Vanbrodski motori "Carniti"

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Vanbrodski motori "Carniti"

PostPostao/la b-ato » 06. 03. 2012. (14:55)

Dakle, ima li tko kakvih saznanja o ovoj talijanskoj marki vanbrodskih motora? Naime došao sam do jednog "Carniti 45", pa me zanima dali su motore radili po nečijoj licenci ili je to njihov vlastiti proizvod. Na netu ima malo podataka, samo sam našao da je to jedna od rijetkih firmi koja pravi diesel vanbrodske motore. Ajmo, znali netko nešto o tome? :Other41:
b-ato
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bayliner Capri Bowrider 1850, Mercury 75

Re: Vanbrodski motori "Carniti"

PostPostao/la sans-ego » 06. 03. 2012. (16:07)

Carniti je originalni stari zracno hladjeni talijanski motor, bilo ih je vidjeti po Jadranu, po nasoj i talijanskoj strani u 70-ima pa i 80-ima, od 4 do 15 KS. Jos ih ima po malim lucicama, bas sam vidio jedan manji u Fanu (tu prekoputa od Suska) proslo ljeto, ali nije diesel. Slicni su Engleskom Seagullu, tj. bez kape su. Selva je nasljednik nekih njihovih patenata. Yanmar i Tohatsu su isto imali diesel vanbrodske u 70-im..ti su sigurno bili teski i glasni a i trosili su puno. Dieseli su dosta izvozeni u Afriku i Juznu Aziju, kao radni i vojni motori jer su mogli raditi i na kerozin. Mislim da su danas vise za hobiste i kolekcionare nego za neku ozbiljnu eksploataciju, a i sumnjam da su dijelovi lako dostupni. Ovaj tvoj isto tako vjerojatno nije diesel, a koliko trosi ne zelim niti znati....;)
Zadnja izmjena: dome; 06. 03. 2012. (16:24); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: nepotreban citat
slika
sans-ego
Senior Member

Tip plovila: Lobster u dogradnji

Re: Vanbrodski motori "Carniti"

PostPostao/la b-ato » 07. 03. 2012. (07:33)

Naravno da nije diesel, nego me zanima obzirom da sliči Selvi (propeler, recimo, odgovara na osovinu od Mercury 70 ks) dali odgovaraju i neki potrošni dijelovi od današnjih motora. Ovaj moj izgleda dosta očuvano, kompresija je 10,2/1 što je ok, tako da će biti interesantno iskustvo vožnje s njim. Možda netko ima kakvu brošuru o njima?
b-ato
New Entry

Tip plovila: Bayliner Capri Bowrider 1850, Mercury 75

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.