , a šta se tiće bačava ulje na bačve od 200 l i u kanti od litre je isto ako je tip ulja isti .Po tome bi bilo inino najkvalitetnije jer ga ne prodaju na bačve. :D
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la maverick975 » 29. 05. 2013. (21:47)

nisam mislio na taj nacin :D mislim da majstor kupi ulje 10-40 i to je to...a raznoraznih ulja ima s tom specifikacijom i raznoraznim cijenama, i tu nisam siguran u kvalitet
maverick975
Member

PostPostao/la dome » 29. 05. 2013. (22:59)

Ne postoji nigdje ili makar nebi trebao postojati renomirani serviser koji će ugroziti svoj ugled manipulacijom sa uljem.Pod renomirani podrazumjeva se stručnjak koji je najmanje petnajestak godina nositelj brend ovlaštenja.Ta klasa majstora neće ugroziti ugovor sa principalom manipulacijom sa uljem jer mu nikakva zarada na ulju ne može nadomjestiti štetu koju bi pretrpio gubitkom ugovora po kojem je dužan koristiti isključivo ulje odobreno od brenda sa kojim je ugovorno vezan.
Po pitanju povjerenja u prepuruku odnosno obvezu korištenja brend ulja u jamstvenom roku je svakako najrazumnije pridržavati se preporuke proizvođača stroja pogotovo stoga što u jamstvenom roku i nemamo na pravo izbora ........ a, kad je dobro za vrijeme trajanja jamstva biti će i nadalje ..........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Rafter » 30. 05. 2013. (09:51)

hvala svima na odgovorima :thumbup:

Dome i ja sam takvog misljenja, jer ne vjerujem da bi Honda napravila losije ulje za svoj motor i onda za to jos dala garanciju :thumbup:
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la malub1 » 30. 05. 2013. (12:01)

Ne radi Honda nikakvo ulje nego ga kupuje od repsola (japanski proizvođač motora japanskjo ulje) koji ga upakira sa znakom Honde.
Postoje i bolja i kvalitetnija ulja,a postoje i lošija,ali i ja sam stava da dok je motor u garanciji stavljaš ono šta ti kaže (odnosno stavi) ovlašteni serviser koji daje garanciju.
Svaki proizvođač daje onoliko kvalitetno ulje koliko treba izdržati garanciju,a za to iskreno i ne treba previše kvalitetno ulje jer kad se nakon nekog vremena motori ne bi kvarili šta bi radili serviseri i kad bi oni ponovo preodali neki motor.
Kad istekne garancija onda se može staviti kvalitetnije ulje (može i aditiv), ali mislim da je još bolje redovito mijenjat ulje,a po mogućnosti i češće (pogotovo kod mineralnih neaditiranih ulja) nego je predviđeno ,a najmanje jednom godišnje.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la zorica » 30. 05. 2013. (12:49)

malub1 je napisao/la:Svaki proizvođač daje onoliko kvalitetno ulje koliko treba izdržati garanciju,a za to iskreno i ne treba previše kvalitetno ulje jer kad se nakon nekog vremena motori ne bi kvarili šta bi radili serviseri i kad bi oni ponovo preodali neki motor.

:?: :?: nije mi ovo bas jasno sto posto
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la COGI » 30. 05. 2013. (13:17)

Šta ti nije jasno?Proizvođač kupi najjeftinije ulje koje zadovoljava njegove kriterije za rad makinje.U motoru imaš šipku za nivo ulja,min-max.Taj nivo mora bite,inače ode motor u....Tako i kvaliteta ulja.Jeftinije koje zadovoljava i skuplje koje je još bolje.Na tebi je da izabereš.... ;)

Moš ist srdelu,a moš i komarču.Neš umrit o gladi ni o jedne.... :P

Samo ja bi rađe škampe.... :lol: :lol:

:thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la zorica » 30. 05. 2013. (13:41)

Onda znaci da kad san ja kupija mercury-ja, proizvodjac je propisa quicksilver nije bitno koja gradacija, neznan napamet. Nakon isteka garancije ja san triba pric na nesto kvalitetnije jer je quicksilver smeće, a prvih tri godine nije bitno sta ulje nevalja, bitno da je sipka na full.

