Peta vanbrodskog motora ... u moru ili ne?

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Peta vanbrodskog motora ... u moru ili ne?

PostPostao/la kutnjak » 09. 07. 2015. (03:59)

Kapo je napisao/la:Motor se uvijek diže na onu stranu gdje se sajle manje *lome*

Ovo mi se objasnjenje svidja, i logicno je, da se motor dize na stranu gdje se manje "lome" sajle, kabeli i crijeva za gorivo. Znaci strana na koju se penta dize ovisi u principu o tome kako su izvedene ove instalacije.
kutnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 725 / Honda 150

PostPostao/la riberer » 09. 07. 2015. (13:29)

Razlog je ... svi motori imaju (uglavnom) sajle i sistem upravljnja sa iste strane, desne. Tamo gdje je rupa.
Da bi poluga, koja okrece motor, bila zasticena od atmosferilija i soli, mora biti uvucena u vanjski dio. To je onaj polozaj kada je motor okrenut tako da okrece potpuno u lijevo.
Tko pazi na taj detalj, okrene uvijek motor u lijevo prilikom dizanja. Oni gore, ocigledno paze ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la joze.makarska1 » 09. 07. 2015. (20:37)

riberer je napisao/la:Razlog je ... svi motori imaju (uglavnom) sajle i sistem upravljnja sa iste strane, desne. Tamo gdje je rupa.
Da bi poluga, koja okrece motor, bila zasticena od atmosferilija i soli, mora biti uvucena u vanjski dio. To je onaj polozaj kada je motor okrenut tako da okrece potpuno u lijevo.
Tko pazi na taj detalj, okrene uvijek motor u lijevo prilikom dizanja. Oni gore, ocigledno paze ;)

Ocigledno da ti gori nemaju pojma koji je gust kad nesto zapece i sjebe se , ko ovi nasi specijalci po portima !
joze.makarska1
Member

Tip plovila: adria 500 k PD , mercury 25 .4T

PostPostao/la kutnjak » 10. 07. 2015. (03:37)

riberer je napisao/la:Razlog je ... svi motori imaju (uglavnom) sajle i sistem upravljnja sa iste strane, desne. Tamo gdje je rupa.

Pa tko ce dat najbolja objasnjenja ovih detalja nego Ribi i Kapo, veterani iz kojih samo iskustvo progovara... MERCI rekli bi ovi gore!

Ja sam do sad svoju veliku pentu uvijek ostavljano u ravnom polozaju kad dignem petu, a mislim da ce tako i ostat. Naime kod mene je krmeno zrcalo izvedeno asimetricno, i sa lijeve strane od velike pente je prostor za pomocnu pentu. Prije par godina sam spustao petu od velike pente u more (na struju), i dok sam se stigao okrenut i pogledat unazad, cujem neko krckanje... Mali se igrao sa timunom i okrenuo veliku pentu malo u lijevo, i kad sam je spustao udarila u pomocnu pentu... Srecom ostetila se samo malo plasticna oplata oko motora, i to se rijesilo s onom sivom duck tape, skoro ista boja kao i plastika. Pitao sam servisera od Honda koliko bi kostala nova ta plasticna oplata, 3.500 kn! Pa to je skoro 500 evrica, za te novce se moze kupit jaaaako puno duck tape...
kutnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 725 / Honda 150

PostPostao/la dome » 14. 07. 2015. (23:01)

ovo se dogodi kad je noga vanbrodskog motora predugo u moru ....

slika
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

Prethodna

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.