TOHATSU 30 KS 4T - iskustva

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

TOHATSU 30 KS 4T - iskustva

PostPostao/la MICO » 03. 09. 2012. (20:04)

Pozdrav svima :wave:
Zanima me ako netko ima iskustva sa Tohatsujevim 4T 30 konjašem.
Namjeravam u skoroj budučnosti nabaviti nešto u kategoriji 4T 30 do 40 KS, pa me zanima vaše cjenjeno mišljenje! :thumbup:
MICO
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: ELAN 15 CC, Tohatsu MD 50 B2 EPTOL

Re: TOHATSU 30 KS 4T - iskustva

PostPostao/la Marin Bralic » 04. 09. 2012. (11:38)

Imam doticni motor, koristim ga cca 4-5 godina. Imam ga na laganom glisercicu, znaci rezim rada je 3/4 gasa. Koristim ga sezonski, nekih 4 tjedna godisnje, svaki dan. Za sada sve 5. Nikakav problem s njim.
Malo je osjetljiviji na lose gorivo, nemam nikakav dodatni filtar goriva. 2-3 puta se dogodilo kada bih punio gorivo na nekim "lijevim" pumpama da pocne na minimumu kasljucati, cak i gasiti se, ali kada bih promijenio gorivo opet sve 5.
Preko zime ga nikada do sada nisam konzervirao, jednostavno ga na kraju sezone isperem slatkom vodom, i to je to. Uredno ga servisiram, do sada je serviser naravno mijenjao ulje, filter, te impeler i svijecice.
Uglavnom, zadovoljan sam.
E sad druga strana medalje. Kupio sam novi motor prije tih 4-5 godina. S tim motorom, nakon 12-tak sati rada, krenuli problemi, zacvikao motor, i nakon natezanja su mi zamijenili motor, "dali" novi motor. S tim "novim" motorom sam eto zadovoljan. Valjda je onaj prvi imao neku tvornicku gresku...
Marin Bralic
New Entry

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la MICO » 04. 09. 2012. (18:54)

:thumbup: Hvala na odgovoru.
Ja imam 18 KS i bez problema poslije ispiranja sam napravim servis. Koliko ti to računa tvoj serviser.
Vidim imaš gliser Bravo 400 GT! Tko to radi, zanimljivo izgleda. Kakve brzine postižeš, potrošnja i tako dalje? :clap:
MICO
New Entry

PostPostao/la Marin Bralic » 05. 09. 2012. (14:57)

Ma servis nije problem sam napraviti, medjutim, kupio sam novi motor, garancija je bila mislim 2 ili 3 godine za ovaj tip motora, pa sam morao servisirati kod ovlastenog servisera radi te garancije.
Servis mi radi covjek iz Splita, dodje iz Splita do Sibenika, i ti servisi si cca 500kn cini mi se, ukljucujuci i dolazak, i materijal i posao. Jedino je ulje bilo stalno moje, tocio sam Motul unutra. To je cijena standard servisa, znaci zamjena ulja, filtera, ulja u peti motora. Kada se mijenjao impeler i svijecice, bilo je nesto vise, ali velim, nije neka pretjerana cijena.
Koliko trosi? Nemam pojma :-) Prvu godinu, a to mi je ujedno i bio prvi susret sa morem i camcom, sam ga punio svaka 2 dana. Rezervar je 25l :-) ALi kada sam malo upoznao sibenske otoke (bio sam s njim i do Skradina, do Zirja,...), sada ove zadnje godine u 3 tjedna natocim cca 2.5 rezervara. Hocu reci, ne vozim se vise toliko, dodjem vec uhodano do "mojeg" otoka i nazad :-)
Bravo 400 je radio jedan covjek iz Klostar Ivanica. Da li jos uvijek radi, nemam pojma. Par godina kasnije sam cuo da je prekinuo s radom...
S samim camcem sam zadovoljan. Naravno, posto je to nesto manje od 4m, skace po valovima. Nije za neki val, ali raspored mi je takav da krecem ranije kada je mirno, a vracam predvecer kada opet popusti maestral. :-)
U globalu, stvarno sam zadovoljan i s motorom i s camcem. Nema neke brige s njima, vozi i koristi, i to je to. A sibenski arhipelag ima toliko otocica da mi ne moze dosaditi jos dugi niz godina. :-)
Vele ljudi, i to ne bez veze, veci brod veca briga. Ja nemam briga :-)
E da, brzina vidim pitas. Dvije osobe, full gas, bez kopera je dno, oko 23-24 cvora. Na 3/4 gasa nesto malo manje.
Marin Bralic
New Entry

PostPostao/la MICO » 07. 09. 2012. (20:42)

Zdravo, vidim da smo obojica zagorski pomorci (ja iz Desinića)! Znači, da kod nekih ozbiljnih valova nema priče, to je još uvijek igračka. Za nešto ozbiljnije stavrno treba nešto oko 5 metara. Za malo para (i malo muzike - što je dosta za mjesec dana dopusta na moru) se prvo nudi VEN 501 Fly. Ja imam Elan 400 sa Tohatsujem 4T 18 KS i to je na bonaci super, sam 22 Kn, sa ženom 2o Kn, ali kad zapuše maestral sam več u gabuli, valovi nabijaju i nemogu više od 8 Kn jer žena vrišti, da joj razbija bubrege.
MICO
New Entry