Onda je ista prica sa cinkovima, impelerima, filterima.....itd...

Prije ce bit obrnuto...

Puno vise primjera znan di se u garanciji stavljalo svašta pa motor otiša, nego da je otiša radi originalnih djelova
zorica
Old Senior Member

PostPostao/la maverick975 » 30. 05. 2013. (14:08)

A nije smeće orginal i preporučeno, ali svakako nije ni najbolje na tržištu. A Dome ne razmisljaju svi kao ti, krug mehanicara koje poznam radi na principu : koliko košta bacva najjeftinijeg...i meni najveci problem je taj sto sam s njima u dodiru pa onda se isplasim pa vise ne vjerujem nikom nista...najbolje kad si tele za sve....odes kod majstora on napravi platis i nemas pojma ni sta je radio...ali bem ga...meni tako tesko...vise volim sam i kvalitetnije...a to sta stavlja ovlasteni servis kod nas u slavoniji...jednostavno se zbroji....ja za dijelove dobijem 20 posto popusta za gotovinu...i izadje me servis za hondu 30 ks isto kao da odvezem njemu ...ili ima rabat koji je nenormalna...ili nesto ne zamjeni od onog sta navede...stavi filter orginalni za 140 kn a ne orginalni za 120..ovaj ne orginalni od kia pride kosta 26 kuna...po toj matematici me netko hebe ili sam ja neki paranoik :D
maverick975
Member

PostPostao/la dome » 30. 05. 2013. (14:46)

To što navodiš je neoprostivo u ovlaštenoj radionici brenda čiji vlasnik drži do svog ugleda.Kod brenda koji ima najveći tržišni udio u prodaji brodskih i vanbrodskih motora najmanje dva puta godišnje interna kontrola principala obilazi radionice i kontrolira opće stanje i način rada te ako utvrdi zlouporabu i malverzacije radionica gubi ugovor i traži se novi partner.
Moja preporuka je ako postoji i najmanja mogućnost zlouporabe povjerenja tražite na uvid ambalažu,zamjenjene djelove i potrošni materjal te ponesite to sa sobom i osobno odložite u za to predviđene kontejnere za opasni otpad jer se ta vrsta otpada ne smije odlagati zajedno sa kućanskim.
Ako nedvojbeno utvrdite da vam je naplaćeno ono što nije i odrađeno pišite zastupniku brenda i tražite internu istragu jer nitko ni pod kakvim okolnostima vas nema pravo nekažnjeno varati.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la COGI » 30. 05. 2013. (14:57)

Zorice,pročitaj pažljivo,ponovo,pa moš i više puta.... :lol:

Kvaliteta je kvaliteta....

:thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la zorica » 30. 05. 2013. (15:33)

i original je original.

naravno ne govorin o prepakiranjima
zorica
Old Senior Member

PostPostao/la Inshoma » 30. 05. 2013. (16:41)

malub1 je napisao/la:Svaki proizvođač daje onoliko kvalitetno ulje koliko treba izdržati garanciju,a za to iskreno i ne treba previše kvalitetno ulje jer kad se nakon nekog vremena motori ne bi kvarili šta bi radili serviseri i kad bi oni ponovo preodali neki motor..

Sudeći po tvom mišljenju svaki proizvođač jedva čeka da njegov proizvod crkne jer po tebi nije teško stvoriti novi "brend" i na novo postići dobar glas.
Budalaština.
A neću niti govoriti o tipovima koji 9 mjeseci ne vide svoju barku i onda su im svi krivi što ništa ne radi.
Inshoma
Member

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.