Par početničkih pitanja - Yamaha 8KS 2T

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Par početničkih pitanja - Yamaha 8KS 2T

PostPostao/la chopa » 07. 09. 2015. (09:05)

Pozdrav svima,

Nakon što mi je Kormoran u kombi sa gore navedenim motorom pružio NAJBOLJI godišnji ikad, imam par pitanja, od kojih su neka puhanje i na hladno, stoga molim bez ljutnje za jednog početnika koji samo voli bit zicer :wave:

1. Ostalo mi 30L benze u koju je lijevan dvotaktol...Ne drži mi se to u garaži baš. Jel to sigurno usipat u relativno novi auto (2009 godište)?
2. Kako je uopće stanje sa "starim" benzinom od 1 godine. Pretpostavljam da benzinu nije ništa ali da ulje (2taktol) izgubi svojstva?
3. Čuo sam da 2taktol i nije neka sreća, da postoje bolja ulja za mješavinu. Može kakav info o kojim se uljima radi?
4. Zadnji dan godišnjeg otišla mi je gumica u elisi, elisa se vrtila, ali preskakivala, pa na maximalni gas nije praktički reagirala. Otvorili smo to, i ne može se popraviti sa "čavlićem" kao kod Tomosakija, navodno mora ići cijela nova elisa. cca 1200kn. Imaju li kakvi zamjenski jeftiniji dijelovi? Kaže mi meštar da ta gumica odlazi svakih 5-7 godina.

Bonus pitanja: :silent:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Ima li nekakva tema ili uputa na forumu kako kvalitetno konzervirati motor za zimu?
6. Nisam dobio nikakve info papire uz motor. Može li kakva shema kako bi se mogla izvuć struja iz motora?

Hvala unaprijed na odgovorima!
chopa
Member

Tip plovila: pimped ELAN 545/Mercury 60

Re: Par početničkih pitanja - Yamaha 8KS 2T

PostPostao/la Desi » 07. 09. 2015. (10:51)

Da probam pomoc koliko znam. Benzin koji mi ostane ulijevam u skuter i to nikad pun rezervar nego samo do pol, a pol ciste benzine (inace dimi ko veliki). U auto to ne bi stavljala ni u ludilu. Imam yamahu 9.9 i 5 (veca je kao pomocni na krmi, a manja na gumenjaku od 2,5m). Za obje vec godinama koristim valvoline ulje za vanbrodske. U pocetku, dok su motori bili novi sam koristila nautilus od shella, ali je nastao problem jer ga nije bilo svugdje. Ovaj valvoline je dostupan u vise, manje svim ducanima i pokazao mi se solidan. Radim mjesavinu od 1% malo pojacanu (cca 1,1 dcl na 10 l benzine) i to je razlog zasto volim yamahe. Litra ulja traje i traje. Ja bi pobjegla od dvotaktola (imam predrasude :lol: ).
Za ostalo, nisam mjerodavna, ja sam ipak samo zemsko :D
Desi
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Betina600

PostPostao/la Miljac » 07. 09. 2015. (11:27)

Pozdrav,

evo ti par odgovora iz moje ruke:

1. Ni pod razno to ne radi. Postoje pile, trimerice, kosilice i dr. 2T motorići za potrošiti mješavinu. U novim autima možeš uništiti lambda sondu i katalizator.
2. Ulje u benzinu povuće vlagu iz zraka i koagulira s njom u neku gustu tvorevinu koja legne na dno. Takva mješavina ne valja niti nakon procijeđivanja/filtriranja. Dobra je za skidanje taloga masnoće sa strojnih dijelova.
3. Postoje mnoga ulja u dućanima ali pripazi da li je to 2T ulje za vodom hlađene VB_motore/skutere ili zrakom hlađene 2T motore/skutere.
4. Zamjenski propeler (novi) Solas ti je cca. 70 Eura. Pročitaj oznaku sa svog i nazovi nekog Solas dealera za točnu cijenu. Imaš na Njuškalu.
5. Ukratko, isperi motor s vodom iz vodovoda, promijeni ulje pete, skini svjećicu. Špricaj WD-40 ili sprej za konzervaciju motora u karburator dok povlačiš konop za start. Na kraju malo našpricaj kroz rupu od svjećice i vrati svjećicu. Pošpricaj pomične elemente i šerafe s WD-40 ili bijelom masti u spreju.
Napuni klizne pikse ležajeva s masti pomoću tlačne mazalice. I to je to.
6. Ako već nema priključak onda treba dodavati špulu/zavojnicu generatora i ispravljač/regulator ispod zamašnjaka s magnetima. Prilično skupa igra osim ako ne nađeš isti takav motor u dijelovima koji to ima ugrađeno.