PostPostao/la Marin Bralic » 09. 09. 2012. (14:51)

Pozdrav,
Ha cuj, 4m je malo i lagano, i naravno da nije ugodno po vecem valu. To je u principu ok za onako, otici na kupanje do prvog otocica, i uz obalu. Nije za duze ture po vecem valu, naravno.
Ps: ja sam podravac :-)
Marin Bralic
New Entry

PostPostao/la NENO111 » 16. 09. 2012. (06:37)

evo ga snimka , tohatsu 30 4T - 2008...dosta pouzdan motor s mnogo radnih sati napravljenih do sad..vožen na elanu 402-GT..
redovan servis godišnji, separator goriva je ugrađen na čamcu (filter) + penta je u dosta dobrom stanju može se vratiti u dućan, svaki put na povratku s mora , ima 5km slatke vode..

sad je penta na gliseru tipa 450 fisherman duboki-V ..s tim ide puno bolje nego elanom!

evo link http://imageshack.us/clip/my-videos/831 ... ixttq.mp4/
NENO111
Member

Tip plovila: Elan GT-070 + Mercury 75 ELPTO

PostPostao/la MICO » 16. 09. 2012. (11:12)

Neno, o kojem brodu je riječ (ako nije tajna)?
Ja sam u dubokoj fazi razmišljanja šta nabaviti.
Pošto imam na Elanu 401 Tohatsujevu 4T 18-ticu, sa kojom sam i više nego zadovoljan (u usporedbi sa starim Tomos 18), razmišljam, da bih nabavio Tohatsu 30 4T (sa el. trimom cca 5 soma €). Po tehničnim podacima vidim, da motor lakši kakvih 20 kg od Yamahe. A kako se u praksi to ponaša me stvarno zanima! Kako bi to išlo na VEN-ovoj 501 K Fly varijanti? Na forumu nisam uočio ništa od takvih iskustava! :wave:
MICO
New Entry

PostPostao/la NENO111 » 16. 09. 2012. (17:35)

brod je bio u dosta lošem stanju, korito englez ili njemac MACH3 je pisalo na njemu , dosta tvrda plastika glatki
gelcoat je bio ..dakle full duboki-V, dosta lagan , bio je za dugu osovinu , al kad se vec radio napravilo se za kratku..
brod je ispao dosta dobro s obzirom u kakvom je stanju bio..krajnja brzina 40mph garmin..nevjerovatno..s elanom 402gt je maximalno pisao 31-32mph...al elanom se vozi do podne iskljucivo :wave:
NENO111
Member

PostPostao/la NENO111 » 23. 09. 2012. (10:53)

gliser je dakle korito tipa duboki V..orginal je imao volan provu i sjedala..sve je bilo u dosta lošem stanju..(raskupušeno)
tako da je sve bilo izbačeno vani..bio je gol ko tić...dva čovjeka su ga nosila...
potrošilo je oko 40kg smole vune i kako to vec ide..ojačan je pod je potavanjen daskama i plastificiran..
konzolu sam napravio od onih ''leđa od ormara i kuhinja'' itd
ja sam pojačavao bočne bande ( iznad gumenog kedera-bokoštitnice)..
ubačene su daske po bandama se moze hodat takorekuć...
vanjski gel coat je bio dobar nisam ga vele gladio , samo sam ga ošprico...ovo drugo je u smoli , nisam talkovo nista nek se vidi da je rađen citav, posto je isao kao samogradnja ..radio se 2mj skoro i zadovoljan sam time kako je ispao i kako se ponaša na rijeci i moru..bio je za duge osovine pa sam ga upilao jer je motor kratka tohatsu 30 efi - 08'...
krma je isto ubačena nova građevinska DOKA 27mm..oko 1000e je uloženo u sve...materijal i majstoru od plastike..
brod konačno dakle nekih 4,45 preko svega , fisherman s konzolom..tezina oko 200kg + motor.. krajnja brzina 40mph..izglisira za tren dobro se ponaša po valovima sve ...

slika
NENO111
Member

PostPostao/la MICO » 25. 09. 2012. (12:19)

:clap: Bravo, stvarno ljepo! :thumbup:
MICO
New Entry

PostPostao/la Plinjanin » 27. 09. 2012. (07:04)

U koliko če ih Martin još prominit.Nego Neno tribalo bi ove naše pilice zaminit sa lakim tipovima V dna.Sada dali duboki ili plići V, a moglo bi se i pronaći takvih gliserčića pa rekonstrukcija neka počme.Vjerujem da bi dobili ponajprije na udobnosti vožnje,a valjda i nešto više. :thumbup: :thumbup:
Plinjanin
New Entry

Tip plovila: Elan T 401

PostPostao/la NENO111 » 27. 09. 2012. (18:28)

idemo samo naprid, moj je već na njuškalu..ja sam preuzeo starog 402..pravim nesto za lov.. :D
a uzeo sam i jednu skoljku kao 435s elan pa cemo da vidimo neku pasaru da radimo aaaaaaaa... :thumbup:
jucer je iz stabline dolazio jedan momak - tomas valjda kraj igralista ;) gledo elana , sve 5 samo mu je malo staro kao godiste
serija kao tvoj T401..
NENO111
Member

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.