Pozzzz
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la el passo » 07. 09. 2015. (11:43)

I najbitnije od svega, ako hoćeš da ti se taj ...najbolji godišnji ikad ...ponovi, mani se dvotaktola. Mješavina koju sam ja radio za svoju yamahicu 6 je bila preporučnih 1 % ali sa kvalitetnim uljem
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la chopa » 10. 09. 2015. (09:26)

od srca hvala!
chopa
Member

PostPostao/la chopa » 26. 10. 2015. (13:32)

ekipa, imam još detaljnijih pitanja, idem opet prema moru pa riješavam neke zaostatke oko pripreme motora za zimski san...dokumentirao sam sa par slikica

prvo malo o brodu:
Istranka mi stoji vanka pa mi ipak ulazi tu i tamo voda nakon ovih silnih kiša i skuplja se unutar broda na krmi...plastičar mi veli da ne bi bilo loše probušit rupu i stavit nekakav čep tu, jer bogisus to neće očistit od gljivica ako ostane tako par mjeseci...
Di mogu to nabavit?
Znači ne pričam o samoodlivu kokpita, nego ispod njega o čepu koji bi išao skroz nisko u trup...ima ko kakvu ideju? kak se to točno zove i di nabavit?

Ajmo sad na motor

1. kakav je ovo priključak? jel to za struju? kako se točno zove kabel za to?
slika

2. kako riješim najbolje ovaj problem sa ljuštenjem trupa? sa čime to tretirat?
slika

3. na ovo nabodem one "slušalice" u koji pustim vodu i upalim motor pa isperem hlađenje? ima još neka caka tu?
slika

4. jel liči ovo na šta prije zime? relativno mi se čini dobro očišćen
slika

5. kak točno mjenjam ulje na peti? Taj dio nikako skužit

Ako sam fulao neko pitanje, zapamtite: nema glupih pitanja, samo glupih odgovora

od srca hvala unaprijed na odgovorima! :)
chopa
Member

PostPostao/la Robi-ST » 26. 10. 2015. (15:40)

ja bi radije pronasao misto di voda ulazi nego busio rupu na podvodnom dijelu trupa. obicno voda ulazi kroz rub prozora ili tamo di su ograda ili nekakvi nosaci od tende, vesla ili stapova uvidani u plastiku. to vidis po tamnijem tragu od vode, i lipo odvidas, ocistis, stavis sikaflex i zavidas nazad. a mozes i kupit ceradu za 150 kn i pribacit priko kaica dok je na suhom.

za ulje u peti, imas dvi vide bocno od propele. dok motor stoji uspravno, odvidas donju i stavis kanticu za staro ulje, odvidas i gornju. ulje u kantici provjeris ima li vode ili previse metalnih strugotina. onda odrezes vrh plasticne tube od novog ulja, uguras u donju vidu, pa stisnes tubu dok na gornju rupu od vide ne pocne izlazit. zavidas gornju, prstom zacepis donju pa i nju zavidas.

nemoj previse ocistit motor, neka malo masti po vidama i spojevima. velike povrsine naspricaj sa WD-om, ali pazi da ti ne otopi mast tamo di je triba bit. prepostavljam da si stavia sprej za konzerviranje u karb i potrosia/ispustia ostatak benzine.

taj prikljucak za struju na ovako malim motorima ima smisla jedino ako plovis po 5-6 sati pri barem pola gasa, ince mu treba vjecnost za napunit bateriju. dobar je za pozicijska svitla ako nemas akumulator.
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PostPostao/la el passo » 26. 10. 2015. (16:27)

Umjesto wd-a je dobro koristiti silikonski spray.

Roby je precizno opisao postupak promjene ulja. Lakše će ti biti ako kupiš male tube koje već imaju na sebi otvor koji stane u rupu od vide pa stisneš tubu i čekaš da se napuni i procuri na gornju vidu. Imaš na you tubeu dosta klipova kako se to radi pa će ti biti jasnije. Probaj napisati outboard gear oil change.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Robi-ST » 26. 10. 2015. (18:44)

u pravu si, silikon nece ishlapit i rastopit mast za razliku od WDa.

bilo bi dobro i da skine manual za tu Yamahu, pa ce mu uz slike sve pisat.
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PostPostao/la chopa » 14. 07. 2016. (13:15)

pitanjce:

Orginalni propeler je 8 1/2 x 6 1/2

Imam priliku uzet SOLAS za rezervu, ali on je 8 1/2 x 7...ako sam dobro shvatio, tu ne bi trebalo biti problema? to je samo kut elise?
chopa
Member

PostPostao/la Miljac » 14. 07. 2016. (13:37)

chopa je napisao/la:pitanjce:

Orginalni propeler je 8 1/2 x 6 1/2

Imam priliku uzet SOLAS za rezervu, ali on je 8 1/2 x 7...ako sam dobro shvatio, tu ne bi trebalo biti problema? to je samo kut elise?

Tako je, to je kut/nagib pera elise koji definira hod (pitch). Promjeri su im isti.
To je tako mala razlika da sumnjam da ćeš je uopće primjetiti (možda pod full opterećenjem ako i tada).
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.